obveznice postoje puno vise nego sto je hdz na vlasti
cini mi se, nisam bas siguran ali mislim da da....
a mozda ih je i hdz izmislio, ako je tako, moje duboke isprike
dovraga
obveznice postoje puno vise nego sto je hdz na vlasti
cini mi se, nisam bas siguran ali mislim da da....
a mozda ih je i hdz izmislio, ako je tako, moje duboke isprike
dovraga
kako smo dosli na politiku od obveznica i dionica?
da si prosao dot com bubble, ili 2008, pa donekle i 2020 bi shvatio zasto se mora imati balansiran portfelj
naravno, ponovno zavisi koliko zapravo imas investirano, na male iznose obveznice bas i nemaju smisla
takodjer i ako si mlad, onda je bolje imat sve u dionicama, jer krizu budes dozivio i prezivio
Kojeg brokera koristite? Interactivebrokers?
Jeste kupovali HR obveznice (prije ovih narodnih)?
Koristim ih nekoliko, ukljucujuci Interactive brokers.
Do sada sam dvaput imao hrvatske obveznice, to su bile one od 6+% posto, zadnja je dospijela, cini mi se 2019te, od onda su sve sto smo izdali bili jako losi prinosi, narodna je treca jer je ponovno kamata primamljiva.
U zadnjih par dana uložio dodatno u SPAN, i već sam u većem plusu od vaših obveznica!
normalno da jesi, dionice se nemaju sto usporedjivati sa obveznicama. totalno drugi instrument i namjena, tako da ne vidim bas smisao komentara.
stavio si sliku naloga gdje se vidi da placas obracunate kamate pri kupnji obveznica, tko uopce osporava tu cinjenicu? ama bas nitko
dobro da si odustao, sada mozemo mirno dalje, a nadam se da nas admin nece po guzi opalit
Nista se kupcu ne refundira, vec samo dobija kupon od obveznice. Kako mozes nazvati kupon refundacijom?
Imalo bi smisla to nazvati refundacijom kada bi dobio kamate koje je platio kupcu , plus standardni kupon. Sto nije slucaj.
Ako dobije kupon, to nije nikakva refundacija, vec samo isplata kupona.
Obveznice mozes imati i na drugim skrbnickim racunima, a ne samo u SKDDu. Tako da spominjanje SKDDa u ovoj prici je nepotrebna i netocna.
Znam kako stvari idu, ulazem (u obveznice) 20 godina.
A ti lupaj po svome koliko hoces.
Pa refundira SKDD....refundirati :vratiti/vraćati uplaćeni iznos novca; nadoknaditi, namiriti/namirivati.
SKDD ne vraca nista, izdavatelj obveznice placa kupon.
mislim da vise nema smisla odgovarati na ovakve izjave jer ide u offtopic. ali siris netocne informacije pa nebih volio da drugi korisnici pomisle ovo sto pricas.
Odgovorio sam na izjavu da SKDD to refundira kupcu.
Mozes vjezbat logiku koliko hoces, ali to je jednostavno netocno.
Onda će dobit taj dio kupona na dan isplate za godinu dana?
Dobiješ odmah pri prodaji i kamatu. Odnosno kupac ti plati tu kamatu, a kasnije to kupcu SKDD refundira na dan isplate.
ne refundira nista SKDD kupcu, kupac samo dobije normalno kupon
Nego svi ovi što su napravili gubitak u 2022. godini, nisam pratio šta su kamate na nove obveznice prošle godine inače skočile toliko puno ?
pa FED i ECB kamate dizu vec kolko, godinu dana i vise
kad se dignu "te" kamate, dizu se kamate na kredite, obveznice su krediti, kamate na stednju, etc. sve to povlaci jedno drugo
dovoljno je reci da se hrvatska zaduzila 2020 godine po 0.25%, a sada 3.65%,
Zato jer za ulagati u obveznice moras imati puno novaca, osim narodnih, sto je bio jedan od razloga zasto su pokrenuli narodnu obveznicu, da obicni ljudi mogu ulozit.
Trziste obveznica nije jako likvidno, i vecina obveznica je OTC (over the counter).
Takodjer, za vecinu drzavnih obveznica apoeni su od 100/200 tisuca dolara/eura, a kod narodne je to bilo 500 eura.
Pa ako netko raspolaze manjim iznosom novaca, ETF ili fondovi su mu jedina opcija.
edit: takodjer sam zaboravio napisat da neke obveznice su dostupne samo institucijama, a ne i fizickim osobama.
da, na trzistu ce vrijedit manje jer ljudi/institucije zele prodat obveznice koje nose manji prinos, i kupit one koje nose veci (sto je i logicno zar ne)
kao sto sam i napisao gore, institucije/fondovi/etfovi trguju obveznicama da bi ostvarili prinose (i to naplatili), ne drze samo do dospijeca i ubiru kupone
trziste obveznicama je ne znam kolko puta vece nego dionicama, tamo su velike pare u igri, tako da svaki postotak donosi ili odnosi velike svote novaca
ne znam za koj fond pricas, ali neki nasi fondovi nemaju ciste dionice i obveznice vec ETFove, cisto FYI
kod ETFa / fonda nije isto kao kada imas cistu obveznicu, jer oni obveznicama trguju, a ne kao i vecina retail investora samo drze do dospijeca
kod ETFa cijena same obveznice utjece na cijenu ETFa, tipa, kamatne stope gore, losije obveznice idu dole, sto znaci i da cijena ETFa ide dole
kod fondova, pogotovo ako su mirovinski itd, takodjer postoje zakonski propisi sto moraju raditi
ponekad ti zakonski okviri isto utjecu na cijenu samog fonda jer moraju kupiti nesto sto nema bas financijskog smisla, ali zakonski su primorani
tako da je najbolje ako je moguce, drzati direktne obveznice, koje drzis do dospjieca, i onda imas pravi exposure koji ti malo umiri porteflj
P.S. tako je i kad je corona dosla sve se strmoglavilo dolje, cak dan danas se neki obveznicki ETFovima nisu oporavili od toga, ali da si drzao direktno obveznice ti je svejedno jer na kraju uvijek dobijes glavnicu nazad (osim ako naravno ne defoltira)
ako kamate nastave rasti, a sve upucuje na to , vrlo je vjerojatno da se na zimu zaduzimo za 4+, sto bi onda ove obveznice pogurnulo na trzistu
Ma sve je jasno. Najbitnije je zarađivati više nego što trošiš te više kalorija trošiti nego pojesti i eto cijele životne filozofije. Usput bi dodao i čuvanje zdravlja.
ja bih samo mrvicu izmjenio i rekao da je bitno trositi manje nego sto zaradjujes.
ja sam bio onako 99% uvjeren da ce biti znatno visa nego 3.25
kao sto sam napisao prije, da su izasli sa 3.25, previse bi se ljudi htjelo upisat, morali bi vracat pare, stavljat limite, i bio bi fijasko
ovako je win win situacija
sad mi je malo zao da nisam jos vise ubacio...ah...
EDIT: jedino nisam zadovoljan sto je isplata kamata na dan zena...sad zna zena da imam, i ode mi kupon tik tak
? kako misliš spemiti razliku daj me prosvjetli
pa godišnji kupon na obveznicu je 3,65% znači dali su više nego što je bilo u prospektu 3,25%
pa valjda je ocito da se zajebavam
I sada ce HDZ spremiti u djep razliku izmedju sto su dali nama po 3.25 i 3.65! kakvi lopovi!
vrlo vjerojatno da u short term mpw ide jos dole, ali long term trebalo bi se to stabilizirati i otici gore gdje i spada
kako pada, ja kupujem. vidjet cemo.
"First rule in government spending: why build one when you can have two at twice the price?"
mislim da ih je bilo strah da ako kazu vecu kamatu da bi previse ljudi se upisalo, onda bi morali vracat, a onda bi samo raspizdili ljude
Rekli su od pocetka da ce vjerojatno dozvoliti vise od 1mlrd, no vidjeti ce kako ce biti odaziv. Znam da sam negdje slusao kak prica o tome, kao sve je fleksibilno.
Isto kao i sa kamatom, ja mislim da ce je dignuti na oko 3.5, sumnjam da ce ostati na 3.25
Ja sam zato pozurio prvi dan odmah da rijesim jer sam pretpostavljao da ce biti navala.