Za Zabu neznam ali u HT su ovi globalni fondovi koji prate indekse.
Posts by mooji
-
-
NIS2...velika očekivanja, do jučer su bili Pivci koji će natjerati dionicu na 80€, danas već nisu oni, već je bitna IT sigurnost EU značajnih kompanija, čitaj INA, HEP i slični koji će kao potrošiti miljarde na IT sigurnost...
Rekao sam već ranije, IT je precijenjen i na putu je neke stagnacije, nema više rast po stopama od 30% godišnje, pa tako ni SPAN-a.
Ne samo INA i HEP nego 500 vaznih kompanija iz 10 industrija samo u Hrvatskoj koje su markirane sa strane EU za kriticnu infrastrukturu.
-
Žestoko se kupuje nazad SPAN i PODR.
Evo gledam Marka Rakara, govori o Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti koji se sukladno odrednicama NIS2 mora donijeti do listopada 2024. i koji je trenutno u javnom savjetovanju do sredine kolovoza.
Zakon, u odnosu na NIS koji je snazi i koji obuhvaća uglavnom entitete iz oblasti bankarstva, telekoma i energetike, dramatično širi broj korisnika tako da će sve srednje velike i velike tvrtke u HR biti obveznici Zakona.
Procjena je da će kompanije koje već primjenjuju NIS povećati izdvajanja iz informatičkih budžeta za dodatnih 11-12%, a kompanije koje ulaze u NIS2 20-25% svojih informatičkih budžeta će morati trošiti na kibernetičku sigurnost.
I na kraju je rekao da u HR ima sjajnih tvrtki koje mogu odraditi taj posao
Sad je valjda jasno zašto je ta tema bila bitna na Skupštini i zašto SPAN zapošljava toliko info stručnjaka koji su mu, za sada, samo trošak.
Mozete li mozda neki koristan link podijelit vezano za navedeno? Hvala unaprijed
NIS 2 - Google, sve piše na stranicama EU komisije
-
PODR i jos par imena su stavili u indeks MSCI Frontier markets. To bi sad moralo privuci velike Frontier market globalne fonde.
-
https://www.poslovni.hr/burze/mi-braca…odravki-4403539
U slučaju Spana MI Braća Pivac drže osmo mjesto na listi najvećih dioničara, s nešto više od 2,1 posto udjela, a nekoliko dana prije bili su sedmi najveći.
BS od clanka, prodali su samo 5000 dionica. Nisu puno PODR uzeli s tim novcem.
-
Pivci imaju prosjecnu nabavnu preko 50 eur, jer su kupovali i do 70 eur. Tu sad su vec blizu 0 i ne bi se iznenadio ak bi u petak vec bili na kupovni strani. Zivi bili pa vidjeli…za par dana u knjigi. Po meni je na 55 opet strong buy.
Mislim da je ipak ispod 40 ili oko 35 realno.
Nebitno, cijena dionice je bila jako prenapunpana iz nekog razloga očito, nakon lošijeg izvješća je pala, pa i vi ste pisali da će 2 kvartal biti puno bolji nego prvi, a od onoga Horvata se nije moglo živjeti...
Po meni dugoročno neloša investicija...ali za rezultate će trebati pričekati godinu dvije...
27.4. kad je bila prosjecna cijena 60,73 eur, Pivci su imali 26557 dionica. To znaci da su kupili sledecih 21.000 dionica po cijeni od 60-70 eur. Mislim da je prosjek iznad 50 eur. Meni se cini da je razprodaja do 52 bila panika od malih spekulanta. I da nisu Pivcu razbili trziste. Ako je tako onda strong buy tu.
-
Pivci imaju prosjecnu nabavnu preko 50 eur, jer su kupovali i do 70 eur. Tu sad su vec blizu 0 i ne bi se iznenadio ak bi u petak vec bili na kupovni strani. Zivi bili pa vidjeli…za par dana u knjigi. Po meni je na 55 opet strong buy.
-
SPAN i jos par dionica sa 31.8. 2023 uvrsteno v MSCI Frontier markets small cap index.
-
Analiza Intercapitala, cijena 71.8 eur preporuka STRONG BUY
[uklonjeno na zahtjev autora dokumenta]
-
Intercapital analiza - hold
Intercapital nije izbacio nikakve Hold analize. Koje su to laži kolege Takamina? Analiza Intercapitala je jos uvijek Buy i target price iznad 70 eur. Ako imate vi neku novu od njih postajte slobodno! Hvala.
-
“Intrinsic valuation” po Capital Experience analizi je 82,74-130,8 eur…..Ova panika stvara odlicnu priliku za kupnju.
I preporuka nije Sell nego Hold. Ko bi razumjeo ove prodavace.
-
Trezor kupuje dalje
-
Prihod matice nije bitan, kad ima firma toliko firma u 100 % vlasnistvu u inozemstvu. Uvijek se gleda cijela grupa. To su konsolidirani prihodi. A oni raste +17 %, sve ostalo je cista manipulacija.
Kad Span uradi projekat u USA ili Ukrajini vidi se to kod konsolidiranih prihoda, ne na matici. Isto sa Ebitda i profitom. Zato je bitan konsolidiran - grupni rezultat. A tu nema gubitka.
Optužili ste čovjeka za manipulaciju i laži, a iznio je točne podatke. Poanta je bila da se ne optužuje olako za ozbiljna kaznena djela, forum je isto tako javni prostor. O tome da je bitniji konsolidirani rezultat se slažem, ali treba malo pripaziti...
Bakic kupi i posta da je kupio. Cijena poleti. Bakic proda i posta da je prodao i cijena padne. Zna da ima jako grupu koja ga sljedi na FB. I sljede na burzi sa trejdima. To je manipulacija. Ako bi bio pošten, javio bi svoje poteze prije kupnje/prodaje na burzi.
-
Prihod matice nije bitan, kad ima firma toliko firma u 100 % vlasnistvu u inozemstvu. Uvijek se gleda cijela grupa. To su konsolidirani prihodi. A oni raste +17 %, sve ostalo je cista manipulacija.
Kad Span uradi projekat u USA ili Ukrajini vidi se to kod konsolidiranih prihoda, ne na matici. Isto sa Ebitda i profitom. Zato je bitan konsolidiran - grupni rezultat. A tu nema gubitka.
... a ti ćeš dobiti dividendu iz firme-matice koja stvara gubitak, ako ta matica koja je vlasnik svih ostalih firmi odluči ostaviti dobit u nizozemskoj, švicarskoj, Cipru...?
Kolege Zlatek, ja nisam tu zbog dividende nego ocekujem veliku rast vrijednosti kompanije i cijene dionice u sledecem periodu. Ako ste vi na burzi zbog dividende kupite HT.
-
I sve analize investitora se rade na bazi konsolidiranih prihoda. Matica ne interesuje nikoga od profesionalnih ulagaca.
-
Ne kužim, pliz pojasnite mi: Bakić je pogriješio što je rekao da ga malo smeta što je SPAN "...ostvarili realni pad prihoda i gubitak u matici uz stalnu kupnju dionica u trezor..."?
Pa i mene to smeta. I da sam dioničar i ja bih prodao.
Ali ne bih kupio Podravku.
+17 % Prihodi Spana je vrlo realna rast. Bakic si mora kupit nove naocale i prestat sa BS. Neko bi ga morao prijaviti na Hanfu. Jer to sto radi je manipulacija trzista.
-
Span kupuje za trezor i dalje. Ima bid na trzistu na 65 eur. https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/51139
-
Evo gledam Marka Rakara, govori o Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti koji se sukladno odrednicama NIS2 mora donijeti do listopada 2024. i koji je trenutno u javnom savjetovanju do sredine kolovoza.
Zakon, u odnosu na NIS koji je snazi i koji obuhvaća uglavnom entitete iz oblasti bankarstva, telekoma i energetike, dramatično širi broj korisnika tako da će sve srednje velike i velike tvrtke u HR biti obveznici Zakona.
Procjena je da će kompanije koje već primjenjuju NIS povećati izdvajanja iz informatičkih budžeta za dodatnih 11-12%, a kompanije koje ulaze u NIS2 20-25% svojih informatičkih budžeta će morati trošiti na kibernetičku sigurnost.
I na kraju je rekao da u HR ima sjajnih tvrtki koje mogu odraditi taj posao
Sad je valjda jasno zašto je ta tema bila bitna na Skupštini i zašto SPAN zapošljava toliko info stručnjaka koji su mu, za sada, samo trošak.
Najbitnija informacija sa skupštine jučer je nova direktiva Evropske komisije koja se zove NIS 2. To je bilo usvojeno u 12. mjesecu prošle godine, i dosta se u suštini pisalo u tome na početku godine. Stvarno ne znam kako nam je to tu na forumu pobjeglo.
Preporučam svima da si to pročitate jer je po meni stvarno game changer za industriju kibernetičke sigurnosti i odgovor na to zašto je SPAN zaposlio par stotina novih IT stručnjaka u zadnji godini i pol. I još traži nove i nove.
U kratko… EU komisija je postavila nove kriterije i odredila koja poduzeća u svakoj državi članici su dio kritične infrastrukture i koje moraju imati puno jači sistem kibernetičke sigurnosti ko sada. Vlade moraju usvojiti ovaj Zakon najkasnije do 10. mjeseca 2024. Kazni za preduzeča ak neče poštovat Zakona če bit ogromne….do 7 mio EUR ili čak do 1,4 % globalne prodaje. Zakon uključuje javne i privatne entitete iz sledečih industrija : Transport, Energy, Banking and financial market infrastructure, Healthcare, Water supply, Public administration (central and regional levels), Waste management, Postal and courier services.
Navodno samo u Hrvatskoj, lista preduzeča kritične infrastrukture po NIS 2 broji par 100 entiteta, a nema puno IT kompanija koje su u stanju odraditi ovaj posao.
Očigledno sve šta je SPAN radio u zadnje 2 godine je bila priprema na to
Tako je. Ove brojke je na skupstini spomenuo i Nikola Dujmovic. Oko 500 entiteta samo u HR iz javnog i privatnog sektora bude pod NIS2. Izdvajanja za Informaticki budzet se moraju po procjeni povecati za 15% (ako si vec pod NIS) odnosno za 25 % ako sada ulazis u NIS2.
p.s. Navodno su Pivci poceli jako gurati PODR ( ova rast i promet do 129 eur). Vidjet cemo promjene uskoro u SKDD. Mozda se nesto slicno sprema i na SPAN-u, sad kad je Neven Pivac preuzeo sve.
-
Kako Span u sljedecem periodu treba jos novih zaposlenika govori i ovo :
-
Ako se jucer ukljucio u kupnju Trezor mora biti danas objava. To bi znacilo da nece pustit cijenu da padne izpod 65-66 eur. Isto je bilo prosli put.