Posts by Ledica
-
-
bravo, momci!
ja znam samo usitno nešto popravit
I ja samo nešto sitno znam popraviti, suprug ni to. 😂
-
Smijenjena članica Uprave Ine osvanula kao direktorica u Fortenova grupi : Je li Barbara Dorić nova Plenkovićeva Martina Dalić?Ako je Pavao Vujnovac novi Ivica Todorić ( “državni prijatelj br. 1” ), onda je bogme i Barbara Dorić nova Martina Dalić. Previše je sličnosti među njima, a da…tris.com.hr
Evo još malo zanimljivog štiva ako nekog zanima
-
N1 otkriva: Članica Uprave Ine smijenjena nakon afere, a onda zbrinuta - u FortenoviBarbara Dorić, jedna od troje hrvatskih menadžera u Upravi Ine koje je smijenila Vlada RH nakon otkrića pljačke teške milijardu kuna, preuzima posao…n1info.hr
Zašto se pak mislilo da je prirodan nastavak karijere bivše članice Uprave Ine koje se odrekla Vlada RH upravo u “carstvu” Pavla Vujnovca? Je li se to zaključivalo zato jer je potekla iz kruga Ivana Vrdoljaka koji je pak značajno doprinio raskošnom izrastanju PPD-a dok još nitko nije posve razumio što to sve izrasta? Ili je ona već u Ini bila “njegov čovjek” ili je Pavao Vujnovac sa svojom mrežom već postao partner i u energetici i u kadroviranju Vlade RH? Ovaj nastavak karijere bivše menadžerice iz Ine u Fortenova grupi može se promatrati i kao dio procesa “čuvanja” i zbrinjavanja kadrova koji su prihvatljivi i vladajućoj politici i najmoćnijem hrvatskom poduzetniku koji značajno kroji budućnost cijelog hrvatskog gospodarstva.
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…vi/2448845.aspx
Pametni uvijek gledaju tri koraka u naprijed i djeluju preventivno.
kad malo bolje pogledam fotografije sličite jedna drugoj. ovo je neka šala ili...
Svaka sličnost sa stvarnom osobom je slučajna.
Nego, zašto vas vise intrigiraju slike od teksta ?
Posrnula članica Uprave Ine nakon otkaza zbog sumnje na kriminalne radnje u vezi prodaje plina po povlaštenim cijenama povlaštenim kupcima koja šteta za Inu se mjeri u milijardama nagrađena mjestom direktorice investicija i specijalnih projekata u Fortenovi.
Gospođa je dobila posao u Fortenovi sigurno iz razloga sto ima najbolje reference za odrađivanje specijalnih poslova i projekata te investiranje, odlučio je Pavao Vujnovac .
PPD Pavla Vujnovca nije imao nikakve veze s kupnjom plina od Ine po povlaštenim cijenama.
Za sada.
-
Članica Uprave Ine smijenjena nakon otkrića pljačke stoljeća zaposlena u FortenoviBARBARA DORIĆ bila je članica Uprave Ine, jedna od tri hrvatska člana, smijenjena je nakon otkrića velike pljačke teške milijardu kuna, a sada radi kao…www.index.hr
Pametni uvijek gledaju tri koraka u naprijed i djeluju preventivno.
-
Trgovina robljem i trgovina djecom ozbiljne su optužbe.
Nije za se njima razmetati olako...
Pogotovo kad je ………. Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva rekao …….
OVO NIJE BIO PRVI PUT DA JE OVA SKUPINA S DJECOM PREŠLA GRANICU.
Ako je ova tvrdnja istinita, onda je krunski dokaz da se ipak radi o trgovanju djecom već
pronađen.
Prestrašno !
-
Nova firma ima manje love od Luka Rijeka a želi preuzeti Luka Rijeka. Hahahaha. Američki san na hrvatski način.
Sve sami trensparentni igrači u ovoj igri, a kreativnost na zavidnoj razini.
Evo, npr. dionice koje su bile do prije neki dan u vlasništvu Privredne banke Zagreb d.d. (1.179.462 komada što je činilo 8,75% ukupnog broja dionica LKRI) su ispale iz top 10. Gdje li su samo bile nestale?
Pa evo, početničko društvo Port akvizicije izbija ni od kuda na prvo mjesto s 4.64 mio. dionica (= 34% ukupnog broja dionica) iz čega isprva proizlazi da je Port akvizicije dionice stekao od:
1. OT Logisticsa (3.367 mio dionica) koji je prije toga do tog broja dionica došao tako što je stekao dionice nekadašnjeg br. 2 Rubicon partners.2. PBZ d.d. (1.179 mio dionica) - prije prijenosa je bio na 4. mjestu u TOP 10
3. Erste banke (40.000 komada u blok transakciji na ZSE dana 10.03.2023.) po cijeni od 7.85 eura.
4. netko još ispod top 10
Međutim, kada pogledate Obavijest o nastanku obveze objave ponude za preuzimanje društva LUKA RIJEKA d.d. objavljene u srijedu, 15.03.2023., nakon radnog vremena burze, ispada da društvo Port akvizicije gore spomenutih 1.xx mio dionica nije steklo direktno od PBZ-a, već preko društva Fundusz Ekspansji, registriranog u Varšavi. Tko li je sad samo Fundusz Ekspansij i zašto su dionice u vlasništvu PBZ-a išle najprije njima da bi onda bile ugovorno prenesene društvu Port akvizicije?
Zakon o preuzimanju spominje na više mjesta povezana društva u procesu preuzimanja.Pratim vrlo površno jer nemam tu dionicu,možda su te dionice u stvari i bile u vlasništvu Fundusza, a kod Privredne banke na skrbničkom računu.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/LKRI/COI-LKRI-ecc7455da531dafed7292a8edce365e5.pdf
Česi nisu odustali, borba se može nastaviti, a pobjednik neizcvjestan.
-
Cilj Plenkovića i grupe BORG je neprijateljsko preuzimanje Agrokora d.d. Kako bi se ostvario cilj mora se osigurali stečaj oko 40 kompanija grupe Agrokor, a stečaja nema bez insolventnost (najveći razlog je i odluka da se otme vlasništvo i oko 15.000 malih dioničara).
Svi znamo da je ovo pljačka svih pljački. Samo još da se riješi na sudu.
Teška otimačina od malih i jednog velikog. (kojega ne bih komentirao).
Samo još da se riješi na sudu ?
Imam saznanja da se tuzbe mnogih malih dioničara prebacuju s jednog na drugi pa na treći sud, čisto loptanje i svi se proglašavaju nenadležnim za rješavanje .
I tako već PUNE 3 GODINE.
Što nam to govori ?
-
Sustav za zaštitu ulagatelja
Fond za zaštitu ulagatelja formiran je radi zaštite tražbina klijenata članova fonda koje član fonda nije u mogućnosti isplatiti i/ili vratiti klijentu u slučaju kada je nad članom fonda otvoren stečajni postupak ili ako Hanfa utvrdi da je kod člana fonda nastupila nemogućnost ispunjavanja obveza prema klijentima.
Operater Fonda za zaštitu ulagatelja je Središnje klirinško depozitarno društvo d.d.
Članstvo u fondu je obvezno za investicijska društva koja su ovlaštena držati novčana sredstva i/ili financijske instrumente klijenata, kreditne institucije koje pružaju investicijske usluge i/ili obavljaju investicijske aktivnosti na temelju odobrenja u skladu sa zakonom koji uređuje osnivanje i poslovanje kreditnih institucija te društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kada pružaju investicijske usluge sukladno Zakonu o tržištu kapitala, a koji imaju registrirano sjedište u Republici Hrvatskoj.
Tražbine klijenta osigurane su do vrijednosti najviše 150.000 kuna te se isplaćuju iz sredstava fonda koja čine doprinosi članova fonda, sredstva naplaćena u stečajnim postupcima nad članom fonda, prihodi od ulaganja slobodnih sredstava fonda i ostali prihodi.
Osigurano je 150000 kuna ukoliko je brokerska kuća član Fonda, Operater je SKDD i na njihovoj stranici je popis članova Fonda. Koji ja nisam pronašla jer sam informatički nepismena ili ga tamo jednostavno nema, stvarno ne znam pa neka netko drugi pokuša pronaći taj popis.
-
Gdje su nam mladi ?
Pa u Njemačkoj, Austriji, Irskoj, Danskoj, Švedskoj……
Što mislite da je posljednjih desetak godina iselilo iz države pola milijuna umirovljenika ?
U SFRJ su se određeni slojevi društva pokušavali pobuniti i protestirati jer su im granice bile zatvorene, a danas radije odu van …. široko im polje….. i mogućnosti.
Kome su granice bile zatvorene?
Putovao sam po cijelom svijetu, a SFRJ pasoš je bila najcjenjenija putovnica na kugli zemaljskoj!
Sredinom šezdesetih ih je lukavi drug Tito otvorio i počeo je masovni odlazak na privremeni rad prvenstveno u Njemačku, počele su stizati inozemne doznake i krenuo je ekonomski procvat i ubrzani rast standarda stanovništva.
A najviše su se tražili Nkv radnici, zidari, tesari, krovopokrivači, keramičari, a ovi IT stručnjaci koji su danas traženi uopće ih nisu interesirali.😁
-
Ključna zadaća sustava osiguranja depozita jest zaštita deponenata od posljedica nastupa osiguranog slučaja, odnosno od posljedice stečaja kreditnih institucija. Svaki deponent kreditne institucije koji je imatelj prihvatljivog depozita, u trenutku nastupa osiguranog slučaja u toj kreditnoj instituciji, odnosno kada je Hrvatska narodna banka donijela rješenje o nedostupnosti depozita ili je sud donio rješenje o otvaranju stečaja, ima pravo na obeštećenje do uključivo visine od 100.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti, prema srednjem tečaju HNB-a na dan nastupa osiguranog slučaja.
Najvažnije novosti u Zakonu o osiguranju depozita (Narodne novine, broj 82/15):
- proširen je opseg pokrića depozita (u prihvatljive depozite sada spadaju i depoziti srednjih i velikih trgovačkih društava)
- skratit će se rokovi isplate osiguranih depozita (sa današnjih 20 radnih dana, do samo 7 radnih dana od 2024. godine)
- bolja informiranosti o osiguranim (prihvatljivim) depozitima (kreditna institucija je obvezna informirati svoje deponente o sustavu osiguranja depozita kojeg je član i slično)
- u iznimnim, točno određenim i propisanim slučajevima povećana je visina pokrića osiguranih (prihvatljivih) depozita iznad 100.000 EUR, tzv. privremeni visoki saldo (sveukupno do 130.000 EUR)
-
Ne sjećamo se kad je država ukinula porez, pa jel se netko sijeća kada se na trgu bana Jelačića okupilo 100.000 ljudi tražeći ukidanje poreza i smanjenje državne birokracije bar za pola, što se bojite dobiti pendrek po leđima, gdje su nam mladi, najveća tragedija je što su mladi u komunističkoj Jugoslaviji bili buntovniji nego što su mladi danas u demokraciji
Gdje su nam mladi ?
Pa u Njemačkoj, Austriji, Irskoj, Danskoj, Švedskoj……
Što mislite da je posljednjih desetak godina iselilo iz države pola milijuna umirovljenika ?
U SFRJ su se određeni slojevi društva pokušavali pobuniti i protestirati jer su im granice bile zatvorene, a danas radije odu van …. široko im polje….. i mogućnosti.
-
Eto lijepo smo se razgibali ujutro pa sad mozemo nabrijani otic pogubit nesto novaca na ZSE
Samo se nadam da nećemo danas prijavljivati gubitke “auto niže klase , auto srednje klase, auto visoke klase” kao što kolegica Ivana 7 prijavljuje svoje zarade.😂
-
Rasprava o porezu na nekretnine je već tako daleko otišla da se vise ni ne sjećam sto je bilo na početku pa ajmo se vratiti nekoliko koraka u rikverc i ako me sjećanje ne vara bilo je prvo govora da nekretnina u kojoj stanuješ neće biti oporezovana. Jel to još uvijek tako ?
Nadalje, osim kuća, stanova, apartmana, poslovnih prostora nekretnine su također i građevinska i poljoprivredna zemljišta, što s njima, hoće li se i na njih uvesti porez na nekretnine ili iskljucivo samo na stambeno- poslovne nekretnine, u tom slučaju bi seoska populacija bankrotirala od silnih poreznih nameta.
Jasno je i da je sređenosti gruntovnog i katastarskog stanja nekretnina osnovni preduvjet za uvođenje takvog poreza, a tu smo također vrlo tanki.
Evo, ja za stan u Zagrebu kupljen i odmah u cijelosti placen 2000. g. još uvijek vodim borbu oko skidanja tuđih hipoteka i ovrha, sad mi je još ostala samo država tj. porezna i začudo s njom mi ide najteže. A knjižni vlasnik još uvijek je prevarantska firma koja mi je prodala stan i već je 12 godina u stečaju. I tko bi bio obveznik poreza, ja kao dugogodišnji posjednik i vanknjizni vlasnik ili formalni vlasnik stana firma u stečaju koja je još upisana u gruntovnici ?
Ima na desetine ili stotine tisuća takvih rubnih, nedefiniranih. nesređenih vlasničkih odnosa i nisam bas uvjerena da se naša država može nositi s time pa onda je kolega Paulie vjerojatno u pravu da ovaj porez neće biti još godinama uveden dijelom i iz ovih razloga koje sam ja nadodala.
Dok ja natipkanim na mobu post jednim prstom ode rasprava……. 😂
-
da al i dalje ostaje drugaciji podatak od 150kn ili 300kn minimum.
oba dva misljenja daje porezna. koji je tocan podatak? naravno da ni na jednom dokumentu od porezne nema datum tako da po potrebi mozemo uzet jedno ili drugo misljenje
Članak 57. (NN 106/18, 151/22)
(1) Kod dohotka od imovine na temelju najma ili zakupa pokretnina i nekretnina priznaju se izdaci u visini 30% od ostvarene najamnine ili zakupnine.
(2) Iznimno od članka 56. ovoga Zakona i stavka 1. ovoga članka, poreznom obvezniku koji ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova porez na dohodak po osnovi obavljanja te djelatnosti utvrđuje se u paušalnom iznosu pod uvjetima i na način propisan člancima 61. i 82. ovoga Zakona.
(3) Za slučaj iz stavka 2. ovoga članka, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave obvezno je donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 19,91 euro niti veće od 199,08 eura.
Iz važećeg Zakona o porezu na dohodak
-
Zakon određuje samo lokalnim jedinicama okvir, po starom u kunama to je od 150 do 1500 kuna, u eurima od 40 do 199 eura, a ne znam o kakvom još koeficijentu pričate.
Kako se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak?
Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu i odgovarajućeg koeficijenta područja na kojem se usluga pruža.Na dodatne (pomoćne) krevete paušalni porez se ne plaća. Visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu iznosi 300,00kuna po krevetu, odnosno 350,00kuna po smještajnoj jedinici u kampu.Koeficijent područja na kojem se pruža usluga određuje se prema pripadnosti naselja u kojemse usluga pruža.
Godišnji paušalni porez na dohodakod iznajmljivanja turistima =broj kreveta x 300,00 kn x koeficijent područja
e sad. tu spominje kampove mada kampovi spadaju kao i ostali pausalci.
kao i sve kod nas tako su i zakoni koji objasnjavju tako jednostavan porez kao sto je pausalni u biti vrlo komplicirani i podlozni manipulacijama.
Te koeficijente određuju lokalne jedinice unutar svog područja za izračune jer nije isto da li imate apartman u staroj jezgri Dubrovnika ili tamo negdje kod Mokošice, ali iznosi se i dalje kreću unutar zakonom propisanog raspona.
-
bolje mi je da ni cijenu ne vidim
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Kažu jutros da se dramilo cijeli vikend bezveze, a spalilo mi u sat vremena brat bratu 20k kuna.
Dobro se još držite, nekima i dvostruko, u važećoj valuti 😁
-
Da. 300kuna je minimum pa puta koeficijent koji odrede lokalci. pa to moze bit i 200 eura po krevetu.
Zakon određuje samo lokalnim jedinicama okvir, po starom u kunama to je od 150 do 1500 kuna, u eurima od 40 do 199 eura, a ne znam o kakvom još koeficijentu pričate.