Iz ovog primjera JOPPD obrasca FIMA-e, jasno je da treba prijavljivati i kapitalne dobitke na koje ne postoji porezna obveza, u sklopu godišnje prijave poreza...
Posts by Junius
-
-
Obrazac JOPPD podnosi se na dan isplate oporezivog primitka ili najkasnije slijedeći radni dan. Kada se radi o neoporezivom primitku, obrazac JOPPD se predaje najkasnije do 15-og u mjesecu za primitke ostvarene/isplaćene u prethodnom mjesecu (čl. 79. st. 1. i 6. Pravilnika o porezu na dohodak).
Ne zaboravite prijaviti JOPPD za kamatu na trezorac
-
baš gledam, japanski Nikkei gotovo na ATH razini sa kraja 1989 godine...i čuda da se dese...
Nikkei 225 Index (N225) - Investing.comGet detailed information on the Nikkei 225 including charts, technical analysis, components and more.www.investing.com -
ja to tumacim kao da se placa porez od 12%, i za dobit iz 2023ce godine kao sto kaze i onaj link na racunovodstvu
dohodak od dividende je ostvaren u 2024, i placa se po novom zakonu od 12%, iz koje godine je dobiti je nebitno, osim ak je to ona dobit do 29.12.2012
meni je broker poslao obračun za 2023...10% + prirez.
-
Krenulo opet veselo na US marketu.
Valjda ce se nesto od tog raspolozenja prenijeti na nas.
Bilo bi i vrijeme za jedan konkretniji zaron.
Čekam danasnje kupce sutra nisko na bidu.....
Dow slumps as Treasury yields jump after hot inflation report cools rate-cut bets
Što je opet izrazito bullish za banke...
-
6M EURIBOR i NRS za HPB i kredite NHB, tko voli može malo prostudirat... https://www.hpb.hr/UserDocsImages…a.pdf?vel=87576
-
HPB FOND ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE NEK -500 -0.02% 47,825 2.36% 10.04M Evo čiji je nalog bio od 500 komada...Očito im nije pod mus prodati, jer sljedeći nalog od 500 je stavljen tek na 210€.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Samo ista financijska imovina dionice sa dionicama, obveznice sa obveznicama, kriptovalute sa kripovalutama....
Kažem nije normalno da nitko ne zna...hehhe
sad smo ga zakomplicirali skroz.
Ako ide ista imovina zasto ste napisali da INO ide pod drugim brojem?
znaci prihod od dionica u Hr i prihod od dionica iz inozemstva idu pod istim brojem. 100
Kažem, ne postoji na netu jedan mješovita prijava, pa da vidimo kako to ide...odustao sam od potrage. Fascinantno je da nitko ne zna...
-
mislim da je sifra ista i za strane i za domace 1006.
ako prijavljujete stranu dividendu onda je oznaka 1001
nisam siguran dal zaradu-gubitak na dionicama smijem prebijat ino i HR.
npr kod nas sam u plusu 1000 vani sam u minusu 1100 - kao onda ne bi trebao nista prijaviti. E to nisam siguran dal je tako al mislim da je.
Zbrajaju se i oduzimaju inozemni i domaći kapitalni dobitci i gubitci na jednom te istom JOPPD obrascu, sve u đuture ide.
Samo ista financijska imovina dionice sa dionicama, obveznice sa obveznicama, kriptovalute sa kripovalutama....
Kažem nije normalno da nitko ne zna...hehhe
-
To ste mogli odradit na istoj prijavi, posebna šifra za domaće, posebna za strane dionice.
Koja je šifra za strane dionice?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Molim pomoć! Ako već 10tak godina prijavljuje PDK od trgovanja u tuzemstvu i sad sam u ovoj godini prvi puta ostvario neku inozemnu zaradu od trgovanja na platformi (ne znači da će na kraju godine biti ukupni +). Trebam li sad nešto posebno prijavljivati ili tek iduće godine sa prijavom PDK za 2024.?
Meni je smiješno da imamo ogromnu investicijsku zajednicu, koja ulaže( pogotovo vani), a da nigdje ne možeš naći kako odraditi sve po P.S. prema našoj poreznoj...ovo prvenstveno mislim na trgovanje vani, pogotovo radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.
Jednom sam zvao poreznu na telefon, da nešto priupitam u vezi prijave poreza, samo šta se nije izderala na mene, "da je moja dužnost da znam" (da ne bi ispala da nema pojma, a nije imala), tu sam odustao. Jednostavno nemaš koga pitat, a da je pouzdan i da zna što govori.
-
Do sada nisu kažnjavali:
DOBROVOLJNA PRIJAVA INOZEMNIH PRIMITAKA
Građani, rezidenti Republike Hrvatske (dalje u tekstu: RH), koji su ostvarili inozemne primitke (plaću, mirovinu, primitke od obrta, imovine i imovinskih prava, kapitala ili druge primitke) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi mogu to učiniti dobrovoljno prije zaprimanja službenog poziva.
Inozemni primitak je obvezno prijaviti u RH i kada je u inozemstvu porez već plaćen, a plaćeni porez uračunat će se u poreznu obvezu. Pri utvrđivanju oporezivosti ostvarenog inozemnog primitka odredbe međunarodnih ugovora koji su na snazi imaju prednost pred odredbama tuzemnih propisa. Iznimno, građani koji ostvaruju samo mirovinu iz: Kanade, Kine, Luksemburga, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina istu u ovom postupku nemaju obvezu prijaviti, već će Porezna uprava za njih izvršiti automatsku prijavu sukladno službenim informacijama zaprimljenim međunarodnom razmjenom podataka.
Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka
Ovo malo proučite, i nemoj te se zezat, pogotovo ako ozbiljnije novce zarađujete vani, a niste ništa prijavljivala našoj poreznoj.
-
Ima li netko iako je još rano, da je JOPPD podnosio preko "e-građani" sučelja?
Ako ima može li mala pomoć.podnio jucer za domace a prije tjedna dana za inozemne. sto Vas muci ?
Sve je pojasnjeno za HR u ovom linku od KressoM.
To ste mogli odradit na istoj prijavi, posebna šifra za domaće, posebna za strane dionice.
Ok, prijavis i sta onda?
Ništa, onda te imaju u evidenciju poreznih obveznika po stavci kapitalnih dobitaka, i kad rade provjere , provjeravat će manji dio tih iz registra, neće svih 3 milijuna punoljetnih građana.
-
Nisam bio u obvezi placat porez za vani, ali kako uopce porezna moze vidjeti i znati transakcije koje su odrađene 🤔
Dali vanjske platforme salju izvjesca, trgovanja, prodaje na poreznu ili sve ovisi o korisniku sto dostavi ili ne?
Ti si u zakonskoj obvezni u roku 8 dana od prve zarade, da to prijaviš poreznoj...samo ovo brijem ne napravi 90% ljudi...
Porezni obveznik dužan je izvršiti upis u registar obveznika poreza na dohodak u roku od 8 dana od dana ostvarivanja prvog dohotka od kapitala (kapitalnog dobitka). Navedeno vrijedi i za ostvarivanje kapitalnih dobitaka iz inozemstva.
Porezni obveznik dužan je izvršiti upis u registar obveznika poreza na dohodak u roku od 8 dana od dana ostvarivanja prvog dohotka od kapitala (kapitalnog dobitka). Navedeno vrijedi i za ostvarivanje kapitalnih dobitaka iz inozemstva
Iz ovoga bi se dalo iščitati da nemaju blage veze što ti radiš van RH.
-
Nego kolege imate li kakve prognoze za 4Q23? Ja osobno tipujem na neto dobit konzervativno od 5-15 milijuna €...
Moguće je to i više ,ali ima dosta nepoznanica kao npr. ima li značajnih rezervacija, hoće li trošak administracije ostati na razini 3Q, hoće li po računu dobiti i gubitaka negativno djelovati ostali troškovi poslovanja, koliko će porasti kamatni rashod radi ove akcije na oročenu štednju( a možda će i pasti jer je dosta njih razročilo oročenja po malim kam. stopama i oročilo po 3%?!), da li je bilo značajnijeg smanjenja zaposlenih, te koliko su plaće raste...
Također banka povećava naknadu za vođenje tekućeg računa od gotovo 20%, pa će i tu biti veći priljev novca na osnovu naknada
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ove godine je je banka stradala na ime naknada i provizija, jer je izgubila prihode od mjenjačkih poslova. Tako da imaju opravdanje na ovo dizanje cijena...
-
Napokon se HPB makla preko 200€( i to relativno olako),, mislim da ovdje najviše grča stvara nepotrebna akcija od 1.11.23 od 3% kamate na štednju, pa se čeka 4Q23...
EDIT: Jedva čekam sutrašnji dan, pa da možda vidim tko to prodaje po 500 komada.
-
Bravo za dioničare Zabe, nakon mrcvarenja na 12 e. Ljep rast pred izvješće i objavu dividende.
Hpb - svaki komentar je suvišan.
Dao bi koji komentar trgovanja pojedinim dionicama, ali dobijem karton za to na temi "komentari trgovanja na burzi", pa ću se suzdržat. Ionako pišem ko robot, niže od toga neću i ne mogu.
-
Danas bi se lako moglo protrgovat vise od 2500kom. Nek ostane zabiljezeno pa cemo vidjet.
Kako je krenulo moglo bi biti danas/sutra sve riješeno.
-
[…]
Eh HPB, isto čamim čekajući ali ga imam baš puno i nedam ga na ovim cijenama osi apoxolpse.
Ernt zadnji dokap u petak na 209.
Čujemo se za 10 mjeseci. Idemo na kavu ili na janjetinuNeveraJanuary 22, 2024 at 4:42 PM Ma samo sam si malo uravnotežio portfelj, smanjio mrvu HPB i povećao ERNT....možemo se slobodno nakrkat janjetinom, nema problemamislim da neće trebati čekat 10 miseci za to, pogotovo za ERNT neće trebati...
-
-HPB po 190€ u petak(imam ga previše, previše)
+ERNT po 212 € (danas)