1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Jubito

Posts by Jubito

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Jubito
    • December 9, 2020 at 9:27 PM
    Quote from BSOD
    Quote from Kajnak

Ovdje ide novi natječaj. Da li će banka postići cijenu od 6 kn, kako je jedan od vrlih eksperata prognozirao, ili 15 kn kako mi očekujemo to nitko ne zna, ali da će to potrajati bar još 6 mjeseci jedino je izvjesno.

Mislim da su svi ovdje koji ne čekaju burek spremni pričekati još tih 6 mjeseci (sa ili bez "novog" natječaja).

Premda mislim da su eventualni kupci domaću zadaću davno napravili. Stoga, neovisno o natječaju, ovo će biti gotovo puno prije lipnja 2021.

Investicijska banka nema obvezu raspisivati novi, niti postupati po starom natječaju, jer u rješenju AZTN nema nikakve obveze propisane za investicijsku banku, već za HT.

Credit Suisse će radit posao onako kako ga i inače radi, prema svojoj poslovnoj praksi.

Ja ne očekujem da će se prodaja dovršiti ove godine, niti investicijska banka po rješenju AZTN ima zadani rok do kojeg mora prodati Optimu, teoretski je može prodavati godinama!

Kada se prodaja objavi, nakon toga idu traženja suglasnosti od AZTN i HANFE, pa onda zaključenje kupoprodaje i na koncu objava za preuzimanje svih dionica dioničkog društva, a to je po meni još najmanje 6 - 9 mjeseci.

• Jubito
    • December 9, 2020 at 9:07 PM
    Quote from zlocesti

Ajde ozbiljna sam.. radila popodne pa mi je promaklo

Gdje je link o povezanosti investicijske banke i UG grupe ?

Da li sam nesto krivo intterpretirala, lapsus ?

https://united.group/bc-partners-co…f-united-group/

• OPTE prodaja - kladionica

• Jubito
    • December 9, 2020 at 7:07 PM
    Quote from titulus
    Quote from st-brajo

a meni se čini da će uskoro mirisati na bureke ^^

Blizu ste... Burek, barem u mojoj pekarnici je 9kn:)

Kod nas je 12 sa sirom, a 13 sa mesom. ;)

• Jubito
    • December 9, 2020 at 5:40 PM
    Quote from Trotter

Očito su stari prijatelji u igri:

https://united.group/bc-partners-co…f-united-group/

"Morgan Stanley and LionTree acted as advisers to BC Partners while Credit Suisse advised United Group."

Credit Suisse je bio savjetnik UG, a sad je Credit Suisse investicijska banka za HT i ZABU, a priča se da bi UG možda kupila Optimu.

Hm, baš interesantna koincidencija koja može, a i ne mora nešto značiti.

U svakom slučaju svaka čast na ovoj zanimljivosti kolega, golica maštu! ;)

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Jubito
    • December 9, 2020 at 5:29 PM
    Quote from Milo

Od danas sam i ja dioničar, i smatram da je firma ok, i da će se ubrzo vratit na razine odakle je kliznula...

Ja očekujem da će cijena dionice AD Plastika ovaj put s lakoćom preskočiti 200 kn u slučaju da pandemija počinje jenjavati, odnosno ako se cjepivo pokaže djelotvorno i ljudi počnu živjeti koliko-toliko podnošljivim životom.

AD Plastik trenutno ima 177.568.617,00 kn zadržane dobiti prema bilanci zadnjeg FI, što je potencijal od 42,28kn dividende po dionici i posluju s dobiti unatoč svemu što se događalo ove šugave godine + sklapaju poslove za godine unaprijed, što ukazuje da su prilično žilavi.

Na proljeće su koristili potporu države za svoje radnike, tako da iduće godine ne smiju isplatiti dividendu, osim u slučaju da odluče vratiti državi iznos koji su primili kao potporu, što mi se također ne čini kao nemoguća solucija,

Ali ako odluče ne isplatiti dividendu iduće godine i na sada postojeću dobit se zadrži dobit iz poslovanja u 2021. godini, to bi onda 2022. godine za dioničare bila zlatna koka!

Poslodavac koji je tražio potporu za 50+ radnika morati vratiti potporu

PS

Vratija se Šime, opet sam u AD Plastiku od pretprošlog tjedna.

• Jubito
    • December 9, 2020 at 4:32 PM
    Quote from Ledica

I dalje ne znamo kada je angažirana ta banka , da li ona nastavlja započetu prodaju po natječaju iz veljače , da li će se raspisati novi natječaj , a sve to u vrijeme dok čekamo objavu odabira kupca i završetka postupka prodaje .

Rješenje AZTN

U rješenju AZTN-a je propisano da HT mora angažirati investicijsku banku, a investicijska banka nema ama baš nikakve obveze što se tiče rješenja AZTN, dakle vodi postupak prema svojim poslovnim uzancama i nema roka do kojeg mora okončati prodaju, ali je razumno pretpostaviti da će to nastojati dovršiti prije nego HT izgubi pravo upravljanja Optimom.

U svakom slučaju, pohvalno je da su objavili koga su odabrali kao investicijsku banku, a zašto su to objavili baš sada, ne usuđujem se nagađati.

Haugh !

• Jubito
    • December 9, 2020 at 4:18 PM
    Quote from st-brajo

samo, di ćemo se preseliti kad ovo završi?

na ostalim dionicama vlada živa dosada ^^

E moj brajo, što se mene tiče, jedva čekam da mi za promjenu bude dosadno i da barem više ne mislim o toj ludoj Optimi. :P

Živce mi je pojela ta trakavica, svaki me dan opterećuje pomisao na OPTE. =O

A ako se ovo ipak sretno rasplete, naći će se već nešto za kupovinu.

Bilo bi najbolje da se rasplete prije ljeta, kupio bih turiste pod uvjetom da se cjepivo pokaže djelotvornim. 8)

A tu je i ADPL koji je bio i ostao bombončić. ;)

U svakom slučaju, sad se lakše diše nego kad se vrtila oko 4,50 - 4,70, čini mi se da je pump&dump ipak malo vjerojatan razvoj događaja.

• Jubito
    • December 1, 2020 at 11:55 AM
    Quote from zlocesti

..Ne zna se kuda idemo.

Ako je Pump and Dump, operacija je bila skupa sa malim cjenovnim pomakom, to se inače radi kao Blitzkrieg

Ako netko izlazi na ovih bijednih 5 kn, uoči očekivanog okončanja procesa prodaje, mi smo ekipa moja nafuckali, loše nam se piše.

Mene ovo podsjeća na dane kada je PT Drvo kupovao

Previše je ovih podmetača sa po par desetaka tisuća komada naslagano na bidu, ti su tu da stvaraju dojam povećane potražnje, a ne zato da kupe nešto.

• Jubito
    • December 1, 2020 at 10:59 AM

I meni je drago da se odljepila od 5kn, ali mislim da je prerano slagati kule od karata.

Već je nebrojeno puta bilo viđeno dizanje cijene da bi se netko iskrcao.

Možda ovaj put to nije tako, ali za sada mi se više čini da je pump & dump nego da je pravi rast.

U svakom slučaju, lijepo je narasla jučer i danas, a za dalje bumo vid'li. ;)

• Jubito
    • December 1, 2020 at 8:43 AM
    Quote from Flight

A sto znaci 5 do 7 Ebitda? Mislite li EV/Ebitda ili sto? Cini se da ni vi bas ne razumijete sto pisete.

Tek si 10 postova napisao i već dijeliš etikete i praviš se pametan ! X/

Da ti nisi bivši naim? :/

Ako nisi, vidim da je na pomolu njegovo uskrsnuće. :S

Pa kad si tako pametan, trebao si doći do zaključka da je 7 x EBITDA isto što i 7 EV/ EBITDA, samo što je oblik koji ja i velika većina ostalih koristimo daleko jednostavniji i kraći za pisanje od ovog tvog 7-10 EV/EBITDA.

Sve mi se čini da si ti taj koji ne razumiješ tu složenu matematičku operaciju. 8)

• Jubito
    • November 30, 2020 at 10:49 AM
    Quote from dionicar

kolege, mene bi zanimalo. netko je spomenuo ovdje 15x EBITDA

što mislite je li takav scenarij moguć?

također, spominje se Tele2 prodan za 7.2 EBITDA ali koliko sam shvatio i Tele2 je bio dužan ali od toga 7.2 ebitda nije oduziman dug ? zašto bi se kod OPTE onda oduzimao dug što dosta kolega priča a treba oduzeti dug ?

Nitko normalan ne očekuje, niti spominje takav multiplikator.

Razumno je očekivati da će Optima biti prodana u rasponu od 5xEBITDA do 7xEBITDA, ili uopće neće biti prodana.

Ne kažem da multiplikator ne može biti nešto veći, ili manji, ali ovo je nekakav uobičajeni raspon kod preuzimmanja telekoma.

A što se duga tiče, to sa izračunima koji podrazumjevaju izuzimanje duga neka objasne oni koji stalno ponavljaju da treba izuzeti dug.

Još nisam vidio niti jedan izračun niti formulu zagovaratelja izuzimanja duga.

Evo primjeri gdje se jednostavno pokušavaju objasniti stvari:

What is Enterprise Value (EV)?

Equity Value vs. Enterprise Value

Enterprise Value

• Moderiranje Foruma

• Jubito
    • November 26, 2020 at 6:19 PM

Meni taj naim ni malo ne fali. Svima je solio pamet, prosipao je cinizam i omalovažavao svih na sve strane.

A što ste vi vidjeli od njegove stručnosti, to valjda samo vi znate?!

Ja od tog naima nisam naučio baš ništa, jer taj tip nije objavio niti jedan link, niti jedan dokaziv argument, samo čisto nadmeno nadmudrivanje i laprdanje.

Ali je zato svakog tko se usudio proturječiti mu zasuo drvljem i kamenjem.

Meni je na PM poslao prijetnju nakon što sam mu odgovorio istom mjerom, nakon toga sam ga stavio na popis ignoriranih.

Što se mene tiče, niti je od tipa bilo neke koristi, niti je bio druželjubiv, niti će mi nedostajati. :whistling:

• Jubito
    • November 17, 2020 at 11:41 AM

Napokon se cijena dionice vratila u zonu 5,00 - 6,00 kuna. :)

Ne znam kako vama, ali meni je bilo teško gledati ju ispod 5 kn (prosjek mi je 4,03 kn).

• Jubito
    • November 17, 2020 at 10:59 AM
    Quote from Headhunter

Evo i najveći pesimist jubitu se okreće na stranu optimizma 😂

Bit će vatreno narednih mjeseci

Ja bih sebe ipak opisao kao "optimist sa iskustvom". :P

• Jubito
    • November 17, 2020 at 10:47 AM
    Quote from Headhunter

Zanimljivo štivo od Viktorije

https://m.vecernji.hr/techsci/telema…-godina-1446345

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Nije ništa potvrdila, ali je utješno da nije ništa opovrgnula. :|

• Jubito
    • November 14, 2020 at 1:03 PM
    Quote from renchi

a valjda samo tebi nije jasno sto znaci dezinvestiranje..i zasto je AZTN sada dao priopcenje

Gledaj Renči, što se Addiko skrbničkog računa tiče, nitko nije obavezan nikome govoriti tko je prodao dionice, a tko je dionice kupio, niti netko u tom smislu bilo što skriva. To u svakom slučaju veze nema sa AZTN.

Uostalom to nije tajan podatak, niti su te dionice nestale, niti su se rasplinule.

Jednostavno kupiš knjigu dionica na datum prije i poslije te trgovine i vidiš tko ima 200.000 komada više danas nego je imao u prethodnoj knjizi dioničara, ako te baš to toliko zanima. Ti valjda očekuješ da će ti kupoprodaje netko besplatno tumačiti?

