Slažem se, ali to nam ne govori ovaj graf. Prošle cijene nisu bitne. Buduće su bitne! 🙂
Meni je vidjeti graf prošlih cijena (ili još bolje “total return” graf, koji uračunava dividende) lijepo prije svega kao prikaz koliko je neka kompanija/dionica stvorila vrijednosti svojim dioničarima do sada (tržišno prepoznato).
U tom kontekstu ovo i nije lijep graf. Cijena nekad bila veća nego danas. Ne volim to. Kvalitetne dionice su većinu vremena na ATH. Nadam se da će ovo jednog dana uhvatiti takav trend. Ali ljepota je u oku promatrača. Neki baš vole vidjeti ovakve grafove jer gledaju kroz “revert to the mean” prizmu i prizmu traženja ekstremnih neefikasnosti tržišta.
Štoviše, tadašnje cijene tada su prema mom mišljenu bile i nešto pretjerane. Ja sam u 2017. prodao sav RIVP (držan još iz KORF vremena, 2011.) jer sam mislio da su u najmanju ruku dostigli fer vrijednost. Sad sam nešto pametniji nego onda da ne bih tek tako prodavao (kvalitetnu kompaniju) čim je na otprilike fer vrijednosti, ali eto ono je ispalo profitabilno gledajući retrospektivno. To je bilo više sreća nego pamet.
Ponovno sam ovdje od koronskog vremena kad su meni cijene opet postale atraktivne. Da nisam imao taj prekid u držanju ovo bi mi bila druga najstarija dionica u portfelju odmah iza KODT2. Ovako je najmlađa (domaća) s tih svega par godina.
Nadam se da ću ovaj put uspjeti neprekinuto držati koliko već do sada držim KODT2 (skoro 15 godina).