Mislim da je pad dolazaka bas ovoliki kao u prvom linku u 7 mjesecu svi mediji bi pisali o tome, nesto tu nije kako treba sa statistikom
Kad ITZ objavi mjesečni podatak podaci se slažu, par tisuća noćenja manje...
Mislim da je pad dolazaka bas ovoliki kao u prvom linku u 7 mjesecu svi mediji bi pisali o tome, nesto tu nije kako treba sa statistikom
Kad ITZ objavi mjesečni podatak podaci se slažu, par tisuća noćenja manje...
Mogli bi turisti iznenaditi u 3Q.
Moje čestitke ministru financija (ali i cijelom ministarstvu) što se nekoliko dana nakon komentara mene, random forumaša, sjetio da novim izdanjem obveznica može povući dio likvidnosti iz banaka i tako prisiliti banke na povećanje kamata na depozite odnosno izbjeći taj glupi porez
Takve akcije stvaraju zametke za "run on the bank", sto ugrozava stabilnost banaka. A depoziti, za imalo upucene, nisu ni 0,1%, ni 0,2%, nego preko 2% čak i za manje iznose, 2,5% za 100-injak tis. EUR na 12 mjeseci, +3% na 24 mjeseca. Veci iznosi i na 12 mjeseci idu preko 3%.
Koliko znam, najveća kamata na oročeni depozit je 1.7% na godinu dana u PBZ-u(preimium invest štednja od 20.8.23). A od srpnja je i HPB povećao kamatehttps://www.hpb.hr/UserDocsImages…KS_20230703.pdf
Također s obzirom na ekonomsko stanje u Njemačkoj, izgleda u rujnu ništa od novog dizanja kamatnih stopa. Sve oko banaka treba uzimat sa dozom rezerve.
Zanimljivo kako nitko nije po medijima kukao, kada je HNB prisiljavala banke da 9% imovine drže kod nje za 0% kamate.
Tko bi rekao nakon jučer i prekjučer da će se ovako opet čistiti ask HPB. Kupuju se budući rezultati. Emocije su govorile prodaji sve gotovo je, razum kupuj. Mala škola investiranja!
Display MoreDisplay MoreŠto god napišemo , nekome kvarimo planove.
Ili za izlaz, ili za ulaz
Na Podravki i Zabi u tijeku je iskrcaj.
I to je donijelo loš sentiment koji se prelijeva na market.
Hoće li biti dodatnog poreza na profit banaka 🤔
Ne znamo.
Protiv toga ide protivljenje stranih vlasnika.
U prilog tome naša uvijek prazna državna kasica.
Možda je to ponukalo i gospodina Lukovića da proda ogromnu količinu, u godini rekordnih dobiti.
Istina je da štrumfovi pojma nemaju. Oni su vječno u šumi i od drveća je ne vide
kakav iskrcaj? u par dana papri porastu 15-20% na velikim prometima, i onda padnu za 5% na puno manjim prometima. meni to nikako ne izgleda kao isrcaj. dapače....
Banke, HPB pogotovo, su kupuju za držanje barem 6 mjeseci. Foward P/E, ima potencijal da bude brutalan, pa tako i potencijali rast cijene dionice.
Koliko komada ?
Ništa veliko...500 komada u podne je bilo.
Imamo skriveni nalog na HPB na kupnji 185 €, ukazao se pred zatvaranje i u podne.
Ministarstvo financija kazalo je da analizira situaciju te da razmatra niz mjera iz područja porezne politike.
Naslov je koncipiran kao gotova stvar. Moje savjet je ne čitati ništa sljedećih dana što bude izlazilo po novinama u vezi banaka, jer je svrha svega stvaranje panike.
Kod mene se drukčije manifestira, tako da u nevjerici počnem psovati, sve maštovitije i maštovitije...
Ovo smo lani isto prolazili na HPB-u, pa na kraju HPB nije platio ni lipe extra poreza, iako po medijima i stručnjacima je trebao barem 30 milijuna eura platiti.
https://www.nacional.hr/ministarstvo-f…a-dobit-banaka/
Kikiriki banana država, majko mila koja skupina d€bila nama vodi državu...
Ministarstvo financija kazalo je da analizira situaciju te da razmatra niz mjera iz područja porezne politike.
Naslov je koncipiran kao gotova stvar. Moje savjet je ne čitati ništa sljedećih dana što bude izlazilo po novinama u vezi banaka, jer je svrha svega stvaranje panike. Najbolji primjer je jučer Italija, netko je velike novce zaradio na panici.
Kad bi se ovaj revidirani talijanski prijedlog o oporezivanju ekstra dobiti primjenio na HPB, HPB bi platio 5 milijuna eura extra poreza, niti 20% dobiti u 2Q.
Tako da je važnije da HPB ostvari što bolju dobit u 3 i 4Q, nego razbijat glavu o porezu.
+HPB po 187 € ( ne mogu odolit)
Zadnji put je oko 3.5% Crobex-a težinski činioHPB. NAV OTP fonda u lipnju je bio 28 milijuna €. Pa sad slobodno izračunajte koliko dionica trebaju kupiti. Kažem vam ja, preko 5000 dionica. Samo ovaj put je cijena HPB skoro duplo veća, pa će i njegov udio u CROBEX-u biti znatno veći.
Da, ali bi bilo najlogičnije da potrebnu količinu kupe neposredno od fonda koji rasprodaje i kojemu to dođe na cca 10% od ukupnog broja dionica.
Recimo, CO je prestala prodavati...imam nekakav filing da ni Nuklearni ne budu još puno prodavao...kažem to je samo osjećam i ne znači nikom ništa.
ZABA nije na udaru
Za sada samo pretpostavke:
"Talijanski bankari pretpostavljaju kako će se porez odnositi samo na talijansko poslovanje, a ne na banke u vlasništvu UniCredita ili Intese. U Hrvatskoj su to Zaba i PBZ."
Koja je poanta vašeg upisa??? Koga u RH briga hoće li dividendu većinskog vlasnika koja je povučena u Italiju, Talijani dodatno oporezovati???
Neće nam biti do smijeha ako naši dođu na istu ideju.
A ne vidim kako ne bi, ni zašto ne bi.
Naši su ograničili kamate na postojeće stambene kredite...već cijelu ovu godinu
U rasponu cijene 180-192 € se zadnjih dana protrgovalo cca 11000 dionica HPB-a..ja bi rekao da je na djelu klasična akumulacija.
+HPB po 183-184€ (HPB 39,25% portfelja)
Display MoreGledam večeras na miru što se danas dešavalo, jutros sam radila i promakao mi je potop
Panika je počela na Zabi u 10.09, i prelila se na Hpb u 10.11
A onda leming efekt
Na zabi imamo jaku prodaju, pridružili su se i trejderi, jer ako ne ide gore valja nama iskočiti
Na Hpb imamo overbought uvjete , trenutno,
Na Podravki isto jaka prodaja, kao i na Spanu, respektabilni prometi uz pad cijene
Sve skupa nisam ništa pametnija, osim što bih si kosicu počupala, vidjela se naznaka slabosti na papirima, al' sam zažmirila. Izbjegla sam vruće ulje, dočekala me vrela tava, al' tko je bez grijeha neka se prvi nabaci kamenom
Sutra je novi dan, nova sreća il' nesreća
Kolegice, HPB ugrubo svaki dan zaradi 2 milijuna kuna, bio radni dan, praznik ili nedilja. Također ovdje cijena dionice ima potporu u P/B za razliku od ZABA-e.
HPB je digao kamatu na jednogodišnji oročeni depozit na 1,7%
Koja je to taktika Croatia osiguranja ili Fonda za.. cijeli dan stavljaju novih 100 kom na 190 € kao i jućer. Tako ako izgube povjerenje kupaca u rast cijene neće ga lako vratiti. Bolja mi je taktika Franje sa ZG bankom. Stavio nalog koliko tim nalogom hoće prodati, prodao i išao dalje.
Niste bili u pravu..CO nije prodavala u petak.
| HPB | FOND ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE NEK | -315 | -0.02% | 49,964 | 2.47% | 9.19 |
Upravo suprotno, višak sredstava banaka seli na račun u HNB-u (uz finu kamatu), ovako se smanjuje i potencijalni trošak rezervacija, jer je deponiranje sredstva u HNB-u, gotovo bez rizika. A dio sredstava se može preusmjeriti na nova izdanja državnih obveznica, također uz dobru kamatu i gotovo bez rizika.
Zanimljivo. Ne znam zašto su onda plaćali negativnu kamatnu stopu 2021 za držanje novaca kod HNB-a.
Obvezna pričuva do 10.8.2022 je u RH bila 9%. To znači da su banke MORALE 9% svoje imovine držati kod HNB-a. I kod HNB nikad kamata nije bila negativna, već 0%.
To i jest intencija ECB-a (dizanjem kamatnih stopa), da se smanji kreditiranje, a time posredno i inflatorni pritisci...
To jest ali veći pad plasmana kredita znači i lošije rezultate banaka u budućnosti...
Upravo suprotno, višak sredstava banaka seli na račun u HNB-u (uz finu kamatu), ovako se smanjuje i potencijalni trošak rezervacija, jer je deponiranje sredstva u HNB-u, gotovo bez rizika. A dio sredstava se može preusmjeriti na nova izdanja državnih obveznica, također uz dobru kamatu i gotovo bez rizika.