Da, baš kako ja to inače kažem, “postaje ozbiljna banka” https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…4bd4e46cc1f.pdf
Posts by Lynx
-
-
Deveti po veličini na ZSE. To je valjda najbolji plasman do sada. Ući u top 5 će biti izazov, ali doći će i to s vremenom jer i ispred i iza su uglavnom puno tromije kompanije.
-
I podravka i končar i sve šta se moze prodati a u većinsko vlasništvu drzave ide na prodaju.
Nije država većinski vlasnik niti KOEI niti PODR. Ali slažem se, ono što imaju nek prodaju.
-
To je česta priča kod nas, gledanja na preuzimanja kao nešto poželjno. Ali čemu to, zašto biti lovina, bolje biti lovac.
Ukupni dionički povrat KODT2 je zadnjih 10 godina 2534 %. Kakva premija nam se recimo prije 10 godina mogla mjeriti s tim?Ja bih radije da Končar D&ST samo nastavi na isti način kao i da sada. Veća firma da bude on, lovac, ne lovina.
-
Nikoga ne zanima izvješće? https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…b550c0447f5.pdf
-
Dugoročno smatram da je i dalje jako atraktivna dionica...
Kažeš “i dalje” 😀 Dobro, sve ovisi o projekcijama budućih stopa rasta zarada. Ali zanimljivo ovo izgleda.
-
Meni je i ovo zanimljivo, “pri čemu posebno ističemo Sjedinjene Američke Države gdje je ugovoreno novih poslova u iznosu od 30,9 milijuna eura”. Ne znam tko sve od članica bitno radi s USA, ali za KOTR je to odavno važno tržište!
-
Ovo je dosta prije nego sam očekivao.
Sveobuhvatna neto dobit za 2023. (pripisana imateljima kapitala društva) je ovdje sad čak 26 % veća nego u KOEI (60.274.534 EUR vs. 47.821.1367 EUR).A povijesno je i brzina rasta dobiti znatno veća. Naravno pitanje je kakav je odnos brzina u budućnosti, to određuje vrijednost, no čisto statički prema sadašnjem stanju, kad bi sve bilo isto, kvaliteta i brzina, kćer je sada više nego za četvrtinu jača od majke.
-
A za one koji žele još malo sličica, jer slika govori više od 1000 riječi, onaj Simply Wall Street čije grafičke obrade mi se inače baš sviđaju evo konačno unio svježe podatke pa to sad baš dobro izgleda https://simplywall.st/stocks/hr/capi…atori-dd-shares
Par primjera u prilogu.
-
Evo Brunos onda još jedan koji govori o stvari koja nikako da nam se pomakne s mjesta, čak sad malo i u ponoru, “last” manje od “mean”.
-
Nakon dana poput jučerašnjeg važno je malo odzumirati i vidjeti širu sliku.
-
Ovi su pandan KODT-u ako se ne varam. P/E trailing i forward su cca.20 odnosno duplo veći od KODT
Uz sve isto, u EU multiple trebaju biti nešto više nego u Kanadi jer su naše kamatne stope nešto niže 😀
Ali uglavnom daleko je od “sve isto”. Europske kompanije imaju puno niže stope rasta zarada od sjevernoameričkih pa su na račun toga ipak na daleko manjim multiplama u prosjeku, zasluženo (čast iznimkama, kvalitetnim i/ili brzorastućim kompanijama u Europi, ima ih nekoliko, i one su adekvatno vrednovane)
Ni ovdje čak nije “sve isto” - Koncar D&ST ima od njih nešto veće stope rasta biznisa povijesno, mislim i recentno. Sad treba vidjeti za procjene narednih godina, to je ključno što određuje koja kompanija treba biti relativno jače vrednovana.
-
• Dobri poslovni rezultati uz povećanje prihoda za 5,7%, kojim je neutraliziran rast troškova na 4,8%Kaže “rast troškova na”… , “na” ili “od” kakva je ovo rečenica? Ako nekome nije jasno evo detaljno objašnjene što je pjesnik htio reći.
-
Ako netko nije vidio, jučerašnji izvještaj ima “i to nije sve” dio, treba čitati do kraja, pa je tu ako ćemo precizno i brojati baš svaki (makar i jednokratni) milijunčić i još dodatnih 2,35 mil. EUR koji ulaze u sveobuhvatnu neto dobit za Končar D&ST (tečajne razlike).
Sveobuhvatna neto dobit je za 2023. (prema ovom “privremenom izvješću”), zapravo 60,27 mil. EUR, tj. TTM P/E na jučerašnju cijenu točno 9,5! -
Razmišljam uzeti...jel ima nešto manje dobro u izvješću?
Logo mi se baš ne sviđa
Samo jedna stvar u ovom izvješću (bar koliko sam ja za sada uspio skužiti) nije baš nešto ludo izvrsna, ali ta stvar je i tako donekle volatilna po kvartalima i posebice u zadnjem, pa to treba pratiti dalje, kroz Q1, Q2 ove godine da dobijemo osjećaj kako se dalje razvija - backlog! Ovaj put nisu ugovorili baš puno novoga (ali s druge strane, ne fali im do sada ugovorenog, mora doći kvartal-dva sporijeg ugovaranja).
-
Što bi se reklo, “Koncar D&ST delivered a beat on both top and bottom line”! Bolje i od ovih gore optimističnih last minute analyst estimates.
https://eho.zse.hr//fileadmin/issuers/KODT/FI-KODT-3402db645a7f31a6c688bed19ce5632d.pdf
-
Mislim da su za HPB problemi s adekvatnošću kapitala daleka prošlost. Već godinama se dobro razvija i konačno postaje ozbiljna banaka.
Ali s bankama nikad ne znaš, to je dio portfelja koji treba najviše paziti, brzo reagirati ako bilo što postane bar malo sumnjivo.Nisam siguran da se vidim dioničarem banaka na rok vječno, ali ovu HPB držim još od 2017. I još uvijek mi se ova banka odnosno dionica dosta sviđa. Zadnjih godina je ovo bilo puno ugodnije za držanje nego prvih dok je još sve bilo manje jasno, izgledalo više rizično.
-
U 2024...sad kakve to veze ima sa 4Q23??
To je dugoročna investicija, neće se ovdje nitko obogatiti preko noći.
E to me uvijek zanimalo u vezi ERNT jer dovoljno ne poznajem ovaj biznis.
Je li ovdje (ako ne trejdate kao cikličku kompaniju i lovite neke mean-revert) tu investicijska teza da će dugoročna budućnost biti radikalno drugačija (bolja) od dugoročne prošlosti (zašto?) ili se tu tek lovi neki dobar ulaz u inače dugotrajno stagnirajući biznis? -
Čisti se KOEI i njegove sastavnice prije izvješća, kao i SPAN...
Jakog li čišćenja…, kad se cijena ne miče s mjesta. Valjda tržišni akteri misle da će se ono baš jako jako promašiti analyst estimates pa zato ove jednoznamenkaste valuacije im tobože opravdane.
-
Čini se da nam više ne prognoziraju pad dobiti u 2025. nego stagnaciju u 2026. Ovo su neke nove brojke, onaj Erste analitičar očito malo updejtao sad pred izvješće. Ovo za 2023. je puno više nego prije što je bilo, sad možda i malo previše. Vidjet ćemo za 3 dana koliko je precizan s ovim last minute updates.
https://simplywall.st/stocks/hr/capi…atori-dd-shares - jedino nam ovdje povijesni brojevi sad nepotpuni, nisu još unijeli Q3, a samo što nije izašao Q4