1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marty McFly

Posts by Marty McFly

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Marty McFly
    • May 12, 2025 at 8:38 AM
    Quote from tollway

kada odbijemo porez, samo 12 centi više nego lani. kaj je tu vrlo dobroga!!??

Meni se čini da je vrlo dobro da isplaćuju dividendu koja je za 17% viša od prošlogodišnje i gotovo dvostruko viša nego 2021. i pokazuje jasan trend rasta iz godine u godinu. Isto tako, dividendni prinos je najviši u zadnjih 10 godina (uz jedan izuzetak) što isto govori o smjeru i očekivanjima oko buduće cijene dionice. Ja osobno sam ugodno iznenađen i nadam se da će tako i nastaviti.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marty McFly
    • April 30, 2025 at 1:58 PM
    Quote from umalo
    Quote from Marty McFly

Pridružiti?

Ja odavno govorim da ovu dionicu imam radi predvidivosti isplate dividende tako da bih rekao da već i jesmo u istom kampu. Barem mi se čini.

Vidiš dobit, znaš postotak isplate i imaš prilično dobru ideju koliko će biti isplaćeno. Nije rocket science, čini mi se.

Ostalo je tako kako je - uvjetovano politikom.

Imamo odluku VRH, koja će skoro sigurno tražiti 60% isplate dobiti i krajem ove godine, pa će to biti slično kao i proše i to je solidan yield. Nadajmo se da će im nakon lokalnih izbora dati malo disati pa da će biti bolje kasnije. Iznenađuje me da su držali troškove pod kontrolom.

Nadam se da će pridruživanje OECD-u natjerati vladu da malo makne ruke od HPB-a u smislu upravljanja u skoroj budućnosti i da ne vode preko njih monetarnu politiku :) iako je i to možda wishfull thinking.

U svakom slučaju, iz moje perspektive, riječima jednog kazakhstanskog stručnjaka - not great, not terrible :)

Display More

Na MOJE DIONICE .COM je upisano za 2025g dividenda iznosi 23,9 EU , jeli to neka greška ili je ovo objavljeno od hpb !?

Display More

Mislim da je to zato jer je isplata drugog dijela dividende izglasane u 2024. u 2025.

• Marty McFly
    • April 30, 2025 at 1:00 PM
    Quote from All
    Quote from Marty McFly

Kao što pisah ranije oko petljanja politike u poslovanje...

Dobit prilično pala, da budem iskren i manje nego sam očekivao.

Ohrabruju kamatni rashodi koji nisu značajno rasli, ali vidi se utjecaj politike sa dumping cijenama kredita na kamatnim prihodima jer ECB deposit facility rate je značajno niži u odnosu na Q12024.

Srećom, možemo računati na još jednu solidnu dividendu iz poslovanja za 2024.

Imam dionice HPB-a.

Koliko vidim polako cete se pridruziti meni :)

Display More

Pridružiti?

Ja odavno govorim da ovu dionicu imam radi predvidivosti isplate dividende tako da bih rekao da već i jesmo u istom kampu. Barem mi se čini.

Vidiš dobit, znaš postotak isplate i imaš prilično dobru ideju koliko će biti isplaćeno. Nije rocket science, čini mi se.

Ostalo je tako kako je - uvjetovano politikom.

Imamo odluku VRH, koja će skoro sigurno tražiti 60% isplate dobiti i krajem ove godine, pa će to biti slično kao i proše i to je solidan yield. Nadajmo se da će im nakon lokalnih izbora dati malo disati pa da će biti bolje kasnije. Iznenađuje me da su držali troškove pod kontrolom.

Nadam se da će pridruživanje OECD-u natjerati vladu da malo makne ruke od HPB-a u smislu upravljanja u skoroj budućnosti i da ne vode preko njih monetarnu politiku :) iako je i to možda wishfull thinking.

U svakom slučaju, iz moje perspektive, riječima jednog kazakhstanskog stručnjaka - not great, not terrible :)

• Marty McFly
    • April 30, 2025 at 12:47 PM

Kao što pisah ranije oko petljanja politike u poslovanje...

Dobit prilično pala, da budem iskren i manje nego sam očekivao.

Ohrabruju kamatni rashodi koji nisu značajno rasli, ali vidi se utjecaj politike sa dumping cijenama kredita na kamatnim prihodima jer ECB deposit facility rate je značajno niži u odnosu na Q12024.

