1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. admiralstock

Posts by admiralstock

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• admiralstock
    • February 8, 2024 at 10:25 PM
    Quote from Tolisimus
    Quote from admiralstock

Ma imam jos 9 mjeseci do isteka 2 godine za dio dionica, a ne plaća mi se iznos preko 10 000 kn poreza...da poklonim državi svoje sekiranje nema smisla.

Isto tako sam mislio prodati Span kad je bio 68-70eura pa mi bilo žao dati 4 000 kn za porez pa Span kliznuo puno dublje, sad neka se kiseli...ali tko bi znao uvijek sto treba 😀

Nadam se da onda squeeze neće još neko vrijeme 😉

Možete kapitalnu dobit umanjiti za kapitalni gubitak...i onako vam Span neće ostvariti ono što ljubitelji te dionice misle da hoće.

Ja sam Span kupovao po 198 kn tako da cu i u jednom i u drugom slucaju omastiti brk, tako da je vaša pretpostavka o kapitalnom gubitku potpuno pogrešna na Spanu. Jedino ako me ne izvlaste kao u Dalekovodu.

Nisam baš ljubitelj ovih igara MM oko Spana, a žao mi je zbog vas sto nema shortanja na hrvatskom tržištu kapitala jer bi se obogatili budući da znate što će biti sa Spanom.

Ili ako ćemo iskreno, niste na vrijeme ušli pa pišete u ovome tonu.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• admiralstock
    • February 8, 2024 at 7:14 PM
    Quote from darac11
    Quote from Pecarosh

Meni već neko vrijeme ova trgovina gdje se stavljaju skromni nalozi na bid a sve se skida sa aska sve više smrdi na squeeze-out a i s obzirom da je matica najavila samo 3 milijarde € za dividendu a 5.6 milijardi za otkup vlastitih dionica. Uz pretpostavku da neće samo matica otkupljivati već će to radit i po ekspoziturama. Moja pretpostavka je 1€ dividende a ostatak ide za squeeze.

Nažalost ima logike 😢, ali nadam se da niste u pravu

Quote from admiralstock

Pa možda se ne bi puno dioničara bunilo da bude squeeze out na ovim prosjecima od 17-18eura. Dobiješ sad dividendu i nakon toga te isplate za dionice po prosjeku zadnja 3 mjeseca.

Jer sumnjam da će ovo rasti u nedogled.

Jel se treba platiti porez ako držiš dionice kraće od 2 godine, a oni te istisnu?

Da trebate platit porez! Ali mislim da su vam sa dionicama ZABA-e to slatke brige😁. Barem meni jesu🤷‍♂️

Display More

Ma imam jos 9 mjeseci do isteka 2 godine za dio dionica, a ne plaća mi se iznos preko 10 000 kn poreza...da poklonim državi svoje sekiranje nema smisla.

Isto tako sam mislio prodati Span kad je bio 68-70eura pa mi bilo žao dati 4 000 kn za porez pa Span kliznuo puno dublje, sad neka se kiseli...ali tko bi znao uvijek sto treba 😀

Nadam se da onda squeeze neće još neko vrijeme 😉

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• admiralstock
    • February 8, 2024 at 2:39 PM

Pa možda se ne bi puno dioničara bunilo da bude squeeze out na ovim prosjecima od 17-18eura. Dobiješ sad dividendu i nakon toga te isplate za dionice po prosjeku zadnja 3 mjeseca.

Jer sumnjam da će ovo rasti u nedogled.

Jel se treba platiti porez ako držiš dionice kraće od 2 godine, a oni te istisnu?

• admiralstock
    • February 6, 2024 at 5:26 PM

Zašto uspoređuješ neusporedivo?

• SPAN (SPAN d.d.)

• admiralstock
    • February 2, 2024 at 1:37 PM
    Quote from grc123

Nije ni bitan Q4, ovogodišnji trend je jasan..

Bitan je razvoj ove godine :)

Kako kome kolega.

Nekima upravo istječe 2 godine i oslobođeni su poreza i htjeli bi izaći iz ove MM klackalice i uložiti u nešto ozbiljnije :)

• Brokeri i brokerske naknade

• admiralstock
    • February 1, 2024 at 4:45 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from admiralstock

Nisam znao da ne smijem slati promotivni kod. Ispričavam se.

Evo komentar je malo promjenjen.

Gledam na brokerskoj kući Trading212 kamata na mađarsku forintu na štednju je 7%. Dok je na euro 4,2%. Čak se isplati uplatiti eure i konvertirati ih u forinte za 0,7% provizije (toliko uzimaju) i štedjeti u forintama i kada završi štednja vratiti ponovno u eure za 0,7% provizije. Više se dobije nego držati novac u eurima.
    Puno je veća razlika u zaradi nego troškovi konverzije. Ovo naravno pod uvjetom da se ne trguje nego da se novac drži na računu.

