Ako fond ne smije imati jednu dionicu preko 5%portfelja onda PBZ,AZ i Erste moraju prodati na ovoj cijeni 500 000 dionica.Ako krivo računam ispravite nisam brojao u komad već otprilike.
Krivo ste izračunali. Ne znam kojom logikom ste se vodili, ali moguće da ste pobrkali 5% izdanih dionica i 5% vlastita portfelja (NAV), naglasak je na na NAVu, a ne ukupnom broju dionica.
Na razini cijene 570 € (i uz trenutni NAV koji se ne smije zanemariti), Erste Plavi i PBZ CO svaki ima cca 35,000 kom viška koje bi trebao riješiti (samo da zadovolji uvjet pasivnog prekršaja), dok AZ je debelo ispod 5% NAVa i on bi komotno mogao kupiti sav taj višak što druga 2 fonda moraju prodati.
AZ i je kupio u travnju po 430 na padajućem tržištu za 10 milijuna €, ali trenutno i oni prodaju za dobrovoljne fondove, (razlozi mogu biti limiti ili interna procjena),
Takođeru imajte na umu da su prodavali za manje fondove i na razinama iznad 500 pa kupili za veliki fond po 430 u momentu raspada tržišta.
A taman sam htio napisati. No Hawk je to strucno objasnio. Ja bi to zdravoseljacki ...