Zanima me ne osnovu iskustava pojedinaca, koji su neki najbolji iznosi po jednom nalogu i koja je neka optimalna izloženost (u desetcima tisuća kuna) po pouzeću a da se nema problema s likvidnošću tržišta?
Kod agram brokera a vjerojatno je slično i kod ostalih je optimalno kupovati iznad 4750 kn jer je naknada 0,4% ali minimalno 19 kn (4750x0,004=19).
Drugi dio pitanja mi je malo nejasan jer ne znamo šta želiš na burzi. Dugoročno investirati, trejdati, day trejdati...S obzirom da postavljaš ovakva pitanja vjerojatno nemaš nikakvog iskustva pa preporučujem da igraš na sigurno. zapravo bi bilo najpametnije da prvo ne kupuješ ništa već da samo učiš i pratiš ponašanje dionica par mjeseci prije prve kupnje. Ako ipak želiš kupiti odmah i to je ok ali samo oprezno, prouči ove naše standardne perjanice na burzi, po mojoj preporuci obavezno one koje isplaćuju dividendu i odluči se za njih minimalno 5. Ravnomjerno rasporedi novac na 5-10 dionica, prati, čitaj, uči i malo po malo se profiliraj i skuži šta želiš i što ti odgovara. Napisat ću ti neke od tih dionica koje i sam držim u portfelju: Ht, Zaba, Agr, Ernt, Span, Kodt, Adrs. pošto pitaš za konkretne iznose evo ti ideja za utopit 35 tisuća kuna, po 5 na svaku od ovih 7 dionica...