Pa nije baš da pada cijena danas
Pad od 20 € u zadnjih par dana, nije baš da nema pada...U mom portfelju to je gotovo 10000 €. Toliko iznosi trošak stolarije koju u promjenit na kući.
Pa nije baš da pada cijena danas
Pad od 20 € u zadnjih par dana, nije baš da nema pada...U mom portfelju to je gotovo 10000 €. Toliko iznosi trošak stolarije koju u promjenit na kući.
Pretpostavljam da je NEK opet prosipao dionice. Vidjet ćemo kroz koji dan da li su oni.
Nije ovo njihov stil, prije CO.
1986 dionica potrovano u jednom nalogu po 234 €....fino
Nekako nisam uvjeren da je sada trenutak ulagati u banke. Možda sam u krivu, ali mislim da je to bilo to. Stoga savjetujem oprez.
U banke se trebalo ulaziti prošle godine, ovo pogotovo vrijedi za ZABA-u...HPB i IKBA su i sada "jeftine" za kupnju i po p/e i po p/b, te sa gotovom sigurnošću mogu reći da je izvjestan odličan 1Q( kamate ECB lani u 1Q kvartalu su bile cca 2.5%, sada su 4% i to uz cca 25% veće a vista depozite kod HPB-a.).
Ono što me mučilo kod HPB za 4Q su a vista depoziti ( radi super smart štednje), kad sam vidio da su u 4Q a vista depoziti porasli za 170 milijuna eura sve sumnje su mi splasnile. Kod IKBA su mi također sumnje nestale, kad sam vidi koliko simbolične kamatne rashode imaju u 4Q.
Također obje banke HPB i IKBA( za razliku od ZABA-e) imaju mogućnost velikog rezanja kamata na štednju(i da opet imaju veće kamate od ZABA-e).što predstavlja veliki buffer kad krene rezanje kamata pri ECB...
Također usuđujem se reći da su nedavno, kada je ZABA cijenovno zaronila iz banaka izletili špekulanti, te drhtave ruke...
Neko moje osobno mišljenje da će cjenovni peak banka biti tamo u lipnju, ionako već koju godinu cijene dionica na ZSE tada krenu padati.
Ovdje puno vas stavlja znak jednakosti između prihoda i profitabilnosti.
Display MorePrije točno godinu dana cijena je bila cca 240 €, a P/E cca 20. Molio bi vas da prokomentirate trenutnu valuaciju SPAN-a s obzirom na ERNT?! I da mi kažete tko bi tu trebao rasti, a tko padati?
Ako isključimo banke( za koje postoji posebna metrika), ERNT je po P/E najjeftinija dionica iz CROBEX-a trenutno, uz to imamo gotovo izvjesnu dividendu., koja bi trebala biti dosta veća nego lani.
EDIT: Obično kad zadnji optimista digne ruke od dionice, cijena počinje rasti.
Lijepo ste vi to teoriju udrilali, gledao sam blood on the streets svojevremeno, da gledao..bio sudionik kosmara. Ako cete po zadnjoj recenici suditi onda vas na ovoj temi jos uvijek ima previse. Trenutni p/e je dobar ali nece takav i ostati u narednom periodu i to vam je sukus svega. Span je mlada ptica, uzletjela ko puran sad si trazi mjesto i polako se isto korigira cjenovno, no mislim da je span puno okretniji i ima vecu sansu da preokrene poslovanje u iducih god dana, a to kod Ernt nije teta najavila. Ako vam to nije dovoljno, onda udrite, ljepota burze je sloboda i odgovornost.
Koliko ja znam teta je najavila pad prihoda( i to onih manje profitabilnih), tako da je ne vidi da to znači sigurni pad neto dobiti...također Intercapitalove prognoze o P/E za 2024 su samo prognoze ,a ne sigurna budućnost...
Stvar je jednostavna, dionica je izdušila, jer je 4Q po dobiti( ne prihodu) podbacio ,a ne jer je netko nešto rekao. Ovde se uzimalo zdravo za gotovo da cijena ide na 250€ nakon Fi-a, plus drukanje "gospodina" Y.
Dečki, nema teorije zavjere. Nitko ništa ne štopa namjerno, osim sto namjerno prodaje, ali be zato da bi stopao vec da bi prodao. ERNT je trenutno out i kad vam sefica kaze da ce u sljedece 2 g probati popraviti stanje ne znam sto se cudite da neko STOPA cijenu. Koliko sam se tog nagledao 2008... stopali su igh na 20000 i ledo i svasta nesto. Pri tome ne kazem da je ovo isto. Ali ima ta paralela zavjere, a nije zavjera, samo zabluda onih koji se nadaju.
Prije točno godinu dana cijena je bila cca 240 €, a P/E cca 20. Molio bi vas da prokomentirate trenutnu valuaciju SPAN-a s obzirom na ERNT?! I da mi kažete tko bi tu trebao rasti, a tko padati?
Ako isključimo banke( za koje postoji posebna metrika), ERNT je po P/E najjeftinija dionica iz CROBEX-a trenutno, uz to imamo gotovo izvjesnu dividendu., koja bi trebala biti dosta veća nego lani.
EDIT: Obično kad zadnji optimista digne ruke od dionice, cijena počinje rasti.
Situacija više nego odlična za HPB s obzirom da drže u HNB-u gotovo 3 milijarde eura.
Fina dogovorena prodaja pri zatvaranju od 1200 dionica...
Al ono, ako si plaćao 6% kamatu šta nije logično da najprije ponudiš svojim građanima, pa ako nitko nije zainteresiran ideš na institucionalnce ili vanjsko tržište..
Zato jer bi refinanciranje međunarodne obveznice sa domaćom izvuklo iz sustava nepotrebno 1,5 milijarde eura i tim poskupilo buduća zaduživanja, kako države tako i domaćih fizičkih i pravnih osoba.
A investicije su važna komponenta BDP-a, pa bolje da se domaći novac uloži u nove projekte, nego da ga potrošimo na refinanciranje međ. obveznica, koje su potrošene prije 10 godina i nemaju više nikakav pozitivni učinak na ekonomiju....
Još jedan uspjeh ministarstva financija, refinancirana međunarodna obveznica sa kamatom od 6%, sa novom obvezanicom sa kamatom od 3,375%
Uspješno izdana 10-godišnja euroobveznica nominalnog iznosa 1,5 mlrd eura - Poslovni dnevnik
Ušteda na kamatama refinanciranjem u 10 godina je 390 milijuna eura.
Desetine?! Ja ih znam nekoliko, i ne bi ih za zeta. Alkosi.
Alkoholizam je posljedica, ne uzrok.
Što se tiče “stranaca”, meni je jedino bezveze što nismo bar “emerging market” nego smo ružno klasificirani kao “frontier” i što (možda baš zbog toga) ZSE nije u ponudi svjetskih brokera
Moraš imat 5 ili 10 dionica market capa iznad 2-3 milijarde eura...nedavno sam čitao pravila, ali mi je isparilo...
Ovdje se podcjenjuje prosječnu snalažljivosti Hrvata i osim toga kao da se ikad živilo od plaće ovdje osim pojedinaca. Živi se od onoga 'sa strane', rente i od para iz inozemstva.
Ja osobno znam desetine muškaraca rođenih 80-tih koji nisu nikad u životu radili...toga po selima ima još i više....znači nit će ikad radit, niti će se ikad oženit, nit će ikad imat djece...
Jedan veliki dio radnosposobnih muškaraca ne participira u sustavu, jer ih je sam sustav na neki način gurnuo na margine društva i izolirao...i onda kad krene radikalizam onda se čude kao pura dreku, a sami su ovo proizveli...
U Hrvatskoj jako fali radnika. "Gdje su naši ljudi? Neće nitko raditi za 1000 €" - Index.hr
nevjerojatno je kako traje kampanja pranje mozga o tome kako radnika nema i moramo hrvate zamijeniti nepalcima i filipincima
Uspili su uvjerit većinu populacije da nam fali radnika, iako radi svega 66% radnosposobne populacije( ako gledamo po ILO-u zaposleno je manje od 50% populacije starije od 15 godina), u Njemačkoj je to recimo 77 %. Znači u sustavu postoji 300000 ljudi koji bi mogli radi, ali ne rade...treba eutanazirat socijalnu državu pa će 90% radno sposobne populacije radit, ako i u svim zemljama trećeg svijeta, gdje nema socijalne države...
Preci nam se okreću u grobovima, što ovi rade sa uvozom stranaca. Srce me boli.
ERNT | PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D. | 300 | 0.02% | 14,449 | 1.09% | 2.84M |
Lijepo je vidit da ima kupaca iz TOP 10
Samo neka to poprati i cijena na 2x BVPS ko ZABA.
Banke su pobjednici
moraju se i oni malo prilagoditi
A vista depoziti HPB-a iz kvartala u kvartal rastu...čak su i u 4Q porasli za 170 milijuna eura, usprkos super štednji...
+ERNT po 197 € ( vratio nazad prodano po 204€, smanjio prosjek,)
Pomalo se utisci sa Fi-em za 2023 zbrajaju...
Srećom smo mi u Hrvatskoj zaostali 100 godina iza Amerike pa nismo razvili ni blizu te derivate.
Ne trebaju nama derivati kad ljudi kupuju recimo jedan SPAN koji se trži sa P/E 81 trenutno i očekuju da će cijena ići gore, a dok im je jedan ERNT sa P/E manjim od 12 preskup , prodaju ga, te očekuju da će cijena ići dole...ovo je sektorska anomalija poput HPB-ZABA do prije koji dan, pa smo vidili kako se ZABA brže bolje korigirala cjenovno na dole...