Računajte i mene, uvijek za akciju😉
Posts by StockValue
-
-
Nakon dužeg vremena danas solidan promet obveznicom, 360k kn po asku..
Netko ima povjerenje u budućnost Opte
-
Mali pogled u prošlost. Pogledala sam Maestrale
Uvijek je to tako u priči o preuzimanjima
Uz očekivanja i razočaranja, zapreke na putu, špekulativni manevri... i na koncu Tko čeka, dočeka
Long pozicije su bolne pozicije. I brojne propuštene prilike negdje drugdje, osim za jako imućne ljude, oni se mogu rastegnuti na par pozicija istovremeno
Posve je razvidno da je bilo više nego uputno prodati Maestral 2014, nego čekati u papiru 2019., al' daj ga ti znaj
Opte će se prodati, i to za cijenu koja neće biti manja od 6 kn, na 6 kn smo imali intervencije..... a da li ćemo čekati do srpnja iduće godine,, to ne znamo. Možda. A možda i ne.
Unatoč tome što nas ostatak foruma gleda sa podsmijehom i blagim suosjećanjem, ne vidim bolju priliku na tržištu. Niti što se tiče prinosa, niti što se tiče izlaska. Svi ćemo moći izaći iz papira bez obzira na količinu. Jer i to zna biti problem, količina
U potpunosti se slažem sa komentarom i hvala na usporedbi.
Vjerujem da će premija ipak biti veća od 6 kn ali ajmo konzervativno to staviti na minimum. Uz pretpostavku da postoje zainteresirani što ne bi trebalo biti upitno iako neki iz raznih pobuda to žele drugačije prikazati (dakako ovisi i o uvjetima prodaje, posebno uvjetima prodavatelja koji će se vjerujem ulaskom inv.banke ipak olabaviti te HT neće moći odugovlačiti u nedogled).
Mislim da je ipak lakše kupiti lanac hotela nego udio na zatvorenom tržištu TK usluga. Odnosno na ovakvom tržištu se rijetko i dobiva takva prilika.
Naravno moraju se još neke kockice posložiti ali i to mora doći s vremenom..
-
Ne radi, nema promjena od 14:48
-
Obavijest s njihove stranice..
"Trenutačno nismo u mogućnosti slati-primati naloge na burzu radi tehničkih poteškoća kod našeg pružatelja usluga"
Kako će nam nadoknaditi štetu? Htio sam kupovati...
Možeš si mislit, samo čekaju
Preostaje nam pratiti ono trgovanje sa odgodom od 15 min.
-
Kaj Hita zahebava nekaj danas...
Obavijest s njihove stranice..
"Trenutačno nismo u mogućnosti slati-primati naloge na burzu radi tehničkih poteškoća kod našeg pružatelja usluga"
-
Ova zagrijavanja prstiju i miša sa većom količinom donica 20 minuta prije otvaranja su stvarno tragikomična
-
Ako sam dobro shvatio pjesnika ovdje , ako kreso kupi 2000 komada onda je to investitor , al ako ja i slični kupim 2000 komada onda sam kokosar ?
Denobeno jučer potkraj radnog vremena kupio dionice u količini koja potakne ostale na ulazak i dizanje cijene. Umjesto da o tome šuti i pusti da ostali svojim kapitalom odrade daljnji rast cijene njegovih dionica i potom im proda na nekoj barem malo višoj razini, on svoju kupnju objavi (jer mu je došlo) i time ohladi sve upravo motivirane ostale ulagače.
Ma bravo denobeno! Tak se to (ne) radi.
A možda je kolega Denobeno pokvario računicu nekome tko je do tada mirno skupljao..
Ko će ga znat
-
Teško je sa sigurnošću znati.
Da li je u pitanju distribucija ili akumulacija
Velik broj papira može izmijeniti vlasnike, i može se izaći na boljoj cijeni od prijašnjih dana.
Ili ući malo skuplje.
Ja sam se ukopala. Long.
Bolje ništa ne pisati, kada se pisalo pozitivno opte je išla redovito u minus
Većina je bila izašla jer su čekali daljnji pad pa se dogodilo suprotno kao što obično i bude.. dok je netko očito skupljao..
Nadamo se boljim vremenima, a i neka vijest u skorije vrijeme ne bi bila loša
-
Pa nije da će oni odvojeno platiti dug a odvojeno za equity.. oni plaćaju 40mil. € za trećinu fime i preuzimaju postojeću imovinu i obveze (taj dug) kao i negativni equity kod Fortheneta..
Nije isto dal se preuzima firma sa 100 jedinica duga ili 1.000, zato se i koristi EV/EBITDA jer uzima trž.kapitalizaciju i neto dug u odnosu na operativnu dobit+amort.
o majketimile, kojim jezikom ja govoroim...pa upravo to što ti konstatiraš i ja govorim i postavljam pitanje zašto se onda sve to tu na forumima preračunava u iznos ili ebitd po po dionici kada je to jedan totalno irelevantan preračun koji ničemu niti nikomu ne služi osim što i stvara percepciju i privid po forumima da se u nekoj eventualnoj prodaji i preuzimanju može kapitalizirati xx puta ebitda po dionici zato jer je ukupna vrijednost transakcije po dionici kod akvizicije neke tamo xy tvrtke iznosila cca toliko...
također kolega, osim ovoga što si naveo, ulaze u obvezu za preuzimanje koja bi ih sa premijom od cca 20% mogla koštati još 50M eur. i to je ono što bi bilo korisno komparirati
No hard feelings.. očito se nismo razumjeli, odnosno ja sam krivo skužio post..
A ovo drugo je zanimljivo, znači pretpostavljaju još premiju 20% na ostatak dionica
-
slažem se kol. naim i uopće ne špekuliram sa nekom budućom vrijednošću u konačnici ali samo postavljam pitanje svrhovitosti preračunavanja ukupne transakcije u iznos po dionici...kakvog to smisla ima
Pa nije da će oni odvojeno platiti dug a odvojeno za equity.. oni plaćaju 40mil. € za trećinu fime i preuzimaju postojeću imovinu i obveze (taj dug) kao i negativni equity kod Fortheneta..
Nije isto dal se preuzima firma sa 100 jedinica duga ili 1.000, zato se i koristi EV/EBITDA jer uzima trž.kapitalizaciju i neto dug u odnosu na operativnu dobit+amort.
-
Preslikano na OPTE 19kn / dionici ili Sam u krivu.. ?
Pa da otprilike, nesto malo manje.. al uz stvarno grubu računicu..
Očito su se isprsili za Grke, nadajmo se da je sad OPTE na redu
Svaka transakcija je specifična pa ne treba uzeti zdravo za gotovo, al ono.. trenutno bi i za pola toga većina bila zadovoljna
Kod Opte je očito problem što je puno nepoznanica vezano uz natječaj.. na kraju ne znamo niti u kojoj smo fazi, dal idemo ispočetka ili nastavljamo..
-
Evo Jos.. sada izaslo
Možda sam preskočio... Dali su negdje izašli konkretni brojevi preuzimanja forthneta?
I mene to zanima..
Po okvirnim brojevima iz članka EV/EBITDA bio je oko 10, kod OPTE trenutno 4,7
-
Ok ajmo reci da je bilo ponuda, ali HTu neprihvatljive. Zasto bi onda banka nasla bolje i di bi nasla? Onaj tko je htio javio se i na ovaj natjecaj i odbijen je. E sad banka moze uzeti tu ponudu ako ju ponove ili losiju. Ne vidim zasto bi banci ponudili bolje nego htu i zadto bi se banka (osim ako je zaba) trudila izvuci vise nego HT.
Jedina nada mi je ponuda je bila, prihvatljiv je, ali sjebalo ih vrijeme zbog covida. Onda banci ostaje samo finishirati prodaju.
Možda i neće ponuditi bolje, ali moje je pitanje da li sada inv.banka odlučuje kome će se prodati?
Ako je HT dobio nalog da mora prodati, a sam nije uspio, sada je onda valjda red da inv.banka odlučuje koja je ponuda najbolja.. HT je mogao odbiti bilo kakvu ponudu samo da bi odugovlačio..
Sigurno je to negdje definirano pa ako može netko potvrditi..
-
Nezaposlenost, kakav obrat..
-
Ali za sada sve to netko pokupi..
Npr. neki dan je na brzinu nabujao bid na 6,00 kn i brzo je netko sve poklopio.. možda se varam, ali meni je izgledalo kao prebacivanje
-
Vezano uz pitanje tromjesečnog prosjeka koje se proteže, malo sam bacio oko na Zakon o preuzimanju dioničkih društava..
ZPDD, članak 16, stavak 2.
Cijena u ponudi za preuzimanje ne može biti niža od najviše cijene po kojoj su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, uključujući i stjecanje na temelju kojeg je za ponuditelja i/ili osobe koje s njim djeluju zajednički nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.
Što se tiče obvezne ponude za preuzimanje, ako ima nedoumica, isti zakon, članak 9, stavak 1.
Fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag).
Znači u našem slučaju, ako bi sve išlo po planu i ako bi kupac preuzeo kontrolni paket, automatski nastaje obveza ponude preostalim dioničarima i cijena ne može biti niža od cijene po kojoj su preuzeli kontrolni udio. Tako da taj prosjek u ovom slučaju ne igra nikakvu ulogu (naravno ako je cijena u ponudi veća od trenutne na burzi, što temeljem ostalih sličnih transakcija preuzimanja u regiji ne bi trebalo trebalo biti upitno).
To bi se eventualno dogodilo kada bi prosječna cijena na burzi bila viša od ponude za preuzimanje, članak 16, stavak 3.
Ako je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu viša od cijene iz stavka 2. ovoga članka, ponuditelj je obvezan ponuditi višu cijenu, s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze.
-
Novi zakon kolega je direktno implementacija tih direktiva i pravne stečevine. Zato i mijenjamo zakon.
Nacrt zakona ne rješava to što Vi mislite da rješava. Sretno.
Mislim da kolega BSOD samo želi reći da u trenutnom nacrtu Zakona to još nije izmijenjeno. Obzirom da Direktiva EU to nalaže, pretpostavka je da će se to ipak izmijeniti. Odvjetnici i Nova TV su se uključili u javnu raspravu tako da i UG aktivno radi na lobiranju..
Svi bi htjeli da se to već riješilo i da nema rizika, ali onda niti cijena ne bi bila tu gdje je.
Nisam pratio prodaju Tele2, ali kako kolege kažu očito se neke prilagodbe mogu rješavati i u hodu, a to nije prepreka za ponudu
-
Čini se da se netko jučer malo zaletio na kraju trgovanja ili su to bili posljednji ostaci onog većeg prodavatelja zadnjih dana
-
izgleda bi taj sideway mogao biti kanal na čijem rubu je ujedno i potpora sma 30
ako se to tako može gledati