treunutacno u europi samo budale rade,
normalno da to nije odrzivo
Održivo je, jer strojevi odrade posao umjesto ljudi.
treunutacno u europi samo budale rade,
normalno da to nije odrzivo
Održivo je, jer strojevi odrade posao umjesto ljudi.
čovjek je bio na seminaru i onda ne zna objasniti. valjda je sjedio na ušima. šamot se pravi od stare mljevene cigle. nekad sam pomagao susjedu dimnjačaru u izradi istog. ladno se obračunamo i sa ozbiljnom industrijskom peći. za male korisnike peći tipa alfa 7 ili 9, plamen i td. treba imati kalup odgovarajućih dimenzija, kupiti šamot i obavezno splitski termo cement zamješati to po principu suhog betona i mala tajna armirati rabic čeličnom mrežom. tako ste bolji od orginala jer oni ne armiraju. kalup prije toga namazati uljem. to je sva mudrost gdje se lako uzme lova ali morate imati atest za dimnjačara da bi to mogli legalno postavljati. ovaj od termo peći na struju je vrh. sad ako nekom smeta cigla i cement krajnje mu je vrijeme da se preseli u drvenu kuću. dok i tamo ne otkriju radio aktivnu crvotočinu.
Unutarnja stranica kamina, šamot postavljen prije nalijevanja. pogled od gore prema dole..nema šanse da ovo odlijepi
a od čega se to pravi šamot da je navodno otrovan?
Kemijski sastav šamotnih opeka je od 50 do 60% SiO2, od 23 do 34% Al2O3 i od 6 do 27% ostalih sastojaka koji imaju manje ili više Fe2O3, CaO, MgO, K2O, Na2O i TiO2. Izrađuju se od manje ili više čistog kaolina (Al2O3 x 2 SiO2 x 2 H2O) i pečene gline.
Sigurno tu nedostaje koja dozvola/potpis/ suglasnost za ovo ziđanje...
Neću moći spavati radi toga
Iako radi se o pomoćnom objektu, tako da...
na ovakav zidani kamin bi trebalo porez na nekretninu opalit
Zašto??? Ima mali Co2 otisak...šamot recikliran iz starih peći, žalo reciklirano ( ono što je država ostavila pobacano nakon polaganja kanalizacije), armatura reciklirana od starih šipki koje su služile za potakljit pome, bloketa bilo starih, kašjuni napravljeni od starih stranica ormara..samo vilice za armaturu i cement kupljeni...brat bratu trošak 1000kn, a vridi već u ovom stadiju 40000 kn.
Ispravak kupnja po 183€...
+ HPB 186 € ( čisto da vratim cijenu u vinkl na kraju danu )
Šamonti matuni iz dvi stare termoakomulacione peći. ![]()
Evo malo da se pofalim sa gardnjom kamina, da ne bi ispalo da mi kapitalisti
ne radimo fizički...
Po fazama radova:
P.S datumi na slikama su krivi.
+HPB po 184 € ( gotovo 50% portfelja, ako izgorim ove izgorija sam
)
Ispravak kupnja po 183€...nalivao sam kapu od kamina pa me sunce smantalo... ![]()
+HPB po 184 € ( gotovo 50% portfelja, ako izgorim ove izgorija sam
)
neko nabidavanje na sukc. lažnjak ili...
protjerivanje nepoćudnih
Sa ovim tempom ZSE se gasi za koju godinu...
AUHR blok kupnja 1800 dionica po 160€....signali, signali...
A dionica se zamrzla zadnjih dana, čekamo da počne kupovati trezor i izvješće
To je radi ZABA-e(koju zakucavaju sa svih strana). Ako ne bude nekakav kostur iz ormara( u obliku rezervacija), 3Q bi trebao biti u rasponu 18-28 miljuna eura dobiti. Ja sam se postavio na 181 € i čekam za dokup.
Juniose, ako štediše krenu oročavati i dovlačiti novu štednju u hpb s obzirom na povećanje kamata na depozite, kolika je zarada hpp ako plaća štediši 3% i oročava u hnb po 4% ima li tu još nekih troškova, osiguranja ili nešto slično ili imaju čistu zaradu 1 % na ta sredstva?
To bi u pravilu trebao biti to, 1% profita za banku. Da postoje kakvi troškovi tu za banku, onda nominalna kamata ne bi bila = EKS-u za oročene depozite.
S obzirom da smo u dobu digitalnog bankarstva, ukupni depoziti bi radi ove 3% kamate trebali rasti barem 10-20%, jer je HPB prva od većih banaka ponudila ovakve dobre uvjete.
Ono što je još važnije je NRS, koji je i dalje 0.07%, koji će sa ovim rastom kamata na oročene depozite od NG eksplodirati, jer tada HPB opet mijenja kamate stope, kako na NRS, tako i na EURIBOR 6M.
A pazi HPB je sve kredite sa promjenjivom kamatnom stopom do kraja 2022 davao u NRS-u. Ovde leži ogroman potencijal za povećanje kamatnih prihoda u 2024 godini.
sad mi tvoj taktički trejd na banke ima smisla.
hvala!
Kod banka je najlakše izračunati potencijalnu kvartalnu dobit, znaš točno koliki su im prihodi, koliki su im rashodi, znaš im troškove...rizik rezervacija je na minimumu, jer su zaduživanja firmi išlo uglavnom po fiksnim kamatnih stopama. Kod stambenih kredita građana imamo razna osiguranja,a i država ih štiti sa kamatom od 3.72%.
3, 4 i 1Q kvartal za banke je sigurica što se tiče brutalne neto dobiti. A pazi , sad kreće rasti NRS na kredite(koji do sada uopće nije rastao, preko trećina kredita vezana za njega), jer trošak zaduživanja doma raste( rast kamata na depozite). Samo U 3Q preko 3 milijarde eura novih depozita je završilo u bankama, to je sve išlo u HNB na kamatu od 3.75%, odnosno 4%.
A što se tiče povećanja kamatnih stopa na depozite, prve kamate će se tek prepisivati pri isteku oročenja (kao rashod u bilanci) u 3Q 2024.
Recimo nije HPB digla kamatu na 3% tek 2.10.23, bez razloga, kod jednogodišnjeg i dvogodišnjeg oročenja prepis kamate će se dogoditi tek u 3Q24 i biti će trošak za banku. Do tada je bal.
ali, kako je ono trenutno mantra na tržištima kapitala, this time is different
Pa korekcija na masu naših dionica ove godine se već i odvila i to po -20%. Pogledajte samo ERNT, SPAN , ADPL, luke, brodare i i sijaset drugih.
šta se ovdi onda radi, kad ovo čudo pleše u rasponu od 3.2 do preko 7%?
Imitiraju Amere, to je tako popularno...naša država nema jednogodišnju obveznicu u svom portfelju. Jedno je prinos do dospijeća, drugo je kamata pri izdavanju obveznice.
Zapravo ovih 7% bi mogao gledati kao ask, investitori NAČELNO nude novo zaduženje po toliko, po principu što se babi tilo, to se babi snilo.
steta sto mi maleni ne mozemo kupit ove obveznice, uzeo bih ih sve
pa ja se iskreno čudim zašto mirovinci to ne pometu
pretpostavljam da čekaju šta će biti sa Q3 ATP listom (ljubitelji tenisa znaju o čemu pričam)
btw., istina je da je Crobex rastao 20% u ovoj godini, ali kako uopće izračunati equity risk premiju, kad indeks godinama ne radi ništa pametno, već se kreće u kanalu
ako uzmemo PBZ CO - kategorija A, kao benchmark indeks, obzirom na strukturu portfolio-a, prinos im je, u prosjeku, 10% godišnje, a ako je ovo stvarno 7%, a ne neki tehnički glitch, onda ovo kupuješ i ideš "na pecanje", a režeš dionice koje nemaju potencijal
Pa nisu to obveznice koje postoje, pa da ih mirovinac može kupiti...to su trenutne tržišne kamate na buduće obveznice, koje bi kreditori rado pozajmili državi da ova hoće.
Totalna nebitno informacija u uvjetima velikog budžetskog suficita od 2.5 milijarde € u prvih 9 mjeseci(moja procjena).
U najgorem slučaju imat ćemo jedan kvartal nultog rasta...proći ćemo kao Poljska 2008-2009. U 3Q imat ćemo rast bliže 3%, nego 2%. Tako da priča o recesiji je izlišna.
Nije bitna ova godina nego sljedeca s obzirom da taj suficit ovisi u najvecem dijelu o turizmu jasna je i ranjivost ekonomije
Do tada je gotovo sa "recesijom" u nekim EU zemljama, primjer Njemačka QoQ

Francuska QoQ

UK QoQ

Nabrojao sam one koje najviše zarađuju s obzirom na cijenu dionice, P/E jelte...a Hrvatska neće ući u recesiju, to možete zaboraviti. A to garantira jaki rast neto plaća i minimalne plaće, rast mirovina,13 mirovina, rast doznaka iz inozemstva, rekordni turistički prihod, jaka država potrošnja i sve veći priljev sredstva iz EU fondova i općenito državne investicije, te rast kreditiranja cijele ove godine. Pogledajte samo kolike su državne investicije u cestogradnji i željezničkoj mreži.
ZABA i HPB ne stoje dobro u zadnje vrijeme... prodaja je velika.
Čini mi se da to ide na početne pozicije.
Zadnje vrijeme ništa ne ide dobro...Fi za 3Q će reći što ide gore,a što dole...a bolje se kladiti na one za koje je izvjesno da će pokazati veliku neto dobit u 3Q i koje imaju što manji P/E. Emocijama nije mjesto na burzi, nema smaka svijeta.