1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Junius
    • October 31, 2022 at 11:37 AM
    Quote from Paulie

Strašno koji su to iznosi, skoro pa milijarda kuna, ne znam tko u Adrisu donosi odluke o ulaganjima, ali čini mi se da skupe prvu osobu s ulice da bi bolje odluke donosila.

Sposobni su zaradit, ali sposobni su i spržit novce, nevjerojatno. Ja sam isto gledao odakle toliko niska sveoubuhvatna dobit pa nisam uspio shvatiti, znači 700 milijuna gubitka je zbog obveznica.

To je gubitak isključivo CROS-a, odnosno ADRIS grupe.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Junius
    • October 30, 2022 at 11:35 PM
    Quote from komot

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…2a3e3122683.pdf

Evo izvješća, pa ko voli nek izvoli. Srećom je prilično likvidna.

90% ovogodišnje neto dobiti su izgubili kroz sveobuhvatnu, uglavnom kroz pad vrijednosti obveznica i samo CO je na taj način izgubila -762.891.392kn ...nije ni čudno što je dionica zaronila na ove razine. I što je najgore i u 4Q će se nastaviti pad vrijednosti postojećih obveznica.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Junius
    • October 28, 2022 at 8:53 PM
    Quote from plavi01

A kolika je adekvatnost kapitala

Adekvatnost kapitala: HPB 21,5% , NHB 16,7%

Udio NPL( u 3Q)smanjen sa 6,9% na 6,3% na razini grupe. Pokriće NPL-a raste sa 74,4% na 76,5%.

Inače neto dobit same HPB banke ( ne i grupe) za 3Q je 69 milijuna kuna. BV grupe samo 19 milijuna kuna manji nego na kraju drugog kvartala, s obzirom na velike troškove rezervacija za NHB, te gubitke na obveznicama , vrlo dobar rezultata.

• Junius
    • October 28, 2022 at 12:50 PM

Dobro je, očekivao sam , puno, puno gore izvješće s obzirom na jaki pad Crobisa u 3Q, sveobuhvatna dobit -46 milijuna kuna. Uz to je ukupna imovina HPB grupe u 3Q porasla 3.4 milijarde kuna(▪ Dosegnuta povijesno najviša razina aktive uz porast od 3,4 mlrd kn u ovom tromjesečju).

Sve u svemu, puno bolje nego sam očekivao.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • October 28, 2022 at 12:38 AM

3Q BDP YoY:

- SAD 1.8% ( isto kao i u 2Q)

-Kina 3.9%( 2Q 0.4%)

3Q BDP QoQ:

-SAD 2.6%

-Kina 3.9%

Vidim da se je industrija proizvodnja u Kini i SAD u rujnu baš zalaufala:

-SAD., 5.3%

-Kina.,6.3%

Recesija samo što nije došla...vidim i da burze više ne fermaju katastrofičare.

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Junius
    • October 27, 2022 at 11:52 AM
    Quote from accountant
    Quote from Zlatek

Arena Hospitality Group d.d. - Financijski izvještaj - 2022, Treći kvartal, Nerevidirano, Konsolidirano

Sa zadovoljstvom možemo izvijestiti o snažnoj ljetnoj sezoni i prvoj radnoj sezoni Grand Hotela Brioni nakon opsežne obnove, što je dovelo do ostvarenja najboljih rezultata u povijesti naše Grupe.

:thumbup: za upravu

sve se vidi iz novčanog toka:

• 261 mln kn iz neto novčanog toka iz poslovnih aktivnosti (dakle umanjeno za kamate i porez na dobit),
    • od toga, 197,5 mln kn dalje uloženo kroz investicije u razvoj i obnovu,
    • financijski novčani tok zanemariv, dakle nije bilo daljnjeg značajnog zaduživanja

jedan od boljih izvještaja na ZSE svakako

Ovde valja pričekati sljedeću godinu i završetak uređenja hotela u Budimpešti, Austriji, Zagrebu te dovršetak kampa Ostoja, tek tada će se viditi puni potencijal grupe..., vrlo podcijenjen turist, koji je krenio sa otkupom dionica 15.9(ovo treba uzeti u obzir).

• Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

• Junius
    • October 26, 2022 at 8:44 PM
    Quote from Infinity
    Quote from Junius

Kažeš kamate na depozite 2%??? Koliko vidi sve kamate na depozite se vrte oko 0,05 do max 0,3%. Uopće nisu trznile iako kamatne stope na kredite lagano rastu...

evo ima $ na 2.5%

Ja gledao jednogodišnje kamate u eurima i/ili kunama :) ...dolar je no go zona, prvenstveno zbog volatilog tečaja, a i velikom spreda na tečajnici. Za tako dugoročna oročenja mi je racionalnije kupiti obveznicu, još dobiješ kamatu svakih 6 mjeseci i ne uzmu ti porez na to.

• Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

• Junius
    • October 26, 2022 at 5:06 PM
    Quote from st-brajo

p. s. pričao sam i s ljudima iz bakarskog sektora, bilance su dobre, malo je loših plasmana, a planira se i uvođenje kamata na depozite od oko 2%

Kažeš kamate na depozite 2%??? Koliko vidi sve kamate na depozite se vrte oko 0,05 do max 0,3%. Uopće nisu trznile iako kamatne stope na kredite lagano rastu...

• Junius
    • October 25, 2022 at 1:32 PM
    Quote from Roki

Ja čekam već mjesecima da rokne ne bi li nadokupljivao blue chipove po akcijskim cijenama, samo nikako da crobi osjetno rokne. Do tada lagano nadokupljujem mrvicu po mrvicu, wanna be dollar cost average metodom samo što više čekam to mi se više čini da ne bude ništa od rokanja ili ako i bude to će biti lagani pad. Vani se vrti neusporedivo veća lova, više je margin kredita, kad krene neka panika lakše rokne, mi smo za sada nekako zacementirani. Ak svi pričaju da ćemo roknuti možda ipak bude obrnuti scenario. Nije čovjek pametan šta napraviti. S druge strane imamo svježe uspomene na doba korone kad je ZSE zatvarala trgovanje 10-15 min nakon otvaranja i kad je u par dana sve došlo na sniženje od 20-50%. Nisam pametan...

Pa dosta vam je ZSE izdanja palo 20-40% od ATH ove godine. Da bi palo više od toga trebaju baš biti neke jake negativne okolnosti koje će jako utjecati na poslovanje firme, tipa sankcije Rusiji u pogledu ADPL, corona i zatvaranje u slučaju turista, ili jaki pad brodarskih indeksa u slučaju brodara.

• Junius
    • October 25, 2022 at 1:27 PM
    Quote from st-brajo

kakve veze ima yield na državni dug sa privatnim dugom?

Ja sam napisao da ulazak u Eurozonu ima za posljedicu niže kamate stope kako državi, tako i domaćim firmama, iz očiglednih razloga. Također ova tvoja tvrdnja je djelomično točna, jer kamata na državni dug je osnova za izračun kreditnog rejtinga svih poduzeća u većinski državnom vlasništvu, te jedinica regionalne samouprave i njihovih firmi, tipa ZG, te ZG holding-a. Doduše, oni ionako ulaze na kraju pod javni dug.

Kamatne stope za firme/fizič.osobe se izračunavaju na temelju EURIBOR-a , te nešto manje LIBOR-a (koji se ukida zbog manipulacija), a koji se formira na temelju monetarne politike ECB-a.

I nije samo HNB branio tečaj, to rade više manje svi, radili su Švicarci jedno vrijeme, Danci to rade, rade Bugari, Rusi to rade, Kinezi isto, Japan, Indija. Jedina razlika je što jedni to rade prema euru, ili kombinaciji eura i dolara, drugi samo prema dolaru. Što je sasvim normalno jer se brani konkurentnost izvoza, te povoljan uvoz strateških sirovina.

A da ne govorim koliko je to bitno kad subjekt nije zadužen u domaćoj valuti. Svi smo vidjeli kako to izgleda kad tečaj divlja na primjeru švicarca.

Bez ovoga nema stabilnog gospodarstva.

• Junius
    • October 25, 2022 at 12:41 AM

10Y Bond Yield:

-Mađarska 10,6%

-Rumunjska 9,68%

-Poljska 8.32%

-Češka 6.18%

-Bugarska 5,00%

-Hrvatska 4,10%

Bez ulaska u eurozonu danas bi bili u ozbiljnim dugoročnim problemima. Ovako firme na ZSE imaju privilegij, da se zadužuju po povoljnijom kamatnoj stopi, nego firme iz gore spomenutih zemalja. Što opet ima za posljedicu više/veće valuacije dionica tih firmi.

Netko je rekao da euro više nije valuta koja je bila prije 2-3 godine, samo zaboravlja da ni kuna isto više nije valuta koja je bila. Prvenstveno, jer je HNB radila slično kao ECB-a, od otkupa obveznica pa do nekog vida helikopterskog novca, u nas se dijelio novac kapom i šakom, naravno samo povlaštenim skupinama, a ne kao vani svima.

Također neko značajnije prtljanje po tečaju prije uvođenja eura nije moguće , jer tako eurozona ne funkcionira. Svaka zemlja boravi u ERM II po dvije godine, prije uvođenja eura, upravo zato da bi dobili realan tečaj po kojem bi se napravila konverzija iz domaće valute u Euro.

• Junius
    • October 24, 2022 at 1:56 PM
    Quote from Jope

Novac/share- 3547,65

NPM. -97,76%

ROE. -33,46%

P/E. -1,44

Neto dobit 1,12 mlrd,. povećanje 4,5X

Zadr.dobit i rez 2,14..povećanje 30%

Aktiva 38 mlrd, povećanje 40%

Neto dobit 746 mil, povećanje 400%

Ovo su podaci sa moje dionice za 2/22. Vidjeti ćemo kako će biti za 3/22. Valjda će netko od velikih ovo primjetiti.

Display More

Nema se tu šta primjetiti, jer obveznice i dalje padaju, te će to stvarati gubitke i u 3Q (uglavnom u sveobuhvatnoj dobiti). Da li je cijena dionice od 0.48 BV zanimljiva za dokup, naravno da jest.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Junius
    • October 20, 2022 at 4:11 PM
    Quote from Parica
    Quote from Junius

Ja bi rekao da je motiv vlasnika ovo radnjom da izbjegne plaćanje poreza na dividendu, naime pravne osobe (primatelji dividende) taj porez ne plaćaju, dok Emil kao fizička osoba je taj porez morao platiti. Ovo je samo moje mišljenje.

Nisam racunovodja...ali me vidim nacin da se izbjegne placanje poreza kad ce se divka knjizit kao prihod i na kraju godine netirat sa rashodima i na to platit porez na dobit i onda jos porez na isplatu iz d.o.o. ako zelis sebi isplatit novce iz d.o.o.

Moze s nekim troskovima smanjit osnovicu za placanje poreza ali...porez ce platit, mozda nesto manji, ali platit ce ga...

Po vama sada ispada da će imati veće porezne troškove, nego kao FO, što mu sigurno nije intencija...

MYBERG d.o.o. će, dodaje se u priopćenju objavljenom na web stranicama Atlantic grupe, osim kao društvo za upravljanje portfeljem u kojem su dionice Atlantic Grupe d.d., u budućnosti voditi brigu i o drugim osobnim i obiteljskim investicijama Emila Tedeschija.

Emil kao fizička osoba sigurno ne može prebiti dohodak od dividende sa nekim drugim kapitalnim gubitkom za tu godinu, još manje može kapitalni gubitak prebaciti kao poreznu olakšicu do 5 godina u budućnost, sa MYBERG d.o.o sve to može, a i troškovi upravljanja Emilovim i obiteljskim porfteljom su sigurno nemali i sad sve to ide pod rashod MYBERG d.o.o.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Junius
    • October 20, 2022 at 1:02 PM
    Quote from zlocesti

Sudeći po tome što je vlasnik prenio svoj udjel na svoju drugu tvrtku, i po obrascima trgovanja

Ja bi rekao da je motiv vlasnika ovo radnjom da izbjegne plaćanje poreza na dividendu, naime pravne osobe (primatelji dividende) taj porez ne plaćaju, dok Emil kao fizička osoba je taj porez morao platiti. Ovo je samo moje mišljenje.

• Junius
    • October 18, 2022 at 6:10 PM
    Quote from Roki

Jel ima itko da pobliže prati situaciju s plinom i da je koliko toliko upućen u taj fah. Cijena na burzi prema ovom grafu ide ka nekoj skroz normalnoj razini. Šta to znači za našu industriju i kada bi im se njihove kupovne cijene plina trebale unormaliti (onima kojima su divljale)?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Također treba napomenuti da su SPOT cijene el. energije u Njemačkoj jako, jako pale, sa gotovo 700 EUR/MWh u kolovozu, na današnjih 168 EUR/MWh,a cijelo ljeto se po medijima stvarala psihoza kako će visoke cijene struje uništiti profite svih firmi, te se tako djelovalo negativno i na cijenu dionica kako na ZSE , tako i u cijeloj EU.

• Junius
    • October 15, 2022 at 3:13 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Yieldchaser

Vrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.

Ljudi zaboravljaju da ako porastu kamatne stope, a porast će, cijene svega će pasti.

Ako dođe recesija, još će jače pasti.

Porastu stope i najednom vraćam kredit za nešto što sada svojom tržišnom vrijednošću nije dovoljno za prisilno namirenje za slučaj da odjednom ne mogu vraćati. A upravo se u recesijama događa ovo što je verdi naglasio.

To onda stvara problem za banke i nastaje cijela spirala problema koja nam sada prijeti.

banke su dobro kapitalizirane i odjeli za rizike su dobro odradili "domaću zadaću" (insajd info, kad već nitko neće da se time pohvali :S)

veći problem su fondovi, šta mirovinski, šta ostali i tu leži prava "spirala smrti"

Display More

Dobro OMF i DMF nisu neki problem za dionički market, jer tamo nitko ne može povući udjel, eventualno prebacit iz fonda u fond, problem su ovi otvoreni investicijski fondovi, kad ekipa navali na šaltere gotovi budu, još sad net bankarstvo likvidiraš poziciju u 3 minute, pa kad krenu prodavat dionice da dođu do novca, ruše sve dionice koje imaju do karikature.

Za korone je HNB spasio sve obvezničke i mješovite fondove, jer im je otkupljivao obveznice bez ikakvih pitanja.

• Junius
    • October 13, 2022 at 3:40 PM

Nitko nije primijetio oštar pad SPOT cijena plina i el. energije u Europi u zadnjih mjesec i pol???S obzirom da je market padao i zbog očekivanih astronomsko većih troškova za struju i plin...a i jaka inflacija je apsorbirala jedan dio pada na dioničkom tržištu. Recimo u Turskoj je inflacija 80%, a market im se u istom razdoblju više no duplo povećao.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt