Zgodna vijest i nadamo se samo prvi u nizu poslova. No, ako ostane na ovome, to im godišnje ne pokrije niti desetinu trenutnih prihoda tako da se zasad radi o mrvicama.
Posts by Balkan Bull
-
-
Da, i meni se čini dosta skupo na 6 eura. Provukao sam malo očekivanja kroz svoj DDM:
Stavljam optimističan scenarij jer smo tome po trenutnoj cijeni najbliže.
P.S. Potrebno je smanjiti cijenu dionice za barem 12% s obzirom da je to iznos poreza na dividendu.
Detaljniju analizu možete pogledati na već spomenutom blogu.
-
Vidjet ćemo u izvještaju za prvi kvartal koliko je smanjenje kamatnih stopa ECB-a utjecalo na dobit. Početkom 2024. na depozite su dobivali 4.0%, a sad je to na 2.75%. Prema zadnjem izvještaju imali su 3.07 milijardi eura u središnjim bankama što bi prošle godine u ovo vrijeme davalo 30ak milijuna kamatnih prihoda po kvartalu, a sad to pada na cca 21 milijun eura. Trebat će nadoknaditi taj pad prihoda na druge načine.
Neto dobit za zadnjih 12 mjeseci je na 76 milijuna eura pa mi 100M eura u 2025. izgleda kao brutalan i teško dostižan rezultat.
Bez obzira na sve, i dalje jedna od boljih dionica na ZSE.
-
Napisao sam novi članak o Valamaru u sklopu svojeg bloga.
RIVP 3Q2024Valamar je jedna od perjanica hrvatskog turizma, industrije koja donosi otprilike petinu BDP-a. Iako su Covid i razdoblje lockdowna donijeli vrlo teške uvjete…balkan-bull.comNajzanimljvije mi je bilo kako su kompenzirali manji broj gostiju s višim cijenama pa su prihodi bili dosta veći nego prošlo ljeto.
Moj zaključak je da je dionica trenutno otprilike fer vrednovana, ali uz dosta optimističan pogled na budućnost.
-
Svi podaci su konsolidirani za grupu, sad sam opet pregledao i čini mi se da su brojevi okej. U Kratkoročne obveze dodana je i stavka AOP124 po uzoru na portal Investiramo. Možda ju izbacim u idućoj analizi da bude kompletno isto kao u izvještaju, mada se radi o razlici manjoj od 1%.
-
Analitičari su u zadnje vrijeme isticali problem kratkoročne zaduženosti i likvidnosti. Koliko je velik taj izazov?
U tijeku su aktivnosti optimizacije i smanjenja kratkoročnih obveza tako da ovo ne smatramo značajnim izazovom u ovom trenutku.
Bilo je najava o novim poslovima do kraja godine koji bi trebali ojačati narudžbe. Je li se to ostvarilo?
Nedavno smo objavili nove poslove koje smo ugovorili sa Stellantisom i Fordom u ukupnoj vrijednosti od 9,1 milijun eura što govori u prilog našim ranijim najavama.
Lijepo je vidjeti da ih ne muči previše dug. Treba biti fer pa reći da taj dug i nije toliki problem koliko vrlo slaba/nikakva dobit.
Dobro je da idu dalje novi poslovi, ali treba toga još. Ne sviđa mi se što toliko rade sa Stellantisom.
Prošao sam malo detaljnije kroz zadnje kvartalno izvješće u sklopu svojeg bloga pa bacite oko. Po meni je trenutna valuacija realna i mogla bi označiti dno ako četvrti kvartal donese neto dobit.
ADPL 3Q2024AD Plastik je jedna od najslabijih dionica Zagrebačke burze u zadnjih nekoliko godina. Od poremećaja lanaca nabave za vrijeme lockdowna, preko rata u Ukrajini…balkan-bull.com -
U sklopu svojeg novog bloga kao drugi post analizirao sam SPAN. Nadam se da će nekome biti korisno. Nije da sam došao do nekih revolucionarnih zaključaka, ali lakše je donositi odluke kad su sve činjenice na jednom mjestu.
SPAN 3Q2024SPAN je krajem listopada objavio kvartalno izvješće. Radi se o jednoj od likvidnijih i popularnijih dionica na Zagrebačkoj burzi pa je dobra ideja baciti oko…balkan-bull.com -
Sjajna analiza, Bravo samo tako nastavi, jesu li šta rekli iz banke oče li se nastaviti migracija iz prvog u drugi stup rizičnosti i u narednim kvartalima?
Isprika za kasni odgovor. Nisu ništa rekli i općenito su dosta šturi u odgovorima sa službenog maila za investitore. Najčešće samo kopiraju par rečenica iz izvještaja kao odgovor. Ali ajde, u ovom slučaju bar su me usmjerili da se radi o stavki vezanoj za migracije kredita.
Inače, super ide cijena, a ima još koji tjedan do ex-dividenda pa bi moglo još malo prema gore.
-
Radi bržeg učenja i boljeg razumijevanja, pokrenuo sam blog na temu dionica. U prvom postu glavnu ulogu ima HPB pa bacite oko ako vas zanima.
-
U svakom slučaju bilo bi lijepo da su obrazložili s obzirom da se radi o prilično velikoj stavci koja je znatno umanjila dobit kvartala. Kako kaže tiko1,bit će valjda govora o tome u godišnjem izvještaju.
-
Znači ako sam dobro shvatio, bit će još ovakvih "iznenađenja" u izvještajima dok god do dospijeća ne dođu sve obveznice kupljene prije promjene modela i reklasifikacije portfelja? Jednom kad se to dogodi, dospijeće obveznica više neće imati ovaj umjetno visoki negativni utjecaj na RDG. Zna li se kad je krenuo taj novi poslovni model?
-
Po meni izvješće loše,
Zašto je loše..9 milijuna eura je umanjenje vrijednosti financijske imovine...vjerojatno obveznica, koja je dospjela na naplatu, a koja se vodila po tržišnoj cijeni od prije dvije godine. Kada su promijenili politiku držanja obveznica, od držanje radi trgovanja u držanje do dospijeća.
Pretpostavljam da se radi o stavci AOP023 (Umanjenje vrijednosti ili ( – ) ukidanje umanjenja vrijednosti po financijskoj imovini koja se ne mjeri po fer vrijednosti kroz dobit ili gubitak) u RDGu? Radi se o popriličnom iznosu (9.2M€ u trećem kvartalu) koji je dosta negativno utjecao na dobit, a nisam uočio pojašnjenje u 9M izvještaju. Vidim da se potegnula rasprava o obveznicama i njihovom dospijeću, ali nisam shvatio kako bi to uzrokovalo ovoliko umanjenje vrijednosti? Iz mojeg razumijevanja obveznica, ako ju se drži do dospijeća onda nema gubitaka... Jedino ako su neke underwater obveznice prodavali uz gubitak prije dospijeća?