1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. zdenkic

Posts by zdenkic

• Porez na iznajmljivanje nekretnina

• zdenkic
    • July 20, 2023 at 4:09 PM

porezi su u rangu kao i obrtnici koji se pausalno oporezuju

nemoj zaboravit da taj isti apartman koji netko iznajmljuje, si morao izgraditi, i platiti

kao i sve rezije, namjestaj, itd itd da ne nabrajam

nista od toga ti se ne gleda i ne priznaje kao trosak

prosjecna popunjenost je oko 60ak dana, a prosjek cijene je prosle godine cini mi se bio isto tako, nekih 60ak eura

znaci prosjecno, prihod je oko 3/4 tisuce eura, na to oduzmi ciscenje, rezije, provizije, pdv na provizije, turisticku clanarinu

ako imas 4 kreveta, platis 400 eura samo porez, nebitno dal si bio popunjen 5 ili 55 dana

obrtnik pausalac do 11 tisuca eura godisnje prihoda, plati porez 169 eura, tri puta manje

a obrtnik pausalac nije trebao uloziti 150 tisuca eura za apartman

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• zdenkic
    • July 17, 2023 at 7:09 PM
    Quote from st-brajo

mene živo zanima tko ovaj ukrajinski junk dug trenutno kupuje, jer će upravo taj diktirati pravila nakon rata.

ja sam htio...nisam se usudio, a trebao sam

• Birtija

• zdenkic
    • July 17, 2023 at 12:13 PM

pa normalno da moze, ako hoce, ali nece

i novi sustav naplate ce takodjer uvesti svo troje, bina arz i hac, tako da, dogovor je uvijek moguc

problem je kod novog sustava naplate da ces morat kupit enc, i onda dodatno placati prolaz kao sada, a imamo jedne od najskupljih cestarina na svijetu

pula ucka 11.20 eura....a tunel smo mi platili da ga izgrade jer su sa place uzimali

al sta ces, mi smo tu da nas deru

• Birtija

• zdenkic
    • July 17, 2023 at 11:56 AM

ma kad se ta guzva na luckom napravi, taj cep se ne ocisti sve do bosiljeva, a ponekad i dalje

problem koj se rijesi doslovce preko noci sa vinjetom, ali, kad nece vinjete i mos ga jebat

najjace mi je kad su proveli svoje istrazivanje i zakljucili:

„Ispitivanje provedeno 2019. pokazuje da je 70 posto vozača bilo upravo za model ‘plati koliko voziš’ umjesto klasične vinjete.

:D

• Birtija

• zdenkic
    • July 17, 2023 at 11:53 AM
    Quote from Junius

Klip kukuruza 3€

ajde kukuruz barem moras ocistiti i skuhati ili okrenuti na rostilju, pa imas tu kuhalo/rostilj ili sto vec koriste koje nesto kosta

al ovo je lubenica, koju samo narezes...mislim nije mi ni palo na pamet da moze bit tri eura

no, ponuda i potraznja...nikog nije bilo na standu, tak da mislim da su prodali cetvrtinu narezane lubenice tu vecer

• Birtija

• zdenkic
    • July 17, 2023 at 11:44 AM

sladoled vise nije fora, u subotu sam platio jednu krisku lubenice 3 eura

• Turističke dionice i perspektive

• zdenkic
    • July 17, 2023 at 11:20 AM
    Quote from Junius

Čisto sumnjam..bio sinoć u Splitu, nemam se dojam da je sredina srpnja...nema turista ni blizu...

eto o tome sam i ja pisao, jednostavno turista "nema nigdje"

nesto ove godine rade drugacije, drugdje se zadrzavaju, al jos nisam skuzio sto se desava

mislim nema ih na cestama, nema ih na plazi, nema ih u ducanima, nema ih u kaficima, nema ih u restoranima

a po brojevima ih ima vise nego prosle godine

sto rade, hlade se u sobi cijeli dan? nema mi smisla

• Birtija

• zdenkic
    • July 16, 2023 at 8:38 PM

gle ja ne zelim pijane engleze uopce na ulici, jer je moja ulica mirna i u tisini 9 mjeseci izvan sezone

ne zelim ni da nemam parking

ne zelim niti da bude guzva

i mnogo toga ne zelim

rjesenje? zabranit turizam

• zdenkic
    • July 16, 2023 at 8:30 PM

te zabrane i ine gluposti vjerojatno plasira hotelska "mafija" koja se priprema za porez na nekretnine , pa si misle pokupovat cijelu obalu

naravno da im mali iznajmljivaci smetaju iako realno klijentela koja ide u apartman, ne zeli u hotel

struktura turista se promijenila, mnogo mladjih generacija si pokupuje sve u lidlu/kauflandu, spremi za jesti doma, i onda ide van lumpovat nakon sto su se napili na terasi

i naravno uzme si apartman preko airbnba jer se ne micu sa mobitela

ja sam protiv ikakvog uplitanja drzave u ruku slobodnog trzista

mislim ako zabrane iznajmljivat turistima stanove, budu ih iznajmljivali na crno, ja prvi, namjerno budem kupio apartman da ga iznajmljujem

fight the system! :D

• zdenkic
    • July 16, 2023 at 10:02 AM

problem uopce nisu porezi malih iznajmljivaca

problem kod malih iznajmljivaca i poreza je to sto je puno njih na crno, pa ne placaju ikakve poreze

cak i turisti, tj stranci koji su kupili apartmane, sada te iste apartmane iznajmljuju, na crno

jer kud svi tud i mali mujo

ali ja ne znam zasto inspekcija nece doci i to rijesiti, na to pitanje odgovor stvarno ne znam

znam neke iznajmljivace, pa ima siguno 20ak godina da rade na crno

nikad lipe nije platio

• zdenkic
    • July 16, 2023 at 12:59 AM
    Quote from Junius

Ali bi plaćao porez na dobit od 12%+ morala bi barem jedna osoba biti na plaći.

pa nebi placao jer nebi imao dobit, to je i cijela poanta (porez na dobit je sada 10%, smanjili su)

bio bi vlasnik na minimalnoj placi, a ako je vec zaposlen, sto vecina ljudi i je, nebi placao ni doprinose

mislim kod iznajmljivaca mnogo ljudi zaboravi da je taj apartman nesto i kostao

svi to uzimaju zdravo za gotovo , i gledaju sav prihod kao zaradu

logikom poreza na dobit, iznajmljivac teoretski nebi poslovao sa dobiti dok god ne otplati apartman

• zdenkic
    • July 16, 2023 at 12:54 AM

e da, zaboravio sam jos, ako je u sustavu poreza na dobit, onda iznajmljivac nebi placao niti pdv

• zdenkic
    • July 16, 2023 at 12:30 AM
    Quote from Normani

Daj malo ovo opširnije pojasni iz porezne i poduzetničke perspektive. Kako misliš, "nikada ne bi platio porez"?

firme su porezni obveznici poreza na dobit

dobit je razlika izmedju prihoda i rashoda, znaci ono sto "ti ostane", e na to platis porez, ako ti ne ostane nista, ne platis nista

e sad, da je iznajmljivac obveznik poreza na dobit, onda bi to ovako izgledalo

jedini prihod koji bi imao, je ono sto dobije od turista u najmu

a pod rashode, bi mogao staviti sve sto koristi za svoje poslovanje, sto je u biti sve

znaci to je apartman koji iznajmljuje (dal u cijelosti pa kroz amortizaciju ili kredit koji placa jer je kupio apartman), rezije od apartmana, booking i airbnb provizije, troskovi ciscenja, namjestaj, auto sa kojim bi obavljao svo to poslovanje, kozmetika koju kupuje za apartman, itd

sve to bi islo u trosak, i oduzimalo bi se od onog prihoda koji je ostvario najmom

iznajmljivac bi na kraju godine poslovao sa gubitkom, i posto nema dobiti, nebi platio porez

• zdenkic
    • July 15, 2023 at 6:52 PM

glupo je usporedjivati porezni tretman hotela i privatnih iznajmljivaca

da privatni iznajmljivac koristi porezni tretman kao hotel, nikad poreza nebi platio

sve bi mu islo u trosak, i rezije, i apartman kojega je izgradio, i namjestaj, i ciscenje, itd

a te fore o hotelima, to je bilo tako do 90tih, kada su turisti jeli puni pansion i navecer isli na plesnjake

prosla su ta vremena, lijepo ih se prisjecati ali uzalud je zaliti za njima

• Inflacija

• zdenkic
    • July 12, 2023 at 6:19 PM

thank you biden!

• zdenkic
    • July 12, 2023 at 6:18 PM

pa sve su vile, ili stare renovirane ili nove moderne , vecinom dolaze turisti boljeg imovinskog stanja

nije cudo da imaju bazen vec sam napisao kakva vrsta turista dolazi, bucnu se u bazen i ne zanima ih nista vise, vecina ih niti na more ne ode

inace sto se tice bazena, turisti su dolazili i nisu trazili bazen do nekih , ajde lagat cu sada al jedno 10 godina

onda su pocele vile sa bazenima, i sada je bazen doslovce standard, nitko nece ni primirisat ak nemas bazen

vode nestane skoro pa svake godine, a sada u dosta sela vec dizu stare i stavljaju nove vodovodne cijevi veceg formata jer jednostavno ima previse bazena i nemogu sve potrebe zadovoljit

edit disclaimer: pricam samo za istru, za dalmaciju ne znam da postoji :)

• zdenkic
    • July 12, 2023 at 5:15 PM

u mjestima poput motovuna groznjana barbana su vecinom vile koje su skuplje nego privatni apartmani po obali

tamo dolaze turisti koji zele mir i bazen, skoknu unutra i "ne micu se sedam dana"

po malim selima nerijetko vidis porsche, ferrari, lamborghini i slicna auta

• zdenkic
    • July 12, 2023 at 1:49 PM
    Quote from Lemi

ACI, ADRS,HIMR,ILRA,MONP,PLAG,RIVP,TUHO ukratko

jel mogu ja to pokupovat sve? kao pokemone? :)

od hrvatskih imam samo zabu i ht, moram jos nesto da mi dividenda koja kapne ima smisla

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• zdenkic
    • July 12, 2023 at 1:47 PM

s obzirom na kuglicu sladoleda, portfelj ti sigurno nije ispod 10 miliona eura ^^

• zdenkic
    • July 11, 2023 at 5:47 PM

koje sve turisticke dionice imaju dividendu kod nas?

arena hospitality group, valamar, za te dvije znam

1. Privacy Policy
  2. Kontakt