Izvješće je fantastično. Dobit +6,2 mil. €
Na razini grupe +8,7 mil. Eur
Napisao sam rezultat za 2Q
Na razini grupe +8,7 mil. Eur
Napisao sam rezultat za 2Q
Po ovim statistikama u istri izgleda da ce 6 i 7 ipak biti nesto losije nego predhodne godine
Zašto bi 7 bio lošiji? Moja logika bi bila da će 7 nadoknaditi pad u 6 ako su turisti manje dolazili zbog lošeg vremena
Dokapitalizacija zajedno s isplatom dividende nema smisla sa stajališta upravljanja kapitalom. Za dividendu će isplatiti oko 7 mil. €. Država će na to uzeti 700.000 € poreza (velika većina dioničara su fizičke osobe) + prirez, što je čisti poklon državi pošto se kapital ponovno vraća u Atlantsku. Naravno, neće svi dioničari dokapitalizirati, ali ako Atlantskoj treba kapital nisu trebali isplaćivati dividendu i tako poklanjati novac dioničara državi.
Vecu glupost nisam cuo dugo vremena.
Dividenda se isplacuje zato da dionica sluzi dionicarima i da dobije na atraktivnosti. I da, to kosta.
Ali ako ne razumijete ovu prethodnu recenicu onda sam dzaba krecio pisuci ovo.
Svaki dioničar može stvoriti svoju dividendu tako da proda dio dionica. Npr. imate 100 dionica prodate ih 8 i imate svoju dividendu. Štoviše možete sami odrediti idealan postotak dividende. Ako ste dionice stekli prije više od 2 godine, još bolje jer nećete uopće platiti porez.
Dividenda ima smisla samo ako poduzeće ima viška kapitala, što kod Atlanske očito nije slučaj.
Dokapitalizacija zajedno s isplatom dividende nema smisla sa stajališta upravljanja kapitalom. Za dividendu će isplatiti oko 7 mil. €. Država će na to uzeti 700.000 € poreza (velika većina dioničara su fizičke osobe) + prirez, što je čisti poklon državi pošto se kapital ponovno vraća u Atlantsku. Naravno, neće svi dioničari dokapitalizirati, ali ako Atlantskoj treba kapital nisu trebali isplaćivati dividendu i tako poklanjati novac dioničara državi.
Display MoreObzirom da mi je KODT najveća pozicija ovaj rast me motivirao da malo "ponovim gradivo" i pogledam detaljnije neke podatke...i dam osobne komentare (možda i pogrešne)...
Svi podaci su u EUR; kod "analize" dobiti koristio sam "dobit prije oporezivanja" jer stalno koriste porezne olakšice pa isto iskrivljuje sliku neto dobiti...
1. Grafikon promjena vrijednosti zaliha proizvodnje (iz RDG-a) i dobiti prije oporezivanja...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Za one koje ne znaju, promjena vrijednosti zaliha u RDG-u se javlja kao korektivna vrijednost materijalnih troškova kod nabave zaliha koje nisu prodane (sučeljene s prihodima) u izvještajnom razdoblju. Obzirom da je u q12023 promjena vrijednost zaliha dvostruko veća nego prethodne godine prema povijesnom kretanju može se očekivati brutalne prihode u ostatku godine (posljedično i dobit) jer je očito da društvo gomila zalihe koje će se sučelit s prihodima u budućim razdobljima. Obzirom da prihodi galopiraju nema straha da je gomilanje zaliha posljedica slabe prodaje. Već par godina razmišljam zašto im ta stavka tradicionalno u prvom kvartalima značajno odskače od ostalih kvartala. Meni je jedino realno objašnjenje da tokom prvog kvartala s kupcima definiraju konačne uvjete (cijene, količine, rokove) projekata za tu godinu pa sukladno tome naručuju koliko god mogu sirovina/zaliha da smanje rizik promjena cijena sirovina i da smanje rizik kašnjenja u isporukama.
Jako je zanimljivo vidjeti da im je u svim promatranim godinama (zadnjih 5 godina; prije toga nema dostupnih podataka) dobit u Q1 najmanja od svih ostalih kvartala. Jedina godina kad je dobit u Q1 bila jednaka s dobiti u Q2 je 2019. kad je i stavka "Promjena vrijednosti zaliha" bila najniža...kako god, obzirom na povijesno kretanje promatranim stavki možemo očekivati raspašoj do kraja godine, a ja se nadam da će već Q2 to potvrdit...
