Za prošlu godinu vidimo u onom izvješću što smo nedavno ovdje komentirali, preveli s poljskog.
Za ovaj kvartal gledajući kako su relativne promjene u odnosu na Q1 prošle godine u konsolidiranom veće nego u nekonsolidiranom zaključujemo da tvrtke kćeri ukupno rastu brže od matice. Istina da prošle godine nije bilo Ferokotla, ali on je premali da mi od oka se čini da ne može on objasniti cijelu razliku, da je moralo doći iz Poljske, slično kao za godinu 2023.Ja sam to pokusao simulirati. Pretpostavio sam 5,5 milja prihoda od Ferokotla. Ostaje mi 4.65milja od PET. Lanjski prvi kvartal ispada PET oko 4milje ako racunamo metodom razlike konsolidirano-nekonsolidirano. Po takvome rast PETa je oko 16% a KODT sam oko 30%. Grijesim li negdje?
U pravu si! Ferokotao je malo veći nego sam ja “od oka” gledao 😀 To je zapravo bila baš zanimljiva akvizicija kad bolje razmislim. Onda je PET ove godine imao iznađujuće lagan start.
Pitam se hoće li ove godine biti još sličnog. Jer u godišnjem izvješću sam vidio jednu rečenicu koja zvuči kao da hoće nešto reći na tu temu, ali jako pažljivo bez korištenje riječi akvizicija. (“U narednom periodu pratiti će se i analizirati stanje na tržištu konkurencije i dobavljača, te će se eventualno razmatrati potencijalne prilike s ciljem širenja poslovanja.”)