Goldman Sachs pushes back ECB rate-cut forecast to June from April
Izvrsne vijesti na za naš HPB...
Izvrsne vijesti na za naš HPB...
Display MoreJa sam to zaključio ima 7-8 mjeseci...toliko stotina milijuna eura uložiti u zadnje 4 godine u obnovu smještajnih kapaciteta i dizanje istih na veću razinu, a da se ne osjeti na neto dobiti je nemoguće, ukoliko to većinski vlasnik knjigovodstveno namjerno ne naštela...
A gdje je samo aprecijacija nekretnina koje su usput na top lokacijama,a ništa ili vrlo malo provedeno kroz knjige...
Upravo tako
Ovdje sve smrdi na ozbiljno izvlacenje novaca
Samo je pitanje na koji nacin.
Pretplatom troskova opremanja ili na neki drugi nacin poput troskova "intelektualnih" i inih usluga.
I pazite kolega, još i amortizacija, ARNT jedina od velikih plaća minimalnu zakonom određenu stopu, dok recimo jedan RIVP ima max zakonom određenu stopu amortizacije, i amortiziraju objekte u 10 godina, dok ARNT do čini u 20 godina...
Gdje lova curi, pravo je pitanje, očito preplaćuju usluge vanjskim firmama, ne bi me začudilo da su iste u vlasništvu većinskog...
I pazite, GRAND HOTEL BRIONI PULA je otvorio u 5 mjesecu 2022, najveći i najbolji hotel lanca, a ostatak godine je poslovao sa gubitkom, uložiš u hotel 40 milijuna eura i onda ti radi gubitak wtf?!
Također vidim da imaju problema sa popunjenošću, te nikako da dosegnu stope iz 2019...pa neka porade ozbiljno na marketingu
Muljaju sa troskovima
Ja sam to zaključio ima 7-8 mjeseci...toliko stotina milijuna eura uložiti u zadnje 4 godine u obnovu smještajnih kapaciteta i dizanje istih na veću razinu, a da se ne osjeti na neto dobiti je nemoguće, ukoliko to većinski vlasnik knjigovodstveno namjerno ne naštela...
A gdje je samo aprecijacija nekretnina koje su usput na top lokacijama,a ništa ili vrlo malo provedeno kroz knjige...
Trebalo je vremena da se malo prostudiraju podaci heheh
Udio NPL kredita(ako dobro čitam) je pao sa 5,87% na dan 30.09.23 na 4.4% 31.12.23...što opet drastično umanjuje rizik od rezervacija.
Prezadovoljan sam, s obzirom da su a vista depoziti rasli u i zadnjem kvartalu( i kad rast istih ukalkuliramo u izračun) neto kamatni prihod banke je za sada neokrznut usprkos super štednji.
Također u 4Q23 1.121 milijardu eura je oročeno super štednje, a ukupni oročeni depoziti su porasli u istom razdoblju za samo 971 milijun eura, što će reći da je 150 milijuna eura oročenih depozita dospjelo u 4Q, što je opet pozitivno po neto kamatni prihod banke...
Hvala Parica
što se banaka tiče... ne berite brigu
radio sam jedno godišnje izvješće pa sam primijetio da mi je RBA povećala onu jednokratnu naknadu za provođenje naloga s 0,37 na 0,40 eur, te za priljevnu doznaku s 0,10 na 0,11 eur (u 2023.-oj)
njima (bankama) kamatni prihodi stagniraju već dulje vremena, a s naknadama se 'igraju' kako im paše
(upravo iz tog razloga uvedena je EKS da bi lakše mogli usporediti međubankovne odnose)
Upravo suprotno, neto prihod od naknada stagnira, a neto kamatni prihod raste, primjer HPB-a( primijetite koliko će biti bolji neto kamatni prihod U 1Q24 naspram 1Q23?!)
Usprkos superštednji imamo rast a vista depozita:
-30.09.2023., 3.606 milijardi €
-31.12.2023., 3.775 milijardi €
Malo o financijskom učinku superštednje na poslovanje banke, ukratko, pri kamatu od 4% ECB, neto kamatni gubitak radi ovog proizvoda za banku u 1Q2024 će biti 1.5 milijuna eura...prihvatljivo na nešto što je banku gurnulo sa 6 na 5 mjesto najveće banke u RH.
Po parametrima koji su sada na raspolaganju, 1Q24 bi trebao biti bolji po neto kamatnom prihodu, nego 1Q23.
Vidi se kako je iz mjeseca u mjesec intereres za super štednju opadao, što će reći da u 1Q neće biti značajnijeg oročavanja, pogotovo, jer su kamate dosta smanjenje.
Zašto se vlen strmoglavio ?
Zato jer su ga bili napucali 25% bez podloge u Fi za 4Q.
Zse je postala prava mala moderna burzica...izađe FI odmah makret nagradi ili kazni dionicu
Izašao Fi za 2023
ovdje nije sve 5, nego sve 105
Posebno su interesantni gotovo nepostojeći kamatni rashodi...a što se tiče 1Q24 vrlo obećavajući također...
za one što misle da HPB grupa u 2023 imala pad neto dobiti od -40%...
neto dobit:
-4Q22., -22.402.000 €
-4Q23., +14.918.000 €
--------------------------------------
godišnja neto dobit:
-2022., -8.548.000 €
-2023., +82.989.000 €
Negativni goodwill od 135 milijuna eura ne gledajte, jer je to spoils off war hrvatske države, koji je igrom slučaja pripao baš HPB-u i nema baš nikakve veze sa redovnim poslovanjem iste.
ZABA je po meni u fazi da se treba kapitalizirati dobit, kakvo lovljenje dividende na vrhu...u teškom smo offtopicu stoga stanimo...
ok, sve ću vas poslušati
Nadam se kolega da ste me poslušali
ERNT | VULETA IVICA | 211 | 0.02% |
Nije sve tako crno, neki iz TOP 10 kupuju...
ako bude po najavama, po tom pitanju smo mirni do jeseni.
Prvi podaci za veljaču su iz Belgije...jaki skok inflacije, taman pred sastanak ECB-a, super vijest za banke, pogotovo našu HPB...
Sad je samo bitno da ECB zadrži stopu od 4% na sastanku 07.03.2024...
Novac na računu kod HNB-a:
-30.09.2023., 1.721.964.430 €
-31.12.2023., 2.957.462.257 €
---------------------------------------------
Ovo znači 30 milijuna eura kamatnog prihoda u 1Q24 samo na sredstva deponirana kod HNB-a
Jel nas sad kači porez na dividendu od 10% + prirez ili ide 12% po novome? Nisam upućen...
Prošlogodišnja dobit, se oporezuje sa prošlogodišnjim poreznim stopama.