boljih pickova među bankarima.
Ne znam za budućnost, ali prošlih 5 godina, posebice među većim bankama, likvidnijim na ZSE, u CROBEX-u, baš i nije bilo boljih pickova.
boljih pickova među bankarima.
Ne znam za budućnost, ali prošlih 5 godina, posebice među većim bankama, likvidnijim na ZSE, u CROBEX-u, baš i nije bilo boljih pickova.
Konsolidirana marže dobiti bi se morale popraviti, ako će se sve članice grupe stabilizirati u uredno pozitivno poslovanje (makar na relativno manjim udjelima u ukupnim prihodima nego danas).
Kako KODT nadrasta sve ostalo KOEI će postajati sve čistiji proxy za KODT, da će ovo vječno underperformanje dionice doći svom kraju, KOEI dionica u ne tako dalekoj budućnosti možda i doslovno početi pratiti KODT u stopu, slično kako se prate KODT-R-A i KODT-P-A.
Ma jasno, imate za preporučit neku dionicu firme koja ima malo posla (ako je moguće da uopće nema posla), veliku zaradu i velike marže?
INGRA hahahha ti pak niš ne rade samo lovu ubiru
Pa tako će i KOEI kad se sve malo stabilizira. Ubirati lovu od svojih kćeri i prosljeđivati je dalje kroz dividendu svojim dioničarima.
Recesija u EU i dugoročnije slabosti EU gospodarstva najviše se veže za Njemačku. Ako se ne varam ovdje nam Njemačka nije (za razliku od nekih drugih članica Končar grupe) glavno tržište. Imamo mi Švedsku, Švicarsku (niti nije EU), pa možda čak i Hrvatsku ispred Njemačke.
...ali možda bi trebali malo stati s pozitivnim informacijama, ima nas koji pokušavamo akumulirati veće količine na ovim razinama
Ja se trudim biti realan, umjeren, recimo za izvješće sam odmah tražio slabosti koje se može primjetiti, i pronašao sam jednu - usporili ugovaranje!
Nikad nije sve savršeno, pa makar to ovdje bio izazov pronaći, dobro je potruditi se i analizati sve aspekte, da imamo što potpuniju sliku.
Ovo je najbolja kompanija u Hrvatskoj, ali niti jedna kompanija na svijetu nije savršena.
Eto, čak je i Apple u ozbiljnom usporenju biznisa, i već godinama ga nikome ne bih baš “preporučio” kao investiciju (iako o njihovim proizvodima još uvijek imam slično visoko mišljenje, pa i o upravljanju, strategiji, ali došli su do nekih prirodnih barijere koje treba prijeći za eventualno daljnji značajan uspjeh nekon male pauze).
Ovdje nas naravno sve zanima za duži rok kad i kako će ovaj “ciklus” završiti i hoće li se KODT jednako uspješno snaći u tome kao i svaki put do sada, no čini se da se ta briga nekako sve više pomiče u budućnost, da ova “nestašica” ne da je gotova nego se pogoršava, Musk je tek najavljuje (kao da ne zna da već traje godinama).
Nisam ovdje puno razmišljao o kvartalu. Bitno je da ugovaranje ide dobro i da investiraju u kapacitete. Vidimo svuda, u Končarevcu npr. kad čitamo, kako su jako aktivni za svoju veličinu. Sviđa mi se trend, kvalitativno kako vidim stvari.
Točne brojke i za tako kratko (kvartal) mi nisu sad fokus ali ovo što kažeš ima smisla, nekih 10-ak milijuna EUR prihodi, 1 milijun EUR dobit.
Pa i KODT je do nedavno koštao 5 puta manje, što je onda čudno ovdje. Slaba likvidnost, van fokusa. Mnoge dionice tako budu dok ih tržište ne prepozna.
Prodao kodt2, po1340 dosta 30% plusa. Sada naredu za prodat koei tu čekam 35 % i tu dosta.
Ja sam u ovom trenutku 1569% u plusu, i nije mi dosta. To nije firma za kratkoročni trade.
Krki99 Ovo prvo je ako dobro vdim indijska podružnica Schneider Electric, tj. onaj njihov pristup (sve zapadno im tako ulazi) joint-ventura s domaćima i/ili listanje na burzu manjinskog udjela, da su efektivno slične vlasničke strukture (nešto drugačije povijesti) kao kod nas ERNT.
To su dobre firme, Indija zanimljivo tržište, no mi smo ipak usporediviji sa zapadnim kompanijama na zapadnim tržištima gdje pretežno poslujemo, dakle logičnija usporedba je ona kanadska firma koja se također spominjala ovdje (Hammond Power Solutions Inc.).
Schneider Electric je inače jedna od najboljih europskih kompanija iz sektora. To bih uspoređivao s KOEI više nego samo KODT.
Naš KODT u Europi za usporedbu, uzor, cilj kojeg direktno izazvati s vremenom, za prvo mjesto u transformatorskom pure-play u Europi je ona SGB-SMIT Group ali oni nisu na burzi.
RIVP je tipična nekretninska priča ( dionica). Očekivao bih tu jednoznamenkasti ( bliže 5%) godišnji prirast ko da iznajmljujem apartman. Ne vidim tu nikakva otključavanja, promjene narativa i ostalo.
Možemo govoriti o pretpostavkama koje ulaze u modele, koje meni izgledaju itekako realno, no modeli su jasni, računica lako provjerljiva, izgleda dobro.
Svi ti računi koje sam vidio rade sa diskontnom stopom puno većom od ovoga što govoriš, i ne dobiju vrijednost jednaku ovoj cijenu nego nešto više, tako tih nekih 7-8 EUR.
Jedan primjer https://simplywall.st/stocks/hr/cons…viera-dd-shares
U oči upada sramotno niska NPM. Je li moguće da je ovdje u pitanju tuneliranje od strane Siemensa?
Ne znam koliko toga ima, ali ako ima to je vjerojatno umjerenog iznosa (za njih sigurnog, da ne dobiju tužbu od KOEI, jer to je protuzakonito).
Ovo zadnje mislim da je dobit pojele glupe tečajne razlike. Slično kao nekad našim brodogradilištima kako su propadala zbog slabljenja dolara i poskupljivanja čelika od kojih se ne znaju zaštiti.
Ja sam pročitao 15 godina njihovih izvješće i jednom sam sažeo dojmove, ovdje RE: KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
Mi uopće nećemo čekati 34 godine za slično https://asia.nikkei.com/Business/Marke…-after-34-years
Imam osjećaj da je CROBEX ATH iza ugla.
Ovaj put malo ekologije za Latviju https://www.koncar.hr/sites/default/…arevac_1494.pdf
Evo još malo vijesti, cool projekt u Danskoj! I SAU kao novo tržište za specijalne transformatore. https://www.koncar.hr/sites/default/…arevac_1494.pdf
Većina onih koji nemaju ovu dionicu, a sigurno i mnogi od onih koji imaju, ono “hrvatska Nvdija” smatraju tek šalom 😀
miljenka5 Pa onaj održivi Održivi SETup dijelom diže kapacitete, dijelom povećava efikasnost, zar ne. Stalno oni dižu kapacitete, svakih par godina bude tako neki “projekt” koji to radi. To je uobičajena stvar ovdje. A cijene trafića rastu već neko vrijeme, od kad je ta nestašica. Rasle su i cijene materijala itd. Sve raste, i bitno je da se pametno ugovara, zaštićuje od tih oscilacija forward ugovorima itd., vrlo su iskusni s time.
Slažem se, nego baš za njega specifično mislio sam da postoje razlozi nevezani za konkretnu dionica (možebitna odluka da izađe sa hrvatskog tržišta, jer je navodno jako uspio sa inozemnim investicijama da mu ovo na ZSE sitniš, distrakcija).
Ali kao što kažeš kristofer postoje stotine razloga za prodaju, samo jedan za kupnju.
Ja sam inače mislio da će Floričić odlučiti izaći i ovdje kao i KOEI. Vidjet ćemo.
Što se tiče “stranaca”, meni je jedino bezveze što nismo bar “emerging market” nego smo ružno klasificirani kao “frontier” i što (možda baš zbog toga) ZSE nije u ponudi svjetskih brokera (pa niti pustolovni retail investitori ne mogu doći do nas) kao InteractiveBrokers kao i onih popularnih novih alternativnih kao Trading212.
Za ostale, velike, premali smo za sada, ne moraju oni tu još investirati, ali kad bi barem (jednostavno) mogli oni manji i retail koji požele iz nekog razloga.
Tu je jedini problem što je seniore u Hrvatskoj nemoguće naći i još nemogućije platiti.
Domaće IT firme od seniora mogu imati samo one koje već imaju od prije i koji iz samo njima poznatog razloga još nisu otišli.
Za one koji hoće zapošljavati juniori su jedino što mogu naći na tržištu.