1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Misko1976

Posts by Misko1976

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• Misko1976
    • January 24, 2025 at 4:41 PM

Pitanje : Nisam još predavao dosada poreznoj pa pitam iskusne : Na USA marketu primjećujem da mogu recimo 50-100x tijekom jedne godine prodati jedne i kupiti neke druge dionice i okrenuti po možda čak i oko par stotina USD zarade tako za svaku prodaju-kupnju - dakle, ne bih čekao tih 2g i platio bih tih 12%. Ali kolika je to komplikacija s poreznom onda za dokumentirati tih recimo 100njak kupnji-prodaja u godini dana i platiti tih 12%?

Jer, računica je neumoljiva: npr. 300 USD x 100 = 30 000 USD/godini extra - 12%---> Neto dobit:
    $30,000 - (12% x $30,000) = $26,400 (~€24,000).

Ovako, gledam samo propuštene prilike i jedan tjedan jedne dionice idu gore a druge dolje....a drugi tjedan maltene obrnuto a ja promatram samo bez zarade ikakve

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Misko1976
    • January 17, 2025 at 2:57 PM

Ako godišnja dobit bude oko 21 milijun EUR a DLKV ima total 41.247.193 dionica, EPS =0.5 (kad se podijeli to dvoje) pa ako je P/E = 12, fer cijena dionice = EPS * P/E = 6.11 EUR zar ne...ili ?

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Misko1976
    • January 12, 2025 at 4:20 PM
    Quote from KitoLovac

Nadzire li se napokon kraj ovom prodavaču koji nas je posljednih 6 mjeseci zatukao 11% dok je Crobex narastao 9%. Ovaj vani rast neću niti spominjati.

Čini mi se još koji dan i onda polagano na razine iznad 200...

jel moguce da Ericsson prodaje svoje dionice ??

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Misko1976
    • January 9, 2025 at 2:04 PM
    Quote from Sheriff

Donekle točno, onaj dio oko timinga je najteži. Makro uvjeti se mogu pogoršati. Možda fed neće rezati kta koliko se mislilo, možda dođe receija, sp500 se stropošta i povuće crypto za sobom.

Nema garancija, peak može biti u q1, možda u q3. Sa onim porteljom ako ti naraste 3x počni izlaziti. Najgore je da naptaviš 5x, ne izađeš nimalo i počne bear.

Risk/Reward je povaljan, ciklički gledano i povjesno trebalo bi biti jako dobro. Naročito za one koji su ulazili u prošlom bearu.

yep, timing i mene muči.... npr. evo sada vec imamo tzv. "concerns about inflation and interest rates" pa je USA market u malom padu... ali po trenutnom osjećaju misliš li da još ima prostora i da nismo u bubble teritoriju u 2025 pa da bar nešto uberemo u 2025 još? teško da to bude 3x, ako bude 30-50%, bude super

• Misko1976
    • January 8, 2025 at 3:48 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Misko1976
    • USA porez od dividendi moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez.

Sporazum Usa Hr nije jos verificiran pa kao i da ne postoji

što onda to znači točno u ovome trenutku, kako odhandlati porez na dividende?

• Misko1976
    • January 8, 2025 at 11:27 AM
    Quote from Sheriff
    Quote from Misko1976

Uložio bi 10k u kripto na 2-3g max i nakon držanja - prodati... mislio sam ETH (70%), SOL (20%) i HNT (10%) preko Krakena ili Binance-a i onda u neki fizički wallet... kako ti se čini i koje projekcije imaš tu (ako smijem priupitati) ili imaš neke bolje ideje, thnx

Mislim da ćeš ostati bez 70% portfelja. Na wall sam napisao neke ideje.

Za 2-3 god smo u recesiji. Više nego išta za crypto je bitno pratiti cikluse i money supply. Peak money supply je početak 2026 i tradicionalno btc napravi top koji mjesec prije.

Thnx, dakle ako sam te shvatio - veliš ovo :

- kupim sada ETH, SOL, HNT i ne obazirem se na 30% + ili - do kraja 2025 / početka 2026 jer je post-halving period i bullish market sentiment

- prodam sve ili većinu prije kraja 2025 / početka 2026 jer tada bude peak u money supply-u i liquidity bude smanjen što bude dovelo do pada ETH, SOL, HNT.... ali i svih dionica, ne samo cryptos

Točno?

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Misko1976
    • January 7, 2025 at 3:40 PM
    Quote from Misko1976

Koja su vaša očekivanja za očekivanu cijenu dionice KOEI :

• kraj 2025
    • kraj 2026
    • kraj 2027

Hvala

Ako nece nitko :

• 530 EUR - kraj 2025
    • 800 EUR - kraj 2026
    • 1100 EUR - kraj 2027

• Misko1976
    • January 6, 2025 at 5:26 PM
    Quote from emil
    Quote from Misko1976

Ako držim dionice dulje od 2 godine prije prodaje, ostvarena dobit je oslobođena poreza.

Međutim, kako točno se oporezuje dobit ako npr. se igram sa tih 30k (30k držim duže od 2g) :

- za neke dionice imam profit 4k

- za neke dionice nemam profit -3k

Da li onda plaćam total (4k-3k)*(0.1+prirez)

ako si prodao i zaradio a drzao si duze od dvije godine ne placas porez

ako si prodao i izgubio a drzao dvije godine opet ne odbijas od dobitka

ako si prodao i zaradio a nisi to drzao dvije godine to ide u zaradu i placas porez

ako si prodao a nisi drzao dvije godine to ide u gubitak i odbijas od zarade

zarada i gubitak se oduzimaju i na razliku placas porez od 12%.

ako si prodao dionicu i zaradio a nisi drzao dvije godine te prodao i izgubio na dionici koju si drzao dvije godine ne mozes odbit taj gubitak jer je stariji od dvije godine.

prirez je ukinut i porez je zato 12 % a ne 10%

ovo oko "IGRANJA" ne kuzim jer ako si nesto drzao 2 godine nisi se s tim igrao nego si drzao. ako si se igrao i trejdao onda nisi drzao 2 godine.

Display More

OK, hvala... 30k mislim držati duže od 2g a s 30k bi se aktivnije igrao cijelo vrijeme, koliko shvaćam onda samo preko IBKR-a moram exportati godišnje izvješće (Annual Summary Report) za poreznu prijavu svake godine i to je to ili...? E sad, jel netko zna onda koje sve dokumente na IBKR trebam exportati i predati našoj HR poreznoj?

• Misko1976
    • January 6, 2025 at 5:03 PM
    Quote from Misko1976
    Quote from fantom

Prirez je ukinut prošle godine. Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit iznose 12%.
    Porez u SADu je 30% za nerezidente.

Thnx, malo sam surfao i ovako mi se čini :

• Američki porez (WHT - Withholding Tax): SAD automatski zadržava 30% poreza na dividende za nerezidente
    • Hrvatska i SAD imaju sporazum kojim je moguće smanjiti porez na dividende na 15%, ali to ovisi o tome je li broker (npr. IBKR) automatski primijenio taj sporazum
    • Ako je SAD naplatio 30%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez, ali ne mogu vratiti preplaćeni iznos
    • Ako je SAD naplatio 15%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez (jer je 15% više od 12% hrvatskog poreza)
    • Trebam provjeriti s brokerom (IBKR) mogu li smanjiti stopu poreza na dividende u SAD-u na 15% putem obrasca W-8BEN ako već nije smanjena
    • USA porez od dividendi moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez.

• Misko1976
    • January 6, 2025 at 4:34 PM
    Quote from Sheriff

Eth odlijepio fino, altovi povukli, btc.d pao 1%.

Ako btc zatvori daily iznad 100k, ide napad na 108k i novi ath. Ako resistance na 100k bude jak moguće slijedi pad do 92-90k (opet). Loše bi bio pad ispod 86k, što je 200w MA ujedno i indikator bull marketa.

Best case za altove je naravno da btc reclaima 100k i napadne ath.

Uz ovakav pad btc.d altovi će podivljat nakon novog btc ath. Mislim da će se sve odigrat u mjesec, možda dva. Treba vidjet da li će inauguracija biti sell the news.

Mislim da je najlakša lova trenutno u cryptu eth. Novi ath 5k je vrlo vrlo izvjestan što na trenutnih 3600 je saavim ok. Ovo gledam sa R/R strane, eth baš i ne volim.

Uložio bi 10k u kripto na 2-3g max i nakon držanja - prodati... mislio sam ETH (70%), SOL (20%) i HNT (10%) preko Krakena ili Binance-a i onda u neki fizički wallet... kako ti se čini i koje projekcije imaš tu (ako smijem priupitati) ili imaš neke bolje ideje, thnx

• Misko1976
    • January 6, 2025 at 4:19 PM
    Quote from fantom
    Quote from Misko1976

koliko sam shvatio, dividende se oporezuju po stopi od 10% + prirez bez obzira na to koliko dugo držim dionice.
    Po IBKR ispada da se dividende automatski podložne porezu u SAD-u (15% poreza na dividende u SAD-u koji se obračunava automatski u npr. IBKR).
    Onda ispada da taj porez moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez, točno?

