1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Roki

Posts by Roki

• AGROKOR

• Roki
    • March 18, 2022 at 10:09 AM
    Quote from barbosa 2.0

*Roki, sberbank je na 44% vtb7,5%, ameri 29% i ppd vujnovac nešto ispod 20%

A ppd vujnovac je:

Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna je hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, u 100%-tnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA)

• AGROKOR

• Roki
    • March 18, 2022 at 9:56 AM

Podaci iz članka od 2019. (moguće da nema veze sa sadašnjim stanjem)

Vlasnik sada bivšeg koncerna Agrokor bio je Ivica Todorić, dok su vlasnici nove kompanije šaroliko društvo. Najveći dio, više od 39 posto pripada ruskoj banci Sberbank, još sedam i pol posto također ruskoj banci VTB.

Nakon ruskih banaka tu su razni vlasnici obveznica koje predvodi američki investicijski fond Knighthead s više od 29 posto. Slijede domaće financijske institucije s više od 15 posto, a među njima prednjače Zagrebačka banka i Erste banka.

Nešto manje od 5 posto Fortenove u vlasništvu je raznih domaćih dobavljača. Uz to, domaće tvrtke s pojedinačno najvećim udjelom u kompaniiji su Adris grupa i Frank s više od 1 posto, zatim Saponija i Sokol Marić s nula cijelih šest posto.

• AGROKOR

• Roki
    • March 18, 2022 at 9:06 AM
    Quote from Muzakus

Sberbank ubrzo izlazi iz Fortenove

Znamo li tko ulazi, ATGR, PODR, ADRS...?

Enna?

Amerikanci?

Konzum

Mercator

Jamnica

Pik Vrbovec

Zvijezda

Belje

Tisak

Roto

Vupik...

Fin portfelj kompanija je pod Fortenovom, slažem se sa D_artagnan, stvarno bi bilo lijepo kad bi mirovnici i naše jače kompanije ušli u vlasništvo tih 40% koliko navodno Sberbank posjeduje. Srce mi pukne od tuge kad se sjetim Leda i gore nabrojanih kompanija kojima je vlasnik sada stranac, užas.

Jel itko zna vlasničku strukturu Fortenova grupe?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Roki
    • March 16, 2022 at 1:23 PM

A gdje nam je nestao st-brajo? On je čekao u cashu od početka korone, sad je valjda dočekao?

st-brajo

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Roki
    • March 16, 2022 at 10:00 AM
    Ford će u SAD prodavati aute bez svih ugrađenih čipova jeftinije. Obećavaju ugradnju naknadno
    Auto News napominje da ostaje nejasno kada će Ford početi s ovim planom, niti je poznato na koje će se modele on odnositi
    www.jutarnji.hr

Uvijek postoji rješenje...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Roki
    • March 16, 2022 at 9:23 AM
    Quote from Zdenkica

Prvi put u povijesti sam sada kupio svoje prve dionice u životu.

I to AD Plastik po cca 94-97 kn. Učinilo mi se nestvarnim da
    je cijena toliko pala pa nisam mogao odoliti i ne uzeti jer smatram
    da firma bez obzira na trenutne probleme ima odličnu perspektivu.

Mi koji ju dugoročno držimo ćemo vam reći da je to super potez. Ovi koji ju izbjegavaju zbog dosta trenutnih otegotnih okolnosti će vam reći da je to dosta riskantan potez. Teško mi je biti potpuno objektivan jer sam svrstan u prvu skupinu, ali moje mišljenje je da adpl plovi kroz težak period već neko vrijeme a pred njim je još teži period te djelom i neizvjesnost zbog ruskog dijela. Ipak, uz sve to, vjerujem da će kompanija kroz možda 2 teške godine dočekati bolja vremena.

Europa se opekla dva puta i europi je jasno i u slučaju korone i u slučaju ovog rata da ne smije toliko izmještati proizvodnju po svijetu i sigurno će se više fokusirati da se industrija, bar ona koja nije toliko prljava što više vrati u europu. Na to je prisiljena a i toga je sada vrlo svjesna jer ne može toliko ovisiti o drugima. Konkretno imamo slučaj da u auto industriji i problemu s chipovima koji je sada nastao imamo gradnju nove velike Intelove tvornice chipova, čini mi se u njemačkoj. Radi se o desecima milijardi eura ulaganja. To je proces koji će trajati jer ne može se općenito industrija potezom pera relocirati ali ta svijest, a nadam se i trend već dolaze. Što se tiče konkretno automobila, dobiva se dojam da je sve potpuno zaustavljeno i da se auti ni ne proizvode nit ne prodaju što je daleko od istine. Proizvodnja a zbog tog i prodaja je pala, ali se nije prepolovila, već je pala 10, 20, 30 %, ovisi o mjesecu. Zbog Nedovoljne proizvodnje potražnja za autima je dosta naglašena i na novi auto se čeka mjesecima, u nekim slučajevima i godinama. Ljudi su željni novih automobila i kad autoindustrija stane na noge tržište će buknuti. Dosta ljudi je prolongiralo kupnju novog vozila još od početka korone što je sada već dvije godine, u međuvremenu je još ljudi "došlo na red" da traže novi auto jer im je trenutni, po njihovom kriteriju, prestar.

Ovo je i dugoročno prilika za europu da industrijski i energetski osnaži i ojača jer je vidljivo koliko je neujedinja, koliko ovisi o drugima i koliko je zbog toga slaba.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Roki
    • March 15, 2022 at 12:34 PM

Evo malo podataka o Ekobitu:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Izvor: http://www.companywall.hr

ne znam koliko su podaci točni, vidim da na žalost podataka od 2021. nema. Ako je netko uspio iskopati 2021. neka ih objavi.

• Roki
    • March 15, 2022 at 9:36 AM

Azija se opet raspala, sva indeksa po -5%, europa tone cca -1%, američki futuresi trenutno u crvenome a mi se držimo oko nule, nije loše :D :D

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Roki
    • March 14, 2022 at 9:23 AM
    Quote from Goran

- Ako je p/ b 1 odličan znači da investitori ne vjeruju u mogućnost firme da pravi profit i ne žele ulagati u tu firmu.

Uvijek je kod profitabilnih firmi price nekoliko puta veći od book value.

Da, definitivno sam se tu krivo izrazio, možda bi bolje bilo reći da je P/B oko 1 neka normalna vrijednost koja je ajmo reći ok, gdje je tržišna kapitalizacija približna knjigovodstvenoj vrijednosti. Korigirat ću to da ne bude zabune.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Roki
    • March 14, 2022 at 9:10 AM

Zadnja cijena= 1740 kn a iz nje slijedi:

P/E= 13.06 vrlo dobro

P/S=1.04 odlično

EV/EBITDA= 7.71 vrlo dobro

FCF= 352 mil. odlično

Dug/kapital= 20,7% odlično

Kao što vidite, ovi pokazatelji su jako dobri, po meni odlični, visok prihod i zarada, dosta casha, a sve to pri vrlo maloj zaduženosti. Jedino što sam ovdje izostavio je P/B koji je 5.7. Može li netko kompetentniji i netko tko već godinama prati ERNT prokomentirati i protumačiti meni laiku otkud ovoliki P/B. U teoriji P/B oko 1 je normalan, ispod 1 implicira da je kompanija podcijenjena a iznad jedan da je precijenjena, pri čemu je prihvatljiva vrijednost i do 3. Treba li ovoliki P/B brinuti, je li zanemariv kraj ostalih parametara koju su odlični, je li kompanija zaista debelo precijenjena?

• PODR (Podravka d.d.)

• Roki
    • March 11, 2022 at 8:16 PM
    Quote from Yieldchaser

Hvala, kolega Roki, odličan post.

ATGR je ludo jeftin, s obzirom na količinu casha koju generira. Meni ko value investoru je trenutno muka biti u poziciji, tj. bolje rečeno - osjećam se pomalo zarobljen u dionici, ali ju očekujem ponovno u smjeru 1900kn. Iskazali su manju dobit u Q4 i ukrajinska kriza je dosta negativno utjecala, ali FCF im je 520 milijuna kuna! Ne znam da je ikad dosad bio ni blizu toliki... Zadnjih šest godina ni 400, a kud 500 milijuna kuna...

To se naprosto mora prije ili kasnije osjetiti na cijeni.

Primjetio sam da vam je FCF valjda glavni pokazatelj koji pratite, barem ga najčešće komentirate.

FCF na ovoj razini bi mogao značiti nove akvizicije što me kao dioničara jako veseli.

Moram priznat da iz posta nisam skužio zašto vam je muka, zbog trenutno niske cijene ili nečeg drugog? Ja sam prekasno otkrio ATGR jer još uvijek učim (već nekoliko godina) o investiranju pa mi je prosjek ulaza u ATGR dosta visok. Međutim uopće se ne opterećujem, ovo je po meni buy and hold što je za mene kao skoro pa pasivnog investitora odličan izbor. Možda i dokupim nešto sitno iako trenutno su mi u fokusu neki drugi papiri koji također izgledaju dosta povoljno. Vidjet ćemo kako će se cijene kretati u sljedećem razdoblju koje je jako volatilno i tko zna do kad će tako ostati, stoga ne žurim.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Roki
    • March 11, 2022 at 3:53 PM

Dobre vijesti za CO...

Bruto premija na početku godine rasla 6,3 posto
    www.poslovni.hr
  • ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Roki
    • March 11, 2022 at 12:13 PM

Usporedba pokazatelja ATGR i PODR na linku ispod:

RE: PODR (Podravka d.d.)

Što kažete na usporedbu. S tim ovdje nisu prikazani Dalićka/Tedeschi :D

Roki
    March 11, 2022 at 12:08 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

• Roki
    • March 11, 2022 at 12:08 PM

Što kažete na usporedbu. S tim ovdje nisu prikazani Dalićka/Tedeschi :D

• Roki
    • March 11, 2022 at 10:53 AM
    Quote from Miron
    Quote from Marielena

Ja ne ocekujem da ce rat u Ukrajini dugo trajati. Postoje drugi rizici na trzistu kapitala. Pogotovo inflacija i rast cijene nafte. Zbog toga bi mogli uci u recesiju. To su stvarni rizici za TK.

Kada je rat trajao mjesec dana?

Gledajući amere, njihove mirovne misije traju godinama, valjda putin svoju mirovnu misiju neće toliko odužiti...

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Roki
    • March 11, 2022 at 9:16 AM
    Quote from dionicar

a koji bi po vama bili ti detalji ? meni nista tako strasno ne upada u oko

Nije ništa strašno nego zanimljivo, npr. trošak prelaska poslovanja s kuna na euro i zadnji dio o švicarcu.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Roki
    • March 11, 2022 at 8:32 AM

Veliku većinu znate ali ima i par zanimljivih detalja u tekstu.

‘Građani mogu mirno spavati jer naše banke imaju stopu adekvatnosti među najvišim u svijetu’
    www.poslovni.hr

• Roki
    • March 10, 2022 at 2:32 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Roki

Znači sutra padamo u bunar?

Tko će znati kad ćemo opet zaronit..zato valja biti spreman...koliko vidim situacija u Ukrajini i dalje eskalira, a u ekonomski rat protiv Rusije,već se bacaju ekonomske atomske bombe...čisto sumnjam da će sve biti gotovo u 30 dana za TK kao kod korone...

Ja sam također sličnog stava i vjerujem da ćemo još tonuti. Naprosto se ništa dobro ne događa. Rat eskalira, ekonomski rat eskalira i ostavlja posljedice na cijenu energenata i roba, uz to sve imamo i inflaciju koja se razvila od situacije s koronom a koja će se uz prethodno nabrojane probleme još povećati i produžiti. Ništa dobro nije na vidiku, ne vidim druge nego da burze još idu dolje i zato i čekam s nekom lovom da dokupim kad se pojave dobre prilike.

Kad i kako će ovo proći, ne znam, ali očekujem da kad ovo prođe skok burze, osim nekog manjeg inicijalnog, uopće neće biti strelovit već polagan jer će posljedice inflacije i nedostatka energenata i roba ostaviti ožiljke na ekonomiji.

• Roki
    • March 10, 2022 at 2:21 PM
    Quote from Marin83
    Quote from barbosa 2.0

DAX -3,44%, CROBEX 0,28%.

kolega, a kako sad ovo ?(

Ovo vam je prilika da kratite pozicije...ja sam gotovo 40% u kešu, a bio sam 99% u dionicama do prije desetak dana...

Znači sutra padamo u bunar?

• Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

• Roki
    • March 10, 2022 at 2:14 PM
    Quote from ValueInvestor

Ekipa, zanima me jedna stvar. Moguće da je ovo pitanje već postavljeno... Htio bih investirati u strane ETF-ove, osobito one koji prate S&P500. Kako bih to mogao najjednostavnije i najjeftinije izvesti?

Ja to također istražujem.

Prvo treba otvoriti račun na revolut i na njeg uplaćuješ lovu u HRK te ju pretvaraš u EUR, potom to uplaćuješ na brokerski račun Interactive Brokers. Pošto je europljanima zabranjeno kupovati američke ETFove došlo je do toga da su u europi velike kuće napravile tj. ako se ne varam u potpunosti rekreirale američke ETFove. Za S&P500 imaš dva ETFa, prvi ti isplaćuje dividende a drugi ih reinvestira tj. dokupljuje sastavnice indexa čime izbjegavaju trošak poreza na dividendu što je moj favorit. Evo ti link za oba, najbolje ih razlikuj po tom nekom njihovom ISIN broju koji ti je vidljiv na linku.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF | A1JX53 | IE00B3XXRP09
    Key facts and comparisons for Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSD | IE00B3XXRP09) ➤ justETF – The ETF Screener
    www.justetf.com
    Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating | A2PFN2 | IE00BFMXXD54
    Key facts and comparisons for Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating (VUAA | IE00BFMXXD54) ➤ justETF – The ETF Screener
    www.justetf.com

Provizije su super male a nema nekog minimalnog depozita kod prve kupnje kao kod nekih drugih brokerskih kuća. Uz to nedavno su ukinuli i naknadu za vođenje računa pa je i to sada besplatno. Kod kupnje dobivaš prave udjele u fondu a ne neke fiktivne kao kod nekih. Dionice i depoziti su ti osigurani u vrlo visokim iznosima (ako dođeš do tih granica, vjeruj mi, tad ćeš znat dovoljno o svemu i nećeš se morati informirati na forumu XD ).

Dosta sam to istraživao i došao do ovih saznanja koja sam ti napisao gore ali još nisam ništa probao u praksi. Čekam neku lovu pa ću se onda aktivirati.

!!!Iz razloga što ništa od ovoga nisam probao molio bih da me netko od kolega ispravi ako u nečem griješim!!!

Ovdje ti je link za video, a imaš još 2. i 3. dio. Dosta detaljno opisan ovaj postupak što sam ti opisivao. jedino što on ne kupuje ETFove već američke dionice.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt