Posts by Lynx
-
-
Mislim da vam to sve spada u kategoriju "slatkih briga". Ako nam je glavna briga to da ćemo previše zarađivati i bojimo se da nam država nešto ne otme porezima... dobra je to briga za imati.
-
Meni svejedno, ne zanima me tko kupuje/prodaje. Teško da s više tih granularnih podataka kako točno pojedini nalozi završavaju po računima možete dobiti nešto puno korisnije za špekulacije od gledanja grafova, trivijalne tehničke analize.
Za investitore, za bilo što fundamentalno/dugoročno, nije važno što drugi investitori misle. Važno je jedino što sam misliš o investiciji i držiš to radi vlastite uvjerenosti u vrijednost koju tu kupuješ za određenu cijenu.
-
Gledam večeras na miru što se danas dešavalo, jutros sam radila i promakao mi je potop
Panika je počela na Zabi u 10.09, i prelila se na Hpb u 10.11
A onda leming efekt
Na zabi imamo jaku prodaju, pridružili su se i trejderi, jer ako ne ide gore valja nama iskočiti
Na Hpb imamo overbought uvjete , trenutno,
Na Podravki isto jaka prodaja, kao i na Spanu, respektabilni prometi uz pad cijene
Sve skupa nisam ništa pametnija, osim što bih si kosicu počupala, vidjela se naznaka slabosti na papirima, al' sam zažmirila. Izbjegla sam vruće ulje, dočekala me vrela tava, al' tko je bez grijeha neka se prvi nabaci kamenom
Sutra je novi dan, nova sreća il' nesreća
Kolegice, HPB ugrubo svaki dan zaradi 2 milijuna kuna, bio radni dan, praznik ili nedilja. Također ovdje cijena dionice ima potporu u P/B za razliku od ZABA-e.
Naše tržište je još uvijek previše plašljivo da se niti jednu niti drugu ne usuditi fer vrednovati (prema mom skromnom mišljenu). Pa eto ZABA pala u danu više nego UniCredit S.p.A., a njihov je to zakon, ne naš.
-
Ne znam kako je vani ali bilo bi u redu da se na kraju dana vidi tko je što kupio
Knjiga dioničara javna i ukinuti skrbničke račune
Ti bi baš u ekstrem kakvog mislim da nigdje nema 😀 Do nedavno su i u razvijenim tržištima razvijenih demokracija postojale doslovno i dionice “na donositelja” (umjesto ovih naših “na ime”) koje su mogle time biti 100 % anonimnog vlasništva da nitko, nikakva država, niti kompanija sama, ne zna tko im je vlasnik i kako i kada je to postao, ako je njegova želja biti anoniman https://www.investopedia.com/terms/b/bearer_share.asp
-
Ajte, najte, očekivala sam više od Vas
Ok, te cjenovne vradžbine su ipak Vaša specijalnost 😀 Pada/raste iz kojeg god razloga - meni nepoznatog.
Ja samo želim reći da u “modernom RIVP” vidim i više nego “novu PLAG”. Ovdje mi stvari za buduće duže razdoblje izgledaju lijepo posložene, firma ušla u zrelu kvalitetnu fazu. Nije da nisu stari KORF dioničari već do sada puno zaradili. To je druga “deep value” priča. Govorim o budućnosti, a u kojoj ovdje vidim značajnu “kvalitetu”.
-
Prave defenzivne dionice baš ovako, za vrijeme “crvenih” dana ne padaju ili padaju manje od tržišta, njihova outperformance s vremenom nakupi ne toliko što bi više rasle na zelene dane, koliko time što padaju manje na crvene dane, općenito manja volatilnost, napose manja volatilnost “prema dolje”. To je naravno više izraženo za neke duže intervale ali vidi se i u ovom dnevnom kaosu.
Ovdje danas imamo daleko najveći promet među ne-padajućima!
Turizam se inače u teoriji i povijesno ipak smatra cikličkom industrijom, dosta diskrecijskom potrošnjom, ne toliko tipičan pripadnik skupine “defenzivnih” dionice (to je tipičnije za stvari kao PODR), ali ja baš mislim da naš turizam svojom strukturom i neovisnošću o jednoj/domaćoj ekonomiji nego kako ima veću europsku diverzifikaciju (i nisu sve europske zemlje skroz usklađene u ciklusima) može kod nas spadati u takvu vrstu blue chipova.
