- ARNT 30.40-30.80 € (zadnjih 500 komada prodao)
i odmah kupio
+ERNT po 210 €(odmah iskoristio priliku)
- ARNT 30.40-30.80 € (zadnjih 500 komada prodao)
i odmah kupio
+ERNT po 210 €(odmah iskoristio priliku)
Izgleda da se za kredite izdane u NHB i dalje po starim rokovima mijenjaju promjenjive kamate. Tako da je ovo za mene iznenađenje za 4Q, te će povećati kamatni prihod HPB-a.
Kamate za kredite od NHB(EURIBOR fino išao gore, te nešto napokon i NRS):
Display Moreupsss. ulovilo ga na krivoj nozi
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d
a sve je krenula jos davne 2012
https://plusportal.hr/iz_drugih_medi…e_slavonije-659
https://abload.de/img/a5f5d7u.jpg
a bilo je svega i s rimcevim kampusom i tatom rimcem :
https://www.radnickafronta.hr/hr/t/tekstovi/…-kampusa-rimac/
sad kad ga vise tata rimac nece sputavat mate ima da odleti "to the moon" pardon mate leti odma "to the MARS "
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Evo su ti povećali minimalnu brokersku naknadu...sad je 3,5 €, mnei je i dalje 2,65ei opet nas trolaju sa obveznicama , jesi primio mail kolega?https://www.erstebank.hr/content/dam/hr…od-01012024.pdf
Na ZSE imamo zadnjih par godina, u prvoj polovine godine sve raste u drugoj polovini sve pada...da sam lani i preklani sve prodao u lipnju i ušao u dionice tamo listopadu, studenom imao bi barem 100000 € više
da smo kupili sve dionice na dnu i prodali na vrhu bili bi svi milijuneri, ali i ovako nam dobro ide jer nitko ovdje ne gubi
Bitno je imati više tiketa gdje dobivaš od onih gdje gubiš.
Bude povukao, uopće ne dvojim u to, P/E svega 8, sa 4Q da zarade nula €, bude P/E otišao na 5.5
uz ovakvo trgovanje nema vam druge nego poraditi na samoodrživosti, nitko se neće bolje založiti za vas od vas samih, trebali bi prodati dionice i uložiti u banku
Na ZSE imamo zadnjih par godina, u prvoj polovine godine sve raste u drugoj polovini sve pada...da sam lani i preklani sve prodao u lipnju i ušao u dionice tamo listopadu, studenom imao bi barem 100000 € više
Nikako mi nije jasan HPB, sve vuče gore osim njega.
HPogrešnaB, jel sada jasnije
Bude povukao, uopće ne dvojim u to, P/E svega 8, sa 4Q da zarade nula €, bude P/E otišao na 5.5
Nikako mi nije jasan HPB, sve vuče gore osim njega.
P/E ZABA-je sa današnjih danom oko 12, HPB-a 8, IKBA 7....12 je za veliku banku poprilično( da ne kažem puno)...4Q po svemu će biti bolji nego lani, što će malo smanjiti P/E....ECB će rezati ove godine značajno kamate, pogotovo ako eurozona jače potone u recesiju...oprez, da ne bi bilo leta do 17-18€ pa da počne tobogan opet radit...
12%...nije priša platiti, čekaj zadnji dan drugog miseca.
Mate je naša dika, nije lud crnčiti kod Kolinde za 7500€ ka ja
Što ne kažete da ste prešli u zidare ( slobodne), sad mi je jasnije što više ne trgujete.
normalna stvar ako i kasne. gotovo da nema građevinskog projekta koji se realizira na vrijeme.
Poanta je da nema više šanse da na ljeto 2025 otvore.
Lijepo se grize ASK na ZABA-i...pitanje je vjerojatno dana kad bude prebacila 15 €...ekipa se pozicionira za dividendu, iako se boji da su zakasnili.
Kolega ne pričajte napamet, da ste malo razmisli prije negoli ste stisnili ENTER, onda bi se sjetili da postoje regulatorna ograničenja (pravila ulaganja) kojih se svi mirovinski i otvoreni UCITS fondovi moraju pridržavati. I pazite, to je pravna stečevina EU i nije podložna promjeni od strane AP-a.
Junius , molim da napišite koje je to pravilo/ograničenje na koje se pozivate, odnosno zašto mislite da bi tih 5% iz mirovinaca preko alternativnog fonda opet došlo na ZSE?
Mirovinski fondovi su ograničeni na ulaganja u ono što je izlistano na burzi(i to uglavnom u OECD zemljama)?!...za sve ostalo treba pogledati Prospekt fonda. da bi znali što i kako...ali zasigurno neće sve uložiti u jednu firmu, kao kolega samodopadno navodi.
Trebalo je sve biti srušeno još u lipnju 2023, evo još i danas stoji
Meni nije jasno zasto se kazne za bilo koji prekrsaj ne udvostrucavaju u nekom periodu, od recimo 5-10 godina…
Recimo prvi put ako napravis neki preksaj, vozis preko ogranicenja, pricas na mobitel, nemas pojas…. imas malu kaznu, sljedeci put x2, sljedeci x4, x8, x16….
Gotovo 20 godina plaćam obvezno na svoje ime..ni lipe nikad nije uzeto sa njega...zašto bi ja trebao plaćati više, a ne drastično manje??? Valjda sam se dokazao kao niskorizičan vozač za osiguravajuće kuće.?! Oba pitanja su retorička. Uostalom već lani su mi dignuli cijenu gotovo 15%.
Kolega ne pričajte napamet, da ste malo razmisli prije negoli ste stisnili ENTER, onda bi se sjetili da postoje regulatorna ograničenja (pravila ulaganja) kojih se svi mirovinski i otvoreni UCITS fondovi moraju pridržavati. I pazite, to je pravna stečevina EU i nije podložna promjeni od strane AP-a.
...od 1. siječnja dolazi i "mini" mirovinska reforma...
Propisuje se i obveza ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s jamstvom povrata, koji bi primarno ulagao u hrvatsko gospodarstvo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovo bi moglo imati velikih reperkusija za ZSE, jer se radi od fondu od preko milijardu eura. Treba još vidjeti detalje.
Ovi što nisu SUKC lani ili preklani htjeli prodali(jer citiram:" vrijedi mnogo više") po 24 i nešto €, a sad su istisnuti po 21€
ali bez obzira na sve ekonomski nikad u povijesti nismo stajali bolje. Ali naravno to se ne smije reći
jer se stari skojevci odma uznemire. Prva moja baba, a ni otac nije daleko...
-na dan 25.12.2023 tečaj DEM/HRK 3.8520
-5 mjesec 1994 tečaj DEM/HRD 3716
-11 mjesec 1993 tečaj DEM/HRD 3718
---------------------------------------------------
Kao što se vidi kuni nije nitko nerealno digao cijenu, jer takva cijena je već bila u doba HRD. HRD je gubio na vrijednosti prema DEM, jer je inflacija u nas bila 10-15 puta veća, nego ona u Njemačkoj.
I onda se 1993 dogodilo ovo:
Program obaranja hiperinflacije najavljen je u večernjim satima na današnji dan, 3. listopada 1993. Razlika je što je te godine bila nedjelja, a ne srijeda. Iako se kao službeni početak broji prvi radni dan, ponedjeljak 4. listopada 1993., u nedjelju 3. listopada oko 20h, tadašnji premijer Nikica Valentić – najtalentiraniji komunikator među svim hrvatskim premijerima prije i poslije – pojavio se u posebnoj emisiji u najgledanijem TV terminu i najavio anti-inflacijski program kojim će oboriti hiperinflaciju.
I još dva desetljeća prije toga hiperinflacije, prosječna godišnja stopa inflacije 1971.-1991. iznosila je 69%.
Te neke teze zadnja dva desetljeća da je HRK trebalo devalvirati nemaju veze sa ničim...pobogu HNB je svako ljeto intervenirala da kuna previše ne ojača, a ne da ne oslabi. Turizam je taj koji je našu valutu držao jakom prema EUR-u.
U državi koja je želila iskorijenit hiperinflaciju i koja je trgovinski bila naslonjena na Europu, prvo na DEM, na potom na EUR, je imperativ da imaš stabilan tečaj prema DEM, odnosno EURU.
U 21 stojeću turisti su ti, koji su svojom potražnjom prema HRK, određivali njenu vrijednosti prema EUR-u. HNB je tu samo smanjivala razlike u tečaju ljeto-zima, tako što bi ljeti kupovala eure, a zimi te iste eure prodavala.