Display MoreBit će sve prema planu..
Da samo sada (bid/ask)izgleda da ovdje trenutno svatko ima svoj plan...čista psihologija uz dva tri zrna depresije i mali promet...Ali ostavimo negativu iza sebe...
Znamo da je u 2024 ECB u više navrata spustao kamatu s 4% na niže tako da tu nema iznenađenja ,dobit od kta će biti umanjena u odnosu na 2023,ali na drugoj strani imamo imamo rekordno povećanje novih klijenata i prinose kroz super štednju i kredite...što izgleda vrlo obećavaju će za buduće vrijeme...( o da, pa i naknade rastu zar ne!?)
Ako će dobit/divka za 2024.biti 5%ili više na cijenu dionice cca 300 e ,to će biti fenomenalan prinos ,i potvrda da HPB iz godine u godinu raste...
Čak i ova 2025 obećava stabilne prihode/dobit i isplatu dividende u 2026.
Financijski smo stabilni očekujem BVPS 300 e, i tu nema zime za nas, može biti samo viši s narednim kvartalima
O akvizicijama HPB,planovima i sentimentu tržišta ćemo drugom prilikom
Imamo "prinose kroz Super štednju"?
Može pojašnjenje oko ovog?
Koliko ja znam, sve banke imaju viškove likvidnosti i to velike što znači da na prikupljenoj dodatnoj štednji zarađuju u odnosu na razliku ECB-ove stope i stope na prikupljene depozite, umanjeno za obveznu pričuvu (1%) i realne troškove. Super štednja na godinu dana je sada 1,4% na godinu dana i to je relativno OK jer bi se tu negdje oko 1,75-2,00%, ako sve bude po planu, mogla i zaustaviti ECB-ova kamatna stopa ako inflacija bude OK.
Problem je što su ranije davali Super štednju po kamatama od 3% dok je bilo izgledno da će se kamatna stopa tijekom "života" tako prikupljenih depozita značajno smanjivati (sada je 2,75%, a uskoro vrlo vjerojatno 2,50%), tako da je dobra šansa da neće ostvariti nikakav značajan prinos od toga. EKS na stambene kredite im je 3%. Prilično sam siguran da je i ta cijena bila pritisak s Markova trga za ublažavanje stambene krize. Dodatno, skoro sigurno neće smjeti podizati naknade iz istog razloga. Nisam siguran da će biti baš toliko koristi od cross sellinga da bi se isplatili takvi potezi.
Imam dionice i sve OK, ali ja i dalje mislim da je glavni driver rasta ove dionice odluka vlade o isplati dobiti, a dobit za 2024. se praktično zna, tako da nije teško izračunati kolika će biti dividenda ukoliko će morati isplatiti tih 60%. Da bi značajnije išli naprijed, politika bi se trebala malo odmaknuti kod donošenja poslovnih odluka. Prilično sam siguran da će osztale banke ove godine imati rast dobiti u odnosu na 2023. HPB vjerujem da će imati ipak pad dobiti (ne nešto monumentalno, ali ipak pad dok će drugi rasti), a to govori o utjecaju politike na rezultat društva.
Ova 2025. godina će biti pravi test. Vlada ih je natjerala na sve ovo gore što sam napisao, ECB u međuvremenu smanjuje stope, pa ćemo prve rezultate vidjeti već i na Q12025 i moći usporediti s Q12024, a na to se nakalemio i HNB koji pokušava ohladiti potražnju za kreditima tako što pooštrava uvjete za izračun kreditne sposobnosti (u svakom slučaju, cilj im je destimulirati daljnji rast potrošačkog kreditiranja jer ono potiče potražnju u uvjetima snažnog rasta plaća i dodatno potpiruje i onako visoku inflaciju). Nadam se da sam u krivu i da će razultati biti na razini 2024., ali iskreno ne vidim kako.
Dvidend yield je glavni forte ove dionice jer je predvidiv i lak za izračunati i to će po mom skromnom mišljenju biti predominantni faktor ljudima koji žele imati tu dionicu. Znam da je u mom slučaju tako.