1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Roki

Posts by Roki

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Roki
    • February 24, 2022 at 9:24 AM
    Quote from dionicar

mene ne bi cudilo da se svi nalozi povuku u 9i29 da je to plasenje zbog rata i pokusaj jeftinog dokupa?

sto kazete ?

europa je dobro zaronila, i mi ćemo, ipak nisu blef nalozi, možda samo poneki ponegdje

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Roki
    • February 23, 2022 at 3:31 PM
    Quote from Zvjezdani

Ha, što reći.

Nebudemo se žalili na dividendu od 10% na trenutnu cijenu, a nama koji smo duže tu taj postotak ide i na dvostruko (pa i više) u odnosu na ulaz.

Ne treba smetnuti niti s uma jako važan podatak da se ova dividenda isplaćuje iz dobiti ostvarene SAMO iz 2021. godine.

Kroz dividendu isplaćuju malo više od 2 milijarde kuna što je gotovo 100% dobiti ZABE (banke, ne grupe!)

To znači da u zadržanoj dobiti ostaje sve iz 2019. i 2020.

Pitam se do kada! :)

Display More

To sam uvidio i to mi nije jasno jer ispada da isplaćuju više nego je grupa zaradila u 2021. Pisao sam o tome neki dan (o dobiti banke i grupe u 2020. i 2021.) ali nitko nije imao komentara...

• Roki
    • February 23, 2022 at 2:52 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Roki

Ali pravo pitanje je koliko će pasti na ex div date :D

Mi smo super neefikasno tržište, zato mislim da je ovo sve samo ne ukalkulirano u cijenu. To je li nekolicina nas ovdje na forumu nešto očekivala nije uopće važno na ovakvoj fondovskoj dionici jer tu cijenu ne pokrećemo mi, tu fondovi vode kolo, a na nama je da se prikrpimo.

Ali opet, nemam širi pregled igre, odnosno ne poznajem dovoljno fundamente, tek odnedavno sam u ovoj dionici. U svakom slučaju, ja se kladim na rast.

Slažem se s vama ali nisam mislio da mi s foruma utječemo na cijenu, nego da mi na forumu slično razmišljamo kao i ostatak tržišta što bi statistički trebalo biti tu negdje jer smo i mi na forumu totalno heterogena i raznolika skupina, mi smo poput malog uzorka s tržišta.

• Roki
    • February 23, 2022 at 2:37 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Roki

Mi na forumu smo očekivali ovakvu dividendu i imali ju uračunatu u cijenu, vjerojatno je i ostatak tržišta imao sličan stav tako da ne bih se iznenadio ako se cijena zadrži na ovim razinama.

i to ima smisla, da. vidjet ćemo.

Ali pravo pitanje je koliko će pasti na ex div date :D

• Roki
    • February 23, 2022 at 2:33 PM
    Quote from mitkko
    Quote from NaBiduAsku

još će ona i u minus... očekivao sam jaču reakciju... ali Rusija i Ukrajina nam je na prvom mjestu.. ubacimo još i glad u Africi i sve probleme svijeta mi probavljamo.

I ja se tako često čudim slabim reakcijama naše burze na ovakve i slične vijesti, par puta sam tako sam sebe zeznuo i nestrpljivo nešto prodao, ali vjerujem da je i ovo kao i inače samo spora reakcija tržišta na vijesti, ipak smo mi ZSE, odrazit će se ovo na porast cijene kroz par sljedećih dana.

Mi na forumu smo očekivali ovakvu dividendu i imali ju uračunatu u cijenu, vjerojatno je i ostatak tržišta imao sličan stav tako da ne bih se iznenadio ako se cijena zadrži na ovim razinama.

• Roki
    • February 21, 2022 at 1:38 PM
    Quote from Roki

Zaba je zgrnula puno više love od grupe. Prošle godine je bilo obrnuto. Nisam pratio zabu prije toga. Ima li nekog da to malo pojasni?

Edit: Zapravo 1.3. bi se to moralo vidjeti u godišnjem izvješću gdje se vide financijski rezultati pridruženih društava al nije mi jasno da to može biti -500 mil kn. Mora da je ta razlika nastala u nekim knjigovodstvenim stavkama u koje se stvarno ne razumijem. Ako postoji netko pametniji od mene (što stvarno nije teško) neka bude ljubazan i pojasni...

• Roki
    • February 21, 2022 at 1:20 PM

Zaba je zgrnula puno više love od grupe. Prošle godine je bilo obrnuto. Nisam pratio zabu prije toga. Ima li nekog da to malo pojasni?

• Roki
    • February 21, 2022 at 9:03 AM
    Quote from Zvjezdani

Što se tiče dividende, računica je vrlo jednostavna.

Od 2019. do 2021. godine dobit ZABA je cca 4 milijarde kuna. (1,7M + 1M + 1,3M u 2021?)

Skupština može odlučiti nešto od slijedećih okvirnih opcija.

Raditi isplatu po godinama u više izvanrednih dividendi tijekom godine, ili možemo gledati na ukupnoj razini:

30% - 4 kn

50% - 6,2 kn

80% - 10 kn (toliki udio u dobiti su htjeli isplatiti i već najavili u 2019. g. ali je HNB stopirao)

100% - 12 kn

S obzirom na to da je predsjednik uprave u intervjuju najavio da će se ići na dva načina vraćanja dobiti dioničarima, kroz dividendu i otkup dionica i s obzirom na to da je HNB dao do znanja da očekuje velike isplate dividendi bankarskog sektora što će raditi pritisak na valutu, očekujem dividendu u rasponu 6 do 10 kn.

A mogu nas iznenaditi i sa izvanrednim rezervacijama zbog franka. Siguran sam da razumijete što bi to značilo. :P

Display More

Ipak 1,5 mlrd za 2021. Meni iznad svih očkivanja! Još samo da nešto i isplate i da ne bude delistiranja :D :D

• Investiranje u vrijeme krize

• Roki
    • February 21, 2022 at 8:55 AM
    Quote from toluen

Nismo svjesni koliko je neizmjeran broj mogućih ishoda na burzama. Za predodžbu zamislite da odlučite slagati špil od 52 karte, s ciljem da u konačnici složite sve moguće kombinacije karata koje postoje. Što mislite koliko vam za to treba vremena? Godina, dvije, deset?

Špil od 52 karte ima 52! (faktorijel) kombinacije što je 8e67 (ili 8 sa 67 nula iza sebe) mogućih različitih rasporeda karata. Za predodžbu potrebnog vremena za taj posao uzmimo da je svemir od svojeg početka do danas star 14 milijardi godina što je 441.504.000.000.000.000 sekundi. Prilično.

E sad zamislite da svake sekunde vrtite milijardu (svaku nanosekundu jedna) novih različitih kombinacija karata. Trebalo bi vam ni manje ni više nego 200.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 puta vremena koliko je sada star univerzum da dođete do zadnje moguće kombinacije karata. Drugim riječima - BESKONAČNO. Što će reći SVAKI puta kada bilo tko na ovom svijetu promiješa svoj špil karata od kad postoje karte do danas dobije kombinaciju koja se NIKADA prije nije pojavila, a (po vjerojatnosti) niti neće. Svaka je jedinstvena.

Pa si sad zamislite koliko ima VIŠE od toga kombinacija u životu da se nešto dogodi. Beskonačna beskonačnost. Ne treba čuditi što ne postoji na svijetu nitko i ništa što može sa sigurnošću pogoditi bilo što pa ni točna kretanja ekonomije ili burze. Tako da hoćemo nećemo mi u našem mindsetu moramo razumjeti da su greške i gubici neminovni kako god promiješali naše burzovne karte jer stvari nikada, ali nikada neće biti baš onakve kakvima smo si zamislili.

A to je onda dobra osnova da razmislimo koliko je naša strategija otkrivanja potencijalnih vinera zaista funkcionalna. Mislim da bi WB imao štošta korisno o tome reći. A on paradoksalno nema čak ni kalkulator na stolu. Kako je to moguće ? E... :)

Lažeš ovaj napaćeni narod! Nije

200.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 već

182.689.568.300.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000!!!

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Roki
    • February 18, 2022 at 10:40 AM

Dokupio sam 6 kom redovne po 2400, kakve sam sreće vjerojatno će ići i niže ali 2400 mi je izgledala ok cijena. Sad valja vidjeti kakav je bio q4. Prošlogodišnji je bio iznad svih očekivanja, teško mi je povjerovati da ga mogu ponoviti ove godine...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Roki
    • February 18, 2022 at 8:41 AM

Dobre vijesti iz Renaulta, najvećeg kupca ADPLa.

Renault 2021 Oper Pft EUR1.4B
    By Cristina Roca and Joshua Kirby Renault SA said Friday that it swung to a profit in 2021 and expects continued financial improvement ahead, but won't pay a...
    www.marketwatch.com

• Roki
    • February 17, 2022 at 11:51 AM

Jel se itko sjeća kolika je razlika cijene između KODT i KOD2 u "normalnim" vremenima?

• Roki
    • February 16, 2022 at 2:46 PM

Ode 6 hiljada komada po 68.

• Roki
    • February 16, 2022 at 2:35 PM
    Quote from Roki

Slabo sam danas pratio pa sam tek sad uočio da kao rastemo ali na mizernom prometu. Sve je to nešto stidljivo. Europa se iz lijepog plusa od jutros sada vrti oko nule, nit bi gore, nit bi dolje. Nekakav je status quo. Planirao sam nešto dokupit ali možda je pametnije pričekat petak, došlo je neko ludo vrijeme da ne znaš šta očekivat...

Ipak ode u crveno skupa sa USA futures-ima.

A nije ni meni najjasnije šta je sada, jučer je sve raslo jer je putin kao počeo povlačiti vojsku al ovim "našima" (NATOu), pod krinkom da je cilj mir u europi i svijetu, ipak više odgovaraju kaos i tenzije i sad dolijevaju ulje na vatru, barem sam ja tako skužio iz medija. I eto sad i dalje ide status quo...

• Roki
    • February 16, 2022 at 12:24 PM

Slabo sam danas pratio pa sam tek sad uočio da kao rastemo ali na mizernom prometu. Sve je to nešto stidljivo. Europa se iz lijepog plusa od jutros sada vrti oko nule, nit bi gore, nit bi dolje. Nekakav je status quo. Planirao sam nešto dokupit ali možda je pametnije pričekat petak, došlo je neko ludo vrijeme da ne znaš šta očekivat...

• Roki
    • February 16, 2022 at 12:18 PM
    Quote from Marin83
    Quote from D_artagnan

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Pa bome imamo dobru raspodjelu proizvodnje struje, KRŠKO+HIDROCENTRALE+OBNOVLJIVI izvori skoro 75%.

Da su ovi što žive na obali malo pametniji pa postave solare panele na krovove kuća, raznih objekata, nadstrešnica za aute.. nabilo bi se još poprilično energije iz sunca.

Imamo samo 25% proizvodnje električne energije iz ugljičnih izvora...

A ove budale po europi stalno grade te "prljave" elektrane...

Nema do Rvacke i HDZa...

• Roki
    • February 15, 2022 at 12:26 PM
    Quote from Marsonia

Gdje smo stali s gađanjem dividende? Koliko vidim po prošlim postovima raspon je 4,5-10kn

Po meni teško da će dati više od 10% cijene dionice, znači cca 6,50 kn max.

Iako kojim čudom hoće isplatiti neki veći iznos mislim da bi onda išla ipak još jedna izvanredna dividenda krajem godine.

• Roki
    • February 15, 2022 at 12:21 PM

Kolega slažem se, ali kako se ono kaže, očekujem najbolje a spreman na najgore i tko se jednom opeče taj puše i na hladno. Ja sam se bome dobro opekao na ADPL i za sada se uopće ne vidi poboljšanje te situacije. Ne zaboravimo da ADPL nije neka žnj firma nego jedna, po meni, od top 10 kompanija na našoj burzi a trenutno posluje s minusom što je do prije pol godine bilo nezamislivo. Nije onda čudo što me brine svaki spomen poremećaja u opskrbi roba.

• Roki
    • February 15, 2022 at 11:56 AM
    Quote from Brunos

To su sve rizici poslovanja ali po meni nebu trebali biti razlog za rasprodaju. Al ok svatko ima svoje razloge.

Slažem se. Ja isto trenutno ne rasprodajem samo sam povukao paralelu sa ATGR koja se po meni slično vrednuje na našoj burzi a u njoj se zbog ovog što sam gore naveo trenutni puno sigurnije osjećam nego u KODTu. Luda su vremena trenutno u svijetu, ide mi to strašno na živce...

• Roki
    • February 15, 2022 at 11:42 AM
    Na tržištima ‘epizoda bez presedana’: Nedostaje gotovo svih vrsta sirovina
    www.poslovni.hr

Ma mene je malo strah ove situacije.

Na ADPLu već pu$im zbog poluvodića, strah me da se slična situacija nebi dogodila i ovdje. Firme koje nemaju široku lepezu proizvoda poput npr. ATGR (koju također posjedujem) mogu lako zaglaviti kada im nedostaje jedne ključne sirovine...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt