Ja sam se nadao da je cilj sad brzinski potrošiti par milijuna kn na otkup vlastitih dionica kako bi se smanjila dobit i dijelom izbjegao taj debilni extra porez od 33%. Danas je prošlo već 1,77 mil kn na Spanu pa nije da je cijena ošla u nebo, mogli bi komotno do kraja godine spržit 10 mil kn na otkup vlastitih dionica i platiti 3,3 mil kn manje extra poreza.
Posts by Roki
-
-
Bilo mi je drago u tišini skupljati span po niskim cijenama i upravo mi je sada žao što raste iako mi je 1. u portfelju.
-
Grupa končar slično ko i grupa adris. Sve dionice u grupi dobre a pojedinačno loša izvedba. Neke ne likvidne, treba tona love da se podigne cijena a prognoza kao i za vrijeme može i Ovako l onako a nisi siguran ni za dividendu pogotovo jer će se dodatno uvesti porezi na dobit. Vrati koko što si pozobala plus ne znaš dal će inflacija, deflacija ili stagflacija i do kada otprilike. Za nas optimiste je jedina šansa da se izvučemo da dođu pravi kupci i da država prestane glumatati što je za prodaju a što nije.
A zašto bi se uopće izvlačio iz KODTa ako se gleda dugoročno? Pickam samo, po mom sudu, najsigurnije dionice na ZSE i KODT mi je definitivno u TOP 3 za miran san. Ne kažem da nema rizika, svaka dionica i investicija je rizična. Kupiš zemljište, pojavi ti se rupa ko nakon potresa u Petrinji i ostao si bez ičeg. Nema besplatnog ručka niti 100% sigurne investicije. Ah pardon, ima, za ručak kupon na Woltu a za investiciju od 1.12. kupovati za 100 kn pakete kovanih eura, mislim da se za 100 kn dobije 100,04 kn u kovanim eurima.
-
Virnite u Jutarnji on line.
11 milijuna kn je očekivana ekstra porezna obaveza za Span
to je 5,6 kn po dionici.......nešto više od dividende koju su isplatili ove godine......o državo divna......
Samo malo, pričate o oporezivoj bazi za extra porez ili o ukupnom iznosu extra poreza?
-
Investiramo | Portfelj Dioničara (SKDD)
Kapitalni je vani, stanje dionica ADPL=0 komada.
Kao što je i jasno sa slike, samo su ispali iz top 10.
-
Prodaja u 8. mjesecu 2022. je nadmašila 8. mjesec 2021. Tada je očito bila bila prekretnica jer je 2022. mjesecima konstantno bilo prodano manje vozila nego prethodne godine. Taj se trend porasta u 8. mjesecu nastavio i u 9. i u 10. mjesecu. Vidljivo na ova 4 linka iznad.
Ajd ajd evo i za UK iako nisu dio lijepe naše EU
UK - Flash report, Automotive sales volume, 2022 - MarkLines Automotive Industry Portal
-
Bok, zvuči kao scam ali nije. Garantiram vam instantni prinos. Prinos je vrlo mal ali je zagarantiran i ostvarit će te ga odma. Bez rizika, sigurna zarada, bla bla...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Prinos je 0,05%. Platite paketić 100 kn a njegova vrijednost je 100,05 kn. Izi mani
-
Bome su i azijati jutros potegli....
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
gotovo je.
Powell kralj, inflacija kapitulirala.
tko sutra ne upuca sav cash u burzu i još ne digne kredit, p*zda
Tražim jamca za kredit. Može na pvt!
-
Nakon prilično vremena dokupila ikba.
Imaju izvrsno izvješće.
Sad mjerkam Mediku🙂
I dvoumim se oko adpl. How much, end for how long 🤔
Ako ADPL, onda puno i dugo
-
Po meni, ako se samo radi o dobiti, tko god ima veliku dobit može ju lako naštimati na kraju godine da je ispod 20%. Investicijama, zalihama materijala, bonusima, investiranjem u obveznice ili dionice, pa možda čak i manjim akvizicijama (ako su bile u planu početkom iduće godine pa da ih se malo pogura prije 31.12.). Mišljenja?
-
Ček, kak bi to točno "tržištu unatoč" cijena trebala rasti?
Cjena je onakva koliko je tržište spremno platiti u datom trenutku.
Ne. Krivo. Ostatku trzista unatoc. Unatoc medvjednjem trzistu. Unatoc strahu i prognozama recesije posvuda. Inace, sto dionicar ima od dobrog izvjesca?
Što dioničar ima od dobro izvješća? Čak jel ovo neka šala? Vi ste došli na forum pitati dioničare što imaju od dobrog izvješća, i to za dionicu koja ima politiku isplate dividende u iznosu od 20 do 50% dobiti. Očito ste troll tako da nemam komentara.
-
Čini mi se da je ADPL daleko još od oporavka iako je cijena već dosta pala. (...)
KODT je trenutno puno sigurnija i bolja priča (...).
Ako sam dobro shvatio, kolega SOUR donosi odluku o kupnji neke dionice tako što prednost daje onoj koja je "više pala" ne ulazeći previše u razmišljanja o fundamentalnim razlikama. Nadalje, ruska je kriza po njegovom mišljenju prošla i navodno je započeo oporavak pripadajuće autoindustrije povezane s Rusijom. Tko zna, možda mu nešto i upali na kratki rok, no ostajem pri stavu da se ADPL dugoročno ne može mjeriti s KODT-om.
Kako bilo, u nastavku prilažem neke osnovne pokazatelje ADPL-a i KODT-a na kraju prvog polugodišta 2022. godine u svrhu općeg dojma.
Čitatelji mogu pogađati kome pripadaju jedni, a kome drugi pokazatelji. Današnja Q3 izvješća će nam pokazati daljnji razvoj događaja...The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Mislim da niste dobro shvatili kolegu. Ako se smijem nadovezati, mislim da sam ga ja dobro shvatio jer sam se vodio takvom logikom tijekom korone. Karikiram, KODT je ove godine pao 10ak% (ne od kratkog ATH peaka nego od one neke razine od ~2500 kn gdje se stabilizirao) dok je ADPL po mnogima nerealno pao sa 180 na 80 zbog rasprodaje jednog fonda. I da, čini se da ADPL prolazi kroz najgori dio krize s pozitivnim poslovanjem i sa smanjenjem dugova. Čim se njegovo poslovanje stabilizira može se očekivati velik skok, karikiram na razine od 120 kn što bi bilo 50%. Vjerujem da po koleginoj procjeni (a i po mojoj) KODT u tom periodu neće otići 50% gore što bi bilo ~3500 kn. Znači računica je jednostavna. Ja sam to radio u padu korone kupuvši ADPL koji je na kraju porastao sa 93 na 185 dok je zaba porasla sa 45 na 65. Tada sam povlačio paralelu između te dvije dionice ali mislim da me razumijete. Razlika je u stilu investiranja. Ne kažem da je to ispravna logika već samo objašnjavam takvo razmišljanje.
A zašto ja sad kupujem KODT a ne ADPL? Zato što ADPLa imam previše i čekam oporavak a pojačavam poziciju u KODTu koja je mala.
-
Jedna od najgorih dionica koje imam. Nakon 10g usao u minus u odnosu na kupovno cijenu (ne racunajuci dividende.). Toliko o dugorocnom ulaganju. Katastrofa.
A računajući dividendu?
-
Ja čekam već mjesecima da rokne ne bi li nadokupljivao blue chipove po akcijskim cijenama, samo nikako da crobi osjetno rokne. Do tada lagano nadokupljujem mrvicu po mrvicu, wanna be dollar cost average metodom samo što više čekam to mi se više čini da ne bude ništa od rokanja ili ako i bude to će biti lagani pad. Vani se vrti neusporedivo veća lova, više je margin kredita, kad krene neka panika lakše rokne, mi smo za sada nekako zacementirani. Ak svi pričaju da ćemo roknuti možda ipak bude obrnuti scenario. Nije čovjek pametan šta napraviti. S druge strane imamo svježe uspomene na doba korone kad je ZSE zatvarala trgovanje 10-15 min nakon otvaranja i kad je u par dana sve došlo na sniženje od 20-50%. Nisam pametan...
-
Daj ti nama laicima objasni, jel to znaci da kupujemo plastiku ili da prodajemo?
Po mom nahođenju, ako je porastao prihod velikom autoproizvođaču, onda je moguće
porastao ili raste prihod i njegovim podizvođačima, jer porast cijene ide kaskadno da se
nadoknadi porast troškova. Također, netko je na ovoj temi pisao o porastu cijene plina,
evo svježi podatak o cijeni plina za sutra, a to je vjerovali ili ne 32 Eura/MWh, pa sada
treba potpisivati dugoročne ugovore ili eventualno pričekati da se cijena dodatno stablizira.
Ne bih se čudio da proizvođači koji su držali pogone hladnima, sada ponovno pale svoje
pogone, te dižu proizvodnju zbog ovog pada cijene plina, a za par mjeseci vjerojatno i pada
cijene struje, dok se taj učinak dalje proširi.
kolega gdje gledate cijenu plina? Vidim da se razlikuje od ove. Očito nešto krivo gledam, nisam upućen...
EU Natural Gas - 2022 Data - 2010-2021 Historical - 2023 Forecast - Price - QuoteNatural gas futures linked to TTF, Europe's wholesale gas price, were at €340 per megawatt hour amid persistent supply fears. Russia's Gazprom said it would…tradingeconomics.com -
Lean metodologija primjenjuju i u društvu Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) već osam godina te se prakticirala prilikom projektiranja i razmještaja opreme u novim halama, ali i prilikom adaptacije starih proizvodnih hala. Tijekom 2023. D&ST očekuje prve korake i izazove sustavne primjene Leana, a time i prve pokazatelje uspješnosti.
-
ZSE je održala Webcast gdje je gostovao i ATGR. Netko iz ATGR tko je održao prezentaciju (ne znam ime ali tipa direktor financija) je prokomentirao da je Emil prebacio sve vlasništvo na firmu kako bi mogao lakše upravljati imovinom i novcem i da je to jedini razlog te akcije. Ovo je bilo rečeno u kontekstu kao da dioničari ne moraju ništa sumnjati niti brinuti što se događa. Neke od zanimljivih stavki kojih se još sjećam i koje su još prokomentirane su slijedeće:
-Dobavni lanci i cijene roba su u banani, na moje pitanje vidi li se stabilizacija i svijetlo na kraju tunela odgovor je bio "na žalost ne"
-Sve sirovine su im porasle čini mi se minimalno 25-30%
-Povećanje troškova je djelomično prebačeno na krajnje kupce. Tu strogo i detaljno balansiraju povećanje cijena i odljev kupaca s ciljem da je odljev što manji i u tome su navodno jako dobri). kako odmiče godina, tako će se cijene i dalje povećavati tj. sve će se više povećanje troškova prebaciti na krajnjeg kupca. u Konkurencija radi slično kao i oni ali su oni izgleda uspješniji od konkurencije.
Ja sam slao mail na ZSE gdje sam tražio snimku Webcasta da ju na miru ponovno pogledam pa sam dobio slijedeći odgovor:
Poštovani,
događanje se ne snima, no možemo Vam poslati prezentacije kompanija (u prilogu).
Lijepi pozdrav,
Kolega, vidim da ste dobro informirani . Da li možda znate koje kompanije su se također predstavljale u tom webcastu i da li imate i njihove prezentacije?
Imam sve, već sam to htio napraviti sam nisam znao gdje bi to uploadao, mogu ih zalijepiti ovdje i izmolit 3 očenaša i 5 zdravomarija da mi admin ne obriše post, a ovim putem ga i molim da mi ne obriše post!
A što se tiče ZSE, stvarno ne kužim zašto ne snimaju i ne uploadaju ovakav događaj jer je bilo jako zanimljivo. Gledao sam ATGR, ADPL i HT. A i mogli su ga malo bolje izreklamirati to. Ja sam poveznicu našao slučajno na forumu cca pola sata prije početka Webcasta.To je bilo na tom linku da
-
ZSE je održala Webcast gdje je gostovao i ATGR. Netko iz ATGR tko je održao prezentaciju (ne znam ime ali tipa direktor financija) je prokomentirao da je Emil prebacio sve vlasništvo na firmu kako bi mogao lakše upravljati imovinom i novcem i da je to jedini razlog te akcije. Ovo je bilo rečeno u kontekstu kao da dioničari ne moraju ništa sumnjati niti brinuti što se događa. Neke od zanimljivih stavki kojih se još sjećam i koje su još prokomentirane su slijedeće:
-Dobavni lanci i cijene roba su u banani, na moje pitanje vidi li se stabilizacija i svijetlo na kraju tunela odgovor je bio "na žalost ne"
-Sve sirovine su im porasle čini mi se minimalno 25-30%
-Povećanje troškova je djelomično prebačeno na krajnje kupce. Tu strogo i detaljno balansiraju povećanje cijena i odljev kupaca s ciljem da je odljev što manji i u tome su navodno jako dobri). kako odmiče godina, tako će se cijene i dalje povećavati tj. sve će se više povećanje troškova prebaciti na krajnjeg kupca. u Konkurencija radi slično kao i oni ali su oni izgleda uspješniji od konkurencije.
Ja sam slao mail na ZSE gdje sam tražio snimku Webcasta da ju na miru ponovno pogledam pa sam dobio slijedeći odgovor:
Poštovani,
događanje se ne snima, no možemo Vam poslati prezentacije kompanija (u prilogu).
Lijepi pozdrav,
-
FYI
Ericsson profit falls short on lower licensing revenue, higher costsEriccson profit fell short of expectations, while sales beat.www.marketwatch.comMoguće da je slična situacija i sa ERNT. Pretpostavljam da su otegotne okolnosti slične ili iste...