Moj je ukupni prinos ove godine +37,4% (konsolidirano domaće dionice, strane dionice aktivno, strane dionice indeksno, keš).
Hrvatski dio portfelja (koji je manji dio ukupnog, sad bih rekao - nažalost 😀) mi je ove godine bio puno više sexy od stranog, +69%.
Posts by Lynx
-
-
Heads of EU issue joint call for stronger euro, capital markets union - evo nešto za sljedeću godinu. Dakle nije slučajno ono što naš premijer nedavno o jačanju tržišta kapitala, to je došlo iz smijera EU politike.
Nakon ovako dobre godine za ZSE dobro je čuti za ova nastojanja oko daljnjeg oživljanja tržišta kapitala narednih godina. -
Bila je ovo sjajna godina, CROBEX +27,98 %, a CROBEXtr čak +32,87%!
Oni koji su se bavili stock pickingom (i bez puno trejdanja, buy-and-hold) lako su mogli ostvariti i puno više od indeksnog fonda jer CROBEX ima par slabijih komponenti koje se moglo i trebalo izbjeći u aktivnom portfelju. A bilo je i dobrih prilika vam indeksa (bar onog sastava s početka godine, neke su ušle kasnije).
-
To je ovdje moja glavna želja za 2024., riješiti se te “komplikacije” sa dva roda. Skupština treba izglasati konverziju svih KODT2 u KODT, pa da to lijepo izgleda za budućnost. Puno ljepše/stabilnije bi izgledalo u indeksu.
-
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…c-foto-20231228
Našoj matici porast cijene dionice 84% u godini dana!
I još bolje biste prošli sa hrvatskim dionicama (ZABA uključivo, bolje nego UCG s dividendama). Treba sad članak o domaćem tržištu. Bilo je bolje od europskog ove godine.
-
Ovo je čini mi se zadnja godina za koju vrijedi ono naše poslovično “nabolje čuvana tajna ZSE” (skriveni dragulj), dionica s kojom se relativno slabo trguje pa nije u fokusu, i ljudi je totalno ne razumiju iz nekog razloga (valjda povezano s tom nelikvidnošću skupa zajedno s faktorima kao “usko specijalizirana industrija”, ono ljudi manje razumiju transformatore nego juhe iz vrećice, hotele, a i činjenicom da je u sjeni krovnog društva, jer znaju ljudi Končar, ali njegovi sastavni dijelovi su već malo previše za razmišljati…).
Ovi naši prometi u zadnje vrijeme već postaju solidni za ZSE standarde.
Mada, nije to ništa za svjetske standarde. Pa ona kanadska firma što smo spomenuli neki dan, niti 50 % veća tržišna kapitalizacija, free float tržišna kapitalizacija ajd nekih 2 puta veća od naše, međutim oni imaju dnevno oko 2 milijuna EUR (preračunato) prometa na Toronto Stock Exchange.
ZSE nam je još jako nelikvidna sama po sebi. Vani se u godinu dana protrguje skoro cijelom tržišnom kapitalizacijom prosječne kompanije (što je pak malo previše po meni, druga krajnost).
Kako budemo postajali među likvidnijim dionicama na ZSE (a i ZSE življa sama po sebi) tako će nam pretpostavljam tržišna valuacija početi bliže odgovarati intrinzičnoj vrijednosti. -
Koja je aplikacija, super mi je sto ukljuci currency gain odmah, ja to sam radim 😅
To je ovaj sharesight http://sharesight.com
Nije ni to savršen portfolio tracker. Tu mi je problem što ne podržava automatski hrvatske dionice nego ih ručno dodam kao “custom investment” i moram sam održavati (unositi cijene, dividende…).
Još nisam pronašao onaj koji bi mi po svemu odgovorao za strane i domaće dionice istovremeno. -
Zapravo i više!, 66,2 %, i time na visokom sedmom mjestu u mom portfelju ove godine.
Woow sedmo mjesto je impresivno! Meni je na drugom mjestu u hrvatskom porfelju (iza kodt). Smije li se znati koje dionice su zauzele 1.-6. mjesto?
Evo vrh liste, dakle prije HPB su prije svega strane dionice, jedino KODT2 i PODR od domaćih, kad sortiram po YTD ukupnom dioničkom povratu.
-
50 tak % smo odradili samo ove godine i dobili nagradu za najveći rast.
Zapravo i više!, 66,2 %, i time na visokom sedmom mjestu u mom portfelju ove godine.
-
Povratak na tržište Bugarske - https://www.koncar.hr/sites/default/…osinac-2023.pdf
-
Ovo je taj Dubai, zanimljiva priča, dakle prvi tog tipa su nam bili za njih.
-
Na koju foru je HPB dionica s najvecim porastom?
https://zse.hr/hr/nagrade-zagrebacke-burze-2023/2750
Koliko vidim vrijednost dionice se udvostrucila a imamo primjer KODT gdje se vrijednost utrostrucila! Zba li netko?
Zanimljivo. A ništa. Onda više sreće 2024. godine. Moramo tu godinu malo jače rasturiti da nas ne mogu više ignorirati!
-
Koja slučajnost… baš jučer dok mi pričamo o ovome, Toronto Stock Exchange podržana na Trading212, i ova naša “peer” kompanija među dionicama sa TSX koje su dodane, pa ako netko želi sjeverno-američku diverzifikaciju u trafo industriji, evo ovdje jednostavno https://community.trading212.com/t/toronto-stoc…e-is-live/65932
Znam da to mnogi mali dioničari koriste, kojima su domaći brokeri skupi (InterCapital i sl.). Imaju lijepu aplikaciju, to im se mora priznati. Ali ja sam inače prešao na InteractiveBrokers kao glavnog si brokera za inozemne dionice (imam nešto i na Trading212 od prije).Ja ne planiram kupovati druge trafo firme. Dosta su mi KODT i KOTR. Naš mali KOTR čak i sudjeluje na sjeverno-američkom tržištu! Bilo bi fora da i KODT napravi taj iskorak pa da nam ova “peer” kompanija postane i doslovno konkurencija! 😀
Sjeverno-američko tržište je posebno atraktivno ako je suditi po Elonu Musku. On misli da će se tamo pokrenuti veliki investicijski boom u električnu mrežu, puno više iznad dosadašnjih projekcija koje su tobože preskromne za njihovo tržište.
Ne znam kako je u Europi. Podcjenjuju li i naši potrebe za električnom energijom u budućnosti ili ne…. Bilo bi fora da je ista stvar kao i tamo. Da se ova trenutna “nestašica” trafića pretvori u malo dugoročniju stvar. -
A što će tek bit, kad glavne perjanice ZSE krenu - ERNT , HPB, ADRS2 i RIVP
Ako HPB ne odradi rast do kraja zime, bojim se da i neće. Bilo bi dobro da do NG probijemo zonu otpora na 196-197€.
Zašto sumnja u HPB, baš HPB (uz RIVP) među ovdje nabrojanima meni izgleda posebno jeftino.
-
Velika je razlika i što KODT već "stoljećima" posluje profitabilno dok je HPS u 2018. poslovao s gubitkom (za prijašnja razdoblja nemam podatke)...
Imali su oni male simbolične gubitke i 2002. i 2003. Mi nismo imali nikad - bar ne u pisanoj povijesti 😀 Naše najstarije podatke gledam u izvješću 2006. godine (https://koncar-dst.hr/wp-content/upl…vjesce-2006.pdf ). Možda nešto još starije se može naći u Prospektu pri uvrštenju na ZSE.
Ovih 25 godina koje vidimo je možda doslovno jedinstveno u Hrvatskoj/ZSE. Tko još od firmi na ZSE posluje 25 godina pozitivno, stalno isplaćuje značajne dividende, a što ne isplati reinvestira uz velike (20+ %) stope povrata na kapital, u organski rast biznisa, što vidimo u tom snažnom rastu prihoda i dobiti poslije svakog proširenja kapaciteta kojeg znaju i jako dobro prodati?U ovoj sličnosti u trendovima zadnjih 20 godina mislim da najviše gledamo baš cikluse naše industrije, ali i činjenicu da imamo neku sličnost u veličini i kompetetivnoj prednosti svatko na svom tržištu (Sjeverna Amerika, Europa) pa se osvajaju tržišni udjeli, raste brže od industrije, ublažava time cikličnost, u našem slučaju i malo uspješnije. Eto čista suprotnost od KPT koji u izvješćima neprestano kukaju o ciklusima i konkurenciji (kao da su proizvođač memorije u poluvodičkoj industriji, tamo je baš brutalno tržište).
Budući da rastemo malo brže i malo manje volatilano da smo u Kanadi zaslužili bismo veće multiple od njih. Ali nismo u Kanadi. U EU smo. Na relativnu razliku Kanada/EU utječu kamatne stope prije svega. Tamo gdje su niže kamatne stope uz sve isto rizični kapital bi se trebao jače vrednovati. -
Što se tiče naših budućih financijskih izvještaja, evo raspored objava za sljedeću godinu https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…d893ddf75e9.pdf
-
Nije to prava konkurencija KODT, mi ne radimo na sjevernoameričkom tržištu (za sada?) ali recimo “usporediva” kompanija sa drugog tržišta. Kao onaj Voltamp Transformers Limited iz Indije kojeg sam jednom nazvao našim doppelgangerom iz drugog svemira.
Hammond Power Solutions mi dobro izgleda. Vidim neke sličnosti s KODT u dinamici raste (ali malo su oni sporiji u prosjeku, zadnjih godina, izuzev 2022. koja je sjajna, i estimates za sljedeće im skromnije, revenue +9,2 % za 2024.). -
Odmah na prvoj stranici ovaj ROIC upada u oči. Ne moram dalje ni gledati, odmah je jasno - “to je naš KODT, uvijek je bio isti, i trebalo je ovo svima biti odavno jasno”.
Ne postoj jedna metrika koja bi bila sveto pismo, ali ako moramo ograničiti priču na jednu stvar, to je ROCE ili ROIC, metrika koja signalizira (kad je broj velik, 20 i više posto) da bi se moglo raditi o onome što zovemo “kvalitetna kompanija”.
Daljnje istraživanje se usmjerava onda u pravcu “koliko je održiv taj povrat na investirani kapital” (postoje li kompetetivne prednosti koji bi davale neku šansu da bude), kolika je stopa reinvestiranja (i je li moguće to održati, koliki “reinvestment runway”). -
Hm, nego zašto se CERP, država odriče dividendi i suvlasništa u domaćim kompanijama?
Ono neka logika ti nalaže da su prebacili to sve ne mirovinske fondove i da se dobit, divka slijeva, kaplje u mirovinski sustav...
Norvežani i njihovi mirovinski fondovi koliko mi je poznato ulažu diljem svijeta u trziste kapitala... a nasi i svoje udjele koje im donosi $$$$ prodaju
Njegova svrha je prodaja, pa i zove se “Centar za restrukturiranje i prodaju”.
Ne treba nam država u suvlasništvu. Dosta nam je njihovog štetnog utjecaja u dioničkim društvima. Samo nek prodaju, sve što imaju, čim prije.
Mirovinski fondovi kupuju svojim novcem tj. novcem svojih članova. Mislim da nema zakonske podloge za doniranje ne-člana (država) u fond/članovima. Mada, postoji ono u trećem stupu što se dobije državni poticaj. Možda su mogli pronaći slično zakonsko rješenje kojim bi se članovima obaveznih mirovinskih fondova (drugi stup) doniralo nešto iz CERP-a….
Norvežani su drugo. -
Ajde fundamentalisti, koliko u stvari vrijedi ?
Ernt ?
Nisam detaljno proučavao ERNT, ali za ovako izrazito cikličke bez sekularnog rasta, obično se ugrubo to kaže nekih 8-10 normaliziranih zarada (u nekom normalnom makro okruženju, normalne kamatne stope, što sad i jesu).
Pa je sad za tu ugrubo ocjenu ključno koliko točno misliš da je njihova normalizirana EPS. Naravno za ozbiljnije reći treba detaljno proučiti perspektive njihovog budućeg poslovanja.