Srećom, možemo računati na još jednu solidnu dividendu iz poslovanja za 2024.

Imam dionice HPB-a.

• Marty McFly
    • April 30, 2025 at 12:41 PM
    Quote from dionicar

Kad će više FI banke nestrpljiv sam ?!

Obavijesti izdavatelja - EHO

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Marty McFly
    • April 9, 2025 at 9:38 AM
    Quote from Hawk Tuach
    Quote from Marty McFly

https://www.poslovni.hr/hrvatska/konca…du-eura-4479132

Lijepe vijesti

lijepa vijest je da se u petak dogodila blok transakcija od 25,000 kom gdje je AZ mirovinski fond kupio dionice od PBZCO i na taj način smanjio pritisak na prodaju. Za vjerovat je da bi moglo biti još takvih blok transakcija, ajmo pričekati.

Slažem se, ali neka oni samo dobro posluju i šire kao i do sada se pa će se lako naći kupaca za dionice.

• Marty McFly
    • April 9, 2025 at 8:02 AM
    Končar se širi na Bliski istok, ugovoreni projekti za više od milijardu eura
    www.poslovni.hr

Lijepe vijesti

• Marty McFly
    • April 1, 2025 at 8:46 AM

21,83 EUR po dionici

• Marty McFly
    • March 25, 2025 at 3:04 PM

Sjednica Uprave i Nadzornog odbora

• Marty McFly
    • February 24, 2025 at 2:49 PM

Mišljenja, komentari?

Usporedba sa ostalima?

Meni se čini upravo kao potvrda onog što sam rekao na prethodnoj stranici.

• Marty McFly
    • February 21, 2025 at 8:11 AM
    Quote from point
    Quote from SILVIO2024

Bit će sve prema planu.. :)

Da samo sada (bid/ask)izgleda da ovdje trenutno svatko ima svoj plan...čista psihologija uz dva tri zrna depresije i mali promet...Ali ostavimo negativu iza sebe...;)

Znamo da je u 2024 ECB u više navrata spustao kamatu s 4% na niže tako da tu nema iznenađenja ,dobit od kta će biti umanjena u odnosu na 2023,ali na drugoj strani imamo imamo rekordno povećanje novih klijenata i prinose kroz super štednju i kredite...što izgleda vrlo obećavaju će za buduće vrijeme...( o da, pa i naknade rastu zar ne!?)

Ako će dobit/divka za 2024.biti 5%ili više na cijenu dionice cca 300 e ,to će biti fenomenalan prinos ,i potvrda da HPB iz godine u godinu raste...

Čak i ova 2025 obećava stabilne prihode/dobit i isplatu dividende u 2026.:thumbup:

Financijski smo stabilni očekujem BVPS 300 e, i tu nema zime za nas, može biti samo viši s narednim kvartalima

O akvizicijama HPB,planovima i sentimentu tržišta ćemo drugom prilikom :)

Display More

Imamo "prinose kroz Super štednju"?

Može pojašnjenje oko ovog?

Koliko ja znam, sve banke imaju viškove likvidnosti i to velike što znači da na prikupljenoj dodatnoj štednji zarađuju u odnosu na razliku ECB-ove stope i stope na prikupljene depozite, umanjeno za obveznu pričuvu (1%) i realne troškove. Super štednja na godinu dana je sada 1,4% na godinu dana i to je relativno OK jer bi se tu negdje oko 1,75-2,00%, ako sve bude po planu, mogla i zaustaviti ECB-ova kamatna stopa ako inflacija bude OK.

Problem je što su ranije davali Super štednju po kamatama od 3% dok je bilo izgledno da će se kamatna stopa tijekom "života" tako prikupljenih depozita značajno smanjivati (sada je 2,75%, a uskoro vrlo vjerojatno 2,50%), tako da je dobra šansa da neće ostvariti nikakav značajan prinos od toga. EKS na stambene kredite im je 3%. Prilično sam siguran da je i ta cijena bila pritisak s Markova trga za ublažavanje stambene krize. Dodatno, skoro sigurno neće smjeti podizati naknade iz istog razloga. Nisam siguran da će biti baš toliko koristi od cross sellinga da bi se isplatili takvi potezi.

Imam dionice i sve OK, ali ja i dalje mislim da je glavni driver rasta ove dionice odluka vlade o isplati dobiti, a dobit za 2024. se praktično zna, tako da nije teško izračunati kolika će biti dividenda ukoliko će morati isplatiti tih 60%. Da bi značajnije išli naprijed, politika bi se trebala malo odmaknuti kod donošenja poslovnih odluka. Prilično sam siguran da će osztale banke ove godine imati rast dobiti u odnosu na 2023. HPB vjerujem da će imati ipak pad dobiti (ne nešto monumentalno, ali ipak pad dok će drugi rasti), a to govori o utjecaju politike na rezultat društva.

Ova 2025. godina će biti pravi test. Vlada ih je natjerala na sve ovo gore što sam napisao, ECB u međuvremenu smanjuje stope, pa ćemo prve rezultate vidjeti već i na Q12025 i moći usporediti s Q12024, a na to se nakalemio i HNB koji pokušava ohladiti potražnju za kreditima tako što pooštrava uvjete za izračun kreditne sposobnosti (u svakom slučaju, cilj im je destimulirati daljnji rast potrošačkog kreditiranja jer ono potiče potražnju u uvjetima snažnog rasta plaća i dodatno potpiruje i onako visoku inflaciju). Nadam se da sam u krivu i da će razultati biti na razini 2024., ali iskreno ne vidim kako.

Dvidend yield je glavni forte ove dionice jer je predvidiv i lak za izračunati i to će po mom skromnom mišljenju biti predominantni faktor ljudima koji žele imati tu dionicu. Znam da je u mom slučaju tako.

• Marty McFly
    • February 12, 2025 at 8:10 AM
    Quote from Domagoj

KOEI u padu u odnosu na mjesečni CROBEX. Razlog za brigu?

Vidjeti ćemo krajem mjeseca kad izađe izvješće.

Fundametalni pokazatelji svakako ne izgledaju kao da ima razloga za brigu.

• Marty McFly
    • February 4, 2025 at 12:35 PM
    Quote from bluelionZG

znači kada su kamatne stope središnjih banaka išle gore, bankama je pasalo jer su ubirale veće kamate od tih središnjih banaka.....sada ako se kamatne stope snižavaju, bankama opet paše tj. bolje im je? jel aludirate na tako nešto?

Ovisi što su radile kad su kamatne stope bili visoke.

• Marty McFly
    • January 27, 2025 at 12:57 PM
    Quote from point

Gorim od znatiželje kolika će biti neto dobit HPB za 2024 godinu.:/ Razmazila me divka za 2024. pa sam malo nestrpljiv ...

Mozda ima netko "kakvu brojku" za podijelit ,bit ću zahvalan :thumbup:

Divka je bila za 2023. Sljedeća će biti za 2024. i mogla bi biti slična prethodnoj, ukoliko Vlada odredi isti postotak isplate ostvarene dobiti.

• Marty McFly
    • January 20, 2025 at 2:43 PM
    Quote from tiko1
    Quote from filca

HPB krenuo u žestoki napad.

Ponudili su kamatnu stopu 2.89% na stambene kredite i pokrivaju trošak solemnizacije kao i procjenu nekretninebuz uvjet da se prebace redovna primanja kod njih.

https://www.hpb.hr/hr/hpb-u-poseb…pu-od-2-89/9425

Dobro je da šire tržišni udio, ali davati fiksnu kamatu po 2.85% dok je inflacija 4% a prinos na američke obveznice 4,6% zašto riskirati sa stambenim kreditom ako možeš plasirati novac u 10 godišnju američku obveznicu po 4,6% praktički bez rizika ako inflacija ponovo podivlja sa ovim fiksnim kamatama od 2,85% si u problemu

Zato jer je američka obveznica u USD, a oni imaju pasivu u EUR. Bolja je usporedba s ECB-ovom stopom na deposit facility ili, ako baš idemo na obveznice, BUND-om (oko 2,6%) ili nekom domaćem državnom izdanju (oko 3,25%).

Neovisno o tome, načelno kritika stoji.

Da bi ovo imalo smisla, moraju jako vjerovati da će ECB-ova stopa do kraja godine pasti na oko 2 posto ili ispod i zadržati se na tim razinama dugo. Trenutno je na 3%, a od 30.01.2025. vjerojatno će biti donijeta odluka o spuštanju na 2,75% pa će to biti benchmark. Ispod toga je besmisleno davati bilo kakve kredite jer se risk free dobije bolji ili ekvivalentni povrat/prinos od ECB-a.

• Marty McFly
    • January 13, 2025 at 12:29 PM
    Quote from point

Primjer kad nemoguće postane stvarnost na ZSE !

KOEI P/B 3,1 puše za vratom donedavno zlatnoj koki ERNT P/B 3,6

Možemo li predvidjeti sličan scenarij u dogledno vrijeme i u bankarskom sektoru HPB P/B 1,06 -ZABA P/B 3,45 svjedočit ćemo uskoro nakon izvještaja :)

Mala je razlika što Končaru dobit i marža brutalno rastu, a knjiga narudžbi im je puna ohoho unaprijed. S druge strane HPB trenutno dobro zarađuje s obzirom da su tržišne okolnosti za banke dobre. Problem je što kad se HPB usporedi sa svojim peerovima, vidi se da su lošiji. Barem ja tako vidim. Mislim da je glavni driver rasta HPB-a na burzi obveza isplate dividende (barem sam ja zato unutra). Želim reći, Končar je u pravoj branši u pravo vrijeme, ali s njim se i bolje upravlja nego s HPB-om koji je isto u pravoj branši u pravo vrijeme ali to ne koristi u mjeri u kojoj bi mogao (politika, upravljanje). Osobito je to istina kad se potonja usporedi s ostalim bankama na tržištu (ZABA, PBZ, ERSTE, OTP, pa čak i IKB). Treba samo usporediti ROA i ROE HPB i ZABA ili IKB i biti će jasno zašto je jedna puno skuplja od druge. To naravno ne znači da HPB ne može rasti ili da ZABA možda nije preskupa (osobito kad se usporedi s NLB-om ili s UCIG). Imam obje dionice, KOEI i HPB. Inače, mislim da P/B nije baš dobar pokazatelj za firme koje se bave proizvodnjom, dok je dobar za banke. Banke imaju uglavnom financijsku imovinu koju je (relativno) lako vrednovati u knjigovodstvenom smislu, dok je imovina proizvođačkih firmi mahom materijalna, tako da to ne bih baš uspoređivao. Boje je gledati P/E ako se uspoređuju različite industrije.

• Marty McFly
    • January 3, 2025 at 7:22 AM
    Quote from vecoki

Tako mi je draga ova dionica koju imam već 2 godine, samo raste i raste, a na forumu ni jedan komentar o njoj

Ima nas još kojima je draga

• Marty McFly
    • December 23, 2024 at 8:00 AM
    Quote from point
    Quote from bjane

Jača suradnja PODR ,KOEI i drugih većih poslovnih subjekata sa HPB, formula koja koja dobiva.

Ne samo HPB nego cijela zajednica.

Incijativa koja kasni mnogo godina ,odljev dividende banaka u stranom vlasništvu je ogroman .

Za tu pojavu ne trebaju experti i tumači.:(

Javno ukljucivanje ministarstva financija u strukturu upravljanja HPB, uskoro bi moglo potaknut pravu renesansu dobrih vijesti za HPB (...podsjeća na godine 2005-2008, P/B 6)

Kad sve materijalne činjenice "oduzmem i zbrojim"uvjerenja sam da bi dionica HPB uskoro mogla putem rasta dionice KODT :)

..samo moje razmisljanje,nije nagovor na kupnju ili prodaju dionice hpb

Display More

Moje razmišljanje je - čim manje države u upravljanju bankom.

Imam dionice HPB-a.

• Marty McFly
    • December 18, 2024 at 11:08 AM
    Quote from dionicar

to samshvatio da je to algoritamska transakcija samo kako se onda dogodi / ostvari ?

https://zse.hr/UserDocsImages/docs/legal/rules/2018-01-03%20-%20ZSE%20Pravila.pdf?vel=677354

Članci 3, 33 i 34.

• Marty McFly
    • December 18, 2024 at 10:56 AM
    Quote from dionicar

kolege..

sto bi zbnacila oznaka "ALGO"?

2HRHPB0RA000220241218000000210:12:25334,008,002.672,00ALGO408,00136.272,00

To je oznaka za algoritamsku transakciju.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt