1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• Ulaganje u obveznice

• Junius
    • February 20, 2023 at 11:34 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from D_artagnan

Pa to bi trebalo bit nekako normalno do mirovine skupit neki fini iznos da kad odes u mirovinu to fino vecinu prebacis u obveznice i imas svake godine sigurne prihode za normalan ugodan zivot 😀.. sa malo % se igras i sa dionicama

pod uvjetom da imaš japansku "inflaciju" :S

Počeli smo kao i BOJ, država sama sebi duguje i plaća kamatu...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

A i HPB kao država firma ima nešto javnog duga u svom vlasništvu, preko osnovnog računa:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

A sad o ovoj narodnoj obveznici koja će služiti za refinancirane ove međunarodne obveznice:

Ukratko država izdaje narodnu obveznicu, kamata 3,25%, kako bi refinancirala međunarodnu obveznicu sa kamatom od 5,50%, ušteda za državni proračun od ove državne operacije je na godišnjoj razini 2,25% iliti 32 milijuna €.

Što je najbolje popravit će se i tekući račun platne bilance, jer više neće 83 miljuna $ na ime kamate izlaziti iz države u ruke stranaca, već će sva kamata ostati u vlasništvu hrvatskih fizičkih i pravnih osoba....rekao bi win-win situacija i za državu i za narod.

• Brokeri i brokerske naknade

• Junius
    • February 20, 2023 at 10:40 PM
    Quote from TvrleTitan
    Quote from Junius

Čisto da se vidi koliko brokeri malo naloga izvrše, ove godine Erste broker je proveo samo cca 1200 naloga u mjesec dana. Od toga sam ja napravio 3%.

Čekam da mi pošalju obračun provizija za 2022, ali po mojoj procijeni sam im ostavio u 2022 oko 25k do 30k kuna na ime provizija i naknada.

To je vrlo zanimljivo; gdje se mogu vidjeti informacije o broju naloga koje je Erste broker proveo ove godine? Gdje si našao tu informaciju?

prva četiri broja označavaju redni broj naloga u kalendarskoj godini, a zadnja 4 broja godinu u kojoj je nalog proveden.

• Ulaganje u obveznice

• Junius
    • February 20, 2023 at 9:41 PM
    Quote from Moller
    Quote from D_artagnan

A cuj ta ekipa koja ce uzeti obveznice bi inace dobila 0%.. koliko zadnjih par godina dobija… ili svake godine gubi po 10-15% na inflaciji… jbga

a je i to, uvijek ima ljudi s velikim iznosom novca i nije ga lako uložiti, gledam naše mirovince, ni oni se baš ne snalaze

Da imam milju € kapitala, konzervativno bi zaradio min. na godišnjoj bazi, za inflaciju i ekstremno lagodan život za RH pojmove. Na ovoj minimalno volatilnoj burzi, jednostavno moraš zaraditi, ako si srednje informiran i imaš makar malo osjećaja za trgovinu. Eto mojih 5 euro centi. Gubici su mi uglavnom oportunitetni trošak uzrokovan relativno malim kapitalom, pa sam prisiljen raditi trijažu među dionicama bolesnicima.

• Porez na kapitalnu dobit

• Junius
    • February 19, 2023 at 8:16 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Junius

Bolno mi je o tome pričati, taj sam događaj već potisnio u memoriji :D

Nadam se samo da je to cijena jednog boljeg ručka, a ne jednog manjeg polovnog auta srednje klase, kako kolegica Ivana tumači uspjeh :D

Nije ni blizu ručka, ali ni blizu auta srednje klase.

• Ulaganje u obveznice

• Junius
    • February 19, 2023 at 8:15 PM

Ova obveznica je dobra, ali ne za sudjelovanje u primarnoj emisiji, već recimo za stavit nalog na burzi na 95% od nominalne vrijednosti..pošto će bit masa mali ulagača, nekome će zatrebati novci već za koji mjesec, stoga ovdje ne treba brzati...

• Junius
    • February 19, 2023 at 7:57 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Junius

Odradio prijavu JOPPD obrasca preko e- porezne i izvršio uplatu poreza i prireza preko mobilnog bankarstva...riješeno u desetak minuta...

I koliko ste platili PKD-a, ako se smije znati?

Bolno mi je o tome pričati, taj sam događaj već potisnio u memoriji :D

• Junius
    • February 19, 2023 at 4:45 PM

Odradio prijavu JOPPD obrasca preko e- porezne i izvršio uplatu poreza i prireza preko mobilnog bankarstva...riješeno u desetak minuta...

• Junius
    • February 17, 2023 at 10:41 PM

Jedno pitanje JOPPD obrazac za 2022 ispunjavamo u kunskim iznosima???

• Ulaganje u obveznice

• Junius
    • February 17, 2023 at 10:39 PM
    Quote from Manu

U svakom slučaju puno je bolje od banke. Rizik je isti ili čak manji a premija neusporedivo veća. Znači za nekoga kome je jedina alternativa držati na računu u banci ovo je savršeno.

Ionako je na bankovnim računima zarobljeno previše tako da banke promjenu neće ni osjetiti.

Razlika je i u poreznom tretmanu...kamata na oročenu štednju je oporeziva, kamata na obveznice nije.

• Ulaganje u obveznice

• Junius
    • February 17, 2023 at 9:26 PM
    Quote from barbosa 2.0

mene dosta pitaju o tim obveznicama, svima od reda govorim da bolje da kupe ht ili ernt, em je veća dividenda em je za 3-4mj, odnosno, ne treba čekati god. dana

inaće, ekipa uopće nije svijesna da se na prinos obračunava porez i prirez na dohodak od kapitala, također su zbunjeni što po tv-u jedni govore o dividendi, drugi o kamati a treći o prinosu pa im sada ništa više nije jasno ?(

Ne postoji porez na kamatu na državne obveznice. Vidim da puno ljudi misli da ima, ali nema. https://www.porezna-uprava.hr/Gradani/Strani…teljKamata.aspx

Ne oporezuju se slijedeće kamate:

• zatezne kamate,
    • naplaćene kamate po sudskim rješenjima i rješenjima tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave,
    • kamate na pozitivno stanje na žiroračunu, tekućem i deviznom računu koje su ostvarene od banaka, štedionica i drugih financijskih institucija i to najviše u visini koju ti isplatitelji plaćaju za pologe po viđenju. Navedeno izuzeće se primjenjuje ako je kamata za pologe po viđenju manja od najmanje kamate za oročenu štednju, odnosno ako iznosi najviše do 0,5% godišnje,
    • primici od kamata ostvarenih ulaganjem u obveznice, neovisno o izdavatelju i vrsti obveznica,
    • primici po osnovi prinosa na životno osiguranje s obilježjem štednje (isplaćena naknada iznad uplaćenih premija osiguranja) i prinosa po osnovi dobrovoljnog mirovinskog osiguranja.
  • Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Junius
    • February 17, 2023 at 8:08 PM

Evo što kaže Bingov OpenAI kako poboljšati učinak na burzi

Earning in the stock market can be challenging, but with careful planning and a disciplined approach, you can improve your chances of success. Here are some tips to help you improve your earnings in the stock market:

1. Educate yourself: Before investing in the stock market, it's essential to have a solid understanding of how it works. Take the time to read books, attend seminars or webinars, or take online courses to improve your knowledge and skills.
    2. Develop a strategy: It's important to have a clear investment strategy that aligns with your financial goals, risk tolerance, and investment horizon. You can choose to be a long-term investor, a swing trader, or a day trader, depending on your preference.
    3. Diversify your portfolio: Diversification is a crucial component of any investment strategy. Spread your investments across different sectors, industries, and asset classes to minimize risk.
    4. Monitor your portfolio regularly: Keep a close eye on your portfolio and make adjustments as needed. Be mindful of your investments and stay on top of the latest news and trends in the stock market.
    5. Control your emotions: Fear and greed are common emotions that can impact your investment decisions. Stay disciplined, and avoid making impulsive decisions based on emotions.
    6. Be patient: The stock market is known for its volatility, and it can take time to see a return on your investment. Be patient and don't panic during downturns, as the market tends to recover in the long run.

Remember that the stock market involves risk, and there are no guarantees of earnings. However, with a disciplined approach and a solid investment strategy, you can increase your chances of success.

• Inflacija

• Junius
    • February 16, 2023 at 7:44 PM
    Quote from barbosa 2.0

bome, lidl iskorigirao neke cijene natrag, pomfri koji su poskupili 100% evo ga natrag na 13kn ulje isto na -13, meso skoro da i nije poskupilo, zmrzline, konkretno margarita xxl sa 40kn danas na 30....ima toga još oho, npr. gorivo. struja kažu da neće rasti, plinska panika se stišala i cijene korigirale...evidentno je da se ovaj inflatorni pritisak, odnosno poremečaj pomalo ispuhuje

Evo polutvrdi sirevi su na akcijama počeli biti 40-50kn/kg, prije koji tjedan ničega nije bilo ispod 60kn/kg. Jaja su sada svugdje "akcijska" cca 15kn/10 komada, ljudi su jednostavno bili smanjili kupovinu jaja, i ovi su morali spusti cijenu, jer koke nesu svaki dan.

A što se tiče struje, toliko je zima bila topla, da sam u tolikoj preplati, da mi za prvi mjesec ove godine uopće nisu račun poslali.

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Junius
    • February 16, 2023 at 7:11 PM

Istra, 14,27% više noćenja u siječnju ove godine, nego lani. Nije toliko bitno za ARNT, ali ukazuje na dobar smjer.

Ista stvar i za prosinac 2022. Istra, 24,76% više noćenja ,nego u prosincu 2021.

EDIT: Neka oni samo čim prije otvore hotel u ZG-u da novi prihodi počnu dolaziti u firmu, te sa hotelom Brioni Pula, te netom obnovljenim hotelom u Austriji, trebalo bi ovu godinu novčani tok preokrenuti u jači plus.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Junius
    • February 14, 2023 at 11:51 PM

Sve se slažem...bacite pogled unazad na temi kako se reagiralo kad su davani savjeti da se proda na +190kn( makar dio).

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Junius
    • February 14, 2023 at 10:33 PM
    Quote from hugh

nego?.......imal' tko info jel na 13,5 bio sell on news?.......i one na 13 je dobro natrpalo pa nastavilo ronit.........

Kolega previše ste rigidni, to vam govorim ja koji je vrlo,vrlo oprezan...svaku dionicu treba znati u dušu kako se ponaša, a svaka se ponaša specifično i onda nema straha...

• Junius
    • February 14, 2023 at 5:06 PM
    Quote from Brljam

Nisi me shvatio, cijeli ovaj dvogodišnji pad mi se čini da je neopravdan i da se svi čudimo.

Uzeo si period od crnog labuda korone do oporavka, nije fer... ja pričamo o ovom cijeđenju od 1/2021 do sada

Sezona 2021 nije ostvarila očekivanja, plus pad Marketa 2022, plus nasilni izlazak PBZ skrbničkog. Sasvim je jasno zašto je dionica pala( barem meni je).

• Junius
    • February 14, 2023 at 2:29 PM
    Quote from Brljam

Fora je pročitati upise od početka 2021. kad je krenuo ovaj pad, dionica je u kanalu je već dvije godine... analize postotka procijepljenosti, velikog prodavača koji samo što nije sve ispucao i slične bajalice kojima si svi mi pokušavamo nešto objasniti,.. :D

Kakva bajalice??? Dionica je sa 24,82€ u 3 mjesecu 2020, došla na 46,98€ u 1 mjesecu 2021. Ovo je gotovo 100% rast u 9 mjeseci. Obično kad počnem čitati ovakve upise, znam da je rast blizu. Tajming je sve.

• Što smo danas tržili

• Junius
    • February 14, 2023 at 10:41 AM

+ADPL po 12,35€( poklopilo me jutros dok sam krmija) srećom nisam puno kupija.

• Birtija

• Junius
    • February 14, 2023 at 1:06 AM
    Quote from Junius
    Quote from verdi

meni je to toliko morbidno da ne mogu ni čitati. mišljenja sam da kad bi tu svakom drugom nasumice podijelio po 20 godina robije ništa nebi promašio. onda provesti objektivno suđenje i ostatku po 15. bolesnici koji petljaju sa djecom se ne mogu preodgojiti jer je to stvarna bolest.

Došli smo u fazu kada će MUP kucati na vrata za svaki negativan komentar u vezi ovog slučaja...mukla mi je od ovih ekstremnih woke ljevičara.

Evo prva žrtva je ludasti Pernar. Točno se osjeti monetum kada će krenit zatvarat. Odvratno.

• Birtija

• Junius
    • February 13, 2023 at 7:19 PM

RH suci popili kaznenu prijavu na 33str. radi posvajanja iz DR Kongo.

Prijava protiv sudaca koji su nezakonito ovjeravali nezakonite odluke sudova iz Konga, 3 2 2023
    Na znanje: prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, Pravni fakultet, Zagreb 3. veljače 2023. saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto saborska zastupnica dr. sc.…
    www.academia.edu
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt