1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Junius
    • November 8, 2022 at 3:42 PM
    Quote from Moller

nije ovdje samo ruski problem u ruletu

https://seebiz.eu/auto-moto/alix…do-2024/283987/

budimo sigurni da švabo uvijek računa preciznije od ostalih

https://seebiz.eu/auto-moto/scha…h-mjesta/284017

određena prilagodba u slijedećih 2-3 godine trebati će i najvećima i najboljima

Jedno ovako racionalno pitanje, gdje su svi čipovi nestali preko noći??? Jedino koliko toliko suvislo objašnjenje koje sam naišao jest da je radi Covid restrikcija prodaja mobitela i tableta porasla, pa da su proizvođači zakupili sve kapacitete...samo nekako mi ovo ne drži vodu duže od godinu, dvije...sve mi se više čini da se namjerno onemogućava dobava čipova, te da se zapravo radi o gospodarskom ratu Istočne Azije sa ostatkom svijeta.

Potražnja za čipovima po vozilu i dalje raste zbog sve veće digitalizacije i elektrifikacije, ali proizvođači poluvodiča suzdržavaju se od proširenja svojih kapaciteta zbog prijetnje recesije i rastućih kamata, napisali su stručnjaci iz industrije.

Ovo baš smrdi na produženu ruku politike.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Junius
    • November 8, 2022 at 3:01 PM
    Quote from Batka
    Quote from Junius

Dok god ATPL ne prelomi i napusti Rusiju, ovde je vrlo riskantno kratkoročno kupovat. Dugoročno i na ovim razinama imamo potencijal do 100% rasta cijene dionice.

Koja bi po Vama bila korist nauštanja Rusije?

Znalo bi se na čemu je firma, te taj Damoklov mač napuštanja Rusije bi prestao visiti nad glavom firme. Ono što me ljuti da nijedno pitanje povezano sa tvornicama u Rusiji kroz Fi nije odgovoreno , niti je detaljno razrađena financijska situacija te dvije tvornice zasebno, već je sve zakukuljeno i zamumuljeno.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Junius
    • November 8, 2022 at 1:27 PM
    Quote from tiko1

na ponudi je 7454 dionice po 79,40 ovi što vjeruju u fimu imaju priliku lipo se nakrcat

Dok god ATPL ne prelomi i napusti Rusiju, ovde je vrlo riskantno kratkoročno kupovat. Dugoročno i na ovim razinama imamo potencijal do 100% rasta cijene dionice.

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Junius
    • November 7, 2022 at 10:52 PM

Po politici dividende donesenoj krajem 2018:https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…nfGwgM61A__.pdf

Društvo je razmotrilo politiku dividendi uzimajući u obzir planove kapitalnih ulaganja s ciljem unapređenja svoje imovine i širenja u regiji srednje i istočne Europe. Sukladno tome, Društvo je revidiralo svoju politiku dividendi na način da će Društvo nastaviti sa zadržavanjem dijela svoje buduće zarade u svrhu ulaganja i može razmotriti isplatu dioničarima do 25% svoje konsolidirane normalizirane neto dobiti za prethodnu poslovnu godinu počevši od 2020. godine na temelju financijskih rezultata za 2019. godinu, uz pretpostavku da nema promjena u izdanom temeljnom kapitalu Društva, te uvjetovano cjelokupnim financijskim položajem Društva, njegovim investicijskim planovima, potrebama obrtnog kapitala, usklađenosti s trenutnim i budućim uvjetima i obvezama iz ugovora o financiranju, razini novčanog tijeka, situaciji na tržištima kapitala, situaciji u industriji i ukupnom gospodarstvu te drugim relevantnim čimbenicima u bilo kojem trenutku koji, uzimajući se pojedinačno ili zajednički, mogu utjecati na takvu isplatu dividendi.

Ukratko, dogodine bi mogli očekivati isplatu do 25% ovogodišnje neto dobiti grupe, što bi ugrubo moglo biti do 5 kn po dionici bruto. A i meni je bilo čudno što nisu ništa ispaliti ove godine.

Malo samo bacio oko i na kreditnu zaduženost grupe, svi krediti imaju fiksne kamate i to sa smiješnim kamatama u rasponu od 0.xx% pa do 3%, jedinio za ovaj hotel u Beogradu imaju kamatu od 4,4%. Što se tiče ročnosti prvi krediti dospijevaju tek 2025, a oni sa najvećom ročnošću tek 2033. Tako što se tiče rasta kamatnih stopa hotel je zaštićen 100% na srednji i duži rok.

Također najam hotela u Budimpešti je ugovoren na postotak godišnjih poslovnih prihoda hotela, što je po meni izvrsno, a najam hotela u Zagrebu im je smanjen sa 300k eura godišnje na 30 ili 40k eura sve tamo do 2025godine. Ako sam dobro zapamtio hotel u Budimpešti je u najmu od 20 godina, a ovaj u ZG u najmu na 45 godina.

Što se tiče Grand Hotela Riviera u Puli koji je kupljen od države 2020godine za 36,5 milijun kuna, za njega je već osiguran kredit od 10 milijun eura za kupnju i obnovu, dakle financijska konstrukcija za obnovu hotela je zatvorena, ostatak će se nadožuntat iz vlastitih sredstava.

Baš me nervira što odugovlače sa obnovom ovog hotela.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Junius
    • November 7, 2022 at 8:22 PM
    Quote from harpun

interesantne su stavke koje se mogu reklasificirati kao dobit ili gubitak - 350 milijuna

Nerealizirani gubitak na obveznicama kroz sveobuhvatnu dobit i realizirani gubitak na obveznicama, koji se vodi kroz neto dobit. Ako sam u krivu, neka ne netko ispravi.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • November 7, 2022 at 3:23 PM
    Quote from Philidor

I što će se time postići osim financijske injekcije brokerima?

Takvo razmišljanje nas je dovelo da na CROBEX-u imamo dionice čija FREE FLOAT tržišna kapitalizacija vrijedi 10,4 milijardi kuna, a ne protrguje se pola milijuna eura dnevno. Sami pali sami se ubili.

• Junius
    • November 7, 2022 at 3:07 PM

Istra 12.72% više noćenja u listopadu ove godine, nego lani u isto doba. Hotelski smještaj pobjednik u listopadu na nivou države sa 39% veći brojem noćenja. Sunčani listopad je učinio svoje.

https://www.htz.hr/sites/default/files/2022-11/Informacija%20o%20statisti%C4%8Dkim%20pokazateljima%20-%20listopad%202022_0.pdf

• Junius
    • November 7, 2022 at 2:42 PM

Vidim da se je PBZ CO OMF povukao sa bida HPB, SAPN te JDRN-a i to ima već 15 dana...

• Junius
    • November 7, 2022 at 10:10 AM
    Quote from Barikb

Nema smisla da burza radi od 9.30 do 16.

dovoljno bi bilo dvokratno od 9.30 do 11 i od 15 do 16 za one koji dobro zarađuju na burzi, ali duže spavaju. Prometi su sada manji nego u špecerajima. Čestitke ZB i Hanfi na prvom mjestu. Učinili su puno za tržište kapitala i ekonomiju rh.

Pa trgujte kolega...ima ovde samo sa foruma kapitala 30-50 milijun, da se 10% dnevno od toga okrene, eto sami radimo bez problema dnevne promete ZSE-a.

• Ulaganje u obveznice

• Junius
    • November 5, 2022 at 8:01 PM
    Quote from D_artagnan

A po ovom onda neznam tko pametan moze uloziti u obveznice i to jos drzavne ???

Pa svatko tko zna kako obveznice funkcioniraju...naime kada kamatne stope na nove obveznice rastu, tada tržišna vrijednost postojećih obveznica sa manjim kamatnim stopama, srazmjerno pada s obzirom kolika je kamatna stopa na tu obveznicu, te vice versa kada kamatne stope na nove obveznice padaju, tada postojeće obveznice sa većom kamatnom stopom dobivaju na tržišnoj vrijednosti.

Također kada se obveznica drži do dospijeća, nema šanse da išta izgubiš, naime ovo je za većinu mirovinaca neraelizirani gubitak, koji će se tokom godina povratiti.

Ono što je meni zanimljivo i što mogu krivit mirovince i banke, što se nisu pokušali riješit obveznica sa kamatnom stopom od 0-2% i sa dugom ročnošću, nije da se nije znalo da kamate stope idu gore.

• Junius
    • November 4, 2022 at 5:54 PM
    Quote from dionicar
    Quote from Junius

Samo što nam taj +3% vrijedi kad vidim da mi je portfelj danas pao za gotovo -25k kuna..izgleda da je netko zamijenio kod nas + za -.

Pa koje vi pozicije imate ?

Prošli četvrtak probudim se na gledalici +50k kuna, sa današnjih danom sve to isparilo. Neka, ne budim se, to je market, ali bude mi smješno kad vidim da ljudi se svađaju na kasi radi par lipa ili kuna.

EDIT: da sam trejdao spasio bi barem 1/3 toga pada, ali kraj je godine treba se malo odmorit.

• Junius
    • November 4, 2022 at 4:03 PM
    Quote from Normani
    Quote from barbosa 2.0

DAX +2.81%

DAX u ovom trenutku preko 3%! :huh: 
    To baš i nije svakog dana tako. Otkuda euforija?
    Lijepo, no mislim da će se to sljedećih dana ili tjedana malo smiriti.

Samo što nam taj +3% vrijedi kad vidim da mi je portfelj danas pao za gotovo -25k kuna..izgleda da je netko zamijenio kod nas + za -.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Junius
    • November 4, 2022 at 3:59 PM

Izgleda da je HPB počeo sa racionalizacijom poslovanja, odnosno gašenjem pojedinih poslovnica NHB-a. U Split je NHB imala dvije poslovnice, vidim da je jedna zatvorena, iako na stranicama NHB i dalje stoji da ima 30 poslovnica, pa tako na popisu stoji i ova ugašena u Splitu.

Također vidim da i 100% preuzimanje Pronam Nekretnine d.o.o. na dan 4.7.22 od strane HPB-a, te je ta firma za HPB grupu donijela nekih 7.5 milijuna kuna dobiti u 3Q22. Koliko sam skontao na Pronam Nekretnine d.o.o. su se vodile nekretnine unutar kojih je NHB-ka poslovala( jedan dio i to veći).

• Junius
    • November 4, 2022 at 3:02 PM

Evo još jedna prilog mojoj tvrdnji da treba pričekati sljedeću godinu da se hoteli koji su u fazi obnove dovrše...

Dobit prije poreza u prvih 9 mjeseci 2022 je iznosila 134,00 milijuna kuna, kada se maknu sa strane hoteli koji su u fazi obnove dobit grupe je bila za isto razdoblje 183,4 milijuna kuna. Ovo ugrubo znači ako bi se ovogodišnji rezultati ostvarili i dogodine i ako se ne bi opet dogodili nerealizirani tečajni gubici, da bi dobit moglo biti preko 200 milijuna kuna na razini godine.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Također u Fi za 2Q se navodi da se 2023 planiranje i otvorenje Hotela Rivera Pula, a u zadnjem FI-u , kao i u medijima nema nikakvih informacija ima li uopće radova ili kada počinju...tako ako netko zna, neka nešto napiše o ovome....

• Junius
    • November 4, 2022 at 12:36 PM
    Quote from Manu
    Quote from D_artagnan

Meni stvarno nije jasno na koji način možeš stvoriti toliko gubitke kao naši fondovi u jednoj godini ako investiraš samo u Obveznice, ako ta obveznica ne bakrotira pa je otpišeš ili valuta te obveznice brutalno devalvira..? Jel mi to netko može objasniti?

https://hrportfolio.hr/?t=obveznicki-fondovi

Jednostavno. Nakrcaš portfelj obveznicama sa niskim prinosom i kad kamate naglo počnu rasti prinos obveznice i dalje ostaje isti ali vrijednost obveznice pada pa onda i vrijednost samog portfelja.

Da vas malo ispravim, nisu se oni ciljano nakrcali obveznica sa niskim prinosom, već je zadnjih cca 5 godina bilo isključivo samo obveznica sa niskim prinosom. Nije da su imali nekog izbora.

• Junius
    • November 4, 2022 at 12:28 PM
    Quote from Parica
    Quote from Junius

Kolega Parica je krivo izračunao EV/EBITDA za ARNT, po njemu je on 10, a zapravo je na dan 30.9.22 bio 8,3 EV/EBITDA (ttm), ovaj podatak se nalazi na str. 26 FI za 3Q...

Nazalost, tocan je izracun jer sam koristio EBITDA-u na godisnjoj razini, odnosno umanjio sam ostvarenu EBITDA-u iz Q32022 od 275 mil kn za ostvarenu EBITDA-u u Q42021 (-36 mil kn)...i cijenu 256kn (koja je bila taj dan)...

U fusnotama FI-a str. 26 lijepo stoji EBITDA za zadnjih 12 mjeseci koji završavaju 30. rujna 2022. godine... :)

• Junius
    • November 3, 2022 at 7:51 PM

Kolega Parica je krivo izračunao EV/EBITDA za ARNT, po njemu je on 10, a zapravo je na dan 30.9.22 bio 8,3 EV/EBITDA (ttm), ovaj podatak se nalazi na str. 26 FI za 3Q...

• Junius
    • November 3, 2022 at 7:24 PM
    Quote from Junius

Ovde valja pričekati sljedeću godinu i završetak uređenja hotela u Budimpešti, Austriji, Zagrebu te dovršetak kampa Ostoja, tek tada će se viditi puni potencijal grupe..., vrlo podcijenjen turist, koji je krenio sa otkupom dionica 15.9(ovo treba uzeti u obzir).

Da se nadovežem na ovaj svoj post, citiram iz Fi-a: Nedavna ulaganja Grupe u Arena Verudela Beach resort, kamp Arena Grand Kažela i kamp Arena Stoja (prva faza) omogućila su repozicioniranje ovih objekata, a njihova nova pozicija na tržištima više klase rezultirala je snažnim rastom prosječnih cijena smještaja. Ukupni prihodi ovih objekata porasli su 46% u odnosu na 2019. godinu, što je rezultiralo snažnim povratom na ulaganja. Arena One 99 Glamping nastavio je uzlazni rast, a kamp je ostvario najbolje rezultate ikad s rastom prihoda od 31% u odnosu na 2019. godinu.

Ne sumnjam da će sličan učinak u rastu prihoda imati dogodine i ove investicije: Grand Hotel Brioni, Arena Franz Ferdinand, hotel u Zagrebu, te art’otel budapest itd...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inače EBIDA grupe u prvih 9 mjeseci 2022 je bila 230,9 milijuna kuna, u istom razdoblju 2021 je bila 159,6 milijuna kuna) rast od 69%, a cijena tone li tone preko godinu dana...

EDIT: također je zanimljivo da Grand Hotel Brioni je ostvario negativnu EBIDA od -1.7 milijuna (posljedica jednokratnih troškova prilikom otvaranja hotela), a koji ne ulaze pod amortizaciju, ti troškovi su bili u 2 i 3Q po mojoj procijeni 12-15 milijuna kuna. citiram iz FI-a:

"Grand Hotel Brioni pušten u rad kasnije tijekom godine nego što se prvobitno očekivalo. Povećanje popunjenosti hotela postupno se razvijalo, dok je fokus bio zadržati jake prosječne cijene smještaja. Stoga osnovica fiksnih troškova otvaranja hotela, uključujući isplaćene plaće, ima negativan utjecaj na krajnji rezultat."

• Junius
    • November 3, 2022 at 1:34 PM

Sav plus poslije FI-ova za 3Q izgleda da se danas otopio, kao snijeg na proljetnom suncu.

• Inflacija

• Junius
    • November 3, 2022 at 10:22 AM
    Quote from Zlatek
    Quote from Junius

Evo za drugi kvartal

1.European Union's Nominal GDP Growth 2Q 22

European Union Nominal GDP Growth was reported at 9.295 % YoY in Jun 2022.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.European Union's Real GDP Growth 2Q 22

The Gross Domestic Product (GDP) in European Union expanded 4.3 % YoY in Jun 2022.

EDIT: Npr. sad će mnogi ostati šokirani da je RH u 2Q imala nominalni rast BDP od 18,3%,a realni od samo 7,7%

Znam da ja ovo džabe krečim, ali to je to.

Display More

@ Junius

Pa eto, vidiš da je nominalni rast 9,259%!

To je jako, jako puno manje od onoga što si gore tvrdio da je nominalni rast 12%!

A inflacija je 9,9%, pa izračunaj koliki je realni rast GDP-a.

Znam i ja da je džaba, ali to je to!

Display More

Pa u 3Q inflacija je pojačala. Nemam što računati realni rast kad te podatke imamo i iznosi 2,1% za 3Q za cijeli EU. Vi ostanite pri svome, nema veze. :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt