Display Moremorate nešto shvatiti (a to ponavljaju na skoro svim podcastima/tvitovima/kanalima): kad je VIX ovako visoko, to je raj za trejdere a pakao za value investitore i držatelje long pozicija
VIX rijetko prelazi 30, čak mislim da je 19 granica iznad koje većina znalaca kaže da nemaš kaj tražiti u držanju pozicije dulje od par dana već uzmi prvi profit koji se ukaže i unovči to; također držanje preko noći u sljedeći trgovinski dan (ili preko vikenda) je čista kocka
VIX je 7.4. udario 60 i od tada se nije nešto pretjerano 'smirio', divlja amo-tamo sa svakim naslovom
ako nemate želudac za 'kupi dip, prodaj rip' onda bolje da pričekate da on padne bar ispod 20
ja za usporedbu s VIX-om ispod 19 trenutno ostvarujem jednake profite na trejdu sa samo 1/3 uobičajene poluge odn. uloga, slično bi bilo i s gubitcima da ih ne kontroliram na način što sam dodatno 'stegnuo' stop-loss pa me možda i izbaci iz nekog trejda koji bi kasnije postao profitabilan ali... bolje propušten priljev nego da mi račun presuši
jučer sam recimo od otvaranja bio u šortu, kasnije se prebacio na long (gledajući samo tri stvari: VIX, VOLD i ADD) i uspio zaraditi na njemu unatoč tome što je SPX bio debelo u crvenom
risk management, sizing, profit taking - sveto trojstvo ovih dana preko bare
Razumijem sto pricas i donekle se slazem, ali prvo sto ne mozes generalizirati jer nisu sve dionice jednako likvidne niti imaju sve dobre fundamente, isto tako neke imaju svijetlu, neke tamnu bližu ili dalju budućnost, a česta izmjena pozicija ti je poprilično velika mogučnost da ces naletit na ćorke, osim ako nisi majstor sa nosom većim od pinokia. Mene uopce ne diraju panicari. Stalno motrimo situaciju i prilagodavamo se situacijama ali ama bas nikad ne ulazim u stampedo bilo kupnje bilo prodaje. Traderi su nesto sasvim drugo, to su po meni mladi, hrabri ljudi koji su željni dokazivanja. Prosli smo te faze, sada uglavnom gledam startup ili tvrtke pogodene nekim nepredvidenim zlom ili podcijenjene iz nekog treceg razloga i samim time kad se počnem pozicionirati cijena ide gore jer nasa burza je mala i ne trebas imati ogromne novce da izmjenis tok vrijednosti papira ...... A Trump je najavio da ce prilagoditi carine i sve smo to mogli očekivati, al obzirom da je divljak on je napravio show i sad eto stampeda su neminovna. I biti će i debelih akcija, ali i pušinga. Tesko je tu postaviti algoritme za investiciju, pogotovo jer je tu jos i Putin .....