Mene to ne zanima. Mene zanima ima li Optima zainteresiranih kupaca ili nema, da li je HT angažirao investicijsku banku ili nije, kako se daljnji tijek prodaje odvija i hoće li u konačnici netko ponuditi neki novac za kupnju Optime ili neće !

Očigledno nisam jedini koji je pisao AZTN, pa je AZTN zatražio pomoć i mišljenje od HANFA-e. Kako je vidljivo iz tog prioćenja, i HANFA je stajališta da je HT jedini tko o postupku prodaje može bilo što izvješćivati i da HT u tom smislu snosi jedinu odgovornost. U svakom slučaju su se tim priopćenjem ogradili od bilo kakve odgovornosti ili obveze i skinuli nas sa k..ca. 8)

"U postupku odabira ponuditelja kao i investicijske banka u postupku prodaje dionica Optime te ostalih informacija u vezi postupka prodaje, u skladu s Uredbom o zlouporabi tržišta, izdavatelj je taj koji je odgovoran procjenjivati povlaštenost neke informacije koja se (izravno ili neizravno) odnosi na izdavatelja ili njegov financijski instrument, kao što je izdavatelj taj koji može, na vlastitu odgovornost, odgoditi objavu povlaštene informacije, ako su ispunjeni propisani kriteriji."

PRIOPĆENJE U SVEZI OBJAVE PODATAKA U POSTUPKU PRODAJE DIONICA OPTIME OD STRANE HT-A

• Jubito
    • November 13, 2020 at 10:28 PM
    Quote from zlocesti

Aj' dojadili mi, nestrpljivi :S

Mucho , Mucho , Mucho, .... Yo Te Quero Mucho...moja Opte

Nacrtala sam Opte, mada se nema što crtatati na prometu od par tisuća kuna, i nikada ne znaš kada će tko pomahnitati. Pa smatrajte da sam bacila grah :S

Al' vidi se cup, siguran ko' smrt i porez 8)

Koji je to po redu u dosadašnjem nizu neostvarenih cupova ? :saint:

• Jubito
    • November 13, 2020 at 10:26 PM
    Quote from renchi

iz ovog priopcenja je vidljivo da ne zele reci kome i zasto je adiko banka dezinvestirala dionice..tj kome su prodane, ako su dezinvestirane onda su prodane

Kako si ti došla do takvog zaključka to je velika enigma i vjerojatno je to samo tebi jasno ?! ^^

Priopćenje je očigledno odgovor svima nama koji smo slali upite vezane za postupak prodaje Optima telekoma, upite oko angažiranja investicijske banke itd.

• Jubito
    • November 12, 2020 at 5:17 PM
    Quote from jack_zg

Može mi netko pojasniti sljedeće?

Što će Tele2 fiksna mreža (ne mislim pritom na fiksnu mrežu koja spaja njihove bazne stanice) koja bi trebala pružati fiksnu liniju i televiziju ako ispada da oni ne mogu pružati televizijske usluge? Ili misle samo širokopojasni pristup internetu nuditi?

Tu ti pišu o svojim namjerama:

Telemach Hrvatska, bivši Tele2, najavljuje ulaganje 230 milijuna eura u razvoj mobilne i fiksne optičke mreže

• Jubito
    • November 12, 2020 at 4:33 PM

Više puta sam napisao da od promjena u ZEM-u ne treba puno očekivati i da se pridaje previše važnosti i očekivanja od izmjeni tog zakona.

Na žalost, ponovno sam bio u pravu.

Ne znam da li je ZEM zaista nepremostiva prepreka za preuzimanje Optime od strane UG, ali je činjenica da po mišljenju upućenih taj zakon jest značajna prepreka,

Čini se da United grupa ionako nije posebno čvrsto zainteresirana za kupnju Optime, već razmišljaju o ulaganju u izgradnju svoje mreže, tako da ostaje nada da će Optimu kupiti A1 ili netko treći.

Kako god bilo, situacija nije baš bajna, i dalje slijedi dugo čekanje na rasplet, :sleeping:

1. Privacy Policy
  2. Kontakt