Svaki put u zadnjih nekoliko godina otkako pratim ADPL uvijek je naglo rastao, ali je zato i naglo padao čim krene neko sr@nje.
Posts by Roki
-
-
Izgleda da je rafalna paljba i rast Crobexa završio jučer. Vratili se ljudi s praznika, malo entuzijazma se potrošilo u jednom danu, i sad opet po starome.
isto mislim ali sam čekao da to netko drugi napiše jer me pojedini optužuju da crnjačim bez veze. juče su fjučersi bili zeleni i kad je evropa zatvorila ameri su to brzo okrenuli u crveno. jedino mi je nejasan valutni par €/$. juče je u nekim momentima bilo +1% što je za forex ozbiljan pomak. sumirani podaci za prošlu godinu govore da je tržišna kapitalizacija svih svjetskih burzi smanjena za 18 000 milijardi $.
Ne znam jel gledamo isti Crobex jer ovaj koji ja gledam se mrcvario na 1900 neko vrijeme i sad je u nekoliko radnih dana skočio na preko 2000 sa vrhuncem jučer kad je na trenutke bio u plusu oko 2%. I danas je tu kao i jučer, vrti se na toj razini gdje je jučer i zatvorio na oko 2030-2040. I šta je sad tu "opet po starom"? Pa šta je danas trebo, skočiti još 2%? Pa ovo je prirodno dnevno kretanje indexa, skok pa nekakva stagnacija na nekoj razini.
Meni je drago što su ovdje na zse blue chipovi realno vrednovani, neko će reći da su poneki čak i skupi. Jel bi vi radije npr u jedan KODT ulazili na p/e 10 ili na p/e 30? Meni je ovako po p/e 10 puno bolje, sigurnije i s više potencijala. Generalno gledano, burza će rasti ako zarade budu rasle i to je to. Ajmo pljuvati po stvarnom krivcu za broj izlistanja na burzi i generalno stanje na burzi, a to je politika. Politika koja sputava kompanije da budu profitabilnije i konkurentnije a ne pljuvati po burzi i po indexu.
Muka mi je od slušanja i čitanja kako ljudi pljuju po burzi. Takva je kakva je. Nama koji ulažemo tu je očito dobra i primamljiva samo je potrebno prilagoditi se, npr ne ulupavati u nelikvidna izdanja koja jesu stvarno jeftina i tu čekat da se cijena utrostruči pa gledat kako izać s par hiljada eura bez da se cijena ne prepolovi. Meni je tu logičnije i zanimljivije pucati na blue chipove koji su relativno jeftini i sigurni i na njima čekati dividende. To bi bio nekakav generalni koncept u mojoj glavi kako se prilagoditi ovako mrtvom i plitkom tržištu kao što je ZSE.
I još jednom, navijajmo za veće zarade, a onda će i cijene i index rasti, a ako nekim čudom dugoročno ne narastu još i bolje, jeftinije ćemo kupovati dividenduše koje će imati veće dividende (znači opet si se prilagodio toj istoj "mrtvoj" ZSE)...
-
Graf cijene dionice adrisa već nekoliko godina pokazuje koliko je uspješno poslovanje/upravljanje adrisa. Cijena je konstantno u padu.
Graf cijene ovisi o gro čimbenika, neću reći da vođenje firme ne utječe na njenu cijenu, ali je rame uz rame sa barem 5 drugih stavki koje će utjecati na cijenu.
Možda gledate krive grafove, pogledajte ove, nisu neka bomba ali smjer je jasan...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Još samo da se napiše da će ova kajgana kad se završiti vjerojatno biti najskuplja kajgana sv. Petra skuplja i od one u Rovinju. Izgradnja će trajati? a otvorenje se planira? Koliko će kredita dignuti adris?
Nije ništa čudno da se investicije realiziraju kreditima. Adris da ne može, valjda bi prodao Marjan. Lokacija je top, vjerujem da to neće biti jedan od gro hotela već top topova, baš zbog lokacije, a i ekskluzivni turizam nikada nije u krizi. Nisam ni ja iskreno presretan jer je Marjan potencijalna rupa bez dna ali ajmo biti optimistični, pa valjda ljudi koji vode Adris, iako nisu na nekom glasu, vjerojatno znaju posao bolje od nas slučajnih prolaznika.
-
Puno priča ali malo je rekao
Makar ima nekog blagog optimizma.
