1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Lynx

Posts by Lynx

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Lynx
    • July 12, 2023 at 9:34 AM

Slažem se, ali to nam ne govori ovaj graf. Prošle cijene nisu bitne. Buduće su bitne! 🙂

Meni je vidjeti graf prošlih cijena (ili još bolje “total return” graf, koji uračunava dividende) lijepo prije svega kao prikaz koliko je neka kompanija/dionica stvorila vrijednosti svojim dioničarima do sada (tržišno prepoznato).

U tom kontekstu ovo i nije lijep graf. Cijena nekad bila veća nego danas. Ne volim to. Kvalitetne dionice su većinu vremena na ATH. Nadam se da će ovo jednog dana uhvatiti takav trend. Ali ljepota je u oku promatrača. Neki baš vole vidjeti ovakve grafove jer gledaju kroz “revert to the mean” prizmu i prizmu traženja ekstremnih neefikasnosti tržišta.

Štoviše, tadašnje cijene tada su prema mom mišljenu bile i nešto pretjerane. Ja sam u 2017. prodao sav RIVP (držan još iz KORF vremena, 2011.) jer sam mislio da su u najmanju ruku dostigli fer vrijednost. Sad sam nešto pametniji nego onda da ne bih tek tako prodavao (kvalitetnu kompaniju) čim je na otprilike fer vrijednosti, ali eto ono je ispalo profitabilno gledajući retrospektivno. To je bilo više sreća nego pamet.

Ponovno sam ovdje od koronskog vremena kad su meni cijene opet postale atraktivne. Da nisam imao taj prekid u držanju ovo bi mi bila druga najstarija dionica u portfelju odmah iza KODT2. Ovako je najmlađa (domaća) s tih svega par godina.

Nadam se da ću ovaj put uspjeti neprekinuto držati koliko već do sada držim KODT2 (skoro 15 godina).

• Lynx
    • July 11, 2023 at 8:16 PM

Da, čudne neke priče posvuda u Hrvatskoj vezano za turizam.

Našem turizmu i dalje ide odlično, zapravo, sad je u boljem stanju nego ikad prije.

Što se tiče velikih turističkih kompanija, RIVP posebice, definitvno su najboljem stanju u povijesti, jasnije perspektive za budućnost nego ikad prije, jer sva “restrukturiranja” su konačno gotova, glavne tj. najveće i najrizičnije ključne investicije odrađene (u transformaciju destinacija, svog portfelja, kvalitete i kategorizacije…), i sad je vrijeme za sigurno generiranje velikog i rastućeg slobodnog novčanog toka koji se i dalje može dobrim dijelom reinvestirati u rast biznisa i sad sigurnije nego prije, jasnijih kalkulacija povrata, a što ostane može se lijepo vraćati dioničarima, kod nas u Hrvatskoj najvjerojatnije kroz obične dividende, i to Valamar točno tako i radi.

• Lynx
    • July 11, 2023 at 4:03 PM

Ništa od gore spomenutog u par prošlih komentara meni baš i nema smisla :)

Pojedini dioničari rade sa svojim dionicama što god ih je volja. Kao da nitko nikad nije registrirao svoje dionice s brokerom, promijenio brokera...

Valjda si sređuju birokraciju i tehnikalije, radi nekih potencijalnih skorih ili ne tako skorih transakcija s dionicama ili pomoću dionica. Netko nešto možda želi nekome prodati, založiti za kredit ili što već. Njihova stvar.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • July 11, 2023 at 10:32 AM
    Quote from calypso
    Quote from Lynx

Spomenuti smo u ovom ekonomskom osvrtu kao primjer! https://m.facebook.com/story.php?stor…100010903961139

Polako ćemo se mi sve više spominjati na sve više mjesta. Jednog dana ćemo za Hrvatsku biti ono što je ASML za Nizozemsku, TSMC za Tajvan, Novo Nordisk za Dansku - glavna kompanija za koju svi znaju.

Ako cemo iskreno, za ASML apsolutno nitko ne zna, za TSMC isto tako nitko ne zna (pa niti mnogi iz IT sektora), za Novo Nordisk cuo jesam, ali pojma nemam sta rade...

Ako cemo o kompanijama za koje ljudi znaju, onda pricamo o Philips (Nizozemska), Asus (Taiwan) i recimo LEGO (Danska). To svi znaju.

Kakogod, IMHO, KODT ima vrlo svijetlu buducnost s obzirom na sve vecu ovisnost svijeta o elektricnoj energiji. Jedna stvar je proizvesti elektricnu energiju, no distribuirati ju na odrediste je skroz drugi par rukava.

Display More

Govorim za gore spomenute države, kakav nacionalni ponos njihovi građani osjećaju vezano za te firme.

Svatko u Nizozemskoj zna za ASML kao vrlo profitabilnog svjetskog monopolista o čijim strojevima ovisi poluvodička industrija bez koje nema modernog svijeta i koji je preko 15 % njihovog indeksa (njihovih mirovina….) u kojem rade njihovi najbolji inženjeri i znanstvenici , i u Tajvanu za TSMC koji je (također preko 15 % indeksa, i već iznjedrio mnoge milijunaše od običnih malih ljudi, radničkog i drugog dioničarstva, skoro kao Apple i Microsoft nekad u USA) njihova kako oni kažu “sacred silicon mountain” ili zapadnog porijeka epitet “silicon shield” (koji ih čuva od izbijanja rata - “jer cijeli svijet bi u slučaju invazije stao na njihovu u stranu samo da TSMC nastavi neometano raditi - jer da stane TSMC, staje svjetsko gospodarstvo” ).

Novo Nordisk (također preko 15 % indeksa) je pak ogromna izuzetno kvalitetna (po svim metrikama, dakle vječno stabilan do rastući jaki FCF margin, ROCE, zbog jakih kompetetivnih prednosti) multinacionalna kompanija specijalizirana za proizvodnju primarno lijekova za kontroliranje dijabetesa i pretilosti, najviše za tržište USA, Europe, China, i tu je isto jak sekularni rast kao i kod transformatora, i sekundarno (za diverzifikaciju u dugom roku) razvoj lijekova za rijetke bolesti. To je prevelika i predobra multinacionalna kompanija za tako malu državu da je logično da su građani ponosni na činjenicu da takvo što postoji u njihovoj državi, mnogi tamo rade, mnogi studenti njihovi su stipendisti, i vrlo su društveno odgovorna kompanija koja se dobro uklapa u njihov mentalitet i vrijednosti pa su svi iskreno ponosni na nju. Oni su čista suprotnost od “ugleda” koji npr. u Americi ima njihova “big pharma”

Istina da neće Končar D&ST nikad imati svjetski monopol na ništa a kamo li tako ključno (ASML), niti biti svjetski igrač broj jedan u oligopolnoj lukrativnoj industriji (Novo Nordisk), niti svijet na neki način držati u šaci i čuvati nas od neke invazije (TSMC), ali mogao bi postati broj 1 tehnološko-proizvodna (izuzev nafte i plina) i izvozna firma kao što su ove u svojim državama, najveća komponenta indeksa, firma za koju svi znaju poimence a ne samo po krovnom holding društvu.

• Best buy

• Lynx
    • July 10, 2023 at 8:44 PM
    Quote from Junius
    Quote from zlocesti

Netko je od dugoročnih odlučio kapitalizirati dio dobiti na Hpb

Lijepo nas krca na 170 kn

Što ćemo reći, hvala mu :/

Zašto li me Hpb podsjeća na Atpl u rastu od 180 do 320 kn :S

Svima vam je srmdila HPB na 135-150€, a lijepo sam vam par dana pisao, još malo i nestalo...

Ja sam dugoročan, i ništa tu ne prodajem!

Ja sam ovo prvi put kupio u najsmrdljivijoj fazi, još 2017., možda malo prerano, ali nije se to onda moglo znati. Dobro podebljao 2021., i nakon toga se dogodio taj splet okolnosti oko NHB, rasta kamatnih stopa itd. što je kataliziralo otključavanje vrijednosti.

Držim i dalje! Sad je lakše. Teže je držati kroz višegodišnju stagnaciju (iako stagnacija može ponuditi priliku za dokup, kao 2021. kad sam zaključio da je cijena bolja nego ikad prije).

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Lynx
    • July 10, 2023 at 3:05 PM
    Quote from Dr.Kalica

Kad otiđem do Lidla i nekih drugih dućana pa vidim deteržent Likvi 16-20 kn, dok neki tamo odmah pored njega 8-9 kn. Ne mogu se zapitati tko tu koga je*e.

Tko još kupuje i puši njihova sr*nja, čudo je pravo.

Važno je ne propustiti vidjeti šumu fokusirajući se na pojedina stabla. Ovdje je već dugo valjda glavna investicijska teza duboka jeftinoća dionice (neopravdanost baš tolikog diskonta za vlasničku strukturu, free-float, likvidnost) a ne toliko kvaliteta biznisa (no pozitivno je iznenađenje što smo doživjeli postepene pomake i na tom polju).

Ali mikromakrto se dotaknuo dobre teme. Saponija kao “low cost producer” može raditi i brandirani i taj tvoj “onaj neki tamo pored” istovremeno (i nije uvijek očito na čemu će biti bolja zarada, ovisi o kompleksnosti tih ugovora, trgovačkih marži, akcija itd).

Njihovi brandovi uopće nisu nepoznati na regionalnom tržištu gdje Saponija posluje. Zato tu potencijalno imamo dva komplementarna poslovna modela. To daje određenu stabilnost biznisu i neku opcionalnost u dugom roku. Za sada su se istina najviše posvetili brandiranom asortimanu. I čini se da je to bila dobra odluka. Izbjegavaju private label poslove kad nisu jednako atraktivne profitabilnosti kao brandirani uslijed postojeće tržišne dinamike (ali ne znači da neće nikad i tu biti nekih prilika za iskoristi proizvodne kapacitete dodatno), dok mogu svoje proizvodne kapacitete uposliti na radu svojih marki. Dakle ima potražnje, nemaju viškove kapaciteta. Očito ima dovoljno onih koji žele kupovati baš ove brandove a ne “neki tamo pored”.

• Lynx
    • July 10, 2023 at 12:57 PM

Spomenuti smo u ovom ekonomskom osvrtu kao primjer! https://m.facebook.com/story.php?stor…100010903961139

Polako ćemo se mi sve više spominjati na sve više mjesta. Jednog dana ćemo za Hrvatsku biti ono što je ASML za Nizozemsku, TSMC za Tajvan, Novo Nordisk za Dansku - glavna kompanija za koju svi znaju.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Lynx
    • July 7, 2023 at 4:40 PM

Hoće li nam se to i Saponija malo oživjeti na burzi?!

Ove godine većina hrvatskog potfelja mi baš luduje (pozitivno). Ovo je za sada crna ovca potfelja. Baš me zanima hoće li se i ovo do kraja godine pridružiti ekipi.

• Lynx
    • July 5, 2023 at 11:53 PM

Svaka čast Plivi! Ali ove 2023. se moramo potruditi preoteti joj naslov https://www.poslovni.hr/hrvatska/nagra…-godini-4397297

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• Lynx
    • July 5, 2023 at 11:51 PM

Najbolji izvoznik u Izrael u 2022. godini - https://www.poslovni.hr/hrvatska/nagra…-godini-4397297

Končar-Mjerni transformatori d.d. za proizvodnju renomirani su europski proizvođač mjernih transformatora za naponske nivoe do 800 kV. Inženjersko i proizvodno znanje stvarano tijekom posljednjih 75 godina garancija su vrhunske kvalitete i dugovječnosti proizvoda koje isporučuju kupcima. Njihovih 300-tinjak zaposlenika godišnje proizvede oko 10.000 komada različitih vrsta transformatora koje isporučuju u preko 100 zemalja svijeta, a osnovna tržišta, uz Europsko, su tržište SAD-a i Australije. Od svjetske konkurencije ih izdvajaju inovativna rješenja kombiniranih transformatora i transformatora velikih snaga, a prednjače u uporabi ekološki prihvatljivih izolacijskih tekućina u proizvodima. Zbog svega navedenog za sebe vole reći da su tradicionalna firma s mindsetom startupa. Veliki broj aktivnih tržišta, različitost zahtjeva kupaca i postojano unaprjeđivanje proizvoda omogućuju im da žive i rade sukladno svojem motu: Transform everyday!

• Lynx
    • July 5, 2023 at 4:00 PM

Pa baš izlgeda kao stepenice. Stajalo je na oko 480 i nikome previše zanimljvo dok nije iznenada skočilo 25 %, pa sad već tjednima stoji na oko 600…, a da nakon izvješća recimo opet skoči 25 % kladim se da bi se opet svi nešto zainteresirali…

Ljudima je zanimljivo kad se kreće. Ovaj vodoravni dio stepenice manje interesantan 😀

Ne treba se previše zamarati cijenama dionice, niti ovo kratkoročno kak oscilira, niti s onim mojim dugoročnijim o “re-ratingu”. Doći će to sve na svoje s vremenom.

Sad je glavno da biznis radi sjajno, i da vidimo u kvartalnim izvještajima te zanimljive rasplete oko dinamike realizacije postojećeg i ugovaranja novog backloga u ovoj trenutnoj velikoj konjunkturi.

• Lynx
    • July 1, 2023 at 10:27 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Lynx

SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.

a dovoljno da ti ta investicija se vraca sljedecih 20-25 godina po 15tak % i sasvim dovoljno 😉.. a na gospodarski cijenu struje to je daleko vise od 15% godisnjeg povrata 😎

Ne znam točne brojeve, ali ni ne sumnjam da IRR investicije dobar (porezne olakšice itd.). Samo kažem mala stvar obzirom na veličinu firme (utjecaj na godišnji profit kompanije). Mi pričamo ovdje o kompaniji tekuće godine moguće 350+ milijun EUR prihoda, 30+ milijuna EUR dobiti. Što jedna 1,1 MW elektranica tu može puno dodati. Trebala bi nam jedna prava HEP-ova elektrana da se može mjeriti s našim financijskim dimenzijama 😀

• Lynx
    • July 1, 2023 at 1:13 PM

Ako se dobro sjećam Q2 nam bude najjači po prihodima vrlo često (ponekad Q4), dok je dobit bitno volatilnija po kvartalima no ima tendenciju biti jača u drugom dijelu godine, tako da ovdje iz kvartala u kvartal sad možemo očekivati rekorde, nekad u prihodima, nekad u dobiti, nije to sad potrebno nam previše predviđati - vidjet ćemo kad dođe vrijeme 😊

• Lynx
    • July 1, 2023 at 12:04 PM
    Quote from SOUR
    Quote from Lynx

SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.

U konsolidiranim financijskim rezultatima za '22. Grupe Končar su napomenuli između ostalog;

"• ulaganja u fotonaponske elektrane u nekoliko tvornica doprinijeti
    će znatnim financijskih uštedama u režijskim troškovima"

OK, ali ti cijeli “režijski troškovi” nisu veliki (u ukupnim rashodim, nama su glavni “sirovine i materijal”, pa niti u odnosu na dobit prije poreza) i dobar dio smanjena tih troškova će biti zamijenjen amortizacijom koja je također “trošak” (fotonaponska elektrana nije besplatna) pa zato kažem da to nema neko bitan utjecaj na račun dobiti i gubitka (ajd, malo bolje na novčani tok, jer amortizacija je nenovčani rashod).

Kad smo kod tih raznih “malih stvari” u RDG jedna mislim nešto većeg utjecaja od te elektrane je švedska kruna koja upada u oko u zadnje vrijeme (imam par švedskih firmi na watch listi). Ne znam kako točno funkcionira to naše štićenje forward ugovorima, je li to samo za malu optimizaciju novčanog toka… ali mogli bismo imati određene negativne tečajne razlike kako SEK slabi. To nam je jedno od glavnih tržišta.

No bez obzira na te male pozitive i negative kao solarna, švedska… ovo je prije svega kvartal velikih brojeva. Kvartal koji je često najjači u godini. I koji sad ima zamah iz prvog i ovih novijih veliki ugovaranja koje će biti zanimljivo vidjeit kojom se dinamikom realiziraju.

• Lynx
    • June 30, 2023 at 7:21 PM

• Lynx
    • June 30, 2023 at 2:50 PM

Evo nešto lijepo za čitanje u međuvremenu dok čekamo kvartalno - Izvješće o održivom poslovanju za 2022. https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f6ec8acf820.pdf

• Lynx
    • June 29, 2023 at 12:59 PM
    Quote from Roki
    Quote from plavi05

Što se tiče duga, on je održiv. Iz GFI

IMOVINA 300 MIL

KAPITAL I REZERVE 123 MIL

UKUPAN DUG 178 MIL

Dug 178.000.000 kuna

Nemojte me krivo shvatiti, nisam htio trovat po dionici niti nešto drukat na neki pad. Imam KODT i KODT2 i obožavam ih, a tko ih ne voli. Naravno da onda škicam i ostale dionice Končara samo su po meni sve ostale dosta skuplje. KOTR2 je dosta interesantna samo što ne volim zadužene kompanije. Sve je divno i krasno kada posao ide, ali u slučaju nekih većih problema, a u zadnje 3 godine ih je bilo čak 3 (korona, opskrbni lanci i neodstaci sirovina, potom rat), puno je ugodnije biti dioničar nisko zadužene firme. Visok dug je nešto što u određenim okolnostima može potpuno uništiti kompaniju/dioničare. Radije biram dionice s višim P/E i manjim dugom, nego s manjim P/E i višim dugom. Sada govorim generalno, nije mi namjera diskreditirati KOTR2.

Što se tiče podataka koje ste naveli, zaboravili ste EBITDA. Ona mi je nekako najprimjerenija kada se uspoređuje s dugom jer se iz nje može vraćati dug.
    EBITDA: 16,7 mil kn

Ukupne obveze: 178 mil kn

Na kraju krajeva, naša piskaranja ne bi trebala utjecati na nečije odluke o kupnji ili prodaji, ali mogu možda nekome obratiti pažnju da detaljnije pregleda FI.

Display More

Misliš na KOTR ovo o “zaduženosti”? 👀 Neki dan sam vidio da ljudi i za RIVP kažu da je zadužena firma. A ni to uopće ne stoji.

Moramo bolje čitati financijska izvješća za komentirati “dug“. Pod dug inače i mislimo na “financijski dug” a ne ukupne obveze.

KOTR2 nije baš zadužena firma. Ove “ukupne obveze” su skroz normalna stvar, znak rada/poslovanje. To su skoro sve kratkoročne obveze generirane tekućim (profitabilnim) poslovanjem (prema dobavljačima, kratkoročni kredit za obrtni kapital i nešto za investiciju proširenja kapaciteta, jer raste proizvodnja/narudžbe) koje su i više nego pokrivene (jasnim, nerizičnim, iz tekućeg poslovanja također) kratkoročnom imovinom (214 milijuna kn, potraživanja od kupaca i zalihe koje će brzo postati potraživanja od kupaca). Dakle tu uz ništa skoro dugoročnog duga ima i nezanemarivo neto tekuće imovine a ne da je “zadužena” firma.

Dugoročnih obveza je svega 9,45 milijuna kn, ukupno financijski dug je istina čak 72,75 milijun kn (ali to zbog tog kratkoročnog kredita za financiranje zaliha i proširenja kapaciteta koji će se vrlo brzo isplatiti - pogledaj backlog, to se samo čeka pretvoriti u prihod).

Kad je kratkotrajna imovina stvarno “sigurna” (brzo naplativa, stvarno u godinu dana kako bi i trebalo) onda nikakav problem nije imati kratkoročne obveze ako su pokrivene tom kratkotrajnom imovinom. Ovdje su savim lijepo pokrivene. Ovdje je razlika tekuće imovine i svih obveza pozitvnih 36,6 milijuna kn! A tržišna kapitalizacija ni 100 milijuna. Skoro tema za grahamovski net-net investing a ne “o zaduženost” 😀

• Lynx
    • June 28, 2023 at 11:35 PM
    Quote from kristofer
    Quote from plavi05

U KODT vjerujem više od 7 godina uz stalno nadokupljivanje prinos u gledalici je nešto preko 150%, i sada sam odlučio samo držati do daljnjega, a širiti portfolio na druge dionice, a ako imate skromnije financijsko ulaganje kao ja po mom mišljenju morate se usredotočiti na manji broj dionica i ne previše raspršiti portfelj. Imao sam i ja nekih gubitaka na burzi npr. ADPL, ali sve se preživi i zadovoljan sam sa svojom situacijom i svakom predlažem da proba, gubici i dobici su sastavni dio života, nedajte se obeshrabriti

Slažem se,s time da ulaganje većeg dijela portfelja u jednu od najboljih firmi u Hrvatskoj ne bi ni u kojem slučaju nazvao okladom. Mislim da bi se sa mnom složili i Floričić ,Knežević i Berkopić.

Nisu mi poznati njihovi potpuni portfelji (svih domaćih i stranih dionica po svim računima zbirno). No to je njihova stvar. Razni stilovi. Neki si možda umisle i da su Charlie Munger. Ja bih jedino njemu olako prešao preko “77 % u jednoj dionici” 😀

I ja mislim isto o firmi. Ali neovisno koja firma, koliko je dobro poznaješ, makar bio ti i njen CEO itd., budući da je budućnost ipak nepredvidljiva općenito (a i nemožemo beskrajno vjerovati niti u vlastiti intelekt, moraš uvijek računati i s “možda sam, bar u nekoj mjeri, pogriješio u ocjeni i procjeni”) po meni važno imati određenu diverzifikaciju (jer nas ona štiti od ove obje stvari, nepredvidljivost, pogreška).

Baš sam ja pobornik fokusiranog portfelja, protiv pretjerane diverzifikacije. Ali ne bih pretjerivao ni u suprotnom.

• Lynx
    • June 28, 2023 at 10:57 PM
    Quote from discover

https://www.poslovni.hr/hrvatska/vraca…i-krizi-4396026

tako je ugodno biti u najbolje čuvanoj tajni zse-a

Dobro, ali nije baš tajna. Prevelika je likvidnost i članstvo u CROBEX za biti tajna. Tajna je ona dionica koja ima prosječni dnevni promet nekoliko puta manji od RIVP, još nije u CROBEX-u uopće, a biti će jedna od njegovih glavnih članica dugoročno.

• Lynx
    • June 28, 2023 at 3:34 PM

Svaka čast plavi05 na vjeri u KODT, ali ovo ja ne bih nazvao dioničkim portfeljom nego “okladom na KODT”. Ne treba pretjerivati s diverzifikacijom, ali ja ne bih išao ni u drugu krajnost. Profesionalno složen dionički portfelj bi trebao biti lijepo izbalansiran između dovoljnog broja dovoljno različitih dionice (o detaljima se pak može jako puno filozofirati, ovisi o investicijskom stilu).

1. Privacy Policy
  2. Kontakt