Evo malo štiva iz Končara:
Posts by Marty McFly
-
-
Nemam ove dionice, ali po meni je ovdje veći izazov način na koji firma upravlja s viškom likvidnosti na računu nego to što fondovi moraju uravnotežiti svoje knjige.
Ovdje bi bilo razumno očekivati ili brutalnu dividendu ili isti takav buy back ili veliku akviziciju. Neka me netko demantira, ali ni jedno od toga nije u planu?!
Pa ulažu ogromna sredstva u povećanje kapaciteta.
Grade pogone. To košta.
Potražnja je takva da ne mogu isporučiti koliko imaju narudžbi.
-
-
Kakva je nova situacija s mirovinacima? Samo AZ prodaje
Erste Plavi isto prodaje.
-
Možete pojasniti ovo "preplaćivanje"?
Mogu shvatiti dio oko trgovanja i regulatornih ograničenja koje "tjeraju" fondove na prodaju i da ta činjenica može usporiti rast cijene.
Ono što me zanima je, po kojim točno kriterijima mislite da kupci preplaćuju? P/E? EPS? Nešto treće?
95% malih investitora je slijepo, ne razumije igrače na tržištu, vodi ih pohlepa, i pozivi frendova ("jel znaš koliko sam u plusu"), praksa je dosad pokazala da kad je ovakav ulet malih ulagatelja da je to zadnji krug prije crasha, no KOEI je specifičan. Firma je odlična, posluje sjajno, valuacija je i dalje više nego korektna, ali postoji višak likvidnosti koji se mora riješiti radi zakonskih ograničenja, to nije stvar hoću/neću, već se mora. + ako se i riješi taj višak, na višim cijenama opet se javlja novi višak, i tako ukrug.
Tržište ne može primiti svu tu količinu, usprkos ovoj trenutno povećanoj likvidnosti (i još prodaje krivi mirovinac koji daje likvidnost!) ali, svima je dobro, svi su u plusu, excelice se zelene ... ali bili su i krajem ožujka na 550 pa je bila tarapana do 390, tada je dosta ljudi imalo i margine, vjerujem da ih ima i sad.
Naravno, teško je biti prorok kad ideš kontra trenutnog smjera, ali ok.
ovo će biti moj zadnji post na ovu temu, da se ne ponavljam.
Pprostite, ali vi činite upravo to- vrtite se u krug. Odgovorili ste ponovno na pitanje koje nije postavljeno i komentirate činjenicu oko koje se slažemo.
Vi se pozivate na bihevioralizam i to je u redu, ali istovremeno se pozivate da je dionica "preplaćena".
Ako je valuacija više nego korektna, kako može biti preplaćena?
Ako je gornja izjava točna, možemo li govoriti da je "oversold"?
Sami ste napisali - oni prodaju jer moraju, a ne zato što žele.
Po vašoj logici, dionica je zaključana i nikad više ne može rasti, odnosno moći će rasti tek kad fondovi organski narastu dovoljno da se udio KOEI proporcionalno smanji?
Svi bi trebali prodati dok dionica ne padne na cijenu po kojoj su fondovi unutar limita?
-
Moram priznati, lijepo je vidjeti male ulagače kako pripomažu mirovinskim fondovima i njihovim udjelničarima (svima nama opet) u preplaćivanju dionica KOEI, očito da biznisi kojima se bave jako dobro stoje kad se ima viška sredstava da se ovako lova prži.
A koliko je sjećanje stvar zaborava, prije samo 3 mjeseca KOEI je u par dana zaronio sa razina 550 na 390 (Trump, carine, višak dionica koje su trebale biti prodane, a nisu, samo djelomično jer nije bilo interesa), no isto vjerujem da sa poslovne strane u KOEI nije bilo razloga za takav potres.
Biti će burna jesen ovdje.
Možete pojasniti ovo "preplaćivanje"?
Mogu shvatiti dio oko trgovanja i regulatornih ograničenja koje "tjeraju" fondove na prodaju i da ta činjenica može usporiti rast cijene.
Ono što me zanima je, po kojim točno kriterijima mislite da kupci preplaćuju? P/E? EPS? Nešto treće?
-
Nije puno, ali čovjeka veseli...
-
I još malo...
HŽ i Končar potpisali ugovor o kupoprodaji 13 novih vlakovaHŽ PUTNIČKI prijevoz i Končar potpisali su ugovor o kupoprodaji 13 novih vlakova - po četiri baterijska i elektrobaterijska te pet elektrodizelskih, uz ukupnu…www.index.hr -
Ne znam da li je ovo ukrcavanje na vlak "Dividenda" ili neka druga motivacija, ali lijepo da se ova uspavana ljepotica malo razbudila po pitanju rasta cijene.
Već je bilo i vrijeme
-
Evo još malo...
Ne izgleda loše za dugoročnu perspektivu:
Končar blizu dovršetka velikog projekta na švedskom tržištuwww.poslovni.hr -
Objektivno, da PBZ OMF ne štopa, odavno bi odletio preko 600.
Štopa i štipat će dok ne proda 45,000 kom viška koje po Zakonu trenutno ima. A onda cca toliko i Erste Plavi. Gdje je tržište da proguta te količine?1
Tržište je ovdje, ali su količine prevelike ili tržište premalo, ovisi kako se gleda, jer KOEI je redovito najtrgovanija dionica na burzi. Ovdje se vidi da je ili ZSE premali za KOEI ili KOEI prevelik za ZSE, ovisi kako gledamo
To je 24-25 milijuna EUR po OMF-u po ovim cijenama (znači cca 50 mil.), a nema baš previše igrača koji bi mogli progutati tu količinu preko burze.
-
-Simens Energy AG danas 3% u plusu.
-Koei danas u malom plusu.
-mora se gledati sektorska analiza radi lakše investiciske odluke.
fundametalna i tehnička analiza također.
Objektivno, da PBZ OMF ne štopa, odavno bi odletio preko 600.
-
Opet dobre vijesti:
Eto zašto ne isplaćuju veću dividendu
-
kada odbijemo porez, samo 12 centi više nego lani. kaj je tu vrlo dobroga!!??
Meni se čini da je vrlo dobro da isplaćuju dividendu koja je za 17% viša od prošlogodišnje i gotovo dvostruko viša nego 2021. i pokazuje jasan trend rasta iz godine u godinu. Isto tako, dividendni prinos je najviši u zadnjih 10 godina (uz jedan izuzetak) što isto govori o smjeru i očekivanjima oko buduće cijene dionice. Ja osobno sam ugodno iznenađen i nadam se da će tako i nastaviti.
-
Pridružiti?
Ja odavno govorim da ovu dionicu imam radi predvidivosti isplate dividende tako da bih rekao da već i jesmo u istom kampu. Barem mi se čini.
Vidiš dobit, znaš postotak isplate i imaš prilično dobru ideju koliko će biti isplaćeno. Nije rocket science, čini mi se.
Ostalo je tako kako je - uvjetovano politikom.
Imamo odluku VRH, koja će skoro sigurno tražiti 60% isplate dobiti i krajem ove godine, pa će to biti slično kao i proše i to je solidan yield. Nadajmo se da će im nakon lokalnih izbora dati malo disati pa da će biti bolje kasnije. Iznenađuje me da su držali troškove pod kontrolom.
Nadam se da će pridruživanje OECD-u natjerati vladu da malo makne ruke od HPB-a u smislu upravljanja u skoroj budućnosti i da ne vode preko njih monetarnu politiku
iako je i to možda wishfull thinking.
U svakom slučaju, iz moje perspektive, riječima jednog kazakhstanskog stručnjaka - not great, not terrible
Na MOJE DIONICE .COM je upisano za 2025g dividenda iznosi 23,9 EU , jeli to neka greška ili je ovo objavljeno od hpb !?
Mislim da je to zato jer je isplata drugog dijela dividende izglasane u 2024. u 2025.
-
Kao što pisah ranije oko petljanja politike u poslovanje...
Dobit prilično pala, da budem iskren i manje nego sam očekivao.
Ohrabruju kamatni rashodi koji nisu značajno rasli, ali vidi se utjecaj politike sa dumping cijenama kredita na kamatnim prihodima jer ECB deposit facility rate je značajno niži u odnosu na Q12024.
Srećom, možemo računati na još jednu solidnu dividendu iz poslovanja za 2024.
Imam dionice HPB-a.
Koliko vidim polako cete se pridruziti meni
Pridružiti?
Ja odavno govorim da ovu dionicu imam radi predvidivosti isplate dividende tako da bih rekao da već i jesmo u istom kampu. Barem mi se čini.
Vidiš dobit, znaš postotak isplate i imaš prilično dobru ideju koliko će biti isplaćeno. Nije rocket science, čini mi se.
Ostalo je tako kako je - uvjetovano politikom.
Imamo odluku VRH, koja će skoro sigurno tražiti 60% isplate dobiti i krajem ove godine, pa će to biti slično kao i proše i to je solidan yield. Nadajmo se da će im nakon lokalnih izbora dati malo disati pa da će biti bolje kasnije. Iznenađuje me da su držali troškove pod kontrolom.
Nadam se da će pridruživanje OECD-u natjerati vladu da malo makne ruke od HPB-a u smislu upravljanja u skoroj budućnosti i da ne vode preko njih monetarnu politiku
iako je i to možda wishfull thinking.
U svakom slučaju, iz moje perspektive, riječima jednog kazakhstanskog stručnjaka - not great, not terrible
-
Kao što pisah ranije oko petljanja politike u poslovanje...
Dobit prilično pala, da budem iskren i manje nego sam očekivao.
Ohrabruju kamatni rashodi koji nisu značajno rasli, ali vidi se utjecaj politike sa dumping cijenama kredita na kamatnim prihodima jer ECB deposit facility rate je značajno niži u odnosu na Q12024.
Srećom, možemo računati na još jednu solidnu dividendu iz poslovanja za 2024.
Imam dionice HPB-a.
-
Kad će više FI banke nestrpljiv sam ?!
-
https://www.poslovni.hr/hrvatska/konca…du-eura-4479132
Lijepe vijesti
lijepa vijest je da se u petak dogodila blok transakcija od 25,000 kom gdje je AZ mirovinski fond kupio dionice od PBZCO i na taj način smanjio pritisak na prodaju. Za vjerovat je da bi moglo biti još takvih blok transakcija, ajmo pričekati.
Slažem se, ali neka oni samo dobro posluju i šire kao i do sada se pa će se lako naći kupaca za dionice.
-