1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mooji

Posts by mooji

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • May 6, 2024 at 1:31 PM
    Quote from Gervonta
    Quote from LeoNT

Bio sam na callu danas. Dobar je bio, pozitivan.

Cybersecurity, rast pocinje ove godine, ali prava kapitalizacija od 2025 na dalje. Prema upitima i komunikaciji koju imaju, SPAN se prepoznaje kao go-to firma za cybersecurity u Hrvatskoj.

Ukraina se vraća, to je odlično.

..i još dosta toga.

PS. mooji, teško ti je ovdje pomoći ljudima koliko god se trudio.

Display More

Je su li govorili kolike su očekivane profitne marže?

U cybersecuritiju je ogromna konkurencija. Ukrajna je zemlja u ratu i tamo marže ne mogu biti velike, ali porezi su sigurno ogromni.

Display More

Za cybersecuriti su ljudi vec zaposleni, to znaci da Span vec ima tu fiksne troskove, koji se vec vidu u izkazu uspjeha 23, 24…Tako da prihodi kad dodju iz ovog dijela svi idu direktno v EBITDA. Zato bude profitabilnost tu ekplodirala.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • May 6, 2024 at 11:36 AM

CEO Span Dujmovic na danasnjem conf callu za investitore

1. Strelovita rast prihoda iz Cybersecurity usluga u 2025

2. Prihodi iz prodaje licenca u Ukrajini vec u ovom kvartalu…25 mio EUR bilo pred ratom, sada jos dodatno veliki novi ugovori. Bit ce vidno vec u reportu 30.7. 24

3. Velika potražnja po AI uslugama

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • May 3, 2024 at 11:57 AM
    Quote from mesetar
    Quote from mooji

5 eur po dionici je samo EBITDA. Multipli na to su normalno puta 10-12, pa do 15 kod nekih Spanovih direktnih konkurenata. Primjer : SoftwareOne AG, koji je jedan izmed najvecih resellera Microsoftovih licenca u Europi.

Da ne pricamo o 14 mio EUR neto para na racunu kraj q1 24. Samo to je 7 eur po dionici.

Znači 5 x 12 = 60 EUR ili 5x15 = 75 EUR

Za godinu dana vjerojatno će cijena biti tu , što je oko +50-60 % od sada.

Mislim da na ZSE nema puno sličnih koji imaju toliki potencijal više.

Jer sve ostalo je skočilo +50-100%, dok je Span pao -40% s 70 na 4x.

Realno, nije trebalo biti nekog pada, možda korekcija s 70 na 60, ali ovo je uistinu bilo prekomjerno kad se znalo o čemu je riječ i da je pad profita bio samo privremen zbog ulaganja u ljude, što će se sad početi brzo vraćati.

Display More

Da….i plus 7 eur koliko je neto cash pozicija. Ja mislim da ce tu okolo biti i target price kad u sledecim tjednima izlaze novi reporti Intercapitala i Capital Experienca.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • May 2, 2024 at 2:12 PM
    Quote from JozoMetak
    Quote from mooji

U ponedeljak je conference call, svako moze slusat i postaviti pitanja. Preporucujem svim negativistima na forumu da se prijave i slusaju upravu sta ce reci.

Što imaš neke koristi ti od toga, pa reklamiraš ili radiš u Spanu :)

Radim u HT pa vise bude coveka na liniji vece prihode cemo imat !

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • May 2, 2024 at 1:25 PM

U ponedeljak je conference call, svako moze slusat i postaviti pitanja. Preporucujem svim negativistima na forumu da se prijave i slusaju upravu sta ce reci.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • May 2, 2024 at 1:17 PM

5 eur po dionici je samo EBITDA. Multipli na to su normalno puta 10-12, pa do 15 kod nekih Spanovih direktnih konkurenata. Primjer : SoftwareOne AG, koji je jedan izmed najvecih resellera Microsoftovih licenca u Europi.

Da ne pricamo o 14 mio EUR neto para na racunu kraj q1 24. Samo to je 7 eur po dionici.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • April 30, 2024 at 1:24 PM
    Quote from Blabla
    Quote from mooji

U Q1 napravili su vecu dobit ko cijelu proslu godinu. Ako tako nastave to je najeftinija dionica na ZSE. Malo si pogledajte brojke, ne treba toliko na prvu loptu udarat.

Smanjite malo s navijanjem. Prije sedam dana ste očekivali prihode u Q1 od 45M €, prije mjesec dana ste očekivali dividendu na razini 2023. Kad ćete priznati da stvari ne ide onako kako ste očekivali?

Iskreno sam ocekivao vece prihode, al ruku na srce rezultat EBITDA i neto dobit je puno bolja nego q2,q3 i q4 2023. Vidi se da se vraca profitabilnost. Da u svakom sledecem kvartalu naprave toliki Ebitda, ovaj multiple je na 7, i to je vrlo jeftino.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • April 30, 2024 at 12:55 PM

U Q1 napravili su vecu dobit ko cijelu proslu godinu. Ako tako nastave to je najeftinija dionica na ZSE. Malo si pogledajte brojke, ne treba toliko na prvu loptu udarat.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • April 25, 2024 at 11:08 AM

BTW…. Nikola Dujmovic mu je lajkao ovaj tekst na Linkedinu sto verovatno znaci da se slaže sa napisanim…

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • April 23, 2024 at 9:54 AM
    Quote from JozoMetak

Meni je totalna enigma što im radi firma u Estoniji. To mi izgleda kao kupnja u prazno, jer ako Spanu to ne donese neke Security projekte ili neke unosne support ugovore biti ce jako veliki promašaj za koji netko treba odgovarati u upravi Spana.

Tu je link do estonskog registra, gdje se skupljajo podaci o poslovanju po kvartalima. Tarkvara je samo u Q1 2024 imala prihode iznad 14 mio EUR. Cijela Grupa Span je imala u Q1 23 kad Tarkvara jos nije bila u Grupi 25 mio EUR prihoda.

Mogli bi prihodi Q1 2024 biti oko 45 mio EUR sto bi znacilo rast od + 80%.

🟢 GT TARKVARA OÜ (10235193) - Overview @ Inforegister.ee
    Forecast turnover 2023 ~ 79 716 977 EUR and Balance sheet volume 13 598 894 EUR; Reputation score: and Credit score: Reliable
    www.inforegister.ee
  • SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • April 15, 2024 at 12:01 PM
    Quote from JozoMetak
    Quote from mooji

Koliko sam cito o NIS 2 to nije toliko da bude godišnjeg posla. NIS2 je više kao ISO kada se jednom po složi rade se Audit svega godine, a mislim da Span nije cert za Audit opciju.

Bit ce to godisnji posao. Zamislite si da drustvo koji ima tvornicu a nema kapije i ograde, sad mora to po novom zakon postaviti. Kapija i ograda je pocetni trosak, al to nije dovoljno, nego mora po zakonu drustvo zaposliti odnosno angažirati i zaštitarsku službu. Jednog ili dva na kapiju, i još nekog odnosno par ljudi u neki centar na kompjutere gdje pratijo sve na kamerama.

Jeftinije za drustvo je da to sve outsourca na vanjsku zastitarsku sluzbu.

Sad to sto sam napisao prebacite u digitalni svijet. To je stalni posao za jedne i druge.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • April 9, 2024 at 2:18 PM

3.1 Estimated cost of implementing NIS2

The direct costs of implementing the regulation on firms across the EU is EUR 31.2 billion per year representing 0.31% of total turnover across all of the sectors that are affected by the NIS2 Directive. The impact of those sectors already regulated under NIS is €1.3 billion per year (0.20% of total sector turnover), while the increase for the sectors within scope of NIS2 is €29.9 billion per year (0.32% of total revenue). (izvor : http://www.frontier-economics.com)

U velikom bazenu ce plivati SPAN, 31 milijarda EUR godisnje je procjena troskova za održavanje NIS 2 v EU. To ne znači samo sledecu godinu nego svaku godinu od 2025 dalje 💪

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • March 28, 2024 at 2:00 PM

Nije samo NIS 2, ove godine bit ce dosta posla i sa DORA uredbom. 22.000 finansijskih subjekata u EU padne pod ovu regulativu.

DORA – nisu samo financijski subjekti u fokusu!
    Zbog fokusa na financijske subjekte ovu uredbu zovemo i sektorskim propisom. To konkretno znači da bi DORA (akt o digitalnoj operativnoj ot
    www.span.eu
  • SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • March 26, 2024 at 2:43 PM
    Quote from LeoNT

Nemate sta.puno ocekivati od dividende ove godine....25 centi cca

Zadrzana dobit iz proslih godina je 9.6 mio EUR, tako da dividenda moze bit ista ko v 2023….ako se tako odluče…

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • March 8, 2024 at 10:00 AM
    Quote from Parica

Nemam SPAN...ali cisto za info, koliko se sjecam kad sam upisivao dionice u IPO-u oni su 2019. radili s gubitkom zbog ulaganje u kadrove, nesto slicno kao dsnas...tako da postoji visoka vjerojatnost da od ove godine i u buducim razdobljima krene "ubiranje plodova"...

S druge strane, frend koji dosta radi s IT firmama mi govori da je situacija u sektoru poprlicno losa (u odnosu na prethodne godine)...tako da ipak nije sve isto kao 2019...

S trece strane, trenutne valuacija je poprilicno visoka pa se pitam koliko bi trebali natuc love da samo opravdaju sadasnju cijenu, a koliko tek da opravdaju fundamentalni porast cijene...

Eto toliko od mene, nisam iz struke...ali pokusavam zdravoseljackim razumom pozicionirat SPAN na marketu...volim SPAN, a pogotovo g. Dujmovica...on mi je bas osvjezenje na marketu i bilo bi, za nas sve i market opcenito, super da uspije...

Sretno svima...

Mislim da situacija u hrvatskom IT sektoru nije bitna za Span jer su njihovi ključni korisniki veliki strani igrači.

“U 2024. očekujemo rast potražnje za cyber security uslugama i AI rješenjima za koje su se već tijekom 2023. godine počela planirati veća sredstva kod naših ključnih korisnika“, naglasio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović”

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • March 7, 2024 at 10:47 AM

Span i Microsoft predstavljaju AI rješenja :

Microsoft 365 & Azure AI: Transformacija poslovanja kroz inovaciju i produktivnost | Span.eu

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • February 29, 2024 at 3:56 PM
    Quote from NBHC

obratite paznju na AOP006! 80% dobiti prosle godine je rezultat Q4 upisa.........kaj je to bilo?

Nema to veze sa rednim profitom. Ako se dobro sjecam, je to bilo racunovodsko pokrice za troskove koje su imali (licence koje su vec prodali u Ukrajini) kad je Microsoft retroaktivno dao free licence Ukrajincima kad je izbio rat.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • February 29, 2024 at 3:44 PM

Tu je “problem” samo 300 novih plata svaki mjesec. Ovi ce morat pocet nosit novce. Prodaja licenca za Microsoft se jača jako svake godine i to je lijepo. I to ce jos rasti jer raste prodaja Microsoftu globalno. Ali ovi novi ljudi nisu tu za Microsoft nego za high margin prihode. 200 jih je doslo za Cybersecurity i ovi ce pocet radit sada kad je Zakon usvojen.

Samo strpljenje. Buy and Hold.

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • February 29, 2024 at 3:29 PM
    Quote from Philidor
    Quote from mooji

Jer su to troskovi prodanih licenca. Vise licenca prodaju, veci su troskovi. Ali uvjek ostane za njih neka mala marza (recimo 5%).

Okej, ali troškovi prodane robe su porasli za 250% u usporedbi s prošlogodišnjim Q4 odnosno puno više od prihoda od prodaje robe, dakle nije li se moglo malo vremena u FI (i analizi na ovom forumu) posvetiti tome, a ne da se spekulira o tome kolike su božićnice / premije dali zaposlenicima?

troskovi su +139 % iz 10 mio na 24 mio
    prihodi su + 136 % iz 11 mio na 26 mio

Sve ok….

• SPAN (SPAN d.d.)

• mooji
    • February 29, 2024 at 3:08 PM
    Quote from Philidor

Ne znam zašto se toliko piše o povećanju rashoda za zaposlenike kad razlika nije tako strašna, ja bih volio čuti zašto su toliko rasli troškovi prodane robe?

Disclaimer: nemam dionice SPAN-a, niti sam ih ikad imao

Jer su to troskovi prodanih licenca. Vise licenca prodaju, veci su troskovi. Ali uvjek ostane za njih neka mala marza (recimo 5%).

1. Privacy Policy
  2. Kontakt