-
O kakvim to sitnišima pričate, P/E-ovi od 8 do 18... Meni muku zadaje jedna kojoj je P/E 40. Danas kad cijela Europa pada, baš ona dionica (najbolja danska kompanija) koju ja nisam završio s kupnjom pobježe, pobježe preko svake mjere (nevjerojatno mi je kako u svijetu te 400 milijardi USD market cap kompanije mogu imati cjenovne oscilacije kakve mi na ZSE nikad ne vidimo među našim "velikim kompanijama", npr. ni PODR koja je kao u fokusu sad, ni ništa naše "veliko" nikad ne skače tako po 18 % https://finance.yahoo.com/quote/NOVO-B.C…ics?p=NOVO-B.CO )
-
Neven Pivac nastavlja kupovati na Zse, upravo stigla obavijest da su Pivci prešli 5% na Podr.
iz svemira je bilo vidljivo da kupuje netko veliki. ove lažljive medije ako već ne postoji nikakva zakonska osnova za kažnjavanje zbog dezinformiranja i laganja javnosti onda treba izbjegavati. svatko tko linka takve članke, a nije barem malo razmislio je zapravo saučesnik u obmanama, lažima i prevarama.
Ali baš je dobro zvučalo. Zar ne bi bilo lijepo da stvarno prvo kupuju mali, pokupuju sve živo što se nađe, što državni fodnovi stave na prodaju, i tek kasnije kad cijena malo naraste veliki shvate da je dobra investicija pa se trude na višim cijenama otkupiti od malih koliko uspiju...
Zašto bi uvijek mali kupovali na vrhu tržišta. Bilo fora nekad doživjeti da se lijepo pozicioniraju u ranim fazama višegodišnjeg bull marketa, da mali kupe puno prije novog CROBEX ATH a ne baš pri njegovim novim vrhuncima kako to obično biva.
-
Kakav vas porez sve sad zabrinuo. Nismo Italija. Ne pokupimo baš uvijek sve gluposti koje netko smisli.
-
A ne mogu valjda te izvanredne/krizne mjere prakticirati svake godine. Tada ne bi bile "izvanredne". I ono nam se poništilo poreznom olakšicom za investiranje, i ovo je baš firma koja je kandidat još neko vrijeme bila među onima koji profitiraju od porezne politike a ne obratno (za poticanje rasta/razvoja/ekologije).
Prošlo je vrijeme subvencioniranja brodogradilišta i sličnih bacanja novca u rupe bez dna (i sanacije banaka!). Konačno se shvatilo da ili ćemo skroz tržišno, niski/flat porezi itd., ili ako ćemo nešto državno intervenirati da onda bar radimo donekle pametno, spajajući produktivnost tih akcija i dobar PR za vladajuće, dakle porezno poticati one koji investiraju, rastu, pa i te "eko" stvari (o kojima se doduše puno može pričati, tu ima puno promašaja).
Nema smisla da KODT koji investira, razvija se, raste, sudjeluje u ekološkoj tranziciji, bude pod negativnim utjecajem porezne politike.
Potpuno logično kolega Ris ali ipak treba imati na umu da živimo u Hrvatskoj
KODT ne živi samo u Hrvatskoj! Mislim da je svima u interesu da se dobit knjiži u Hrvatskoj, oporezuje u Hrvatskoj, investira između ostalog i u Hrvatsku, tako da neće biti potrebe za nekakvim "poljskim sendvičem".
-
Najveću prijetnju dobiti KODTa pa tako i cijeni dionice vidim u državnoj intervenciji tipa extra/dodatnom/solidarnom porezu na dobit... nešto kao za prošlu godinu
A ne mogu valjda te izvanredne/krizne mjere prakticirati svake godine. Tada ne bi bile "izvanredne". I ono nam se poništilo poreznom olakšicom za investiranje, i ovo je baš firma koja je kandidat još neko vrijeme biti među onima koji profitiraju od porezne politike a ne obratno (za poticanje rasta/razvoja/ekologije).
Prošlo je vrijeme subvencioniranja brodogradilišta i sličnih bacanja novca u rupe bez dna (i sanacije banaka!). Konačno se shvatilo da ili ćemo skroz tržišno, niski/flat porezi itd., ili ako ćemo nešto državno intervenirati to onda bar raditi donekle pametno, spajajući produktivnost tih akcija i dobar PR za vladajuće, dakle porezno poticati one koji investiraju, rastu, pa i te "eko" stvari (o kojima se doduše puno može pričati, tu ima puno promašaja).
Nema smisla da KODT koji investira, razvija se, raste, sudjeluje u ekološkoj tranziciji, bude pod negativnim utjecajem porezne politike.
-
I osim toga, mislim da u Hrvatskoj postoji jedan jak konsezus, strateško opredjeljenje, da smo banke "spasili jednom" 90-ih, i da više ne želimo ponavljati te megalomanske financijske operacije na račun poreznih obveznika. Sad se novci radije troše na stvari koje su jak produktivni (nešto gradimo, a ne nešto tek spašavamo) PR za vladu. I ono "spašavanje" Agrokora je bilo sklizak teren. Nikome ne treba desetke puta veći problem od toga.
Prvi korak za izbjeći neki problem neke potrebe za nekom "sanacijom banaka" u budućnosti je ne ići im puno na štetu u sadašnjosti. A uostalom, banke su i važan partner državnih financija. Partnerski odnosi se ne njeguju činjenjem štete.
-
Kako ste svi nestrpljivi…, pa nije ni pola trgovinskog dana prošlo a već ga gledate kao crveni dan. Uostalom, najbolja dionica ZSE raste danas (makar na sićušnom volumenu), one “defenzivne” se drže na ispod 1 % pada…. Dan sasvim OK. Bolje gledajte godinu a ne dan.
Ili za vas koji volite špekulirati, pa i to možete na duge staze. Znate za onog poznatog poljoprivrednog proroka što je “predvidio sve cikluse”? I po njemu je 2023. dobar ulaz.
-
Pa, oni koji "distribuiraju" to misle, naravno. Ali svaka trgovina ima dvije strane. Svaka misli da baš ona radi ispravno. Ponekad su i obje u pravu (različit kontekst, timeframe). Prodaja državnih dionica ovdje, na HPB i sl. bi možda baš i bio win-win. To državi ne treba, nema potrebe da bude u državnim rukama, a dobre su stvari malim i velikim dioničarima za držati u potfelju. Njima ako misle prodavati vjerojatno je bolje nakon što "malo jače potegne" nego u nekoj rupi. A to što će možda kroz par godina biti još puno više, to se njih ne tiče, oni kao i mirovicni, ne razmišljau dugoročno kao neki mali dioničari
-
Ako je tako neka onda ovi državni fondovi stave prodajne naloge pa će nam se povećati ovaj “general public” i vlasnička struktura izgledati još ljepše https://simplywall.st/stocks/hr/food…ravka-dd-shares
U svijetu inače vole vidjeti ovo “institutions“, to im je znak da je ozbiljna dionica ozbiljnih dugoročnih suvlasnika, što je meni pomalo čudno i posebice nema smisla za Hrvatsku (naši mirovinci nisu primjer dugoročnosti, pameti), pa bih rado pojačao “general public”, moje omiljene hrvatske sudioničare. Zato uvijek kažem najbolja hrvatska dionica po vlasničkoj strukturi - Jadroagent d.d.! 😀
-
Ovo je sad jedna od pet kompanija (od petka), i slično tako u povijesti ZSE, koja je prešla magičnih 1 milijardu USD tržišne kapitalizacije.
-
Zabavna trivia. Hrvatski investitori koji možda u ono doba iz ovog ili onog razloga nisu imali pristup stranim tržištima kapitala ne moraju “žaliti” što nisu “klonirali” Buffetta.
Moglo se tada (prvi kvartal 2016.) ako si dovoljno mali investitor (pa ti dovoljno likvidnosti) i u Hrvatskoj izabrati investiciju koja će ostvariti sličan dugoročni total return. Par godina je ta najbolja američka kompanija vodila u odnosu na najbolju hrvatsku, ali priča o kornjači i zecu je zadnje 3-4 godine ušla u finish.
Hoće li nas Apple opet preteći u narednih 7-8 godina? Teško je to znati. Obje kompanije imaju još puno potencijala svaka u svom području. Nama u prilog ide današnja valuacijski niža startna pozicija.
-
Netflix mi nikada nije sjeo, konstantno ulaganje u sadržaj (skoro sav FCF) i ne mogu prestati s time zbog konkurencije. Nije da možeš jedne godine reči “ok, ove godine nećemo izbacivati ništa novo, nego ćemo dati dioničarima”. Prije 2-3 thedna sam ga odjavio prvi puta nakon valjda 4 godine jer si mislim što ću plačati preko ljeta kada ne gledam. Na kraju sam našao i hrpu stvari na HBO koje nisam gledao tako da je pitanje hoću ga uključiti ove godine više.
RIVP je drugo, mogu prestati sa razvojem jedno vrijeme (iako neće) i samo vraćati novac dioničarima jer nema takvog straha od konkurencije.
Da, RIVP hoteli traju 40 godina a ne 4 (koliko treba da se Netflix snow 90 % amortizira u knjigovodstvu).
Slažem se da je RIVP jednostavnija priča i većeg konsenzusa. Dok sam ja NFLX kupovao Bill Ackman ga je prodavao. Ali, mislim da polako postaje jasnije ako do sada nije bilo: gotovo je, pobijedili su u streaming utrci! Iako su konkurenti već postali veliki tržšinim udjelima (brojem korisnika) Netflix svejedno ostvaruje sav operativni profit industrije, jedini je od velikih koji je FCF pozitivan (i sve jače). Konkurencija ne može kao Spotify (na ovim veličinama, velike kapitalne intenzivnosti industriji) vječno poslovati negativno. Oni moraju gledati kako postati profitabilni, i to sad jedno mogu dizanjem cijena. Svako dizanje cijena konkurencije poveća kvalitetu cijele industrije a od koje NFLX ima jako asimetričnu korist. Bez da išta sam radi on njihovim potezima postaje relativno još konkurentniji.
RIVP posluje u industriji u kojoj lakše i uz jednostavniju konkurentsku dinamiku može egzistirati više igrača. PLAG i RIVP mogu istovremeno poslovati jednako sjajno.
Nije konsenzus nužno idealna stvar koju se traži kod investicije (veće prilike su tamo gdje se mišljenja razilaze a ti si u pravu) ali možda OK što ovdje imamo određeni konsezus da je naš turistički sektor (bar kod ovih većih dobro upravljanjih kompanija) industrija koja očito stvara značajnu vrijednost i na dosta nisko rizičan način i ja bih rekao da to mora sad ići sve bolje kako su se zaokružili ključni investicijski ciklusi, strateška repozicioniranja i “restrukturiranja” (u nekim kompanijama), kako počinju sve izraženije djelovati efekti “operativne poluge”.
-
Iz izoliranih primjera last minute ponuda ne možemo ništa zaključiti o prosječnim cijenama. U prvih 6 mjeseci je ARR rasla 18,8 %. Bit će zanimljivo vidjeti kako se to održalo u sezoni ali neki značajan rast cijena bi bilo očekivano da imamo.
A uz toliki rast cijena neki pad volumena bi bio sasvim OK stvar. Uvijek to tako ide. Cijene kad narastu volumeni su prvo malo ugroženi pa se potom oporave. A cijene kod nas i dosta ovise o kvaliteti. Doprinos prosječnoj cijeni dolazi dobrim dijelom od viših kategorija i njihove popunjenosti a ne samo “inflatornog” rasta.
Od prošle godine sam dioničar i jedne nam “slične” firme (također entertainment sektor, velike investicije, amortizacija, pitanje kad postati FCF pozitivni i kako ga operativnom polugom ubrzano tada povećavati) - Netflix! Tamo je uvijek drama kod dioničara i opće javnosti kad se dižu cijene, broj korisnika tada slabo, no korisnici se oporave svaki put!
Što se tiče troškova rada vidimo kontradiktorne anegdotalne informacije u gornjim postovima. Jedan kaže radnici postali skupi, drugi kaže radnicima nedaju bonus 🤷♂️
Vidjet ćemo sve kad izađe izvješće za Q3. Sve prije toga su puka nagađanja. Jedino što ja želim da post-koronski postignuta FCF pozitiva ostane tu za trajno, od 50-ak milijuna EUR godišnje sada, na dalje rastom kroz godine.