Jel ima možda netko neke insajderske informacije, kakvo je stanje tamo? Sredinom prošle godine je u našim tvornicama bilo bogu za plakati...
Marinko Došen (AD Plastik): Godinu pred nama obilježit će troškovna efikasnostPosljednje su tri godine donijele niz neželjenih događaja koji će trajno utjecati na poznate obrasce poslovanja i življenja. Izazovi s kojima se još suočavamo…lidermedia.hr -
kako ide onaj poučak o burzi i strpljivima, svi se kunu u dugoročnost, a na kraju ispada, da je ovdje najdugoročniji onaj što dočeka ipak da mu se burek malo ohladi
Dobro je, iznad očekivanja za prvi dan, skoro 50k ojrića prometa .
Meni su se zeznuli, pa su mi samo Kune prebacili u Eure 1:1, šutim do daljnjega .
Sretna Nova godina svima i neka nam ojro donese bogatstvo, ni manje ni više .
P.S. Ovo gore 1:1 je samo šala mala, ali sigurno nisam jedini koji je to poželio za Novu godinu
Meni su jednom u Agramu uplatu od 10 000 kn u istom danu dva puta proknjižili. Nisam šutio, nazvo da to storniraju. Zahvali li se i aj bok, mogli su barem za nagradu snizit proviziju na sljedećih par transakcija
-
Realizirana dobit ~4,4% (bez dividende)
Dividendni prinos ~4,8%
Nerealizirani gubitak ~10%
Sve skupa godina završila u osjetnom minusu. Što je najjače sve mi se dobro drži ali me adpl pokopao. Minus jest ali nerealizirani, i nema prodaje, portfelj mi vrijedi manje ali dionica (sve blue chippovi) imam više što je dugoročno ok. Ne mogu reći da sam zadovoljan ali nije ni potop, kakva je godina ispalo je i neloše, nije da me zakopalo do koljena...
-
Kolege sljedeći tjedan burza radi samo u utorak i sridu, tako što imate za prodat prodajte(radi manje porezne osnovice),jer to je to za ovu godinu.
Prošle godine sam prijavio neku siću i požalio jer se zakompliciralo. U ležernoj priči u nekom uredu s tetom iz porezne (ne sa šalterušom) kažem joj da sam požalio što sam i prijavljivao tu siću jer se zakompliciralo a oni ionako nemaju uvid u moje trgovanje na brokerskom računu (ovdje sam blefirao da vidim šta će reći). Na to mi je ona odgovorila nešto tipa, oke ali vidimo isplate sa brokerskog na tekući i onda bi vas netko mogao pitati otkud veća isplata od uplate. Ako je ona dovoljno upućena i ako oni stvarno ne vide transakcije, onda me jedino broker nekako može ocinkati poreznoj, tipa da im šalje moj ispis trgovanja pa da to onda netko analizira. Ja imam dojam da oni stvarno ne znaju jesmo li mi nešto dobili ili izgubili na burzi i vjerojatno porez za ovu godinu neću platiti.
Samo da prijavim da sam legalist. prodao sam ADPL s velikim gubitkom i tako anulirao potrebu za plaćanjem ikakvog poreza. Poslej toga se odma vratio u poziciju u ADPL po 40/60/80 lipa više i to je to. izi pizi. Za 180 kn troška izbjegao 1400 kn poreza i gnjavažu...
-
Kolege sljedeći tjedan burza radi samo u utorak i sridu, tako što imate za prodat prodajte(radi manje porezne osnovice),jer to je to za ovu godinu.
Prošle godine sam prijavio neku siću i požalio jer se zakompliciralo. U ležernoj priči u nekom uredu s tetom iz porezne (ne sa šalterušom) kažem joj da sam požalio što sam i prijavljivao tu siću jer se zakompliciralo a oni ionako nemaju uvid u moje trgovanje na brokerskom računu (ovdje sam blefirao da vidim šta će reći). Na to mi je ona odgovorila nešto tipa, oke ali vidimo isplate sa brokerskog na tekući i onda bi vas netko mogao pitati otkud veća isplata od uplate. Ako je ona dovoljno upućena i ako oni stvarno ne vide transakcije, onda me jedino broker nekako može ocinkati poreznoj, tipa da im šalje moj ispis trgovanja pa da to onda netko analizira. Ja imam dojam da oni stvarno ne znaju jesmo li mi nešto dobili ili izgubili na burzi i vjerojatno porez za ovu godinu neću platiti.
-
Zanimljiv članak, nisam dioničar ali možda i budem.
Končar planira postati najveća IT tvrtka u široj regijiwww.poslovni.hrP.S. imam KODT
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…om/2421157.aspx
BROJ novih osobnih vozila registriranih u Europskoj uniji u studenom je porastao četvrti mjesec zaredom
Na mjesečnoj razini rast prodaje vozila zabilježen je na svim najvećim tržištima. Prodaja je najviše porasla u Njemačkoj, 31.4 posto, dok je u Italiji prodaja porasla 14.7 posto, u Španjolskoj 10.3, a u Francuskoj 9.3 posto.
zbog pada prodaje u prva dva kvartala uzrokovanom poremećajima u dobavnim kanalima, prodaje novih automobila u cijeloj EU, za 11 mj. 2022. konsolidirano iznosi - 6.1 posto
12. mj bi trebao rasturiti tako da špekuliram da će 2022. završiti sa cca- 3% a u 2023 očekujem potpuni oporavak pa ćak i više od toga
iz tvojih rijeci u bozje usi..
moje predviđanje je : nema oporavka dionice dok rat ne prođe pa nakon toga opet kad sankcije padnu.
Moje predviđanje je da će dionica zasigurno rasti s povećanjem prihoda/dobiti i isplatom dividende.
Ako nekim čudom tada ne bude rasla smatrajte se počašćenim i nakrcajte se dok ima...
-
ovo ide na ruku Spanu:
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Jel zna netko koliko im je do sada bila umanjena stopa poreza na dobit? Po istoj stopi umanjit će se i ovaj harač.
-
Evo prijedlozi Spana:
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
I meni je to zapelo za oko ali nisam upoznat u detalje poticajnih mjera oko SPANa i nekako mislim da ipak ništa od toga.
Na stranicama Sabora je u konačnom prijedlogu Zakona naznačeno da se prihvaća prijedlog SPAN d.d. vezan uz Zakon o poticanju ulaganja, ali nisu dali nikakvo obrazloženje, nego samo "Prijedlog se prihvaća".
Pod 'vezane informacije', otvara onaj PZE_431.
Pod(i oko) 161. na dnu teksta prijedloga su prijedlozi SPANa.
PRIJEDLOG ZAKONA O DODATNOM POREZU NA DOBIT, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 431 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske | Hrvatski saborHrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.www.sabor.hr -
Ovaj mi HPB nije jasan, uopće nema reakcije na gotovo 350 milijuna kuna potencijalnog poreza na extra dobit...čak se počelo udarat po asku(a da nije mirovinac)...sad jel netko zna nešto, što drugi ne znaju???
Moralo bi biti reakcije kada bude izglasan zakon, iako vjerujem da će biti gotovo sigurno izglasan tako da je nekakva reakcija cijene na burzi već trebala bila...
-
Ne vidim ni jednu toču gdje bi span bio izuzet od plaćanja ovog poremećenog poreza:
djelomično možda po ovoj točki
"obveznicima dodatnog poreza na dobit koji su stekli status korisnika poticajnih ulaganja, obveza dodatnog poreza na dobit će se umanjivati primjenom stope kojom se umanjuje i obveza poreza na dobit prema propisu o poticanju ulaganja u istom poreznom razdoblju."
I meni je to zapelo za oko ali nisam upoznat u detalje poticajnih mjera oko SPANa i nekako mislim da ipak ništa od toga.
-
Ne vidim ni jednu toču gdje bi span bio izuzet od plaćanja ovog poremećenog poreza:
Ovo je konačni prijedlog novog poreza na dobitVLADA je sa sjednice uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit, koji donosi i određene izmjene u odnosu na nacrt zakona…www.index.hrDujmović se pokajao što je akvizirao i što je time povećao dobit i sada će ga država kazniti zbog toga.
Uz to, po$ro se po hrvatskom potencijalu za privuć investitore, dolazi nam euro, idemo u šengen ali odjednom nametneš suludi retroaktivni porez. Znači investicijski gledano, otjerao je potencijalne strane investitore od hrvatske kao sa u$ranim štapom.
Nama je ovime na burzi izbio lovu, nama je kroz mirovinske fondove također ovime izbio lovu, nama i svima koji uplaćuju u mirovinske fondove a masa nepismenih ljudi vidim podržava ovu otimačinu, masa neukih, plitkih i priglupih...
Nastavak u idućem komentaru koji će biti izbrisan jer sam ljut i biti ću neugodan...
-
Bok, jel itko u zadnje vrijeme crtao ATGR? Ako je neka zalijepi. Pitam čisto iz radoznalosti...
-
Komentar SPAN-a na javnoj raspravi o novom zakonu oporezivanja extra profita na linku:
Span d.d. 01.12.2022 15:26
Privatni sektor, koji bi bio obuhvaćen dodatnim poreznim opterećenjem širenjem opsega Uredbe, se već ove godine suočio sa šokovima na tržištu koje je nosila rekordna inflacija, visoki troškovi energenata i drugi vanjski faktori. Uvođenje dodatnog poreznog opterećenja, koje ima financijski učinak na gospodarstvo na samom kraju tekuće godine, ne dovodi do pravednosti u raspodjeli tereta ranije spomenutih negativnih okolnosti, već dovodi do ozbiljnih negativnih posljedica ne samo za poduzetnike, nego za gospodarstvo u cijelosti. Ovaj namet definitivno će ograničiti mogućnost korekcija plaća u privatnom sektoru, što će za posljedicu imati i smanjivanje raspoloživog dohotka te buduće manje punjenje državnog proračuna iz segmenta poreza na dohodak. Učinak je višestruk jer će se ujedno smanjivati osobna potrošnja i gospodarska aktivnost.
Uvođenje ovakvog poreza, točnije uvedene kriterije za oporezivanje, smatramo neopravdanom diskriminacijom srednjih i velikih poduzetnika te kažnjavanje uspješnih poduzetnika koji uvelike doprinose rastu hrvatskog BDP-a. Cilj Uredbe Vijeća (EU) 2022/1854 od 6. listopada 2022. o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije (u daljnjem tekstu: „Uredba“) je oporezivanje profitne marže koja je rezultat nepredvidivih kretanja na energetskim tržištima, a ne redovnog poslovanja i/ ili organskog rasta kao što je slučaj u hrvatskom prijedlogu Zakona o dodatnom porezu na dobit. Nadalje, smatramo da je donošenje ovog Zakona u suprotnosti s ciljevima Zakona o poticanju ulaganja (NN 63/2022) te njegovim prethodnicima kojima je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Uredba (EU) br.651/ 2014, a kojima su poduzetnici koji su ispunili zakonske kriterije dobili pravo na umanjenje propisane stope poreza na dobit u budućim poreznim razdobljima. Cilj odnosno svrha Zakona o poticanju ulaganja je da se, kroz poticanje ulaganja, potakne gospodarski rast Republike Hrvatske te izgradnja međunarodno konkurentnog, transparentnog i atraktivnog sustava potpora za ulaganja pravnih i fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj, a što je u suprotnosti s očekivanim učincima prijedloga Zakona o dodatnom porezu na dobit koji takva ulaganja u suštini destimulira. Naime, s jedne strane ranije doneseni Zakon o poticanju ulaganja (NN 63/2022) te njegovi prethodnici koji kroz različite vrste potpore (uključujući i porezne potpore) nastoje potaknuti ulaganja, a s druge strane, prijedlogom Zakona o dodatnom porezu na dobit planira se uvesti dodatno porezno opterećenje za poduzetnike koji su, zbog izvršenih ulaganja, ostvarili umanjenja porezne stope za naredna porezna razdoblja. Dakle, poduzetnici koji su ostvarili pravo na umanjenje porezne obveze prema Zakonu o poticanju ulaganja (NN 63/2022) te prethodnim zakonima o poticanju ulaganja zbog poticanja gospodarskog rasta, sada se suočavaju s donošenjem Zakona o dodatnom porezu na dobit koji pobija sve pozitivne učinke i svrhu ranije donesenih zakona o poticanju ulaganja.
-
da raščistimo jednom za svagda:
otkup dionica za trezor je stvar novčanog toka odn. jednu vrst imovine (novac) mijenjate za drugu (vlastite dionice)
ni do kakve promjene dobiti tu ne dolazi, samo smanjujete novac na računu
dobit (ili gubitak) je stvar računa dobiti i gubitka iz kojeg se dobije tzv. rezultat poslovanja o kojem onda glavna skupština, a na prijedlog uprave, odlučuje što ide u isplatu dobiti, zadržanu dobit, rezerve...
Jeste sigurni da to vrijedi kod otkupa i poništavanja svojih dionica? Nisam sigurna kako se to knjiži, prosvijetlite me/nas...