A koliko ces izgubit na tecaju ?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Isprika, forex naknada za konverziju valuta je 0,15%, a ne 0,7% kako sam napisao.

Npr. 1000 eura ako štediš u eurima dobiješ oko 42 eura godisnje (u praksi malo više jer isplaćuju kamatu na dnevnoj bazi pa se skupi jos malo sredstav jer ide kamata na kamatu).

Ako konvertiraš 1000eura u forinte to je 382 960 forinti...naknada 0,15% je 574,44forinte.

Dakle , 382 960-574,44=382 385,56

Kamata: 382 385,56×0,07=26 766,99 forinti

Glavnica +kamata je 409 152,55 forinti

Kada to konvertiramo ponovno u eure to je : 1069,18 eura...sad jos odbijemo naknadu konverzije 0,15% koja iznosi 1,6 eura i dobijemo 1067,58 eura

Na 1000 eura razlika u godini dana je 1067,58-1042= 25,58 eura.

Naravno pod uvjetom da tečaj ostane isti sto je malo vjerojatno.

Stvar je u tome jer se obračun vrsina dnevnoj bazi i mozes prekinuti štednju svaki dan, a do tada zarađena kamata ostaje. Tako da ako tecaj krene u nezeljenom smjeru nije se problem vratiti u euro.

Quote from karlo
    Quote from admiralstock

Gledam na brokerskoj kući Trading212 kamata na mađarsku forintu na štednju je 7%. Dok je na euro 4,2%. Čak se isplati uplatiti eure i konvertirati ih u forinte za 0,7% provizije (toliko uzimaju) i štedjeti u forintama i kada završi štednja vratiti ponovno u eure za 0,7% provizije. Više se dobije nego držati novac u eurima.
    Puno je veća razlika u zaradi nego troškovi konverzije. Ovo naravno pod uvjetom da se ne trguje nego da se novac drži na računu.

Nije sve u kamati.... Nisu bankari toliki ludi... Na kraju možda ispadne da je najbolje bilo u švicarcima štedit iako je kamata ispod 2% posto. Zašto? Jer će valuta jačat i na kraju ćeš više zaradit na razlici tečaja nego na kamati...

Isto tako je kamata 7 posto, dns za 1 euro dobiješ cca 400 forinti, a zbog mađarske ekonomije forinta oslabi i pola godine će ti trebati 600 forinti za 1 euro....

Još ćeš na kraju možda biti u minusu iako si dobivao 7 posto kamate

Display More

Donekle se slažem s tobom, ali ovo ne moras potpisati ugovor kao u banci nego na dnevnojbati isplaćuju kamate pa možeš prekinuti bilo kada kad primjetiš da tečaj ide u krivom smjeru, a zarađena kamata ostaje.

• Brokeri i brokerske naknade

• admiralstock
    • February 1, 2024 at 2:19 PM

• SPAN (SPAN d.d.)

• admiralstock
    • February 1, 2024 at 8:50 AM

Ovdje vidimo da Dujmović insinuira da će biti posla toliko da neće moći naći stručnjake, a istodobno i on i još jedan član iz top 10 prodaju pred izvješće o poslovanju. O MM neću ovaj put iako bi se o njima dalo štošta napisati.

U ovome nisam duboko i drago mi je zbog toga.

• admiralstock
    • January 19, 2024 at 5:50 PM

Mozes ga postaviti svugdje, kod svih brokera, ali to opet ne objašnjava činjenicu zbog čega se nešto mora kriti od ulagača i meni to liči na manipulaciju. Nisam jos čuo neki argument koji opravdava skriveni nalog.

To mi liči na manipulacije kakve npr MM rade na dionici Spana, kada joj u 16:00:12h sruše cijenu. Vec drugi ili treći put ovaj tjedan.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• admiralstock
    • January 19, 2024 at 3:44 PM
    Quote from hugh
    Quote from admiralstock

Dalekovod je imao ponudu za prodaju prije dokapitalizacije za 38 kn i odbili su i kasnije išli u kontroverznu dokapitalizaciju. U normalnoj državi bi se odgovaralo za ovakvo poslovanje. Isto se može desiti i s vašim dionicama jer živite i trgujete u Hrvatskoj, a ne u Švedskoj.

A koje su to dionice sigurne na ZSE? U svakoj kolo vode razni državni fondovi i oni diktiraju pravila i već danas može doći objava gdje će i vaše dionice smanjiti u omjeru 100:1 ili 1000:1 mimo svake zdrave tržišne logike jer treba pogodovati nekome. Zato malo skromnosti bi vam dobro došlo.

Ja sam izgubio na Dalekovodu velik novac, a nigdje nisam napisao da na nekim drugim dionicama nisam dobio i skoro povratio taj novac kao što vi implicirate u svome postu. Dakle, burza me nije pobjedila. Još uvijek ne. Ali to nije tema i promašili ste temu.

Po vašoj logici ja bi trebao prijeći preko gubitka u Dalekovodu i preko jasnih malverzacija koje su se dogodile sa dionicom Dalekovoda (a o kojima sam pisao i pisat ću i dalje) jer sam 4 godine ulovio vrapca pa bi me ti vrapci trebali utješiti. Ne ide to tako.

A ponovit ću, spustite se na zemlju, jer već danas može biti objavljena obavijest da se i vaše dionice umanjuju. I to umanjuju protiv svake poslovne logike. Upravo to se desilo s Dalekovodom, ali vidim niste pročitali prethodne postove i ne znate što se radilo u Dalekovodu. A radilo se sve, samo ne logički.

Display More

izgleda da niste shvatili što sam napisao tako da mi sasvim jasno kako ste se našli u takvoj poziciji.......ja sam potpuno na zemlji zahvaljujući ovakvim "bezveznim" razmišljanjima iz mog posta gore dok je kapital "stručnjaka" debelo "pod zemljom" zahvaljući "vrhunskoj stručnosti" i "vrhunskim razmišljanjima" i nepoznavanju "znakova uz put".......nisam znao da je ovo dlkv topic.....javite se adminu da preimenuje ovu temu vama po želji......

skroman pozdrav sa zemlje......

Display More

Da izgubio sam na Dlkv, ali to ne znači da nisam zaradio na drugim dionicama kao što ste vi implicirali u svome postu, ali to naprosto nije tema. Ponavljam činjenicu koju ignorirate, Dalekovod je odbio ponudu za kupnju od 38 kn po dionici i to ruši cijelu vašu filozofiju.

Vi niste shvatili što sam napisao pa ste projicirali u stilu kako pravi investitor jedne godine izgubi, a iduće 4 dobije pa bi trebao šutjeti na očite kriminalne radnje. Eto vi znate koje su dionice sigurne, a mi obični smrtnici ne znamo i zato smo pokradeni. Forumi obilujuju takvim znalcima, samo što ti znalci se pojave samo kada se moraju pohvaliti dobitkom, a kada gube sakriju se.

Fulali ste "ceo fudbal".

• admiralstock
    • January 19, 2024 at 12:29 PM
    Quote from xdado
    Quote from ejovrh

Jedno pitanje, pošto to ne kužim nikako čemu to služi...

Svako jutro, kad krene otvaranje burze netko stavlja nalog prodaje 10800 dionica Zabe na cijenu cca. "najniža+0,50€" i sklanja ih u 9:29:59 prije otvaranja trgovanja... Svaki dan ista cifra dionica po istom paternu.

Trenutno je oko 74000 dionica na prodajnoj strani i onda spadne na "standardnih" oko 63000, ali to se ponavlja zadnjih 20ak dana sigurno, možda i duže

Za vrijeme otvaranja, zatvaranja i aukcije 12-12:10 se svi skriveni nalozi prokažu u cjelosti, a kada krene normalno trgovanje se prikaže samo dio (10%) naloga a ostalo se pokazuje kako se taj dio potroši.

A može li netko objasniti koja je svrha skrivenih naloga? Jel to opet jedan instrument koji će zavarati male dioničare ili? Meni to djeluje kao manipulacija tržištem jer se tržište prikazuje nerealno.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• admiralstock
    • January 19, 2024 at 9:48 AM

Danas postavljam izvadak iz tužbe malih dioničara o tome kako se HANFA ponašala u svemu tome kao i mirovinski fondovi. Naime, kasnije se utvrdilo da su i djelatnici HANFAe neovlašteno trgovali dionicama Dlkv na temelju povlaštenih informacija, ali nitko nije kažnjen zbog toga. Zbog zatajenja povlaštenih informacija se u uređenim državama ide u zatvor. Koga zanima neka se upozna:

Na temelju rješenja HANFA-e (Prilog 4), KLASA: UP/I 976-04/21-01/01, URBROJ: 326-01-60-62-21-4 od 9. rujna 2021. (dalje u tekstu: Rješenje HANFA-e) koje se odnosi na cjelokupan proces objave informacija vezanih za proces dokapitalizacije Dalekovoda d.d. i organizacije glavne skupštine, razvidno je da društvo Dalekovod d.d. „nije objavilo povlaštene informacije da je zaprimilo iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju i da je odlučilo voditi pregovore u vezi s financijskim restrukturiranjem s jednim od ponuditelja koji su iskazali interese za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju, a u kojem bi postupku sudjelovao najveći vjerovnik društva DALEKOVOD d.d., Marijana Čavića 4, OIB: 47911242222, čime je postupilo protivno odredbama članka 17. stavka 1. podstavaka 1. i 2. Uredbe (EU) br. 596/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. o zlouporabi tržišta (Uredba o zlouporabi tržišta) te stavljanju izvan snage Direktive 2003/6/EZ Europskog parlamenta i Vijeća i direktiva Komisije 2003/124/EZ, 2003/125/EZ i 2004/72/EZ.

Iz navedenog rješenja HANFA-e nedvojbeno je utvrđeno da je Uprava Dalekovoda d.d. svojim radnjama i djelovanjem vezano za cjelokupan proces dokapitalizacije i organizacije glavne skupštine prekšila gore navedene pravne akte Europske komisije te da je svojim postupcima i neinformiranjem cjelokupnu hrvatsku javnost i male dioničare kao zainteresiranu stranu doveli u nepovoljan položaj te su na temelju protuzakonite dokapitalizacije oduzeli preko 90 % imovine uložene u Dalekovod d.d. HANFA se nakon ovog rješenja nije oglasila po ovome pitanju i pokušava zataškati slučaj što je sramotno da se događa u jednoj članici EU, stoga molimo također da se i ovo nečinjenje istraži i poduzmu pravne radnje protiv odgovornih jer ako se to pokuša zataškati ići će se s ovim slučajem pred Europsku komisiju uz medijsko praćenje cijelog slučaja. Također HANFA nije objavila rješenje o obvezi javne ponude za osobe koje zajednički djeluju u preuzimanju društva Dalekovod d.d. što je dužnost i obaveza regulatora tržišta kapitala.

Isto tako nemamo saznanja (ne žele nas obavijestiti) dali je HANFA poduzela nadzor nad trgovanjem dionicama društva Dalekovod d.d. (temeljem povlaštenih informacija) s obzirom da su financijske institucije i mirovinski fondovi otpuštali svoje dionice tijekom vrhunca pandemije u 2020. godini, u iznosu od najmanje 2.000.000 dionica, točan iznos treba odrediti HANFA i provjeriti dali su fondovi i njihovi menadžeri imali povlaštene informacije o svemu što se spremalo, a činjenice kažu da jesu. Također, ti su isti mirovinski fondovi dali suglasnost na glavnoj skupštini i prihvatili sve odluke skupštine i poništili svoj ulagački kapital. Time su oštetili sami sebe nanijeli štetu manjinskim dioničarima i državi.

Valja napomenuti da su ti isti mirovinski fondovi ujedno i dioničari Končar elektroindustrija d.d., KOEI-R-A koji je sudjelovao u preuzimanju Dalekovod d.d. posredstvom svoje firme kćeri : Napredna energetska rješenja d.o.o. i Construction line sa Malte. S obzirom da je dionica KOEI-R-A porasla od kraja 2020. godine sa 585 kn na 925 kn ( 01.02.2022. ) evidentno je da su mirovinski fondovi i država koja djeluje preko Kapitalnog fonda imali ogromnu zaradu kojom su kompenzirali gubitak u dionicama Dalekovoda. Naša Udruga smatra da su mirovinski fondovi imali povlaštenu informaciju i prethodno malim dioničarima prodavali svoje dionice tijekom pandemije. U isto vrijeme je Inspririo FSG preko Konsolidatora d.o.o. obmanjivao investicijsku javnost da će dionice većinskog vlasnika biti prodane na transparentan način, a mirovinski su fondovi koristili tu obmanu i na veliko prodavali dionice malim dioničarima dok je uprava društva Dalekovod je plasirala dobre poslovne rezultate. Na glavnoj skupštini 30.06.2021. član uprave za financije Dalekovoda d.d. tvrdi da se 2. godine bavio prodajom i po svijetu tražio strateškog partnera, pri tome nisu na glavnoj skupštini dokazali koje su svjetske fondove kontaktirali. Na kraju se dogodilo da je Konsolidator poništio samo sebi svoj kapital, pogodujući time novim preuzimateljima Napredna energetska rješenja d.o.o. i Construction line sa Malte da preuzmu društva Dalekovod d.d. i steknu većinski vlasnički paket dionica bez obavljivanja javne ponude za preuzimanje. Sve skupa uz podršku HBOR –a, nečinjenja HANFE koja nije odradila svoj posao, na štetu državi i mirovinskim fondovima i preko 7700 malih dioničara.

Na dan objave datuma o održavanju glavne skupštine vezane za dokapitalizaciju Društva Dalekovod d.d. mirovinski fondovi, u koje su položene i vaše i naše buduće mirovine, imali su udjel oko 8% u vlasništvu Društva što je u tom trenutku iznosilo oko 15 mln kuna, ako se uzme cijena od oko 7 kuna neposredno prije objave datuma održavanja skupštine, a prije toga su kupovali navedene dionice u određenim periodima i po po 270 kuna. Mirovinski fondovi su također podržali sve odluke glavne skupštine i odrekli se 99% od navedenih 15 mln kuna. Slali smo im upite o opravdanosti tih poteza, međutim nismo dobili konkretne odgovore. Ostaje nejasno koji je bio interes mirovinskih fondova odreći se tolikog novca i za čiji interes. Podsjećamo da to nisu nečiji privatni novci, nego novci građana za buduće mirovine. Gospodo to je kriminal velikih razmjera, stoga zahtjevamo da istražite tko je to toliko „velik“ da se usudi kockati s tuđim novcem i budućnošću nekoliko milijuna hrvatskih građana. Netko bi rekao da je to hrabrost, ali čini se da je više ludost nego hrabrost.

Svatko neka sam iznese zaključak koliko je ovo zakonito ponašanje.

• admiralstock
    • January 19, 2024 at 9:38 AM
    Quote from hugh
    Quote from admiralstock

Jedno je izgubiti u bitki(firma loše stoji ili propadne), a nešto sasvim drugo kada održivu firmu prikažu lošijom nego jest i preuzmu je i gle čuda ona je zdrava nakon toga.

Vi možda imate zlatnu kuglu da to predvidite i izbjegnete, mi mnogi nažalost nemamo.

nemam ja kristalnu kuglu kao ni nitko od nas ovdje.......dovoljno je samo čitati "znakove uz put"........a svako tko ulaže u dionice trebao bi znat bar neke osnovne znakove uz pokazatelje poslovanja pa i malo logike da skuži kad ga varaju i onda bez problema može izbjeći đuru, ingru, dalekevod, viro, varteks, igh i da dalje ne nabrajam pa i agrokorove perjanice kad je jasno pisalo da npr ledo jamći za nešto drugo nekome trećem.......nažalost, nekima je najlakše zabiti glavu u pijesak i nadati se najboljem dok znakovi uz put govore da tako vjerovatno neće biti........burza je igra vjerovatnosti i mogučnosti pa treba uzet "vagu" i pažljivo vagati...... isto tako treba se pozabavit i risk managmentom i aktivno upravljat portfeljom KADA JE TO POTREBNO a ne kada je kasno........to nije lako i to je najteži najlakši posao na svijetu al kad su ti prvih 100 prsvila nemoj gubiti novac onda lakše ide pa kad dođe vrijeme da i purani lete u nebo ti imaš umjesto da nemaš......nek "samo" svake godine uzmeš vrapca u ruci a svakih recimo 5 uhvatiš i goluba na grani gotovo si pa doslovno u burtovnom smislu nepobjediv i na vrarima raja......ne samo na vratima nego si i ušao.......puno malih pobjeda pa jedna velika i ostvariti konstantu bez nepotrebnog gubitka novca.........da se razumijemo, gubiti se mora al moraš znati koliko smiješ izgubiti.....

Dalekovod je imao ponudu za prodaju prije dokapitalizacije za 38 kn i odbili su i kasnije išli u kontroverznu dokapitalizaciju. U normalnoj državi bi se odgovaralo za ovakvo poslovanje. Isto se može desiti i s vašim dionicama jer živite i trgujete u Hrvatskoj, a ne u Švedskoj.

A koje su to dionice sigurne na ZSE? U svakoj kolo vode razni državni fondovi i oni diktiraju pravila i već danas može doći objava gdje će i vaše dionice smanjiti u omjeru 100:1 ili 1000:1 mimo svake zdrave tržišne logike jer treba pogodovati nekome. Zato malo skromnosti bi vam dobro došlo.

Ja sam izgubio na Dalekovodu velik novac, a nigdje nisam napisao da na nekim drugim dionicama nisam dobio i skoro povratio taj novac kao što vi implicirate u svome postu. Dakle, burza me nije pobjedila. Još uvijek ne. Ali to nije tema i promašili ste temu.

Po vašoj logici ja bi trebao prijeći preko gubitka u Dalekovodu i preko jasnih malverzacija koje su se dogodile sa dionicom Dalekovoda (a o kojima sam pisao i pisat ću i dalje) jer sam 4 godine ulovio vrapca pa bi me ti vrapci trebali utješiti. Ne ide to tako.

A ponovit ću, spustite se na zemlju, jer već danas može biti objavljena obavijest da se i vaše dionice umanjuju. I to umanjuju protiv svake poslovne logike. Upravo to se desilo s Dalekovodom, ali vidim niste pročitali prethodne postove i ne znate što se radilo u Dalekovodu. A radilo se sve, samo ne logički.

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 3:48 PM
    Quote from hugh

imate npr. jednu gdje fond časti, a večini malih nepada na pamet tamo parkirati nešto ili puno i vjerovatno več ove godine imati solidan do veliki dvoznamenkasti godišnji prinos plus divka nego će se rađe borit s vjetrenjačama i unaprijed izgubljenim bitkama i kriv će biti netko drugi.......kao i ulaganja u propale perjanice koje kao "napokon vračaju stari sjaj" i "mejkaju kroejšu grejt".......

nekažem ja da je igra i ono što se dogodilo i događa pravedno za sve, nego da imate mogučnost izbora i možete birati "bitke" u koje ulazite.......birajte i sudjelujte u "bitkama" gdje vam je vjerovatnost uspjeha veća a potencijal zarade također velik.......ne sudjelujte u bitkama koje su "unaprijed izgubljene" odnosno imaju veću vjerojatnost neuspjeha i nose veći rizik a potencijal zarade nije ništa veči od onih dionica gdje je i vjerovatnost uspjeha veća......

burza je sama po sebi rizik a dat da ti kapital kroje "krojaći" umjesto marketa nema smisla dok postoji izbor.......

Jedno je izgubiti u bitki(firma loše stoji ili propadne), a nešto sasvim drugo kada održivu firmu prikažu lošijom nego jest i preuzmu je i gle čuda ona je zdrava nakon toga.

Vi možda imate zlatnu kuglu da to predvidite i izbjegnete, mi mnogi nažalost nemamo.

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 3:06 PM
    Quote from Moller
    Quote from st-brajo

motivacija mi je isključivo to da dignemo korporativno upravljanje na najveću moguću razinu.

kad vidim ovaj zadnji cirkus sa ATPL di direktori hoće prodati mimo klauzule koja ima brani,

kad vidim da na drugim firmama direktori prodaju dionice čim ih dobiju kao bonus (ne bi da su kruha gladni),

kad vidim da mirovinci glasaju protiv interesa svojih ŠTEDIŠA, itd.

ako itko želi svoje dionice ostaviti nekome u nasljedstvo, a da ne misli da ostavlja ili bi mogao ostaviti bezvrijedne papiriće, ovo je korak koji se, jednostavno, mora poduzeti.

kontrola korporativnog upravljanja od strane dioničara.

ni manje ni više od toga 🤷

Display More

sve to što navodite upravo bi trebali imati u strukturama predstavnika MF na dionicama koje i oni posjeduju, ali se oni uvijek nekako (logično) priklone većinskom vlasniku ili preuzimatelju, jer znaju da od malih dioničara, osim hvala, ne mogu ništa značajno očekivati, osim toga, mi nemamo uopće definirano, kome su ti zastupnici na Skupštinama odgovorni, iako u većini slučajeva oni samo u stvari zastupaju mišljenje nekog glavonje, koji je već unaprijed dogovorio dogovor,

bio sam na dosta Skupština i mali dioničari su uglavnom pasivni, osim kada im već dogori do noktiju, ali tada uglavnom već bude kasno za bilo kakve akcije

nemam ništa protiv bilo kakve organizacije u korist malih dioničara, da se ne bi što krivo razumjelo, ali se bojim da svjedočimo već nekoliko puta da oni odvjetnici, vještaci i stručnjaci, koji bi mogli nešto u tome smislu pokrenuti, već rade, ali za drugu stranu

Display More

Prije svega MF i oni koji im daju naloge moraju shvatiti da to nije njihov novac, nego novac hrvatskih građana, s kojim se ne smije trgovati za privatne ili neke političke interese.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 2:58 PM

Nije se šutjelo. Prije sam još napisao da smo željeli obavijestiti javnost, ali smo medijski bili blokirani, jedino je emisija NOVE Tv Provjereno iznijela taj slučaj u javnost i još nekoliko portala. Na skupštine se redovito ide i ići će se i dalje.

Obaviješteni su Vlada RH, Ured Predsjednika, razni pravobranitelji, Transparency Int., svi saborski klubovi i od toga jedna jedina zastupnica u saboru iznosi istinu o ovome slučaju.

Tako da se ne može reći da se šutjelo. Ne šuti se ni danas. Uskoro kreću prosvjedi i nove tužbe.

Insert iz Provjerenog Nove Tv je na ovome linku:

Zašto je država pristala na to da izgubi novac građana i što radi često prozivana hrvatska agencija? ''Ovo je čisti lopovluk''
    Mali dioničari velike tvrtke Dalekovod tvrde da su izigrani. Bez novca su ostali mirovinski fondovi, ali i država. Provjereno donosi priču Eme Branice.
    dnevnik.hr
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 1:41 PM

A koliko je snažan taj pritisak da se šuti evo jednog primjera:

Dogovorimo s jednim poznatim portalom priču i oni ju objave i nakon 2 dana stiže prijetnja tužbom i da demantiraju to. Portal to demantira. Mi napišemo demantij demantija s jasnim dokazima, ali portal odjednom ne želi objaviti. I onda za 5 dana na istom portalu promotivni člana ENNA grupe(pogodi tko je vlasnik P.V.). Toliko o novinarstvu. A šutjeti nećemo.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 1:39 PM
    Quote from Andro123

Pratim ovaj forum već neko vrijeme pa sam se odlučio uključiti u raspravu jer mi se čini da je tema na forumu skroz promašena. Stalno se piše o toj nesretnoj dokapitalizaciji kao da se tu šta može promijeniti. To je prošlost. A bitna je budućnost a tu je jedna stvar prošla mimo pažnje investicijske javnosti. A to je sljedeće:

Končar ima obvezu dati javnu ponudu za sve dionice Dalekovoda

Da pojasnim:

Napredna energetska rješenja d.o.o. je firma u vlasništvo Construction Line i Končara (lako se provkjeri na sudskom registru). Omjeri vlasništva nisu poznati ali dvije su osobe direktori u NER – jedna je osoba iz Končara a druga iz CL i one zastupaju firmu zajednički. NER je u dokapitalizaciji sztekao tih 75% dionica Dalekovoda bez javne ponude, jer je tako izglasala skupština. 30.10.2023 Končar objavljuje da je prihvatio ponudu CL te da će otkupiti vlasnički udio CL-a u NER-u. Pri tome Končar kaže: „U skladu s KONČAREVOM strategijom okrupnjivanja vlasništva te postizanja kontrole u cilju potpune integracije DALEKOVOD Grupe u Grupu KONČAR, te činjenicom da je KONČAR primarno strateški investitor koji želi iskoristiti potencijale sinergija između Grupa, prihvaćena je ponuda društva Construction Line Limited (CL) za otkup udjela u društvu Napredna energetska rješenja d.o.o.“ Naglašavam riječi POSTIZANJE KONTROLE.

E sad, u Zakonu o preuzimanju stoji da:

članak 9

„(1) Fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag)…

(4) Posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa, u smislu ovog članka, smatrat će se stjecanje kontrole u smislu članka 5. stavka 4. ovoga Zakona“

Članak 5 stavak 4:

(4) Smatra se da fizička i/ili pravna osoba kontrolira pravnu osobu ako ima:

1. neposredno ili posredno više od 25% udjela u temeljnom kapitalu pravne osobe ili,

2. neposredno ili posredno više od 25% glasačkih prava u glavnoj skupštini pravne osobe ili,

3. pravo upravljanja poslovnim i financijskim politikama pravne osobe na temelju ovlasti iz statuta ili sporazuma ili,

4. neposredno ili posredno prevladavajući utjecaj na vođenje poslova i donošenje odluka.

Ovdje se sigurno radi o posrednom stjecanju kontrole jer to i sam Končar tvrdi u svom priopćenju. Dakle radi se o posrednom stjecanju i budući da kod dokapitalizacije nije dana javna ponuda, mora se dati sada.

Končareva objava mosi datum 30.10.2023 dakle treba gledati prosječnu cijenu (na ZSE, van burze se mne broji kao što se i ne broi cijena po kojoj je Končar stekao dionice posredno kroz kupnju udjela u NER-u od CL-a). Ta cijena je oko 2,8 EUR odnosno oko 21 HRK.

Logično je pretpostaviti da bi svi oni koji su kupili dionice na dokapu po 10 HRK – a to su svi na top 10 dakle mirovinci plus Agram – rado prodali za više od duplo za što su kupili. Tako da je Končar vjerojatno pod pritiskom da da javnu ponudu.

To mi se čini interesantnijim za raspravu na forumu od stalnog vraćanja u povijest.

Display More

Za vašu informaciju, slučaj je još na sudu i otvaraju se novi sudski procesi.

Nekome smeta što se ovo piše. Vi mislite da se ništa ne može promjeniti. Tako nam i govore na skupštinama i na neki način se između redaka izruguju s nama, a ima nas koji mislimo da može, jer mijenjaju se i ljudi i politike i pravosuđe i nisu uvijek isti ljudi na čelu. Trebale su godine, ali mnoge ovakve afere su raskrinkane, a akteri završili iza rešetaka.

A sada ima oponenata koji žele da se ne piše o ovome.

Ne znam dali ste vi onaj revizor koji je također izgubio na dionicama Dalekovoda (govorim zbog nadimka), ali ako jeste vi ste navodno imali viziju rješenja slučaja, a kada vas je čelnik udruge zamolio da se aktivnije uključite odbili ste. Ako vi niste osoba s inicijalima A.S. onda se ispričavam, jer ta osoba je imala slične prijedloge kao vi, a nije se željela uključiti u pravnu borbu.

Uglavnom, pisat će se o ovome i dalje i voditi sporovi bez obzira na pritiske iz Dalekovoda da se to ne radi.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 9:44 AM

Uvjet sudjelovanja u dokapitalizaciji bio je ulog od 10 milijuna kuna, odnosno 1 milijun dionica (vidjeti na zse.hr poziv na skupštinu). Jasno je da rijetko koji mali dioničar može uložiti 10 milijuna kuna, znači cilj je bio istisnuti i obezvrijediti utjecaj malih dioničara koji su godinu prije kontroverzne skupštine imali oko 22% udjela, a prije same skupštine taj udio je porastao na oko 27%. Moglo se ponuditi malima otkup sukladno udjelu i to bi svi prihvatili, ali ovo je dokaz da je cilj bio istisnuti male.

Sada će netko reći pa bilo vas je dovoljno, zašto se niste organizirali. Ali kako ćeš se organizirati kada niti jedan medij nije htio objaviti naše pozive i apele i to je provedeno tako brzo uz pomoć medija i institucija da je birokratski aparat naše države oborio sve vremenske rekorde, a inače nije poznat baš po brzini.

Sada slijedi pravna borba, tužbe i prosvjedi. Odustati nećemo i šutjeti o ovome nećemo to je sigurno.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• admiralstock
    • January 18, 2024 at 9:32 AM
    Quote from alfa1

Admiralstock s kojim ciljem ti pišeš na ovoj temi?

Napisao si da si izgubio novce na DLKV pa želiš da izgube i drugi koji imaju dionicu, želiš da cijena još padne da bi ti ili netko kupio jeftinije, prevelik je broj dionica koje imaju potencijal rasta pa da se novac prebaci u neku drugu?

Recimo da je DLKV namjerno uništen (ne kažem da nije, ne bi bio jedini), ovaj DLKV ima samo ime isto kao i onaj čiji je cilj poslovanja bio propast. Na burzi je bila obavijest da će Končar postati vlasnik 75,16 postotni vlasnik DLKV. Poslovi im se naslanjaju jedan na drugoga (dalekovod mora imati transformator za transformirati visoki napon u niski), imaju ugovorene poslove na istim tržištima. Investitori javna poduzeća, sklopljeni ugovori u visini godine i po prihoda zadnjih godina. Cijena dionice nikada niža, poslovi na pravim tržištima ( ne regija, ili ex SSSR) u sinergiji s KODT.

Direktor prebačen iz DLKV u KOEI bi trebao biti dokaz plana uništenja KOEI?

Možda je čovjek planski privremeno na tom mjestu, dok DLKV ne pređe u ruke KOEI.

Recimo da će Vujnovac najprije uništiti KOEI pa ga preuzeti, koliko mu treba vremena za to?

Minimum 7-8 godina za ga uništiti i još toliko za dokapitalizacije, stečajni postupak. Čak i u tom scenariju to je sada perspektivna dionica.

Mislim da mogućnost za tako nešto (uništavanje KOEI) nije ništa veća od mogućnosti da će Vujnovac za 15-tak godina kao Todorić danas dokazivati da je žrtva na bjelosvjetskim sudovima.

DLKV je bio u stečaju od 2014. svi su imali vremena izaći.

Pitanje: da li bi ti izvršio konverziju duga u dionice ili dokapitalizirao DLKV pa da budeš u istoj poziciji kao netko tko je navijao da uplatiš što više novca i da ti određuje po kojoj cijeni ćeš kupovati njegove dionice koje sada vrijede puno više baš zbog tvoje dokapitalizacije?

DLKV bi da nije bilo dokapitalizacije bankrotirao, pa bi ti dionice vrijedile nula nečega, ovako imaš puno manji postotak (ako još imaš dionice) kompanije koja ima šansu zaraditi novac.

Pisati o uništavanju DLKV onda kada se to događalo je imalo smisla, iako vjerojatno to ne bi ništa promijenilo, ali danas tvrditi da je budućnost ne samo DLKV nego i KOEI stečaj mi izgleda kao da o tome piše netko tko je DLKV stavio u ladicu pod nazivom "I hate everything about you".

Display More

U postu 2598 objasnio sam da Dalekovod ne bi bankrotirao i koliko se trošilo bez objašnjenja od kuda ti troškovi i da se namjerno financijsko stanje poduzeća prikazivalo težim da se može provesti izvlaštenje.

A i da je baknrotirao imao bi nula kn, a ovako od uloženih 300 tisuća kn imam 6-7 tisuća kn. Zaista impresivno!

Ja sam izgubio, odnosno izvlašten sam za 300 tisuća kn i pišem s ciljem da upozorim ulagače da dobro razmisle dali će ulagati u dionicu gdje godinu dana prije dokapitalizacije imaš ponudu da prodaš većinski udio po 38 kn, ali ta se ponuda odbije i učini se ovo što se dogodilo. Ako netko nakon svega želi ulagati u ovakvo poduzeće to je njegova stvar i njegov rizik.

A sad ću ja tebe pitati s kojim ciljem ti ovo pišeš? Jel da opravdaš izvlaštenje 7.700 malih dioničara, odricanje HBOR-a 50 milijuna kn novca poreznih obveznika, pristanak mirovinskih fondova da im se umanji vrijednost dionice na 10 lipa, a neki su ju kupovali i po 273 kn. Ovakve radnje nadilaze interes ulagača i one su širi društveni problem s obzirom kako se troši novac poreznih obveznika.

Tebi smeta da se piše kako se putem Dalekovoda pržio novac poreznih obveznika i novac za naše mirovine koje su jako mizerne.

U pravu si kada kažeš da je možda slučajnost da je član uprave Dalekovoda za financije Đuro Tatalović premješten u Končar. Ali to neka procijeni svaki ulagač zasebno zbog čega se ta "slučajnost" dogodila.

Meni nije u cilju da netko izgubi novac ni na Dalekovodu ni na Končaru i upravo zbog toga iznosim ono što se događalo, a ako tebe istina plaši, to je tvoja stvar.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt