1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ledica

Posts by Ledica

• Birtija

• Ledica
    • April 14, 2024 at 8:47 AM
    Quote from Infinity
    Quote from zm1

Kojim se oni glupostima bave , cirkus samo takav

Storno,možda uspije i pravno.

Dobar je, brižan, pažljiv, ma pravi gospodin, sir za namaz Belje,šunka PIK ,majoneza Zvijezda, flašica Jane i maramice s Tiska.😁Nedostaje još samo sladoled, ali to je prošlost, nema ga više.🤷‍♂️

• Turističke dionice i perspektive

• Ledica
    • April 3, 2024 at 9:08 AM
    Quote from Zlatek
    Quote from D_artagnan

https://www.poslovni.hr/hrvatska/brnja…inacija-4436952

Hmmm, neznam, malo mi cudno da su hrvati ostvarili najvise nocenja u ovoj godini ????
    Skoro milion nocenja 🥴…. Kako to mjere 🤔 i ono nocenje kad odes u svoju vikendicu 🫣

Predizborne brojke?

Vjerojatno da jer se uspoređuje prvi kvartal ove godine s uračunatim uskrsnim blagdanima kad se najviše putuje s prošlogodišnjim razdobljem kad je Uskrs bio 9. travnja pa je baza za usporedbu niža.

• Politika - općenito

• Ledica
    • March 20, 2024 at 10:27 PM
    Quote from Moller

iako mi se Kata za sada pokazala najvjerodostojnija (kao da je HDZeovka ^^) ipak će na predstojećim izborima moj glas ići kandidatu bilo koje stranke, koji samo bilo gdje i spomene TK i dionice, e pa sad da vidimo,

pa neću ni ja svoj glas više bacati za tuđe interese, Dosta je

Dakle riješeno, glas dajete prvoborcu Ivici Todoricu.
    Zajedno Hrvatska ! ^^

• Aktualno (vijesti)

• Ledica
    • March 19, 2024 at 10:52 AM
    Quote from tollway

svjestan sam toga. zato već deset godina ne izlazim na nikakve izbore. a ni ta opcija nije dobra!

Sudjeluj u igri, izađi na izbore, izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti 😁

Onda čekaj 4 godine za popravak i tako opet ispočetka. 😁

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Ledica
    • March 19, 2024 at 10:47 AM
    Quote from Krki99

Zašto je toliko izražena prodaja na povlaštenoj a kupnje nema za razliku od redovne?

Uz ostale manje važne razloge možda i zbog toga sto su zamijenile mjesta u Crobexu.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Ledica
    • March 11, 2024 at 9:17 PM
    Quote from D_artagnan

Pa kod nasljeđivanja, se valjda i dionice podijele po OIBu koliko ih ima, bar sa dionicama je lako..

Osim ako je ostavitelj imao 1 dionicu npr. Medike, a nasljednika 2 ili vise.

Inače, znam jedan slučaj kad su se nakon smrti dioničara u knjizi dioničara pojavila dva njegova sina sa podjednakim brojem dionica, ne znam da li je to ostavitelj oporučno podijelio ili su se na ostavinskoj raspravi tako dogovorili .

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• Ledica
    • March 8, 2024 at 8:54 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from emil

onda stvarno ne znam zasto se to kao zovu ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kad ionako niko nikoga nije dvostruko oporezivao imali ili nemali ugovor. sigurno postoji neki prokladniji naziv za to.

vec peti put pisem zasto se to zove tako
    jer se ugovor odnosi na sve prihode koji se ostvaruju u inozemstvu izmedju dvije drzave

nije samo vezan za dividendu koja se u ovom slucaju kod nas ne placa ako se vani vec platio porez.
    to je specifican slucaj za hrvatsku, mi imamo takve zakone. svaka drzava ima svoje lokalne zakone

ovo je ugovor izmedju dvije drzave, sto se tice prihoda izmedju te dvije drzave

U pravu ste kolega zdenkic, taj ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja odnosi se na jako puno vrsta dohodaka, a za porez na dividendu situacija je najkompliciranija .

Kao prvo ugovori nisu unificirani nego je s svakom državom zaključen drugačiji pa treba proučavati konkretan ugovor za državu iz koje je isplatitelj dividende, nadalje potrebno je isplatitelju dostaviti potvrdu o poreznoj rezidentnost međutim to nije jednostavno jer ako npr. trguješ preko naše brokerske kuće onda imaš brokera, banku skrbnika koja ima drugu banku skrbnika koja ima brokera i onda se u tom lancu posrednika pogubis nisi ti u knjizi strane kompanije čije si dionice kupio nego na nekom zbirnom zajedničkom računu pod nekakvim brojem koji ti je dodijeljen. I tako za dividendu od Mercedesa platiš porez 26% umjesto 15 % koliko bi ti Njemačka država prema Ugovoru mogla uzeti da se uspiješ probiti do isplatitelja dividende.

• Ledica
    • March 8, 2024 at 8:32 PM
    Quote from emil
    Quote from zdenkic

ako dogovore 30%, onda ce ti naplatiti 30%, a u hrvatskoj neces nista, jer je kod nas 12%
    nisi nista preplatio ako si platio porez koji je dogovoren.

EDIT: da, mislim da brkas kapitalnu dobit sa dividendom
    dividende se placaju po isplati dividende, onolko kolko je dogovoreno, zavisno otkuda je dividenda

a kapitalna dobit je nesto drugo. mi ionako ne placamo porez za kapitalnu dobit u americi jer nismo americki rezidenti, vec placas samo u hrvatskoj

Dvostruko oporezivanje (porezna-uprava.hr)
    ovo su trenutacni ugovori i stope poreza

Display More

ok. pitanje. sad kad ti SAD ustegne porez na dividendu 30%. ti ionako ne moras kod nas platit jos 12%(dvostruko oporezivanje) mada nemamo potpisan ugovor s njima. jel tako ? gdje je razlika imao ili neamo potisan ugovor s SAD? ili i tu grijesim?

Display More

Trebao bi platiti i kod nas još 1O odnosno 12% međutim naša država je izuzetno tolerantna pa ti oprašta tuzemni porez 😂 to ti je trenutna situacija dok još ugovor s USA nije potpisan, tocnije ratificiran u Senatu, a bit će jednog dana kad dođemo na red, red je poduži navodno neke države čekaju ratifikaciju i desetak godina i kad nas Ameri uspiju detektirati na zemljopisnoj karti svijeta.

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Ledica
    • March 7, 2024 at 1:56 PM
    Quote from KressoM

Zašto u članku piše da ne treba ponuda za preuzimanje, a bila je obavijest da je nastala obveza?!?

Nije nastala obvezna ponuda za preuzimanje jer su Mlin i pekare kupili udio od obitelji Varga malo ispod 25% ali su fondovi i Plodinec najavili zajedničku dobrovoljnu ponudu za preuzimanje.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Ledica
    • March 1, 2024 at 2:11 PM
    Quote from accountant

Hvala Parica

što se banaka tiče... ne berite brigu

radio sam jedno godišnje izvješće pa sam primijetio da mi je RBA povećala onu jednokratnu naknadu za provođenje naloga s 0,37 na 0,40 eur, te za priljevnu doznaku s 0,10 na 0,11 eur (u 2023.-oj)

njima (bankama) kamatni prihodi stagniraju već dulje vremena, a s naknadama se 'igraju' kako im paše

(upravo iz tog razloga uvedena je EKS da bi lakše mogli usporediti međubankovne odnose)

Naknade

Prije mjesec dana sam nešto majci rješavala u poslovnici jedne velike banke i sjetih se da za dvije kartice na maminom računima nisam uopće dobila pinove. Djelatnica banke kaže” Ah, ta pošta danas je tako nesigurna”, nije uopće provjerila da li su mi poslali pin već me pitala želiim li te pinove i uredno mi naplatila 2,65 € svaki. Ni danas nakon mjesec dana nisu stigli postom pinovi.
    Ah, ta pošta 😁 Izgleda da samo pinove ne dostavlja jer ostalo sve uredno dobivam. 😁

• Što smo danas tržili

• Ledica
    • February 22, 2024 at 3:36 PM

+ Kodt. +Kodt. +Kodt. +Kodt.

Nešto se malo moralo i prodati ( i mamine narodne obveznice)😂😂😂

• Ledica
    • February 22, 2024 at 11:43 AM
    Quote from Moller
    Quote from Blabla

Zna li netko da li zadnjih dana ovo i dalje izlazi fond?

ako i nije fond, ali je vidljivo da netko podriva iznutra :)

Kako nebi bio fond kad je upogonio algoritam, ali nadam se da polako ta “mašina” lipsa i uskoro se gasi.😁

• Porez na kapitalnu dobit

• Ledica
    • February 13, 2024 at 8:17 PM

DOBIT DO 2000. - NEOPOREZIVE ISPLATE

DOBIT OD 2001. DO 2004. - OPOREZIVE ISPLATE

DOBIT OD 2005. DO 2011. - NEOPOREZIVE ISPLATE

DOBIT OD 2012. - OPOREZIVE ISPLATE

Stope poreza su bile različite u pojedinim periodima, neda mi se sad tražiti.

• Ledica
    • February 13, 2024 at 8:03 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from stipe_Cro

U krivu ste.

Bitno je kada je ostvarena dobit.

a gdje to pise? u zakonu ne pise to koji je kolega postao

U stavku (1) je osnovno pravilo oporezivanja

U stavku (2) je izuzetak

, do 29.2. 2012.nema poreza osim za period od 1.1.2001. do 31.12.2004. tako da se na dividendu iz zadržane dobiti iz tog razdoblja , a isplaćenu nakon 1.1.2024. obračunava i plaća porez na po stopi od 12%.

Ja to tumačim tako da se primjenjuje pravilo iz stavka (1) na sve osim ovog izuzetka u stavku (2)

• Ledica
    • February 13, 2024 at 7:23 PM

Zakon o porezu na dohodak

DIO DESETI PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 94. (NN 115/16, 114/23)

(1) Dohodak ostvaren do dana stupanja na snagu ovoga Zakona oporezivat će se po propisima kojima je uređeno oporezivanje dohotka, a koji su tada bili na snazi.

(2) Porez na dohodak ne plaća se pri isplati dividendi i udjela u dobiti iz članka 70. ovoga Zakona ako se isplaćuju iz dobiti ostvarene do 29. veljače 2012., osim dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu koji su ostvareni u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004., a isplaćuju se nakon stupanja na snagu ovoga Zakona te se oporezuju stopom predujma poreza na dohodak od 12%.

• Ledica
    • February 13, 2024 at 4:47 PM
    Quote from zdenkic

mislim da ako je dividenda isplacena ove godine, da ide po novome

a to sto ja mislim ne znaci puno

mislim da vi kolega krivo mislite 😁

Porez se plaća po stopi koja je vrijedila u vrijeme iz kojeg se dobit isplaćuje , a ne u vrijeme kada se isplaćuje pa ako se isplaćuje iz 2023. g. porezna stopa je 10% plus prirez po važećoj stopi pojedine lok. jedinice.

ali to sto ja mislim isto ne znaci puno 😁

• Ledica
    • February 13, 2024 at 4:19 PM
    Quote from alfa1

Bobek: Končar može zadovoljiti golemu europsku potražnju | Bloomberg Adria

"Končar Grupa je zabilježila značajan rast prihoda od prodaje i značajan rast ugovorenih poslova u protekloj godini, a sve to na krilima energetske tranzicije. Bobek navodi da u srednjoročnom razdoblju očekuju snažan rast, te da tvrtka Končar D&ST, kao perjanica Grupe radi na poprilično popunjenom kapacitetu i da su otvoreni za nove prilike i nova tržišta.

"U samom društvu trenutačno traje jedan investicijski ciklus, koji je dijelom usmjeren na to da riješi logističke kapacitete i poveća proizvodne kapacitete u roku od dvije do tri godine", kaže Bobek."

Ističe da zasad nema planova o otkupu udjela manjih dioničara Končar D&ST, na koje danas otpada trećina neto dobiti Grupe. Ipak, na izričito pitanje – priznaje da takav scenarij nije isključen.

• AGROKOR

• Ledica
    • February 10, 2024 at 12:51 PM
    Quote from KultLicnosti

Što znači izbor Turudića za ovaj slučaj?

Koliko točn puta se može tražiti novo vještačenje? :/

Zadnja slamka spasa jer on navodno zna kako riješiti problem s vještačenjem i kako utopiti Todorića. Ali nekako mi se čini da su u cajtnotu jer bi arbitraza mogla biti prije riješena pa kome će onda mahati osuđujućom presudom Todoricu za Veliki Agrokor ? Možda još samo nama malim dioničarima u RH ? Znamo pod kakvim je rijetko viđenim pritiskom donijeta Nagodba i provođen postupak izvanredne uprave pa sad ili je Turudic stvarno neovisan i pošten sudac pa je rušivši vještačenje odolio pritiscima kojih je zasigurno vjerujem itekako bilo ili je srušio vještački nalaz znajući da se GDO Zlati Hrvoj Šipek traži nasljednik koji će pokušati riješiti najveći problem i prijetnju ove Vlade , a tko je najkompetentnija osoba za to ? Ja mislim Turudić, neka se ne uvrijede ostali kandidati.🤷‍♂️

• Ledica
    • February 9, 2024 at 12:33 AM
    Quote from Junius
    Quote from Ledica

Zbrajaju se i oduzimaju inozemni i domaći kapitalni dobitci i gubitci na jednom te istom JOPPD obrascu, sve u đuture ide.

Samo ista financijska imovina dionice sa dionicama, obveznice sa obveznicama, kriptovalute sa kripovalutama....

Kažem nije normalno da nitko ne zna...hehhe

Nemam obveznice osim mamine narodne, nemam kripto, imam samo dionice pa ovo drugo mie ne zanima i nije u fokusu mog interesa.😁

• Ledica
    • February 9, 2024 at 12:28 AM
    Quote from zdenkic
    Quote from emil

Pogotovo ako zelite da vam priznaju placen porez u inozemsktvu. tada morate to odradit preko ino-doh(do kraja sijecnja) a ne preko joppd obrazca(do kraja veljace). ako ste dobili dividendu iz amerike uzeli su vam 30%. ako prijavite na joppd obrazacu morate platit i nas porez u cijelosti. ako idete preko ino-doh obrasca kod nas ne morate platit porez.

Razlika je jos u tome sto sve obracunato na joppd obrascu morate odma i platiti a sve prijavljeno na ino-doh obrascu cekate da vam porezna posalje koliko morate platit

Sve gore navedeno kao i ino-izjava postoji na e-porezna i meni je trebalo oko 10-15 minuta da je popunim.

hm, ja mislim da sam negdje vidio primjere za dividende iz amerike di se podnosi joppd, a onda se tamo upise da je porez vec placen, tj oznaci se porez koji se mora platiti 0

a posto je sifra iz dolazne zemlje za ameriku, porezna zna da je porez automatski naplacen

nisam 100% siguran za to, al jedno 78% jesam :)

Display More

Teta u našoj ispostavi porezne uprave rekla je da ne treba ispunjavati JOPPD obrazac pa smo za iisplacene dividende u 2023.g. samo predali do 31.1. ove godine ino- doh obrazac za dividende iz USA i Njemačke te uplatili 10% poreza za jednu isplaćenu dividendu nizozemskog isplatitelja koja nije bila oporezovana u drzavi isplatitelja.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt