Ja ne špekuliram o cijenama. Bitno je samo da se vrijednost sjajnim poslovanjem nastavlja povećavati trajno, po mogućnosti po ovim lijepim stopama rasta kao do sada, pa će cijena i ukupni dionički povrat to na kraju nekako i pratiti.
Ono što želim vidjeti čim prije, kad već pričaš o cijenama, čisto iz estetskih razloga, je 891 EUR, kako bi mi u tablici pored KODT u stupcu za povrat pisalo 1000 %.
To će mi biti prva dionica gdje sam u plusu preko 1000 %.
Posts by Lynx
-
-
Vijeme za početak isplata dividendi je i tako već tu negdje, s ovom odlukom ili bez nje.
Pogledajte kako ZABA to radi. Ova banka se mora konačno približiti po svemu, i valuaciji nadam se. -
ocito je da KET isto zaostaje zadnje vrijeme pitanje je zasto s obzirom da je slican biznis kao KODT.
Zadnje vrijeme? Nekad davno je KPT bio duplo veći od KODT, od nedavno duplo manji, do toga je došlo postepno kroz 10-15 godina sve snažnije divergenicije... Mislim da tu nema ništa posebno novo, Končar - energetski transformatori rade kao i inače, bez nekog "sekularnog" rasta, dok je KODT snažno rastuća firma, pa tako nastaje ta rastuća razlika u rezultatima.
Oni zadnjih 15-ak godina koliko sam gledao izvješća rade samo te svoje cikličke oscilacije gore-dolje-gore (i neprestano kukaju u izvješćima o konkurenciji, preizgrađenima kapacitetima u vrijeme dobrih godina pa što ruši cijene u silaznoj fazi ciklusa itd. - dok mi u KODT izvješčima baš nikad ne vidimo taj depresivni ton, kukanje, dapače - sasvim obratno).
To jednostavno nije ista vrsta firme kao KODT, njie isto upravljana, nema iste kompetetivne prednosti. Vjerojatno je jedan od ključnih razlika to što niti nema prodajne sposobnosti, njima slično kao ERNT ide to uglavnom kroz "interno tržište" matice (Siemens) i tu su očito ne jako prioritizirani, ili matica im jednostavno baš i nije nešto, pa su isključivo izloženi toj vjetrometini ciklusa industrije a bez jasnog cilja, bez dugoročnog rasta.
-
da je npr. nvidia prešla tržišnu kapitalizaciju od 1000 milijardi pa će sad svima cvijetati ruže.
Što se toga tiče (Nvidia, AI, opasnosti, prilike…), predsjednik Biden je baš jučer izdao naredbu vezano za to, ružama da moraju cvjetati https://www.whitehouse.gov/briefing-room/…l-intelligence/
-
Čini mi se da nam je sad TTM neto dobit podjednakog iznosa kao i KOEI (imatelja kapitala matice).
-
Izvrsno mi ovo izgleda, kao što smo i mogli očekivati.
-
Čak imamo i “guidance” kao ozbiljne kompanije na razvijenim tržištima!
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…8881363bec5.pdf -
Da Brunos , i “službeni” analitičari će biti iznenađeni. Njima je neto dobit ove i naredne dvije godine između 33 i 36 milijuna EUR. Čini se da su već i 2023. promašili. Nikakvo čudo ako će i 2024. i 2025. Ljudi su kod nas previše konzervativni u procjenama za ove brzorastuće, jer takve kompanije nisu baš uobičajena pojava na našem tržištu.
-
Poslovni prihodi u prva tri kvartala 2023.g. iznosili su 230,3 mil. € (u prva tri kvartala 2022.g bili su 176,5 mil. €), što je rast od 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pritom je izvoz u usporedbi s prva tri kvartala 2022.g. porastao za 31% odnosno sa 156,7 mil. € na 205,7 mil. € te čini 90% prihoda od prodaje. U prva tri kvartala 2023.g. ostvarena je dobit prije oporezivanja od 32,8 mil. € što je rast od 140% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad je iznosila 13,7 mil. €. Dobit nakon oporezivanja iznosi 26,9 mil. € i veća je za 140% od dobiti nakon oporezivanja iz prva tri kvartala 2022.g. koja je bila 11,2 mil. €.
Pomalo gledam detalje, posebno bode u oci da je prosle godine kumulativna dobit u 3Q bila 11 mil ove godine je 30 mil to je porast od skoro 200% znaci samo ovaj kvartal je zaradio vise dobiti nego prosla tri kvartala zajedno
TTM neto dobit sad izgleda najblaže rečeno: zanimljiva 😀 Jer inače je četvrti kvartal najjači, pa ako ćemo Q4 2022 zbrajati s ova prva tri… P/E nam sad baš zaronio ispod 10. Strašno. Kao da smo smeće kompanija. Za kvalitetnu kompaniju nije normalno da P/E bude manje od nekoliko desetaka.
-
Evo ga, tekuće brojke sjajno, i opet ugovorno dosta novih poslova, 163 milijuna EUR https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…74607d3bd6c.pdf
Dobit je najviše sada 🤯 Nisam očekivao u ovom kvartalu, prije zadnjem. Ali eto, iznenađujuće s aspekta dobiti. Ne možemo to tek tako pogoditi kako će kvartali kroz godinu oscilirati. Sad očekivali jače prihode nakon onoga s Q2 kad smo vidjeli zaliha pojačano itd., ali dobili prije svega neto dobit izrazazito impresivnu. U ovom jednom kvartalu skoro kao prva dva zajedno. -
imam neki osjećaj da će ovi rasprodati sve što mogu i izvući lovu na razne načine.
Misliš neki novi način ili sve po starom kao zadnjih 5-6 godina? Dobar mi je ovaj način.
-
Evo ga danas zato https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…7bdea72f959.pdf
I ? Mišljenja ?
Meni izgleda sjajno, kao što se i očekivalo.
-
-
Pa malo ipak pretjerujete, dapače, cijena je još uvijek bitno iznad IPO cijene i čak pobjeđuje CROBEX. To inače nije normalno za IPO-e. To bi značili da su imali loš IPO (prodali po preniskoj cijeni) ili se biznis nakon IPO-a razvijao spektakularno dobro, znatno bolje nego je uprava očekivala (i zato nije tako cijenila dionicu na IPO).
Kad je cijena ovoliko iznad IPO cijene i pobjeđuje indeks u ovako nekom srednjem roku, to je u biti veliki uspjeh za male dioničare iz IPO vremena. To nije tako čest slučaj. IPO-i uglavnom nisu tako dobra investicija. -
Najbolji potez koji je Arena ikad napravila je dokapitalizacija od strane manjinskih dioničara u iznosu od 104 mil. €. To je bilo prije 6 godina. Danas je tržišna kapitalizacija 164 mil. €.
Sjećam se da sam već čuo da je “capital allocation” u ovoj firmi… interesting 🙂
-
Fuckic, i banke idu u stecaj ??
Ma ne idu. Možda su samo malo Ozempic'ed kao i pola svega? 😀 https://markets.businessinsider.com/news/stocks/st…vesting-2023-10
-
Misliš da će opet postati popularne sjevernoafričke zemlje pa nama manje turista? Neobično. Bliži su mi nekako ti razni Tunisi i Egipti žarištu nego li naše istarsko-dalmatinske destinacije. Kod nas mi djeluje nekako sigurno. Bolje Austrijancima i drugim našim gostima da dolaze tu nama blizu nego tamo tražiti egzotiku, još možda i stvarno neka raketa im tamo zaluta, neke izbjeglice im tamo remete godišnji itd.
Kolega je li to Kvarner vraćen Italiji po vama ili....?
Pardon, i Kvarner i Slavonija i sve ostalo! 😉
Mislio sam u smislu sve od ulasla u Hrvatsku gore u Istri do izlaska na krajnjem jugu Dalmacije, i pri tome sam zapravo ignorirao kontinentalni turizam. Ali istina, obalni ljetni turizam nam je ipak glavni.
Što se tiče kolonizacije, mi to sad obratno. Naše destinacije su sad i u Austriji. Pozivam turiste i ovdje, uz Istru, Kvarner, Dalmaciju i druge hrvatske regije https://www.valamar.com/hr/hoteli-obertauern -
Čini mi se da su analitičari pojačali svoje procjene. Ne sjećam se da je FCF ovako brzo išao s 50-ak na 100-injak milijuna EUR. To je sad tu negdje kako i ja gledam.
https://simplywall.st/stocks/hr/cons…hares/valuation -
Jeli to ode ERO u stečaj? Za nevjerovati.
Predstečaj, ma žalosno koju štetu rade mirovinci ali bar je prilika za kupovati.
Kakav stečaj? To je samo jedna ciklička kompanija bez rasta, za koju ja uvijek kažem ono “troškovni centar strane centrale” (malo sliči na Končar Energetski Transformatori i Siemens odnos, “interno tržište”) ali nema govora o stečaju, nije tako loša kompanija kao kompanija u smislu “neograničenosti poslovanja”.
Možda je valuacija povijesno zbog mirovinaca bili malo jača pa kako se ispuhivalo izgleda otužno zadnjih godina, do cca. 10 godina, no možda je zato sad realnije vrednovano nego povijesno, tj. bolja prilika sada nego prije…
Dionički povrat ovdje zadnjih 10 godina stvarno nije baš nešto (između HT i KOEI, 7,59 % CAGR), ali vrlo lako da će se to malo mean-revertati pa da će narednih 10 godina biti bolje. -
S time da ovo i nije dionica u kojoj "želimo" dividendu nego bismo radije da što više toga dobro ulože u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta (a onda naš super-star sales team neka se potrudi nabaviti poslove koji to sve popune) pa da u dividendu ide ono što mora, što preostane da se nikako ne može reinvestirati (uz visok povrat).
Budući da ovdje proizvodnja nije previše kapitalno intenzivna (jedino u djelu obrtnog kapitala malo više) uvijek naravno ostane dosta i za dividende. Kako biznis raste to su u apsolutnim iznosima sve veći ostaci.