1. za ovo znam iz prve ruke da par vecih hotela ovdje ne kupuje od domacih ljudi, dapace, dolazi im nabava direktno iz inozemstva
lokalni opg vise prodaje apartmanima i kucama za odmor jer stranci zele autohtono i pojest i popit
1. za ovo znam iz prve ruke da par vecih hotela ovdje ne kupuje od domacih ljudi, dapace, dolazi im nabava direktno iz inozemstva
lokalni opg vise prodaje apartmanima i kucama za odmor jer stranci zele autohtono i pojest i popit
slazem se sa ovime napisanim, ali takodjer bih dodao da bi u hotelima se trebali zaposljavati lokalni stanovnici, sto se ne desava
pa tako imas (po istri) hotele gdje umjesto da radi lokalno stanovnistvo rade nepalci i filipinci, dok je lokalno stanovnistvo bez posla
kakav je tu razvoj za lokalnu zajednicu? nikakav
referirao sam na lidl kojeg sam i spomenuo i ostale trgovacke lance poput kauflanda, lidla, spara itd.
prvi diskontovi koji su donekle licili na danasnje (iako su vise licili na skladista) su se poceli pojavljivati 90tih
u jugoslaviji nije bilo masovnog privatnog smjestaja, masovno je pocelo sa hrvatskom, sto brojke novih apartmana iz godine u godine i podkrijepljuju
apartmani isto placaju porez, ne znam zasto se stalno pravimo da ne placaju
kod apartmana prihodi ostanu lokalnom stanovnistvu, a kod hotela dobit ide dionicarima
tak da taj seljak iz vinkovaca moze imat korist od hotela jedino ako ima njegove dionice
ovo je kent
zaposlenost domacih ?
hoteli zaposljavaju nepalce indijce i filipince
vjeruj mi da i hotela ima svakakvih, od odlicnih do katastrofa, isto kao i apartmana
u tvojem primjeru, izmedju 1000 soba ili 1000 apartmana, sigurno ce bolje proci vlasnici apartmana, koji su vecinom domaci ljudi i od apartmana imaju direktnu korist
od hotelskih soba nemaju domaci ljudi nikakvu korist
zaba je malo prebahata
dati 1 posto dok hpb ili kent daju 3+...
ne znam koliko vam poznato.... ali nikad udio hotela u turističkoj industriji nije bio manji nego li danas.
sto je i za ocekivati jer su apartmani poceli dolaziti nakon sto smo postali hrvatska
u jugi su bili hoteli i kampovi, turisti su jeli u restoranima i na vecernjim plesnjacima, a samoposluzni ducani nisu postojali pa nitko nije ni kupovao u lidlu
vremena se mijenjaju
kaze predstavnik hotela da mora biti manje apartmana i vise hotela
surprised pikachu face
jel su to stvarno nove kamate ? kao podigli su na 1%?
EDIT: jesu, primjena od 2.10.
https://www.zaba.hr/home/med/dok/2475/2475-kamatne-stope-na-stednju-gradana-od-02.10.23..pdf
uzas
cekaj, u pdfu pise da je na 6 mjeseci kamata 2,10
a na godinu dana i duze sve po 1
rat jedan, rat drugi, inflacija, americki izbori
nekako mi dodje da izadjem iz marketa i cekam u cashu dok sve to ne zavrsi sljedece godine
al sa druge strane , imam osjecaj ako izadjem da ce market otici 30 posto gore
Sve u redu, a što ako Nepalac da / dobije otkaz, ali ne želi van iz stana? Tko će ga izbaciti? Dodatno, sada oni moraju imati poslodavca kad dolaze, ali promjena ide upravo u tom dijelu pa me zanima gdje će se ti ljudi smjestiti dok ne nađu posao, hoće li biti spavanja po klupicama, geto ili pak neposredno iznajmljivanje stana / hosteli?
pa trenutacno ako dobije otkaz ukida mu se radna dozvola i mora van zemlje, sada to nije problem
problem ce nastat kada im se dozvoli dolazit bez smjestaja i posla
doci ce geta, stanove ce im iznajmljivati aktivisti i razne udruge na svoja imena, spavat ce po parkovima i napustenim zgradama, i zivjeti ce njih 10ak u jednom stanu kada taj jedan uspije iznajmit
mislim nije da su to neke znanstvene nauke, sve se to desilo isto stranim zemljama, i nema razloga da cemo mi biti jedini koji ce biti razliciti
ako im mi dozvolimo da udju bez posla, iskreno, u roku par godina mozemo se pozdraviti sa hrvatskom kakvu znamo
a po mojoj procjeni to ce najvise utjecati na turizam, jer po ljeti ce svi nahrliti na more/obalu, gdje ce moci spavat po raznim sumama, parkovima, i plazama ilegalno
to se i dogodilo ove godine u istri, srecom u malom broju, no strah me sto ce se desiti sljedece
Meni su u najcijeloj priči najluđi najmodavci koji im iznajmljuju sobe / stanove. Gotovo nitko ne solemnizira ugovore o najmu, a poslije ako ih hoćeš izbaciti legalno ima barem pet godina posla (parnica + ovrha radi iseljenja), živo me zanima u kojem stanju bi našli stan nakon svega toga...
iznajmljuju sobe poslodavcima, a ne nepalcima direktno, tako da nemaju problema sa ugovorima i neplacanjem
sada ako to promjene, e onda ce pocet problem, jer nitko normalan nece iznajmit nepalcu stan, koji nemaj nikakav posao niti primanja, a upravo to kao sto si rekao, ako ne plati nemozes ga izbacit.
znaci doci ce , i onda ce trazit stan i posao. mozes mislit na sto ce to licit, na ista geta kao sto postoje u svakoj drugoj europskoj drzavi koja ima isti princip
navodno danas postoje na više mjesta tuneli ispod tog zida
tuneli postoje oduvijek, karteli svercaju i drogu i ljude i djecu vec desetke godina
al meni nije jasno da nakon sto se zna kako imigracijska politika utjece na lokalno stanovnistvo i sigurnost, kada jedna svedska priznaje da je zajebala , zasto mi to radimo?
toliko glupi da mislimo da se to nama nece desiti ne mozemo biti, jel to onda namjerno? koji je razlog?
sinkronicitet! baš kad sam pisao o ovome, stigao mi i mail s ponudom za Toyota Prius, isto PHEV
cijena: od 48k do 57k eura
autonomija na struju: 72-86 km
navali narode!
(te iste pare ako staviš u neku naftašku dionicu, s div. yield recimo 5% pa donese ti čistih 2.500 godišnje, bez rasta same dionice što je nekako za očekivati)
jel ima neke takve dionice na europskom trzistu? da mi ne uzimaju amerikanci 30% od dividende
za skladistenje sladoleda u austriji po zimi di je hladno treba puno manje postrojenja i logickih zahvata nego na hvaru u osmom mjesecu kad uzegne
cistom logikom dolazimo do zakljucka da je onda i kuglica sladoleda jeftinija na skijalistima nego po nasim kampovima
a tek lockhead martin....
koliko vidim puno doktora i inzinjera slavi po europi, nadam se da se nece neko sranje desit
jel to samo domace dionice ili i strane?
tako i svi (ilegalni) migranti po europi dobijaju lovu za nista, zato i dolaze
u njemackoj je to prije bilo 500 eura mjesecno, plus sto im plate zdravstveno i stan, odjecu obucu telefon javni prijevoz i jos krdo stvari
treunutacno u europi samo budale rade, a ta budale oporezuju da bi platili svim ostalima beneficije
normalno da to nije odrzivo