2. Kretanje prihoda po kvartalima
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Prihodi prvog kvartala su tradicionalno najslabiji, a ono što me iznenadilo je da su prihodi q2 tradicionalno najveći (uz iznimku q4 od prošle godine)…
3. EBITDA po kvartalima i
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ništa pametno…iako su prihodi u Q2 tradicionalno najveći, najveća EBITDA uz najveću EBITDA maržu se najčešće ostvaruje u Q4.
p.s. u Q42020. je marža i ostvarena EBITDA pod utjecajem jednokratnih stavki (nije mi se dalo to korigirat, sry 😊)
4. Prihodi dobit i profitabilnost na godišnjoj razini…
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Da, ono najslađe…jasno se vidi rast prihoda uz rast profitabilnosti…TOP!!!...samo bi nadodao da je u Q12023 ostvarene EBITDA marža veća za 0,7 p.p. u odnosu na Q42022 samo je ukupna profitabilnost niža zbog visokih financijskih prihoda u Q42022
5. Malo fundamenata…da vidimo kakva je situacija…
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. TOP!!! Unatoč povećanju tržišne kapitalizacije od 5x puta u odnsou na 2017. fundamenti su postojani 😊. Znači, na današnju cijenu P/E zadnja 4 kvartala je oko 9 kao što ne odskače u odnosu na avg vrijednost zadnjih 6 godina. EV/EBITDA je isto postojana, nešto je veća nego u prethodnom razdoblju zbog brutalnog porasta cijene dionice, ali dijelom i zbog neto duga (dug prema kreditorima-novac) koji je od 2022. prvi put u promatranom razdoblju pozitivan, odnosno društvo ima manje novca na računu nego obveza prema kreditorima. Na kraju 2021. neto dug je bio oko -11 mil EUR a sad je na +2,3 mil EUR. Očito su se kroz 2022. opustili i dodatno zadužili i ulupali lovu većinom u zalihe i proizvodnju (CAPEX nije bio pretjeran) što pokazuje da očekuju brutalan rast poslovanja u budućem razdoblju što potvrđuje i saldo zaliha koje su za 56 mil eur (2x) veće nego na kraju 2021. godine kao i iznos ugovorenih poslova. Obzirom da nemaju problema sa plasmanom proizvoda i naplatom ovo je odlično.
p.s. P/E je nešto veći jer je izračunat na bazi dobiti prije oporezivanja jer im je dobit nakon oporezivanaj pod jakim utjecajem poreznih olakšica
Ono zbog čega „mi rast zazubice“ je činjenica da im je Q1 najčešće najlošiji kvartal i po visini prihoda i po ostvarenoj EBITDA-i, a ove godine je Q1 „izbio iz cipela“ pa ako nastave u tom ritmu doslovno je samo nebo granica.
Trenutno jedini „problem“ koji vidim je neizvjenost po pitanju iskorištenost kapaciteta, je li već udaramo u plafon po tom pitanju...
6. I da…stvarno smo blizu laska u CROBEX, nije šala…trenutno smo na 73,3% protrgovanih radnih dana od posljednje revizije CROBEXA, ako budemo „pazili“ tokom ljeta na transakcije ulazimo sigurno…
Sretno i uživajmo ljudi u ovom…dok traje…svaki konstuktivni komentar je dobrodošao...
Odličan pregled! Samo bi dodao da su ove godine i solari u funkciji za koje su rekli da bi im trebali pokriti oko 30% potreba za el. energijom. To bi im trebalo pozitivno utjecati na novčani tok i profitabilnost.
Burza je pod vodstvom Gazicke postala najdosadnija ikad. Zao mi je sto sam se uopce vratio i poceo pratit.
Od spomena Gažićke mi dođe muka jer mi se dovoljno sjetiti kako su delistirali Pevec.
Nije da se zadnjih 10-15 godina baš nešto intenzivno pisalo na ovoj temi, tu i tamo intenzivije, ali uglavnom skromnije, no sada je cijeli niz, "početničkih" nickova, gle čuda, nenadano postao razgovorljiv. Otprilike kao što su (mnogi) bili razgovorljivi kada je AZ mirovinac prodavao dionice budućih umirovljenika. Cool. Zanimljva koincidencija!
Tako, npr. Lynx, kaže, drži 15 godina KODT i imat će ga, najavljuje, vjerojatno sljedećih 15 godina. Dalekovidno, svaka čast! I baš danas je, nakon dugih 15 godina šutnje na temi KODT, odlučio otvoriti nick te - skupa s ostalim početničkim nickovima - rječito podijeliti s auditorijem iskustva i mudrost poznatih svjetskih investitora. Nevjerojatno, je li danas neki posebni dan?Možemo li i mi znati?
![]()
"Ja sam ovdje dioničar već skoro 15 godina. (...) I sve mi se čini da će tako ostati i narednih 15 godina."
Pa gdje ste mene našli prozivati. Evo mene baš prije godinu dana prvo kažem da se treba maknuti s kupnje kad je cijena bila 331 € i AZ izlazio, a onda da treba kupiti kad je došla do 286 €.
Od tada sam još uvijek hold.
Jedan faktor, koji je po meni jako bitan, a mozda prolazi ispod radara kod ove dionice je poboljsana likvidnost na zse poslijednjih godina.
Kolege koji su duze u ovoj dionici vjerojatno se sjecaju godina i godina kad je dionica bila u aukcijskom modalitetu i koliko se malo trgovalo s njome. Meni je upravo to dugo godina bilo jedno od glavnih objasnjenja zasto trziste toliko diskontira ovu dionicu i zasto se dionicom trguje na P/E 7-11 uz rast koji je bio prisutan svih godina. U meduvremenu se likvidnost povecala s ca 150tkn mjesecno na preko 1mkn mjesecno (ttm je trenutno 1.8mkn).
Zelim reci da bi u iducim godinama rast cijane dionice moglo doci iz dva smijera - prvo od boljih poslovnih rezultata (kao npr Q1) a drugi od smanjenja diskontat za nelikvidnost odnosno povecanja P/E na kojem se KODT trzi. Godinama smo gledali kako se trzi na P/E ispod 10 - ja osobno ne vidim razlog zasto se nebi moglo trziti na 15.
LP
Dionica s ovakvim rastom, perspektivom i bilancom nema što raditi s P/E ispod 10. Dobar primjer neefikasnosti domaćeg tržišta. Dovoljno se sjetiti kako je AZ ne tako davno prosipao dionice po bidu. S takvim institucionalnim investitorima nije ni čudno da je tržište toliko neefikasno.
Ja nisam imao inside, pa sam prodao po 4,18. Trava ne raste do neba.
Onda ste odavno prodali i KODT?
Nisu mi jansi ovi šta krate ovako VLEN prije izvješća.
Očigledno imaju uvid u Izvješće prije većine.
Ali kad izađe Izvješće i bude li mnogl lošije, samo će otići jedna prijavica Tajani u HANFA.
Mislim da nije prvi put da neki imaju uvid u izvješće prije objave. Prošle godine je u par dana prije objave odličnih izvještaja za Q2 i Q3 dionica oba puta narasla za oko 15%.
Oba puta je dan objave izvještaja bio lokalni vrh cijene. To budi sumnju da su insideri znali za odličan izvještaj, kupovali do njegove objave i onda se iskrcavali naivcima koji su išli kupiti dionice zbog odličnog izvještaja.
Netko stalno stavlja 20-ice na prodaju po 450 € na povlaštenoj. Mislim da je od jučer prošlo više od 200 kom.
Display MoreNisam stigao jutros detaljno pročitat izvješće…
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ovo je meni definitivni najzanimljiviji dio istog…pa ajmo se malo poigrat brojkama…
Znači očekuje se oko 900 mil EUR prihoda odnosno 6.780 mlrd kn. Isto tako očekuje se manja EBITDA marža za oko 1-1,5 p.p. Obzirom da je u 2022. ostvarena EBITDA marža od 9% u 2023. možemo očekivati EBITDA maržu od 7,5% i ostvarenu EBITDA oko 510 mil kn što je za 12% niže nego u 2022…hm…malo su me iznenadile ovakve najave, bio sam uvjeren da će EBITDA marža biti barem na razini prethodne godine…ono što veseli je donji dio slikice koji govori da se u prvom plogodištu (koje ima još 2 mjeseca😊) očekuje veći pad profitabilnosti od avg godišnjeg pada što znači da se u Q3 i Q4 očekuje početak oporavka…
Iako, ja i dalje smatram da će ostvarena EBITDA biti veća od njihovo očekivane i veca od ostvarene u 2022. jer smatram da su im projekcije poprilično konzervativne (što je i logično jer uvijek je bolje prebacit očekivanja pa makar ih morao spustit) jer nije realno očekivati da na kraju godine imaju „samo“ 900 mil EUR prihoda što je rast od samo 5% u odnosu na lani kad već u Q1 imaju +16% i kad je stopa inflacije oko 6%, isto tako, smatram da, ako i bude pada EBITDA-e marže da će bit bliže donjoj granici planiranog pada (cca 1 p.p.)..
Eto, na kraju godine ćemo vidjet jesam li bolji prognozer od Emila 😊
Kako god, nisam presretan, najave su ispod mojih očekivanja (kao i kod KODT-a koji ih uvijek prebaci za 30%)…ali ATGR je moja mezimica na kojoj je rizik gubitka u dužem roku minimalan, imaju vrhunski menadžment i bolju firmu (u njihovom sektoru) od nje ne vidim pa ionako nemam izbora 😊
P.s. upravo dokupio na 49EUR...
Neka EBITDA bude 510 mil. kn ili 67,7 mil. €, amortizacija 40,8 mil. € i neto financijski rashodi 2,6 mil. €. To daje godišnju dobit prije oporezivanja od 24,3 mil. €, odnosno 19,9 mil. € nakon oporezivanja ili 23% manju dobit nego 2022. godine. Uz trenutnu kapitalizaciju to je očekivani P/E od 34.
Ja ne bi žurio s kupnjom jer sami najavljuju još jedan loš kvartal što se tiče profitabilnosti te za cijelu 2023. godinu niže EBITDA marže nego što su bile u 2022.
A čuj, ako govorimo o dugoročnom investiranju, kupuje se prije nego poslovanje procvjeta i dok je cijena prihvatljiva. Kad dignu profit porast će i cijena.
Nije nagovor na kupnju...
Složio bi se da je dionica podcijenjena, ali uz trenutni P/E od 29 rekao bi da je budući oporavak već ukalkuliran u cijenu (i previše za moj ukus).
Izaslo izvješće...
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/48768
Za mene ocekivano...rast prihoda i pad profitabilnosti...
Ono sto me veseli i sto sam ocekivao u ovom kvartalu je da je zaustavljen pad profitabilnosti. U q1 ostvarena je EBITDA marža od 9,7%, i veca je od ostvarene EBITDA marze u q22022 i negativne EBITDA marze iz q42022...do kraja godine ocekujem rast profitabilnosti (u odnosu na proslu godinu) i znatno vecu godisnju dobit nego 2022. godine...obzirom na skoru objavu iznosa dividende (16.05), program otkupa vlastitih dionica i ocekivan rast profitabilnosti do kraja godine smatram da je danas dobar dan za dokup...
Ja ne bi žurio s kupnjom jer sami najavljuju još jedan loš kvartal što se tiče profitabilnosti te za cijelu 2023. godinu niže EBITDA marže nego što su bile u 2022.
Fantastični rezultati + mogućnost da uopće ne plate porez za 2022. u iznosu od 5,6 mil. €.
Može pojašnjenje?
"U tijeku je dobivanje rješenja o statusu nositelja potpore za Končar D&ST d.d. s osnove prijave investicijskog projekta ''Održivi SETup za razvoj društveno i okolišno odgovorne proizvodnje'' (skraćeni naziv: ''Održivi SETup''). Iznos prijavljenog Projekta je 169,7 mil. kn (22,5 mil EUR), a porezni poticaji iznose 25% od vrijednosti investicije odnosno 42,4 mil. kn (5,6 mil. EUR).
U slučaju da Končar D&ST-u do roka objave revidiranog godišnjeg izvješća za 2022.g. postane nositelj poticajnih mjera vezano uz projekt ''Održivi SETup'' navedeno će imati utjecaj na smanjenje iznosa redovnog i dodatnog poreza na dobit odnosno povećati će dobit nakon oporezivanja za 2022.g. u iznosu dobivene potpore."
Fantastični rezultati + mogućnost da uopće ne plate porez za 2022. u iznosu od 5,6 mil. €.
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vije…rosjeka-1211005Zna li tko u kojoj je fazi izgradnja Batala centra, koliko znam to se gradi
od 2019. godine, kada su srušili staru upravnu zgradu?
Zadnja informacija koju imam je da su prije godinu dana nastavili gradnju,
nakon dvije godine stanke zbog korone.
Zadnja konkretnija informacija bila je tokom ljeta:
Kao što naši sugrađani mogu vidjeti, gradnja je nastavljena početkom 2022, a sad je pauza radi turističke sezone i odluke Grada Dubrovnika o zaustavljanju dijela radova tijekom sezone. Radovi će se nastaviti u rujnu, a tijekom ove godine planiramo završiti prvu fazu projekta, zaštitu građevinske jame. Iako bilježimo izuzetno veliki interes potencijalnih kupaca za stanove, nismo još započeli s prodajom, s obzirom na nestabilnost cijena građevinskih radova. Vjerujemo da ćemo najesen imati nešto jasniju sliku, a odluku o početku prodaje donijet ćemo kad ocijenimo da je za to povoljan trenutak, uzimajući u obzir cijene nekretnina u Dubrovniku i postignute cijene građevinskih radova.
Godinu sam završio na nekih 5% minusa gledajući cjelokupni portfelj (domaće 4% u plusu). Bio sam na nekih 30% zarade, ali onda je propao FTX i potopio mi godinu...
"Shipping stocks are offering investors one of the best investment setups I have seen in my career, with valuations rivaling record lows set in mid-2020. Meanwhile most balance sheets are pristine, shareholder returns are ramping up, and the supply-side setup is the best in modern history. Furthermore, the largest environmental regulation in history, EEXI 2023, begins in just three months with a multi-year phase-in through 2027 via a variety of measures including stringent carbon-emission regulations ("CII") which will significantly slow down much of the global fleet between 2023 and 2027. These impacts will constraint a supply-side which already offers the best setup in modern history."
Excellent Time To Overweight Shipping Positions | Seeking Alpha