U svakom slučaju bilo bi lijepo da su obrazložili s obzirom da se radi o prilično velikoj stavci koja je znatno umanjila dobit kvartala. Kako kaže tiko1,bit će valjda govora o tome u godišnjem izvještaju.
Posts by Balkan Bull
-
-
Znači ako sam dobro shvatio, bit će još ovakvih "iznenađenja" u izvještajima dok god do dospijeća ne dođu sve obveznice kupljene prije promjene modela i reklasifikacije portfelja? Jednom kad se to dogodi, dospijeće obveznica više neće imati ovaj umjetno visoki negativni utjecaj na RDG. Zna li se kad je krenuo taj novi poslovni model?
-
Po meni izvješće loše,
Zašto je loše..9 milijuna eura je umanjenje vrijednosti financijske imovine...vjerojatno obveznica, koja je dospjela na naplatu, a koja se vodila po tržišnoj cijeni od prije dvije godine. Kada su promijenili politiku držanja obveznica, od držanje radi trgovanja u držanje do dospijeća.
Pretpostavljam da se radi o stavci AOP023 (Umanjenje vrijednosti ili ( – ) ukidanje umanjenja vrijednosti po financijskoj imovini koja se ne mjeri po fer vrijednosti kroz dobit ili gubitak) u RDGu? Radi se o popriličnom iznosu (9.2M€ u trećem kvartalu) koji je dosta negativno utjecao na dobit, a nisam uočio pojašnjenje u 9M izvještaju. Vidim da se potegnula rasprava o obveznicama i njihovom dospijeću, ali nisam shvatio kako bi to uzrokovalo ovoliko umanjenje vrijednosti? Iz mojeg razumijevanja obveznica, ako ju se drži do dospijeća onda nema gubitaka... Jedino ako su neke underwater obveznice prodavali uz gubitak prije dospijeća?