Display MoreDisplay MoreMislim da niste u pravu, jer onda bi u bilanci vidjeli uz kamatni prihod i smanjenje tog istog prihoda(za prijevremeno razročene depozite), kao što imamo kod rezervacija i porezne obveze.
Evo od jedne banke, gdje decidirano kaže kako se kamatni trošak vodi u knjigama banke:
Kamatni trošak na oročenu štednju obračunava se i evidentira u poslovnim knjigama Banke sukladno obračunskom razdoblju na koje se odnose: posljednji dan u mjesecu za protekli mjesec i po dospijeću (po isteku ugovorenog roka oročenja) i za kratkoročne i dugoročne oročene depozite stanovništva.
Ukratko, ako ti oročena štednja ističe 11.12.23, banka to vodi u svojim knjigama kao kamatni trošak na dan 31.12.23
U bilanci nema kamatnog prihoda, samo u RDG-u, ako je nesto diskontirano za nesto onda nema smisla da se knjizi posli ako je vec uracunato prilikom priznavanja
Znam da nema kamatnog prihoda u bilanci, već samo u RDG-u. To sam naveo zato, jer tvrdite da se kamatni rashod po oročenom depozitu knjiži postepeno, a ne po dospijeću oročenog depozita.
Da je tako kako vi tvrdite, onda bi se takve kamate kao obveza vidjele u bilanci(dok se ne isplate na račun vlasnika depozita, a ne vide se), isto kao što se vide rezervacije i porezna obveza. Ovo mi govori logika, jelte.