Očekujem dividendu ok 44-45 kn.
Ova tema je totalno mrtva, zaboravljena dionica...
Očekujem dividendu ok 44-45 kn.
Ova tema je totalno mrtva, zaboravljena dionica...
Jel vi živite od toga ili je do kao side job?
Imam i druge prihode, ako na to mislite...trenutno kako stvari stoje mogu po mojim kriterijima super živit od ovoga,(uz to sam prodao jedno građ. zemljište nedavno, tako da mi se povećao kapital), ako se pokaže do kraja godine da to i dalje drži vodu, odhebem sve i bavim se isključivo ovim...jednostavno ne postoji posao na kojem mogu zaradit kao ovde, a od svaštarenja nema ništa, jer tada ni u čemu nisi dovoljno dovoljno(po meni).
Također burza nije po meni neki time consuming job, pa možeš između trgovanja od 9 do 16h obavit masu poslova koje na normalnom poslu obavljaš tek pridvečer ili vikendom. Tako da na kraju dobiješ i masu slobodnom vremena kojeg trošiš na sebe i familiju.
Idila, čestitam. Ipak uspješni trejderi su rijetki, većina trejdera gubi lovu, a jako mali postotak trejdera zapravo nadmaši ETF.
Jel imate u portfelju išta što držite "zauvijek"? Mislim na ove naše blue chipove tipa HT, ATGR, ZABA, ERNT i sl.
Ako nije tajna, s kolikim cca iznosom trejdate?
Ovisi koliko je dionica likvidna, niskolikvidne 20-30k kuna...likvidne dionice 50k do 80 k dionica, a ako nešto ima potencijala da držim duže onda i do 200k kuna uložim po jednoj dionici, ali više puta dokupim...izbjegavam predstečajuše, niti štapom ih ne diram. Trenutno imam 6 dionica, do 10 max, preko toga mi bude zbrka u glavi...
Jel vi živite od toga ili je do kao side job?
mislim na forumaše kada je bila cijena 180 najavljivao sam ovo ali ljudi su u komentarima ili drugu priču
Kao da im ja nisam govorio pred divku kad je cijena bila +195kn, prodajite ovo, više od ovoga dobiti nećete...ma da je bila normalna situacija, treba samo pratiti kako se dionica ponašala u prošlosti, ništa više...
ha i ja sam upozoravao da stvari nisu najbolje i čak bio prozivan zbog toga ali nisam očekivao baš ovakav pad i nisam prodao. Ajde, bit će bolje, kad stanu na noge opet će mi biti žao prodati
Evo jedna zanimljiva i meni dosad nepoznata informacija iz godišnjeg izvješća:
U prosincu 2021. godine završeni su pregovori oko preuzimanja zdravstvene ustanove Ljekarne Sv. Kuzma i Damjan koja broji tri ljekarničke jedinice, od toga dvije u Zagrebu i jednu u Zadru. Ljekarne Kuzma i Damjan postaju vlasništvo Atlantic Grupe s 1. siječnja 2022. godine, a završetak pripajanja u ZU Farmacia
očekuje se na proljeće.
Također i ovo zvuči dobro:
Farmacia je u 2021. godini, unatoč izazovima poslovanja uslijed nastavka COVID-19 pandemije, nastavila
s planiranim otvaranjem novih jedinica i unapređenjem poslovanja postojećih. Otvorene su četiri nove jedinice, jedna je preseljena, a jedna je preuredila svoj prostor što će pridonijeti još uspješnijem poslovanju.
Lijepo lijepo, drago mi je da što više jačaju tu granu u svom potfelju proizvoda.
https://www.poslovni.hr/regija/revoz-z…am-dana-4330704
Ovo je veći problem od rusije. Prihodi od slovenije su veći nego od rusije...
da to stalno govorim niko me ne sluša
Kako misliš nitko te ne sluša? Pa pogledaj cijenu, zakucana je u pod, niža je i duže je na tim razinama nego što je bila tijekom lockdowna u 3.2020. kad je sve stalo i kad se nije znalo do kojih razmjera će korona eskalirati a vjerovalo se da je to jako opasna bolest. I sad ju investitori vrednuju još manje, znači nije da te nitko ne sluša i nije da su ljudi slijepi.
SAD je uravnotežio proračun, ''što znači da više ne proizvode svoje obveznice jer se ne moraju više zaduživati, ekonomija im je toliko dobra i onda je normalno da mogu dići kamatne stope i da će to imati vrlo mali utjecaj na državni dug. Ne moraju se više zaduživati. To je primjer koordinacije monetarne i fiskalne politike'', objasnio je ekonomist dodavši da je Rusija školski primjer te koordinacije.
"Rublja je danas ojačala sedam posto prema dolaru, što znači da sve što se događa ima vrlo mali utjecaj na rusku valutu. Njihov tečaj kolapsirao je skoro 50 posto na početku rata, sada se dekolapsirao na 10 posto, što je toliko brzo uravnoteženje da to nema puno učinka na ekonomiju", zaključio je Neven Vidaković razgovor za portal Direktno
Zar nije ovdje pravilo da prvo nema dividende, pa naknadno ipak bude?
Točno to
Malo sam opet češljao FI za Q4. Iznenadio me podatak da ADPL na kraju Q4 ima 192 milijuna kn zadržane dobiti. Pa to je 45 kn po dionici...
jel ima netko tko ih je dulje pratio da zna šta oni inače rade s lovom. Ok to očito nije sve lova, vjerojatno je velika većina već uložena ali možda netko zna nešto detaljnije?
Nisam baš neki stručnjak za detalje FI, ispravite me ako sam što naveo pogrešno, ali kad se pogleda kolike rezerve ima ADPL to ni Končar ni Ericsson nemaju. Ni blizu. Pasiva ADPL iznosi 1.463.366.613 kn, a vrijednost u dionicama po ovoj cijeni iznosi nekih 420.000.000 kuna.
(Možda su štedljiva firma da imaju ako im zatreba)
P/B je 0,49
Ukupne obveze jesu visoke ali se zadnje dvije godine ipak smanjuju (nadam se ciljano) otkako je kriza u autoindustriji.
Dugoročne obveze:
2017. 585M
2018. 763M
2019. 821M
2020. 676M
2021. 621M
Malo sam opet češljao FI za Q4. Iznenadio me podatak da ADPL na kraju Q4 ima 192 milijuna kn zadržane dobiti. Pa to je 45 kn po dionici...
jel ima netko tko ih je dulje pratio da zna šta oni inače rade s lovom. Ok to očito nije sve lova, vjerojatno je velika većina već uložena ali možda netko zna nešto detaljnije?
Malo mi je smiješno što na vijest da reno ostaje u rusiji adpl ode dolje. Mislim da je to itekako bitna informacija...
to je vrlo vjerovatno točno, ali mene kopka pomisao da trenutno divka nije jedini faktor koji diže cijenu., već mislim da pravi rast cijene tek prestoji. pitanje za zilijun kuna jest da li samo do ex dividend daya ili će nakon predaha nastaviti dalje. zašto to mislim? probajte prošlogodišnu dobit po dionici suprotstaviti sadašnjoj cijeni. ispada koef 11!!?? uobičajeno jest da se koef za velike banke vrti oko.... koliko ono
... 15
![]()
![]()
![]()
A ne, kolega... Povijesni prosječni P/E za banke je ispod 15, otprilike 12-14.
ZABI cijenu drži velika nagomilana dobit, a najvjerojatnije je i ovaj kvartal bio dosta jak. Imali su enormni negativni novčani tijek prošle godine, mislim na Q32021. To je za neki drugi biznis jezivo jer bi značilo da je daleko više novca izašlo iz kompanije, nego u nju ušlo. Ali za banku, pogotovo jaku, to znači snažne kreditne plasmane i dobra je stvar. I sad je histerija oko prijava za APN, a ZABA se pokazuje kao najjača. Te stvari će se osjetiti na kamatnim i drugim poslovnim prihodima.
Inače je poslovanje banaka jedno od najkompliciranijih za analizu.
Koliko volim ovog čovjeka, pročitaš jedan post i on te nečem nauči, a k tome, još i bitnije, usmjeri gdje da kopaš dalje i u teoriji i u izvješćima, ovo je fantastično.
sto je ovo kupuje se ko da nema sutra? povecanje divke ili? odjednom takav skok..
Kolega to vam je novo normalno
Nemam pojma, zaba je safe pick, pitanje je sam po kolikoj cijeni, možda netko ulazi s nekom većom količinom casha pa cijena neminovno ide gore. To je sad vaga između franka i još potencijalnih dividendi...
Dionica je trebala biti izlistana početkom godine, ali radi problema sa Ukrajinom izlistavanje je usporeno. Međutim to je ipak mala firma ,koja se uglavnom bavi turizmom (glavno poslovanje je auto camp ). Ne znam , koliko to može biti atraktivno - da bi povećalo dnevno trgovanje na ZSE. Samo moje mišljenje.
Ne znam ništa o njima, zato sam i linkao nebi li se malo pokrenula rasprava. u svakom slučaju nova izdanja su dobro došla pogotovo ako cijena bude prihvatljiva i ako firma solidno posluje i ima perspektivu.
Sad će mi admin opet premjestit post, samo ne znam gdje, a i dobit ću opomenu jer odstupam od teme. Ali gdje da ovo zalijepim a vrlo je interesantno!
Poštovani administratore, ovim putem apeliram da napravite iznimku i ovaj post ne dirate.
pa sto nisi otvorio temu Mon Perina u podforumu DIONICe gdje stoje i sve ostale?
Imam tipa koji to odradi za mene
Sad će mi admin opet premjestit post, samo ne znam gdje, a i dobit ću opomenu jer odstupam od teme. Ali gdje da ovo zalijepim a vrlo je interesantno!
Poštovani administratore, ovim putem apeliram da napravite iznimku i ovaj post ne dirate.
pa sto nisi otvorio temu Mon Perina u podforumu DIONICe gdje stoje i sve ostale?
Pa neću za svaki link otvarat novu temu
Još uvijek se pitam zašto to nisu preuzeli naši mirovinski fondovi ?
Ovako em' im uzeli novac čitaj vrijednost naših udjela u fondovima, em' Belje Vupik otišliiiiiii
Ah.
Pitanje koliko naši mirovinski fondovi i imaju para. Znam da fondovi ne mogu pokriti mirovine već tu država ulijeće sa ne znam koliko milijardi kn godišnje. kakva država takva i burza, a i onda posljedično mirovinski fondovi...
Danas smo pisali o izlasku Sberbanka iz Fortenova grupe i tko bi to mogo potencijalno preuzeti, e pa evo novi info:
RUSKA banka Sberbank odlučila je prodati svoj udio u Fortenovi, bivšem Agrokoru. Kako saznaju 24sata, danas je potpisan ugovor kojim počinje proces prodaje i dubinskog snimanja tvrtke. Navodno iza preuzimanja pojedinačno najvećeg udjela u Fortenovi od Rusa stoji američki kapital, točnije Bohemian grupa u vlasništvu američke obitelji Stryker. Kako saznaju 24sata, novi strateški partner kojeg osiguravaju Jellinek i obitelj Stryker za Fortenovu trebao bi biti jedan od vodećih francuskih maloprodajnih lanaca, Auchan. Zasad nije poznata cijena jednog od najznačajnih poslovnih preuzimanja u Hrvatskoj.