Prirez je ukinut prošle godine. Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit iznose 12%.
    Porez u SADu je 30% za nerezidente.

Thnx, malo sam surfao i ovako mi se čini :

• Američki porez (WHT - Withholding Tax): SAD automatski zadržava 30% poreza na dividende za nerezidente
    • Hrvatska i SAD imaju sporazum kojim je moguće smanjiti porez na dividende na 15%, ali to ovisi o tome je li broker (npr. IBKR) automatski primijenio taj sporazum
    • Ako je SAD naplatio 30%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez, ali ne mogu vratiti preplaćeni iznos
    • Ako je SAD naplatio 15%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez (jer je 15% više od 12% hrvatskog poreza)
    • Trebam provjeriti s brokerom (IBKR) mogu li smanjiti stopu poreza na dividende u SAD-u na 15% putem obrasca W-8BEN ako već nije smanjena
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Misko1976
    • January 6, 2025 at 4:14 PM

Koja su vaša očekivanja za očekivanu cijenu dionice KOEI :

• kraj 2025
    • kraj 2026
    • kraj 2027

Hvala

• Misko1976
    • January 5, 2025 at 4:49 PM

koliko sam shvatio, dividende se oporezuju po stopi od 10% + prirez bez obzira na to koliko dugo držim dionice.
    Po IBKR ispada da se dividende automatski podložne porezu u SAD-u (15% poreza na dividende u SAD-u koji se obračunava automatski u npr. IBKR).
    Onda ispada da taj porez moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez, točno?

U Hrvatskoj se na dobit ostvarenu prodajom dionica primjenjuje porez od 10% + prirez (ovisno o mjestu prebivališta).

Ako držim dionice dulje od 2 godine prije prodaje, ostvarena dobit je oslobođena poreza.

Međutim, kako točno se oporezuje dobit ako npr. se igram sa tih 30k (30k držim duže od 2g) :

- za neke dionice imam profit 4k

- za neke dionice nemam profit -3k

Da li onda plaćam total (4k-3k)*(0.1+prirez)

Hvala

• Misko1976
    • January 5, 2025 at 4:36 PM

Da li netko ulaže par godina na USA marketu.... početnik sam ali ide dobro zasada... ali me zanima inače da li ima smisla na nekih uloženih 60k se igrati preko IBKR svako malo tipa prodavati npr. META pa kupiti za te novce TSLA i sl. Pitam radi poreza itd. Koliko shvaćam, ako prodam unutar 2g - imam porez za platiti...nisam jedino ziher za dividende. Imam nešto vremena ali ne previše....a vidim da ima dosta pomaka gore-dolje što ima smisla iskoristiti ako se ima vremena. S druge strane, neke dionice bih i držao par godina pa prodao tek onda... pa možda tipa 30k držati a s 30k se igrati? Ne znam kolika je gnjavaža taj porez i praćenje svega itd.

Hvala iskusnima na pomoći

• Brokeri i brokerske naknade

• Misko1976
    • May 3, 2024 at 9:16 PM
    Quote from Jure

Moraš malo kopati po netu.

Naknade za PBZ INVESTOR

1.3. TRGOVANJE PUTEM PBZ INVESTORA****

1.3.1 Upisnina ne naplaćuje se

1.3.2. Transakcije dionicama*

BASE - prosječni mjesečni promet do 30.000 eur

GOLD - prosječni mjesečni promet od 30.000 eur - 50.000 eur

PLATINUM - prosječni mjesečni promet jednak ili veći od 50.000 eur

Obračun kvartalno.

BASE - 0,50%, najmanje 5 eur po nalogu

GOLD - 0,45%, najmanje 4,50 eur po nalogu

PLATINUM - 0,40%, najmanje 4 eur po nalogu

Detaljnije na ovom linku.

Display More

Thnx....ovi se čine kao best-buy opcija za mene onda --->agram-brokeri

Treci izbor se čini skupim --> hita

• Brokeri i brokerske naknade

• Misko1976
    • May 3, 2024 at 6:03 PM

Pozdrav, nisam bio aktivan sa dionicama neko vrijeme...sada bi se opet malo aktivirao pa bih kupio asap 2-3 HR dionice za cca. 15k eur i držao ih 5g i bio pasivan skroz.

Kojeg brokera preporučate a da je best-buy u smislu naknada i sl. za navedenu shemu gore?
    Hvala...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt