I to je poprilično streloviti rast dobiti.
Posts by Lynx
-
-
Sviđa mi se ovaj izraz “streloviti rast operativne dobiti” https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…d85c7ef9d68.pdf
-
Pada danas KODT kao da su instalirali 'Borg kraljicu' M.D. na čelo d.d.?
Pa to je valjda ono što je netko jučer spomenuo o fondu koji izlazi…
To mora da je do investitora koji imaju ambiciju dugoročno underperformati CROBEXtr za 3x kopirajući taj svoj uzor (2,86 % vs. 8,87 % 5-year CAGR).
-
Tko god je zainteresiran za zaposlenje u Končar D&ST ovdje je glavna stranica za to, možete poslati otvorenu molbu https://koncar-distributivni-i-specijalni-transformatori-dd.talentlyft.com/
-
Nakon toliko novougovorenim poslova, na stranicama KODTa nema novootvoreni natječaja za posao, kako oni sve ovo misle odraditi bez novog zapošljavanja?
Broj zaposlenih stalno raste, unatoč tome što raste i produktivnost rada neprestanim optimizacijama svih procesa (dakle svake godine treba manje zaposlenika za fizički veći volumen proizvodnje).
Koliko znam, oni niti ne zapošljavaju stihijski (ad-hoc) nego taktički, za određene (više) pozicije i doslovno “strateški”. Jer zaposlenike se treba uvesti u posao, razvijati. Oni trebaju naučiti efikasno raditi. Cilj je imati što bolje i što zadovoljnije zaposlenike. Zato prijašnji rast zaposlenika treba više gledati kao anticipativan sadašnjem poslu (a ne da je to sve onda trebao baš u punoj veličini za ondašnji posao).
To se sve može sustavno raditi zahvaljući i tome što je ovo biznis u kojem se ima dosta dobar “visibility” budećeg posla/potražnje (jer se ugovara unaprijed, danas i sve duži rokovi isporuke, i to većinom sa stalnim kupcima s kojima se kontinuirano održava kontakt i ima neki ugrubo uvid u buduće narudžbe i prije nego se formalno ugovore).
Pogledaj zadnjih par godina. Stalno raste. To nije mali rast za firmu koja istovremeno radi i na efikasnosti.
A u kratkom roku možda i najvažnije - velik dio recentnog rasta je cjenovni rast. Za skuplji ili jeftiniji transformator treba jednako mnogo radne snage.
-
Lik ima 73 godine. Šta će mu koji k**** više dionice. Neka proda i uživa do kraja života. Živi kao car. Bez straha hoće li roknuti zbog COVIDA, Putina, Mate ili Šime... razuman potez. Čudan način prodaje ali razuman potez.
Možda se osjeća kao mladić. Sve je to relativno. Charlie Munger sa svojih 99 mu skoro pa može biti djed. On se još aktivno bavi investiranjem za svoj račun, Berkshire Hathaway i Daily Journal Corp.
-
Sve je tu. Samo treba malo više skrolati da se dođe do njih. Sortirano je po veličini (market cap). Ovo je screenshot koliko stane na jedan ekran.
ne kuzim, gdje je link?
Direktni link na ovaj popis sortirano po market cap ti je ovdje (ali trebaš login da vidiš sve, ili filtriraj po “transportation” industriji za vidjeti brodare) https://simplywall.st/stocks/hr/market-cap-large
-
Jadni moji forumaši, "Pa to je sve dogovorena transakcija,a izgleda da kupuju mali dioničari.
Da je sve tako jednostavno na bilo kojoj Burzi svijeta , svi bi bili bogati. Svi bi kupili jeftino i prodali 2x skuplje.
Spustitie se na zemlju , u životu je sve dogovoreno " Od svih ratova, pandemija ,rušenju blizanaca i rata u Ukraini.
Ne nasjedajte na bahatost pojedinaca. LP.
E to me je uvijek zanimalo. U čemu je posebnost broja 2? Zašto stajete na 2x? ZABA je u zadnjih 10 godina ostvarila total return od 489 %, dakle 5,89x. Za to ostvariti niste morali kupovati/prodavati kad god je neki 2x naletio nego je bilo dovoljno samo to čvrsto držati.
-
AZ Profit je počeo izlaziti. Na R ima 3.690 kom i ako se ne varam nekoliko stotina na P.
Fond koji im čak i smije slobodnije ulagati u dionice i koji je (prema hrportfolio) postigao petogodišnji PGP 2,84 %, dakle 3 puta manje od CROBEX-a s dividendama (8,87 %), a mi uopće niti nismo Amerika da nam je pobijediti indeks na granici nemogućeg, pa ni ovo nije trebala biti gornja granica, svoje performanse planiraju popraviti tako što bi prodali najkvalitetniju komponentnu portfelja? Zanimljivo 😀
Čini mi se da nisu pročitali The Art of (Not) Selling - https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/
Nadam se da im odluka nije bazirana na “jer je prebrzo jako poraslo”, da imaju neke modele, koji im kažu da je to drugo što kupuju za dobiveno od prodaje KODT očigledno bolja investicija. Baš me zanima što je to u Hrvatskoj (pretpostavljam da nije po srijedi smanjivanje izloženosti hrvatskim dionicama niti da imaju odljev iz fonda nego zamijene jedne s drugom, jer cilj biti u kešu sigurno ne može biti, jer time in the market beats timing the market).
-
U svakom slučaju previše priče o tih 30 milijuna 😀
To možda izgleda kao velika brojka povijesno i sad provlači toliko pažnje, ali to je samo trenutni snapshot vrlo dinamičnog sustava. Biti će tih miljunčića sve više.
Više mi u kvartalima to i nije tako zanimljivo za gledati (kvartali su volatilni) nego čekam godišnje, pravo izvješće koje ima glavu i rep i koje volim čitati.
Iako ni u kontekstu godišnjih izvješća nikad ne treba ispustiti iz vida mudrost - A year does not have its foundations in the business or investment cycle. It is, in fact, the time it takes the earth to go around the sun and is therefore of more use in studying astronomy than investment.
Mislim da je Buffett jednom rekao da on gleda “četverogodišnje rezultate” na način kako većina ljudi gleda godišnje (njemu dakle za sliku trenutnog stanja pojam “danas” nije ovaj dan, ovaj kvartal, ova godina, nego “ove četriri godine”).
Kvartalna mi jedino još privlače pojačanu pažnju kroz trend ugovaranja. Ta “sposobnost ugovaranja preko 200 milijuna EUR kvartalno” i nada da se “nadrastanjem ciklusa” (po našem dobrom starom običaju) nešto tome slično može nastaviti i dalje, baš golica maštu. Jer preko 200 milijuna EUR kvartalno da se održi na duže znači 800 milijuna do milijardu godišnje. A jasno je da ako godišnje ugovaraš N vrlo brzo moraš i isporučivati godišnje bar N, jer u suprotnom bi postalo neodrživo (rokovi isporuke rasli u nedogled)
-
Neto dobit po kvartalima:
2q23 10,5
1q23 5,7
4q22 12,1
3q22 3,5
Ukupno 31,8
Razlika vam nastaje zato što za 4q22 dobit ne uzimate iz revidiranog izvješća
Sad sam bio tražio izvješća za zadnja 4 kvartala i opet došao do iste neto dobiti od 25,2 mil EUR. Što je najgore, isti (krivi) podaci su objavljeni i na investiramo.com.
Sad kad ste ovo napisali vidim da je drastično odstupanje u Q4 2022. pa sam se sjetio da je KODT dobio potporu za održivi SETup u iznosu od 5,5 mil EUR. Na taj sam detalj zaboravio. Hvala za info.
E taj investiramo ima dosta netočnosti u podacima i inače.
Mojedionice.com su puno robusnijih podataka prema mom iskustva (ali uvijek moraš sve sam provjeriti, izračunati, nikad ne znaš tko što krivo radi).
Konkretno za KODT/KODT2 me najviše smeta što ni jedni ni drugi nemaju usklađeno za sve stock splitove (a strani izvori imaju, zamisli!) pa nas ružno prezentiraju na rang listima.
Mi doslovno nigdje u Hrvatskoj javno objavljeno nemamo ispravno prikazan KODT/KODT2 total shareholder return nego to moraš sam računati ili gledati inozemne stranice. Naši svuda to umanjuju 2x do 4x. Fora je što i i unatoč tom umanjenu od nekoliko puta opet stoji dobro na listama!
Investiramo za KODT/KODT2 nema zadnja dva stock splita uopće! Dok mojedionice imaju prvi ali nemaju drugi. Njima je možda opravdanje što tako i ZSE prikazuje. Ali ZSE radi gluposti u ovom slučaju. Kod skupljanja i obrade podataka kao podlogu za bilo kakve analize čišćenje i normalizacija je temelj svega!
-
Steta da nisui brodare ubacili u tu listu 🫣
Sve je tu. Samo treba malo više skrolati da se dođe do njih. Sortirano je po veličini (market cap). Ovo je screenshot koliko stane na jedan ekran.
-
Ova zadnja web stranica (koja je to?) vam izgleda govori neke krive podatke…. Izračunajte si sami TTM iz izvješća. Cijeli svijet računa s nekih 32 a ne 25 milijuna. Evo par domaćih i stranih izvora.
Ali da možda ne uvode zbrku porezne stope itd., najbolje to gedati prije poreza, i ja više volim kroz forward P/E nego TTM P/E (kod brzo rastućih je forward mjerodavniji). Problem je samo što mora svatko za sebe računati/procjenjivati. Nemamo profesionalne analitičare koji rade estimates (možda i bolje, vani je to pretjeralo već, više gledaju što kažu analitičari nego sama uprava, ali analitičari često pričaju gluposti).
-
Evo još nešto zgodno. Sviđa mi se ovakav pregledni prikaz. Šteta jedino što nitko u S&P Global nas ne prati (niti općenito baš Hrvatsku ne) od kojih dobivaju te podatke, pa nam stave za neke kategorije ono ružno crveno X (a ne zato što bi metrika bila slaba nego zato što “no information available”, jer fali analyst estimates).
-
ZSE stocks by market cap (zanemarimo ove analyst target, to ponekad ne osvježe godinama, slabo itko prati našu ZSE)
-
Da elaboriram na temu što sam spomenuo "prodaja u DNA kompanija". Ovo je transkript isječka iz jednog intervjuja od prije par godina s našim bivšim 30-godišnjeg mandata CEO Ivanom Klapanom oko čijeg odlaska u mirovinu je možda bilo malo brige kod investitora, ali rekao bih da Vanja Burul posao nastavlja sjajno (ništa manje sjajno nego je Tim Cook nastavio u svojoj firmi gdje su isto bile tako neke brige kako će stvari funkcionirati u "moderno" doba s modernim CEO - ova firma definitivno počiva na dugačkoj tradiciji i stabilnosti, ali kako kažu "Inspirirani izazovima", okrenuti budućnost i postizanju novih rekorda u kako kažu "europskoj prvoj transformatorskoj ligi").
Tako da većina članova uprave je prošla, ili je bila jako dotaknuta, ovom, samom prodajom.
Znači, po prirodi stvari projektanti, oni kod nas sudjeluju već u procesu prodavanja i pokušavanja pribavljanja posla.
Tako da većina nas koji smo elektro-inženjeri bili smo projektanti. Troje nas sada u upravi je iz tog miljea, elektro miljea projektanta. Znači, bili smo pri prodaji.
Kolega Bobek, koji je dizajner, strojar, on je jedan od rijetkih koji je iz te te skupine prošao fazu i prihvatio biti prodavač jedno pet godina. Mislim da mu je to jako pomoglo da vidi kakav je ovo svijet i što bi trebalo raditi da se bude uspješniji. (Ivan Klapan, intervju)
-
Opet nas podsjećaš na frustrirajuću istinu…, kažeš sa 9,7 na 11,1. Nemam pri ruci podatak koliki je i kako se promjenio ”P/E tržišta”, ali sve mi ovo miriše na činjenicu koju sam već primjetio: naš re-rating je opet odgođen!
Fundamenti nam jednostavno tako brzo rastu da na ovom našem PTSP tržištu (posljedice balona iz 2007.) čisto elementima psihilogije tržišta/investitora cijena ne može dovoljno brzo rasti da to odradi dok se fundamenti ovakvo brzo mijenjaju, jer jedva ih uspijeva pratiti i ovako mehanički za održavanje ove statičke valuacije.
Ovo je vrsta kompanija koja zaslužuje značajnu premiju na prosječnu tržišnu valuaciju. Stvarno više ne znam kad će to, kad ćemo se odlijepiti od tih naših smiješnih povijesnih, sustići i preteći tržišne. Pomalo frustrirajuće sporo se mijenjaju te relativne brojke. Ali neka utjeha je u tome što “apsolutno” izgleda sjajno. Možda i nije primjereno nakon brzog rasta od ovih zadnjih 100 % govoriti “meni to nije dosta”. Bit će vremena za više. Cijela budućnost je pred nama. Ne vidim uopće nigdje na vidiku godinu kad će neka tehnološka disrupcija ukinuti potrebnu za našim proizvodima (i svakako ne tako brzo da mi ne ni stigli promijeniti proizvodni program!).
Inače, valjda najvažnija brojka od svih (ugrubo rečeno, bitno je kako se točno računa, pa onda što točno znači u smislu koliko je održiva, kako utemeljena na kompetetivnim prednostima/moat, i koliko iskoristiva u smislu stope reinvestiranja) je ROCE (i ROIC, više je više sličnih smjerova gledanja, detalja).
Mala jednostavna vježba/edukacija i za naše investitore
(Kod nas jednostano pogledajmo kako u biti dosta malo milijuna EUR treba za ona naša periodička “proširenja kapaciteta proizvodnje”, koji znače puno više milijuna EUR od toga dodatnih prihoda i finalno same dobiti, dobar odnos ta dva, to je ovaj veliki ROCE na kraju, a imamo priliku to stalno raditi, možemo dakle imati veliki reinvestment rate uz taj veliki ROCE, jer kao još mali u sekularnog rasta industriji i dobro kompetetivni možemo rasti i brže od industrije - tome daje veliki doprinos naš vrhunski prodajni tim, prodaja je stvarno u DNA ove kompanije, ne samo inženjerstvo )
-
Ah, pa to naravno Brunos , ono (i drugi primjeri) su uglavnom manje kompanije i/ili što se tiče dionice manjeg free float tako da se u njima ne može (van kontrolirajućih udjela koji su jako stabilni) biti puno investiran, dakle ne od strane većeg broja i/ili većih fizičkih investitora, i institucionalnih.
Ti drugi primjer koji su nam donekle/ponekad blizu su zanimljivi čisto ovako radi usporedbe relativnog povrata, radi rang listi, natjecanja u obaranju rekorda! I koji povrat recimo mogu capturati jedino mali investitori.
Za ozbiljniji "doprinos tržištu kapitala", za veće stvaranje dioničke vrijednosti u apsolutnom smislu, za veći broj eksternih manjinskih (free float) investitora, KODT nema premca. To je jasno.
Jer KODT ima zapravo solidnu market cap i free float za ZSE pojmove, kad gledaš oba roda zajedno, koji rastu velikom briznom do sada. To stanje s dva roda nas ograničava jedino u doprinosu CROBEX-u kad će ući samo jedan (po pravilima, ne primaju više rodova istovremeno) i razlog zašto još nismo u indeksu (jer nam se i promet uvijek dijeli u dva smijera, smanjuje pojedinačnu likvidnost).
Ali kad bismo radili rang listu apsolutnog eurskog total return za free-float dioničare, KODT i KOD2 zajedno bi već bili visoko i s vremenom sve više ako će nastaviti ovako rasti, konkurirajući onim danas najvećim kompanijama na ZSE ali koje možda imaju manji free float (npr. jedna ZABA ima market cap od 3,8 milijarde EUR, ali svega 145 milijuna EUR free float).
Jako je lijepo da jedna ovakva hrvatska top kompanija nije nekakav d.o.o., zatvorene vlasničke strukture negdje daleko u inozemstvu (ili zemlji), a što nam se često događa (imao sam i ja neke koje su postale takve, LURA npr. dok me nisu istisnuli i gotovo... , nema ga više, osim za Francuze), ili na burzi ali simboličkog free float kao ZABA., nego je pravo dioničko društvo otvoreno širokoj skupini investitora koji slobodno mogu participirati u tom stvaranju vrijednosti - samo ako su dovoljno pametni da to prepoznaju i priključe se.
Razlog zašto je unatoč velikom teoretskom free float likvidnost na burzi povijesno ipak mala - valuacija, prečvrste ruke postojećih dioničara! Lijek za to je rast valuacije. Kad cijena bude veća, privući će više pozornosti kupaca, oslabiti neke čvrste ruke postojećih dioničara. Kad se istovremeno razvije i kupnja i prodja, imamo likvidnost, po definiciji.
-
I konsolidirano ovdje https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…ce77829e4a9.pdf
-
… i da bi dionica na kraju ove godine lako mogla postati najbolja dionica ZSE.
Postati? Kao da već nije, oduvijek! Ili misliš na one nagrade… Od nagrada me najviše zanima “za najvećeg velikog izvoznika”. ZSE dionica godina me ne zanima. To bih džentlmenski prepustio recimo Spanu. Oni su novi. Nek oni dobiju.
Ne znam koja druga ima ovako snažan i konzistentan total shareholder return dugoročno (zadnjih 10-15 godina i duže, ali da nije izblijedio niti na kraće, i perspektiva za buduća jednako dugačka) i pogonjen primarno fundamentima, rastom intrinzične vrijednosti.
Postoji ponekad poneka (često bitno manjeg free float i likvidnosti) dionica koja bude jača kroz neko ograničeno razdoblje ali svemu od toga dođe kraj. Jedino KODT ima pravu “durability”. Mi kao kompanija smo sve kompetetivniji kako vrijeme prolazi, kako isporučujemo kvalitetne i sve kvalitetnije proizvode, tako učvršćujemo odnose s postojećim kupcima i stvaramo nove. Kod nas točno vrijedi ona po “Lindy Effect” konceptu da što smo duže dobro poslovali to je vjerojatnije da ćemo još bar toliko dugo dobro poslovati.
Od većih dionica jedino MDKA sad stvara total return jači od našeg zadnjih 10 godina (ali ne zadnjih 15, ili zadnjih 5). Mali JDGT nam puše za vratom na 15-godišnjem grafu (ali i on relativno zaostaje na kraće recentnije staze). Ono na 3-4 godine što iskoči (brodari, specijalne situacije itd.), to kako dođe tako prođe. KODT traje.
Ove godine YTD smo slučajno također najbolji. Svaka pojedina godina je nebitna i nepredvidljiva. Ovdje je bitan dugogodišnji rezultat.