Rast dobiti se očekuje već odavno, a nikako da stigne... Štoviše, kad pogledate trend dobiti po kvartalima, on je padajući.
Po kvartalima NIJE padajući.
1Q 1.380
2Q 913
3Q 702
4Q ?
Rast dobiti se očekuje već odavno, a nikako da stigne... Štoviše, kad pogledate trend dobiti po kvartalima, on je padajući.
Po kvartalima NIJE padajući.
1Q 1.380
2Q 913
3Q 702
4Q ?
Ne znam čemu bi netko prodavao ispod 53-55 koliko je bila nedavno, jer vidimo da sve ide prema planu i sad samo očekujemo rast svih pokazatelja.
Je li ova tema dobil neku zabranu? Jedno vrijeme nisam posjećivao forum, skok cijene se dešava, a nitko ništa ne komentira...
Svima sve jasno?
Sad se skuplja.
Kad dođe na 10 eura. Onda će se krenuti pisati o tome može li na 20 haha.
Dionica mi se čini precijenjena na ovim razinama. Najviša godišnja dobit koju su ostvarili bila je 12 mil. €. Da se vrate na te razine dobiti, P/E bi bio oko 12, što je ok, ali nije super jeftino. A neizvjesno je koliko i kad će se uspjeti oporaviti. Izgleda mi da se kupci malo istrčavaju s ovim kupnjama, pogotovo zato što ima prodavača koju su spremni prodavati i po nižim cijenama.
Otvorila im se prilika da prodaju veće količine bez puno komplikacija i utjecaja na cijenu na burzi.
Vjerojatno mirovinci kupuju za svoje razne fondove.
Zašto je to prilika? Možda je neprilika
Moje mišljenje je da menadžment vjeruje u dionicu ne bi je prodavali, nego bi ubirali stalno rastuću dividendu. Ali dividenda je mršava, a postoje vrsni investitori zvani mirovinci koji su im spremni otkupiti dionice pa izlaze dok mogu.
Display MoreTema o dividendi će biti sporedna jer ovisi o Uredbi Vlade RH ali ćemo svakako postaviti pitanja o tome kada ćemo već biti tamo.
Javim sve podijeljene informacije ako će ih biti
Budete tamo??? Super. Može jedna sugestija:
1. postavite pitanje u vezi Fantasylanda, neka malo cijelu situaciju obrazlože...
2. kada će povući "super štednju 2" jer već poprilično narušava dobit banke.
Super štednja je politička odluka
Sin mu se ženi pa mu treba malo casha za platiti vjenčanje
Zna Nikola kada treba prodati...vani je danas raspad sistema na tech dionicama...ali vidjet ćemo u utorak..
bit će da je to to, lik koji ima blizu 700000 (36%) dionica odlučio prodati 30000 (1.5%)...dajte molim vas, nema tu neke nauke, vjerojatno je neki mirovinac tražio veći udio i uspio ga dobiti jedino od njega, Nikoli svejedno jer para ima i od prije a utjecaj na firmu mu ostaje isti bez tih 1,5%, jedino je reputacijski dobro da je neki općenarodni fond unutra.
Da, da. Lik je dobrotvor pa kad nitko drugi ne želi prodati on uskače.
Novi poslovi su tu, izvještaj za idući kvartal će biti fantastičan i dionica sigurno ide na 60€ pa zašto ne bi nekome poklonio pola milje €.
Display MoreZa koga drže eure? Pa to je bio rekao Lovrinčević:
"Umjesto toga Mario radije nam reci kome ste izdali garancije u iznosu 900 MILIJUNA KUNA na teret Pevexa?
Pa da pojasnim ukratko - stvarni razlog moje smjene je to što nisam dozvoljavao da Pevex bude bankomat Domovinskog pokreta. Danas je Pevex upravo to, bankomat Domovinskog pokreta i vodi ga Krešimir Bubalo koji je ujedno i predsjednik NO Domovinskog pokreta.
S budžetom od 30 milijuna kuna Pevexa za oglašavanje i medije, provodi se politika Domovinskog pokreta i znatan dio ulaže se u Z1 i Slavonsku televiziju koje su povezane s Domovinskim pokretom i aktivno promoviraju njihovu politiku. Od nedavno tu su i neki portali koje se koristi za istu svrhu."
Dakle, novac vjerojatno služi kao garancija za preuzimanje Fortenove te za ispunjavanje političkih, a opet osobnih, interesa.
A šta radi HANFA?
Nažalost Pevec nema LEI broj pa ga nemaju u svojoj evidenciji.
Nova objava na stranicama udruge
Za koga drže eure? Pa to je bio rekao Lovrinčević:
"Umjesto toga Mario radije nam reci kome ste izdali garancije u iznosu 900 MILIJUNA KUNA na teret Pevexa?
Pa da pojasnim ukratko - stvarni razlog moje smjene je to što nisam dozvoljavao da Pevex bude bankomat Domovinskog pokreta. Danas je Pevex upravo to, bankomat Domovinskog pokreta i vodi ga Krešimir Bubalo koji je ujedno i predsjednik NO Domovinskog pokreta.
S budžetom od 30 milijuna kuna Pevexa za oglašavanje i medije, provodi se politika Domovinskog pokreta i znatan dio ulaže se u Z1 i Slavonsku televiziju koje su povezane s Domovinskim pokretom i aktivno promoviraju njihovu politiku. Od nedavno tu su i neki portali koje se koristi za istu svrhu."
Dakle, novac vjerojatno služi kao garancija za preuzimanje Fortenove te za ispunjavanje političkih, a opet osobnih, interesa.
Mislim da im to neće nikako proći na ovoj cijeni gdje je EV/EBITDA 6, prema mojedionice.com.
Morati će za kupnju dodatnih 2,5% dionica, čime bi prešli 95% i ostvarili mogućnost squeez outa, puno dublje zavući ruku u novčanik. Nitko normalan im neće prodati ozbiljniju količinu dionica na ovako niskoj cijeni za najbolje hotele u Hrvatskoj.
Kako to mislite? Pa tko ih je do sada prodavao? Zadnjih 6 godina se trguje po 40€.
Ako je uprava toliko optimistična oko poslovanja, zašto je dividenda tako mala?
Zato sto je dividenda vezana za poslovanje iz prošlosti, a ne budućnosti.
Imaju dovoljno zadržane dobiti iz prethodnih godina i novca na računu za isplatu jednake ili veće dividende kao i prošle godine. Uobičajena je praksa da se dividenda ne smanjuje osim u izvanrednim okolnostima.
Ako je uprava toliko optimistična oko poslovanja, zašto je dividenda tako mala?
Horvat od neki dan...kaže da ćemo se obogatiti na ovoj dionici
Ova dionica je po meni jedno od najvećih razočaranja na ZSE. Toliko se očekivalo, a ono ćorak. Mislio sam iskreno kako nema šanse da će izbaciti lošije izvješće nego lani, ali izgleda kako je sve moguće.
Za IT kompaniju imaju katastrofalnu neto profitnu maržu.
Puno pričaju o zadovoljstvu zaposlenika, a malo o zadovoljstvu dioničara.
U Q1 napravili su vecu dobit ko cijelu proslu godinu. Ako tako nastave to je najeftinija dionica na ZSE. Malo si pogledajte brojke, ne treba toliko na prvu loptu udarat.
Smanjite malo s navijanjem. Prije sedam dana ste očekivali prihode u Q1 od 45M €, prije mjesec dana ste očekivali dividendu na razini 2023. Kad ćete priznati da stvari ne ide onako kako ste očekivali?
Kako su samo analitičari navlačili na ovu dionicu dok se uprava iskrcavala...
Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Postoji i sezonalnost. U prvom kvartalu je manje depozita jer nema priljeva novaca od turizma.
Istina. Pozitivno je što su im depoziti veći nego prije godinu dana.
Izašli rezultati, dobit 29,2 % veća.
Opet je vidljivo smanjenje depozita kod središnje banke što je čudno u situaciji kad su kamate na najvišim razinama i nema signala da će se uskoro smanjivati.
S druge strane vidi se povećanje kreditiranja pa je dio tih sredstava i plasiran u sustav no razlika je baš zamjetna.
Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Display MoreFirma je super, bilanca fenomenalna, jedna od najboljih ako ne i najbolja u HR i ZSE.
Cijena dionice nije ni blizu tome da je super ili prilika!
Za one koje ne žele vidjeti idemo napraviti usporedbu kvartal za kvartal.
Q4 2023 vs Q1 2024: pad prihoda s 108.205.410 na 98.331.903, neto dobit s 27.524.156 na 21.317.095.
Neto profitna marža s 25,4% => 21,7%Nitko ne želi priznati da ove profitne marže nisu održive i da će se vratiti na normalne iznose. Samim time neto dobit od 100 M EUR, bez povećanja prihoda za min 60% (ako ne i više) neće biti moguća.
Naravno to ne znači da danas naša ZSE neće nagraditi KODT s još 15% rasta, i stvoriti novih 100 M EUR-a kapitala.
A sad negativne reakcije
Razlog zašto su vas svi napali je što ignorirate sezonalnost između Q4 i Q1 te radite usporedbu između njih. Potpuno istu stvar ste mogli napisati i prije godinu dana:
Q4 2022 vs Q1 2023: pad prihoda s 77,4m na 71,5m, neto dobit s 11,2m na 6,9m.
Neto profitna marža s 14,5% => 9,6%
Zaključak: prodajte dionicu
Rezultat: propuštanje dobiti od 223%
Mislim da tko god kupuje po ovim cijenama će ostati kratkih rukava. Priča se da će samo još ova godina imati ekstra profit i onda lagano trežnjenje, marže idu na normale. A ima ohohoooo dioničara koji bi htjeli izaći na ovim cijenama. Tako da dobronamjerno savjetujem veliki oprez
Pokušat ću pogoditi tko to priča - AZ fond mangeri koji prodaju dionicu još od 200€.
Jedina stvar koja je meni neugodna za gledati je valuacija. Ja nisam naviknuo držati kompanije koje se trže na 10-ak P/E, takve mi smrde, kao da nešto s njima nije u redu što tržište zna a ja ne znam.
Ako se pogleda KODT, vidi se koliko su ulagači pogriješili što su ga proteklih godina vrednovali po 10-ak P/E. Da su ga npr. prije godinu dana vrednovali po 20 P/E svejedno bi ostvarili prinos koji bi bio fantastičan, a vi bi to gledali sa strane jer je dionica "precijenjena" po P/E.