1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Junius
    • August 9, 2023 at 2:18 PM
    Quote from Philidor
    Quote from Junius

Zadnji put je oko 3.5% Crobex-a težinski činioHPB. NAV OTP fonda u lipnju je bio 28 milijuna €. Pa sad slobodno izračunajte koliko dionica trebaju kupiti. Kažem vam ja, preko 5000 dionica. Samo ovaj put je cijena HPB skoro duplo veća, pa će i njegov udio u CROBEX-u biti znatno veći.

Da, ali bi bilo najlogičnije da potrebnu količinu kupe neposredno od fonda koji rasprodaje i kojemu to dođe na cca 10% od ukupnog broja dionica.

Recimo, CO je prestala prodavati...imam nekakav filing da ni Nuklearni ne budu još puno prodavao...kažem to je samo osjećam i ne znači nikom ništa.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Junius
    • August 9, 2023 at 1:58 PM
    Quote from SOUR
    Quote from josip100

ZABA nije na udaru

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…-udaru-15363438

Za sada samo pretpostavke:

"Talijanski bankari pretpostavljaju kako će se porez odnositi samo na talijansko poslovanje, a ne na banke u vlasništvu UniCredita ili Intese. U Hrvatskoj su to Zaba i PBZ."

Koja je poanta vašeg upisa??? Koga u RH briga hoće li dividendu većinskog vlasnika koja je povučena u Italiju, Talijani dodatno oporezovati???

• Junius
    • August 9, 2023 at 12:37 PM
    Quote from zlocesti

Neće nam biti do smijeha ako naši dođu na istu ideju.

A ne vidim kako ne bi, ni zašto ne bi.

Naši su ograničili kamate na postojeće stambene kredite...već cijelu ovu godinu

• Junius
    • August 9, 2023 at 12:03 PM

U rasponu cijene 180-192 € se zadnjih dana protrgovalo cca 11000 dionica HPB-a..ja bi rekao da je na djelu klasična akumulacija.

• Što smo danas tržili

• Junius
    • August 9, 2023 at 9:48 AM

+HPB po 183-184€ (HPB 39,25% portfelja)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • August 8, 2023 at 9:53 PM
    Quote from zlocesti

Gledam večeras na miru što se danas dešavalo, jutros sam radila i promakao mi je potop

Panika je počela na Zabi u 10.09, i prelila se na Hpb u 10.11

A onda leming efekt

Na zabi imamo jaku prodaju, pridružili su se i trejderi, jer ako ne ide gore valja nama iskočiti

Na Hpb imamo overbought uvjete , trenutno,

Na Podravki isto jaka prodaja, kao i na Spanu, respektabilni prometi uz pad cijene

Sve skupa nisam ništa pametnija, osim što bih si kosicu počupala, vidjela se naznaka slabosti na papirima, al' sam zažmirila. Izbjegla sam vruće ulje, dočekala me vrela tava, al' tko je bez grijeha neka se prvi nabaci kamenom :S

Sutra je novi dan, nova sreća il' nesreća

Display More

Kolegice, HPB ugrubo svaki dan zaradi 2 milijuna kuna, bio radni dan, praznik ili nedilja. Također ovdje cijena dionice ima potporu u P/B za razliku od ZABA-e.

• Junius
    • August 8, 2023 at 9:47 PM

HPB je digao kamatu na jednogodišnji oročeni depozit na 1,7%

Quote from SOUR

Koja je to taktika Croatia osiguranja ili Fonda za.. cijeli dan stavljaju novih 100 kom na 190 € kao i jućer. Tako ako izgube povjerenje kupaca u rast cijene neće ga lako vratiti. Bolja mi je taktika Franje sa ZG bankom. Stavio nalog koliko tim nalogom hoće prodati, prodao i išao dalje.

Niste bili u pravu..CO nije prodavala u petak.

HPBFOND ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE NEK-315-0.02%49,9642.47%9.19

• Junius
    • August 8, 2023 at 4:13 PM
    Quote from tizian1
    Quote from Junius

Upravo suprotno, višak sredstava banaka seli na račun u HNB-u (uz finu kamatu), ovako se smanjuje i potencijalni trošak rezervacija, jer je deponiranje sredstva u HNB-u, gotovo bez rizika. A dio sredstava se može preusmjeriti na nova izdanja državnih obveznica, također uz dobru kamatu i gotovo bez rizika.

Zanimljivo. Ne znam zašto su onda plaćali negativnu kamatnu stopu 2021 za držanje novaca kod HNB-a.

Obvezna pričuva do 10.8.2022 je u RH bila 9%. To znači da su banke MORALE 9% svoje imovine držati kod HNB-a. I kod HNB nikad kamata nije bila negativna, već 0%.

• Junius
    • August 8, 2023 at 3:33 PM
    Quote from tizian1
    Quote from Junius

To i jest intencija ECB-a (dizanjem kamatnih stopa), da se smanji kreditiranje, a time posredno i inflatorni pritisci...

To jest ali veći pad plasmana kredita znači i lošije rezultate banaka u budućnosti...

Upravo suprotno, višak sredstava banaka seli na račun u HNB-u (uz finu kamatu), ovako se smanjuje i potencijalni trošak rezervacija, jer je deponiranje sredstva u HNB-u, gotovo bez rizika. A dio sredstava se može preusmjeriti na nova izdanja državnih obveznica, također uz dobru kamatu i gotovo bez rizika.

• Junius
    • August 8, 2023 at 1:50 PM
    Quote from tizian1

Priča se da je u srpnju realizirano rekordno malo stambenih kredita...

To i jest intencija ECB-a (dizanjem kamatnih stopa), da se smanji kreditiranje, a time posredno i inflatorni pritisci...

• Junius
    • August 8, 2023 at 1:19 PM

Inače naša vlada je već ograničila rast kamate na postojeće stambene kredite, dok talijanska vlada ekstra porezom planira sufinancirati građanima kredite...

Tako za stambene kredite u eurima zakonsko ograničenje maksimalne kamatne stope u primjeni od 1. siječnja 2023. iznosi 3,79 posto, a od 1. srpnja u primjeni će biti ograničenje u iznosu od 3,73 posto, izračunato na temelju podatka iz travnja”, tumači HNB.

Kamata na stambeni kredit ne smije biti viša od 3,73 posto: Ovo se pravilo uvodi, jer bi udar na 95.000 građana bio strašan - Zadarski list
    Od više od 205 tisuća aktivnih partija stambenih kredita, koliko ih je ukupno bilo krajem prošle godine, uz promjenjivu je kamatnu stopu ugovoreno njih gotovo…
    zadarskilist.novilist.hr

• Junius
    • August 8, 2023 at 1:09 PM
    Quote from DonDada

Njihov ekspert ocjenjuje potez talijanske vlade kao „drastičan i populistički“ te ocjenjuju kako će zahtijevati posebnu analizu njegovih učinaka. Tvrde, međutim, da se ekstraprofit u Italiji može odnositi samo na talijansku banku...

Naš sugovornik vjeruje, naime, da dividende koje će hrvatske banke isplatiti talijanskima neće ući u talijanski porez na ekstraprofite jer je to uobičajena praksa. https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…racunu-15362995

Ja ne znam o čemu se ovde piše i kako to dira dioničare ZABA, osim što se stvara panika?! ZABA je hrvatska pravna osoba i na njoj vrijedi isključivo hrvatsko zakonodavstvo.

• Što smo danas tržili

• Junius
    • August 8, 2023 at 12:00 PM
    Quote from Junius

+HPB po 190€ (dokup, proklet bio Salvini)

+183 €( da popravim prosjek današnjeg dokupa)

• Junius
    • August 8, 2023 at 11:26 AM

Market je počeo biti opet volatilan, otopi mi se u desetak dana 55k kuna (sve pomalo, ko da neće)

• Što smo danas tržili

• Junius
    • August 8, 2023 at 11:22 AM

+HPB po 190€ (dokup, proklet bio Salvini)

• Junius
    • August 8, 2023 at 11:09 AM
    Quote from StatusQuo

Banke u padu zbog ovoga

https://www.cnbc.com/2023/08/08/ita…ndfall-tax.html

Jutros stavim nalog HPB na 190 € , jer mi je osjećaj govorio da će mi pobjeći i onda mi Mateo Salvini uneredi banke...tješim se, da to nema veze sa RH.

Quote from Manu
    Quote from Brljam

to se možda gosn Junius iskrcava dok istovremeno piše hvalospjeve o indeksnom fondinju :/

zaba možda, ali hpb nema veze s tim...

Ne bi me čudilo da i naša vlada donese neku sličnu mjeru. Vjerojatno i hoće.

Vlada je već ograničila kamatnu stopu na trenutne stambene kredite + ECB je ukinula kamatnu stopu na obveznu pričuvu. Tako da su banke u nas već platile.

EDIT: Nisam ništa prodao, već kupio. Drago mi je da su špekulatni izletili, jer ne valja kad ih se puno nakupi u dionici.

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Junius
    • August 8, 2023 at 12:24 AM
    ARNTARENA HOSPITALITY GROUP D.D.1100.00%76,3391.49%2.69M
    OTP INDEKSNI FOND - OIF S JAVNOM PONUDOM3700.01%52,2051.02

Trezor se svaki put aktivira, kad cijena dionice jače zaroni...

• Junius
    • August 7, 2023 at 2:36 PM
    Quote from zlocesti

A valjda ćemo podmetnuti novčanike :S

Zadnji put je oko 3.5% Crobex-a težinski činioHPB. NAV OTP fonda u lipnju je bio 28 milijuna €. Pa sad slobodno izračunajte koliko dionica trebaju kupiti. Kažem vam ja, preko 5000 dionica. Samo ovaj put je cijena HPB skoro duplo veća, pa će i njegov udio u CROBEX-u biti znatno veći.

• Junius
    • August 7, 2023 at 12:50 PM
    Quote from Junius
    Quote from Junius

Od 1.3.23 do 26.6.23., HPB se trgovalo 66 od 79 radnih dana iliti 83,54%. Sad ovo treba održavat kroz 7 i 8 misec da bude iznad 75%, da se uđe u CROBEX i da OTP indeksi krene kupovat.

Mali updejt, od 1.3.23 do 1.8.23 HPB se trgovalo 90 od 105 radnih dana iliti 85,71%. Treba samo još 5 radnih dana trgovanja da HPB stekne uvjete da ponovno uđe u CROBEX...I tada nam eto OTP INDEX-nog.

Ako se sutra bude trgovalo HPB-om, to je to, ispunjeni uvjeti za ulazak u CROBEX.

• Junius
    • August 7, 2023 at 10:58 AM
    Quote from Philidor

Isto se ponašala dionica i nakon objave rezultata za Q1, odlični rezultati, a cijena fiksirana. Čak i po forumu se pisalo da se vjerojatno radi o jednokratnim stavkama, itd. Tek kojih mjesec dana nakon objave FI su se upalili motori...

Čeka se rezultat 3Q, ako ne bude značajnih rezervacija, ide daljni rast cijene dionice. Osobno očekujem između 15-20 milijuna eura dobiti.

HPB povećala kamate na štednju, ali prvi pripis kamate ( dodatni kamati trošak) će biti sljedeće godine, tako da nema brige za ovu godinu i 1Q sljedeće...

https://www.hpb.hr/UserDocsImages/stednja-i-ulaganje/s23/IZVADAK%20IZ%20ODLUKE%20O%20VISINI%20KS_20230703.pdf?vel=330222

1. Privacy Policy
  2. Kontakt