Jedna bitna stavka koja se uvijek zaboravi napomenuti, a to je da sve preko 100 tisuca eura depozita ide Radnickoj Fronti.
Posts by zdenkic
-
-
Smanjit ce cijene nekretnina kao sto je to ucinio APN. Samo ce ovo biti APN to infinity.
-
Vrlo je jednostavno razumijeti zasto su se u komunizmu mladi bunili vise nego sada.
Znas onu staru izrecicu, "kruha i igara".
Danasnja mladez je zaokupljena stvarima koji ih vecinom otupljuju, i to ih umrtvi da bi se bunili.
Tiktok, igre, internet, youtube, sto god. Ne kazem da je sve to lose, ali jednostavno djeca i mladez imaju kako ubit dosadu.
Kada nisi imao nista zabave, onda si razmisljao, i imao vremena skuziti da nesto sto vladajuci donose, nije dobro za tebe i tvoju buducnost.
Sada si na mobitelu 20 sati na dan, niti ne vidis sto se desava oko tebe. Kakvo bunjenje.
Onda ti jos vladajuci malo bace soli kako je krivac za tvoj neuspjeh "netko drugi", i to je to. Ljuti su na susjeda koji je uspio, jer mu je on krivac.
Zato i zazivaju poreze na nekretnine, na apartmane, ma sve uzmi drugima, jer ce tako meni biti bolje.
A tu dolazimo do one druge uzrecice, "podijeli pa vladaj".
I tako svijet funkcionira vec tisucama godina. Vrlo jednostavno.
-
Osiguran je do 250 tisuca, no po novome, izgleda da je osigurano unlimited money!
A najbolje je drzat kes u americkim treasury, tbills, bonds, i ostalo.
Pa upakiras od par mjeseci do par godina, napravis cascade kupnjutako da ti je u biti neki cash uvijek dostupan.
EDIT: sorry vidio sam sada da je pitanje usmjereno na HT
-
pa razlika je jer u toj nekretnini koju si krvavo kupio zivis
nitko nikoga ne tjera da ulozi u dionice, obveznice, crypto i sto god
krov nad glavom moras imat, dal u najmu, dal u kreditu, kako god
i ako sam ja nesto kupio, onda je to moje
i ne mogu shvatiti ljude koji zele svoju nekretninu koju su kupili, na nju dali porez, dati drzavi, i postat najmoprimci
i nikakav argument ne postoji koji bi me uvjerio u suprotno
Da, to je bolje za tebe jer tako ti neces imati stan koji si vec platio, vec ces porezom placati uhljebe koji nece raditi nista i zivjeti na tvoj racun
Aha, sada shvacam, odlicno! Tax me daddy!
ne znam kako ljudi ne shvacaju da uhljebi potrose SVE sto dobiju, i uvijek im je malo
sve poreze koje ubiremo, da smanjimo uhljebe, optimiziramo sve, imamo para ko u prici
ali to se nece napraviti, uhljeba ce biti jos vise, i trebat ce stalno vise novaca za namiriti gluposti
a najveci problem je taj da kad jednom porez dodje, GOTOVO JE
vise nema nazad
pa cak i ako ti stave da ti prva nekretnina u kojoj zivis nece biti oporezivana, i to ce promijeniti kada im zafali novaca
a zafalit ce im, pitanje je samo vremena
-
Tko je bio na skijanju, zna da pivo košta 4,9EUR.
I zašto toliko ne bi koštalo i na Braču ili u Rovinju?
razlika je sto "na skijanju" ljudi ne zive
nakon sto odu turisti u rovinju ostanu i penzici, i bolesni, i siromasni, i djeca, i tinedjeri, itd itd
a skijaliste se zatvori i ceka drugu sezonu
-
razlog zasto mi je ovo bolna tema i stalno spominjem ameriku je jer sam jedno vrijeme zivio gore nekoliko godina, i vidio sam iz prve ruke kako im je sistem napravljen da bi te doslovce drzali u saci cijeli zivot
kolega sa posla je placao porez oko 4500 dolara godisnje na njihovu kucu, koju je naravno imao na kredit
samo taj godisnji porez mu je bila jedna mjesecna placa, meni je to bilo nepojmljivo
sistem je napravljen da samo radis i radis i juris i ako se nesto desi, preko noci si na ulici
kod nas toga nema, i nije mi jasno kako ljudi zele to promijeniti, to mi je tako nepojmljivo
da moras cijeli zivot biti u strahu i raditi jer ako ne, zavrsis na ulici kao beskucnik
jako zanimljiv podatak, koji je gotovo nevjerojatan, 50 posto beskucnika u americi ima posao. jel mozemo mi to zamisliti?
razbolis se, izgubis posao, nikoga ne zanima nista, porez moras platit ili ti odmah prodaju kucu da se naplate i hop na ulicu
u nekim saveznim drzavama je grace period na neplacanje samo godinu dana, nakon godinu dana, uzmu ti kucu
ne samo to, nego se moze desiti da ti uzmu kucu a ti i dalje moras placat kredit
zato tamo imaju ljudi, pogotovo middle class, nekoliko poslova, voze se na posao po sat/dva vremena pod normalu, itd itd
predivno
evo bas jedan clanak od danas sa yahooa (preporucam procitati komentare): https://finance.yahoo.com/news/states-hi…-230003864.html
prosjecni godisnji porez u new jerseyu, 10 tisuca dolara
a evo prosjecne godisnje place u NJ-u, od 50 tisuca dolara, i to je prije poreza: https://www.talent.com/salary?job=&location=new+jersey
znaci 20% od place ti ode na tax. i to je ljudima normalno?
i molim vas nemojmo pocet o tome kako nece nasi tako, nasi ce biti manji itd itd
koja je vlada ikada u povijesti civilizacije htjela manje novaca i vlasti?
jednom kada se uvede, porez ce se samo povecavati, kao sto se povecava sve ostalo
a da ne pricamo o procjenama...
imat ces stan koji si platio 150 tisuca, a oni ce ti reci da ti zapravo vrijedi 300 tisuca, i na to ce ti opalit porez
moram popit tabletu za smirenje
-
Ima na desetine ili stotine tisuća takvih rubnih, nedefiniranih. nesređenih vlasničkih odnosa i nisam bas uvjerena da se naša država može nositi s time pa onda je kolega Paulie vjerojatno u pravu da ovaj porez neće biti još godinama uveden dijelom i iz ovih razloga koje sam ja nadodala.
poznavajuci hrvate, to ih nece sprijeciti da ne uvedu porez, nego ce ga prvo uvesti, i onda pocet komplicirat stvari polurijesenjima, kao sto uvijek rade
jer ako oni cekaju da rijese katastar prije nego uvedu porez, porez nece uvesti doslovce nikad
-
e mozemo ti trazit 101 i 111, ali ako nemas kome prodat a trebaju soldi otice to i po 90-80-70-60… ako netko ne bude spreman vise platit
nece, i ako mislis da hoce, onda si jako naivan
to je moglo otici tako da je hrvatska ostala na kuni, i da nismo u eu, te da strani ulagatelji i stranci ne mogu kupovat nekretnine olako
ali to nije slucaj
mi smo malo trziste, koje je otvoreno svijetu, a svijet je velik i ima jako puno bogatasa i korporacija koje samo cekaju potamanit sve, pogotovo obalu, a vec su i poceli kao sto vidis, pa prodaju obalu iako je zakonom zabranjeno, i tko im sta moze, nista
ti mislis da ce ti takav spustiti cijenu stana za domace stanovnistvo jer je dobar u dusi?
kao sto stalno pricamo kako ljudi nece na more jer je preskupo, tko ce iznajmit tako skup stan, tko ce prodat tako skupu supu, i tko ce platiti tako skupe proizvode iz ducana
pa ako nitko ne kupi, smanjit ce cijenu
how is that going?
-
Ma svi su sve pokrali, jedino vi koji ništa nemate pošteni.
oni bi krali onima koji imaju
-
nije good for me, good je za one koji to mogu placati
napisao sam vec prije, pa da ponovimo
(a vrijednost se povecava radi poreza kojeg placas, pa se u biti ne povecava nista, jer si tu vrijednost vec platio u buducnosti)
krdo ljudi nece moci placat porez, pa ce prodat, ali nece prodat po jeftinije, vec ce prodati po vecoj cijeni jer ce netko to uvijek moci kupiti
pojedinci i korporacije ce hoardati nekretnine, jer ce moci placati poreze na njih, i to ce se kroz najam preliti na najmoprimce
i ponovno da se ponavljam, pogledaj ameriku, gdje ljudi koji spajaju kraj sa krajem zive u kucama koje imaju veliku vrijednost
uzalud ti to kada je to samo na papiru, pa ako je prodas, ponovno ne mozes kupiti nista jer je sve skupo
a bottom line je i da tu nekretninu koju placas ne posjedujes ti, vec drzava
u najmu si kako god okrenes, samo jedan najam placas vise, drugi manje
privatnog vlasnista nema
tj ima neka caka u americi kako dobit privatno vlasnistvo, zaboravio sam sada naziv, zajebana procedura koju ima vrlo mali broj ljudi
-
vrijednost nekretnina ce se povecat, a ne smanjit, jer ce porez morat biti ukalkuliran u vrijednost
primjer: imam stan koj mi vrijedi 100 tisuca eura
placam porez 1000 eura godisnje
ako prodam za godinu dana, zelim 101 tisucu eura, da si vratim porez koj sam platio
i sad to racunaj nakon 5/10/15 godina
ne treba biti pametan ili izmisljat toplu vodu, dovoljo je pogledat kako to funkcionira u americi
rente su 1500 dolara , a stanovi u milionima
a ti si drago moje milo dijete jako naivan ako mislis da ce biti drugacije
moci ces kupiti i rupu na kredit, na koj ces onda morat placat i porez
vrlo vjerojatno je da neces ni tu rupu moci kupiti
-
valjda ti je jasno da oni drže većinu općina i županija i da bi novac od poreza na nekretnine opet išao njima?
ja ipak mislim da nebi
svi porezi do sada su se potrosili na glupe stvari, ali taj porez od nekretnina bi bio prvi porez koji bi oni to potrosili na pametne stvari
treba biti pozitivan i vjerovati im
podrska
-
nije problem samo cijene smjestaja ili ugostitelja, njemcima je najveci problem sto cijene iz njihovih kauflanda, lidla, i dma su cak nekoliko puta skuplje nego kod njih
a njemci su picajzle i preko toga nece proci
redovito se njemci bune jer je prosle godine pivo bio platio 13 kuna, a ove 15, i htio je popust tih 2 kune. iako ima para ko blata
ove godine ce se mnogo njemaca jako neugodno iznenaditi kada vide da im ono isto sto kupuju doma, ovdje dodje puno skuplje
tako da moja pretpostavka je da 2024 ce se zapravo osjetiti utjecat inflacije i eura , prvenstveno njemaca i austrijanaca
-
zato se ZABA drzi na istom
nema do hrvata
-
vjerojatno bi se dalo uzeti koj bank etf, danas su otisli dole 15ak %, pa i ako propadnu ove banke, zamijenit ce ih drugima pa ce se etf oporaviti
-
Ako ne propadne, cijena će se vjerojatno vratiti
ovaj quote cu si uokviriti i stavit iznad monitora
-
u zaostaloj europi nemaju printere kao mi preko bare
-
imate i pausalni porez i pausal turisticke pristojbe
oba se placaju po broju kreveta
-
bilo bi lijepo da ht padne, nikako da ih kupim, sjetim ih se uvijek kada je dividenda blizu, a onda je cijena prevelika
i tak vec godinama