1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Lynx

Posts by Lynx

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Lynx
    • July 31, 2023 at 10:35 AM

Kad će izvješće za Q2? Da sam sebi odgovorim, vidim obavijest na ZSE - sutra! (https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/50871) Malo sam nestrpljiv čini mi se :) Kad je sve drugo već došlo... Imam osjećaj da će ovo biti baš dobra godina. Godišnje (ili bar Q3) je ono što stvarno čekamo.

U međuvremenu, evo za HIMR dio već stiglo https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…ed2bf4e4a78.pdf

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • July 30, 2023 at 10:55 PM

Još nismo pravi blue chip jer nas prati samo jedan analitičar (ovaj iz Erste, i onda to S&P Capital IQ svima svuda distribuira) i zahvaljući tome što nam od 2025. stavlja mali pad profita/FCF (nakon blago konzervativne procjene za 2023. i još konzervativnije 2024.) neki algoritmi nam nastavljaju pad i za godine iza skroz do 2032. pa dobiju nerealno niski DCF.

Malo je reći da se ne slažem s tim idejama. To meni nema smisla ozbirom na procjene rasta industrije kroz to razdoblje i našeg kompetetivnog položaja u njoj (pa i već postojeći trend ugovorenosti sugerira veći i prihod od ovog njegovog da bi čak i uz stvarno smanjenje profitnih marži kako on projicira to ipak bili nešto veći profiti, a nisam baš siguran u to smanjene marži uopće).

Zato je važno da svatko procjenjuje za sebe. Nema analitičara do samog sebe!

Files

IMG_1353.jpg 184.18 kB – 0 Downloads IMG_1352.jpeg 107.56 kB – 0 Downloads
  • RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Lynx
    • July 30, 2023 at 10:27 PM

RIVP nam je najbolje pokrivena analitičarima - pravi blue chip!

Vidim sad da su to na svim našim dionicama sve domaći/regionalni analitičari (logično!) skupljeno od strane S&P Capital IQ pa dalje distribuirano tim raznim uslugama/medijima, što im u teoriji daje neki kredibilitet (stranici bi manje dobro to poznavali), ali uglavnom se ne slažem skroz s njihovim procjenama 😀

Ne znam koja dva su u pitanju (zapravo jedan je dao za sve točke, drugi nešto sitno samo), ali jedni od rijetkih koje sam vidio za domaće dionice da “se slažem”. S ovako nekim brojevima i ja baratam u svojim razmišljanjima.

Source: https://simplywall.st/stocks/hr/cons…viera-dd-shares

Files

IMG_1349.jpg 184.96 kB – 0 Downloads IMG_1351.jpeg 131.43 kB – 0 Downloads
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Lynx
    • July 30, 2023 at 11:24 AM
    Quote from Paulie

Pogledajte koji je prosječni P/E na ZSE, ništa tu više nije podcijenjeno.

Optički, P/E je mahom dosta velik broj, imaš pravo. Ali veza s fundamentima je kompliciranija rasprava.

Držim fige svim ovim kompanijama da povećaju svoj E što više pa da im P/E bude više nego opravdan! 😀

Largest Croatian (CROBEX) Stocks by Market Cap - Simply Wall St

Files

IMG_1345.jpg 194.07 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • July 30, 2023 at 11:11 AM

Slažem se Paulie za “povijesne podatke”. O fundamentima, ovisi od slučaja do slučaja. Popularne dionice nisu baš podcijenjene. Ali neke od podcijenjenih čak i jesu u CROBEX-u, neka možda uđu u njega u rujnu itd. Vidjet ćemo kad će CROBEX na ATH. Nadam se da nam neće trebati baš toliko dugo kao Japancima.

Što se tiče fundamenta i cijena. Tu je komplikacija i u tome što nekad povuče malo više jedno pa onda drugo tek sustigne, ili ne. Teško je to predvidjeti.

Jedino što sam htio reći je da još ne stoji ono o blagajnicama i taksistima. Jednostavno još nije došlo u tu fazu. Opća javnost još nije niti na 10 % opće zaluđenosti dionicama kako je bila 2005.-2007.

• Lynx
    • July 30, 2023 at 10:42 AM
    Quote from Paulie
    Quote from PILAPILA

https://www.poslovni.hr/burze/perjanic…ulagaca-4401049

Hrvati se nakon dugih 15 godina polako vraćaju na burzu, o dionicama se razmišlja i na plaži

Kako se ono kaže, kad i blagajnice počnu pričati o burzi vrijeme je za izlaz. A s obzirom na kamatne stope, zaduženost i neke zemlje poput Njemačke već u recesiji čini se da je vrijeme da drhtave ručice plate skupe ulaze.

Mislim da je još daleko to od blagajnica i taksista. Možda je nama 2023. (ili 2020.) ono što Japancima 2010.? Oni su već blizu ATH. Mi još imamo dosta do toga.

Files

IMG_1343.jpeg 117.82 kB – 0 Downloads IMG_1344.jpeg 170.73 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • July 28, 2023 at 12:59 PM

Svatko nek radi sa svojim portfeljom što misli da je najpametnije. Ja čak vidim nekih dobrih stvari (osim ove) u njihovom portfelju, pa opet imaju loš prinos, zanimljivo.

Oni valjda volje trejdati. Više trejdaju i imaju puuuno kraći investicijski horizont od nekih malih dioničara (mene npr.). To je neobično. Ipak su mirovinski fond od kojeg bi se očekivalo suprotno.

Možda je previše trejdanja razlog za njihove loše peformanse zadnjih 5 godina... Ono starije od toga može biti zbog Agrokor krize, i nekih čudnih stvari koje su radili sa lošim firmama, ali nemam jasnu sliku razloga zašto i zadnjih godina imaju tako loše peformanse. Možda jednostavno nisu dobri investitori i peformanse se kod njih ne mogu popraviti.

• Lynx
    • July 28, 2023 at 10:46 AM

Kao u doba Austro-Ugarske https://zse.hr/hr/vazna-obavijest/786 :D

• Lynx
    • July 28, 2023 at 9:23 AM

Slučajno naletio sinoć, vjerojatno od nakon Q2 izvješća to imaju, S&P Capital IQ počeo svojim klijentima isporučivati “analyst estimates” i za KODT/KODT2 (npr. usluge tipa Tikr Terminal, Koyfin…).

Vidim da imaju i za još neke hrvatske dionice: HT i ATGR detaljno, prihode i dobit kao i za nas, KOEI i RIVP djelomično, samo prihode.

Baš sam opalio screenshot na Koyfin prije tjedan dana da stavim onaj 10y return u komentar par stranica prije, i tamo je ova dolje desno kućica bila prazna kao što je i uobičajeno za hrvatske dionice.

Sad - ima neke podatke! 😀

Ne bih previše obraćao pažnju na sadržaj, jer što oni u S&P znaju o Končar D&ST (a niti inače ne treba na njih puno obraćati pažnju), jer premalo i predaleko im je ovo (da to sigurno radi neki polu-automatski kvantitativni model s minimalnom ručnom interakcijom od strane slabo upućenog ljudskog analitičara), ali cool vidjeti da je dionica “praćena”, iako je Hrvatska službeno još frontier market i slabo tko gleda na nas.

Files

Koncar D&ST (Koyfin 20230720).jpg 274.62 kB – 0 Downloads Koncar D&ST (Koyfin 20230727).jpg 307.49 kB – 0 Downloads
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Lynx
    • July 27, 2023 at 5:24 PM

mikromakrto Da, najveća banka, u vrlo zreloj fazi razvoja (nema tu sad uvođenja ni nekih specijalnih novih proizvoda i usluga, pa ni otvaranja novih fizičkih poslovnica u ovo digitalno doba itd.) na zatvorenom tržišu gdje nam gdje rasti, pa je to to, dividende.

Za drugu spomenutu (HPB) to još ne mora biti slučaj. Kao što je bila ova situacija s Novom hrvatskom bankom koje se iskoristila možda se nađe i još neka druga prilika itd. Oni žele povećavati svoj tržišni udio pa tu još ima posla, ne moraju još ovako sve u dividende.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Lynx
    • July 27, 2023 at 4:59 PM
    Quote from child

Meni draža dionica od HPB-a zbog dividende. bez obzira na fundamente. Računam da će se sva ta dobit preliti dioničarima.

U Hrvatskoj mali dioničari baš vole te dividende :) Logično bi bilo da će ih biti i kod HPB jednog dana.... to je dosta tipično za banke općenito, kad uđu u određenu zrelu fazu.

Inače, dividenda nije nešto što bi dioničar trebao baš pozdravljati. Dividende su više nužno zlo (koje ok da se javi onako postepeno, kako kompanija postaje zrelija, recimo uz neki umjereni i umjereno rastući payout ratio).

Poanta je u tome da kompanija ima u čega reinvestirati svoje zarade uz atraktivne stope povrata. Što veći postotak zarade se može reinvestirati (tim manje ostane za dividende) to bolje. Dobro je da to potraje što više godina a onda ako se baš mora vraćati kapital (dividende, otkup/poništavanje dionica) nek bude kad/ako mora.

Poanta je da raste vrijednost kompanije (po dionici) pa da tržište to valorizira, da dioničar uživa (nerealizirani) kapitalni dobitak a ne dividende.

Ali eto mi u Hrvatskoj smo po mnoga toga posebni pa tako i ovo. Ne samo što je i općenito u Europi to popularnije nego u Americi, kod nas u Hrvatskoj i zbog atraktivnog poreznog tretmana dividende imaju više smisla, kod nas čak i iz nekih povijesnih razloga koji još uvijek progone investitore (dividende kao dodatna "potvrda" snage novčanog toga, vjerodostojnosti financijskih izvješća da nema muljanja - naime moraš imati pravi novčani tok a ne samo kreativno knjigovodstvo da možeš konzistetno isplaćivati snažne dividende, i dodatna potvrda dobrog koporativnog upravljanja usmjernog na dioničare, jer eto iz nekog razloga se na dividende gleda tako, iako bi i povećanje vrijednosti po dionici trebalo biti baš to, te oportuno u smislu nepovjerenja u uprave u pogledu sposobnosti alokacije kapitala, pa si misle dioničari bolje da vrate kroz dividende pa da sam to reinvestiraš nego riskirati da oni nešto zeznu kroz loše investicije).

ZABA je najveća banka koja valjda nema gdje puno rasti i u toj zreloj fazi su dividende primjerena stvar, posebice što je u Hrvatskoj to porezno atraktivno.

Manje banke bolje nek rastu koliko mogu, gledaju kako kapital reinvestirati, a za dividende ima vremena.

• Lynx
    • July 27, 2023 at 3:20 PM
    Quote from komot

Pa ja mogu samo podijelit inside od jednog mog poznanika koji tamo radi. Prošle godine u 11. mjesecu mi je rekao da se čeka 2. godine na isporuku. Bio je jako zadovoljan s firmom i da im raste ugovorenost. A u končarevom izvješću ne mogu pisati tekući detalji kad ga ne konsolidiraju. Ali 5 milijuna dividende puno govori.

Da, to (11. mjesec, i novije) ne možemo znati. Najviše što njihovo imamo objavljeno (FINA) je godišnje za fiskalnu 2022. koja njima završava krajem 9. mjeseca.

Files

IMG_1333.jpeg 82.8 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • July 27, 2023 at 2:35 PM

Da MihoMato , brzo se mijenja. Tada (2018.) je ovo bila više nego duplo manja firma i 2018. je bila oko dna prošlog ciklusa kad KODT baš i nije brzo rastao. Potrebe za novim radnicima tada nisu bile kao danas. Ali trend zapošljavanja je dugoročno ovdje u uzlaznoj putanji, nekad brže, nekad sporije (radnici u proizvodnji, inženjeri).

• Lynx
    • July 27, 2023 at 2:05 PM
    Quote from komot

Samo, koei ima i skoro 50 posto kpt koji isto nije za bacit firma. 5 milijuna eura je samo dividende kapnulo od njih. Pretpostavljam da i njima slično raste ugovorenost poslova, a to se ne vidi u izvješću koei.

Naravno. I njih uzimam u ozbzir. KPT je isto dobra trafo firma. Nekad je bila i veća od nas. Što se tiče ugovorenosti izvješće KOEI kaže “Do značajnijeg povećanja ugovorenosti došlo je u društvima iz poslovnog područja Prijenosa i distribucije električne energije i to posebice KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori i KONČAR - Mjerni transformatori.“, tako da ne znamo ove tekuće detalje za KPT poslovanje. Oni su baš dosta usporili zadnjih godina.

Ovo je najveći i najbrže rastući segemnt, a KODT njegov najveći i najbrže rastući dio.

• Lynx
    • July 27, 2023 at 1:07 PM

To je ono što ja govorim (čini mi se da mnogi ne dijele moje mišljenje, čudno su reagirali na KOEI temi kad sam to rekao) o relativnom odnosu veličina/vrijednosti KODT i KOEI, bazirano na veličini, kvaliteti i brzini rasta segmenata.

Svaka čast KOEI, to je dobra firma koja je mi je također draga, naravno, i ovo izvješće je sasvim OK i u skladu s očekivanjima po mom mišljenju, i ja i također mislim da je dionica KOEI podcijenjena https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…420d58e2a48.pdf

Međutim, ne vjerujem u smislenost sadašnjih odnosa valuacijski gledano na ZSE. Obje su po meni podcijenjene, ali jedna očito više od druge. Ja bih rekao da polovica ove naše tvrtke kćeri vrijedi više od sume ostatka plus holding discount tj. nema smisla da na ZSE Končar D&ST ima manju trišižnu kapitalizaciju od Končar d.d.

Ovdje je stvar kvalitete/brzine rasta segmenata u dugom rok, ali evo već u i recentnom pologodišu je slučajno ispalo gledajući kroz neto dobit taj odnos tu negdje, KOEI 17,4 milijuna EUR vs 16,3 milijuna EUR. Doći će dan kad će se taj odnos jasno preokrenuti.

Files

KOEI 2023H1 Profit.png 66.09 kB – 0 Downloads KOEI 2023H1 Segments.png 88.34 kB – 0 Downloads
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Lynx
    • July 27, 2023 at 12:44 PM

Izvješće je skroz OK i u skladu s očekivanjima rekao bih, konoslidirano se gleda https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…420d58e2a48.pdf

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• Lynx
    • July 27, 2023 at 12:42 PM

Ovdje nemamo kvartalna izvješća ali ponekad se ponešto vidi u izvješću od Grupe, ovo je iz https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…420d58e2a48.pdf

Files

KOTR backlog 2023H1.png 41.02 kB – 0 Downloads
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

• Lynx
    • July 27, 2023 at 12:00 PM

Profitabilnost se impresivno drži https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…ff8c5cc1389.pdf

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Lynx
    • July 26, 2023 at 10:15 PM

HPB je meni najveće “iznenađenje” u portfelju, primjer kako je budućnosti nepredvidljiva.

Ja sigurno da nisam previdio sve ovo što se događalo, dizanje kamatnih stopa. Kupio sam (unatoč zaziranju od bankarskih dionica) zato što je u tom trenutku izgledalo izrazito/očito podcijenjeno (više nego druge stvari, osim nekih koje sam već imao preveliku alokaciju).

Ipak, nisam očekivao da će od svega baš to izbiti na drugo mjesto po relativnim performansama kroz neko ipak značajno razdoblje. Na kraćim zadnjim skalama meni LKPC i PODR izbijaju ispred HPB , ali ovo mi je u ovom trenutku prema 5-godišnjem CAGR u hrvatskom dijelu portfelja na drugom mjestu, iza KODT2 (ispred LKPC, SAPN, PODR, KOTR2, RIVP).

Hoće li u narednom 5-godišnjem razdoblju izbiti na prvo mjesto? 😅 Čisto sumnjam, ali niti ovo izbijanje na drugo mjesto nisam očekivao.

Iz ružnog pačeta ovo se pretvorilo u sasvim OK kompaniju/banku u OK poslovnom okruženju za banke u Hrvatskoj, i valuirano sad na način da to i dalje ima sigurno mjesto u mom portfelju, unatoč tome što je banka!

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Lynx
    • July 26, 2023 at 3:47 PM

Nije loše https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…23c5cf1b1c7.pdf

1. Privacy Policy
  2. Kontakt