Da, zato je ključno što se kupuje, kada, po kojoj cijeni.
Jesen 2007. je kod nas bio vrhunac balona svih balona. Naša verzija dot com, samo 7 godina poslije, i ne Interent nego “brodarsko-građevinski” pogonjenog (ipak je kod nas cigla popularnija od digitalne magle), i dodatno potpireno HT IPO (marketing IPO-a, uključenje velikog broja novih malih investitora, čak na kredit kupovanja dionica - ludilo totalno), pa balon kao balon zarazio sve sektore, ništa nije izbjeglo histeriju, i kao u zao čas, baš po vrhuncu domaćeg balona, krenu i globalna zbivanja vezano za hipotekarnu krizu, Veliku recesiju u USA, koja se itekako prelila na svijet i Hrvatsku da bi CROBEX morao tresnuti i da nije bio u balonu prije toga, a bio je, u neviđenoj balončini, baš tada, prije nego će cijeli svijet i Hrvatska u ozbiljne gospodarske probleme.
Koji je bio P/E crobexa tada?
Ne sjećam se detaljno, i ne uspijevam pronaći online nigdje da je to lijepo izračunato, prikazana povijest. Pitanje je li i tada to negdje bilo sustavno računato (tu ima i više načina kako to gledati, kao median svih komponenata, ili možda neki prosjek, možda weighted average u indeksu…). Šteta što takve informacije negdje nemamo lijepo prikazane i organizirane, npr. baš na zse.hr. Jako malo podatak daju. I oni grafovi što idu samo 5 godina u prošlost. Bezveze.
Ali mislim da se masovno radilo o brojevima tipa 30-40, e sad ne znam baš da li i za te ciklične firme na vrhuncima ciklusa koji bi “trebali biti” na malom jednoznamenkastom P/E da je normalnosti (ali ne bi me čudilo, to su bila luda vremena).
Ja sam počinjao investirati kako je taj balon pucao. Brzo sam se riješio svog HT (prva dionica, IPO), i onda vrebao kako što mislim da je “pojeftinilo”, kroz jesen 2008., proljeće 2009. itd.