to je vrlo dobra vozarina 5000 dolara daily net income ja bih ju potpisao z cijelu godine i to bez razmisljanja
Posts by enes.razman
-
-
gospon Losert ja se sjecam vremena kada je Atpl bila 35 kn a Kina na pola puta kakvo je gospodarstvo Indije trenutno samo sto se sada razvoj Indije desava puno ubrzanije nego prije 15 20 godina izneneaditi cete se koliko ce Indiji biti potrebno da stigne Kinesko i prestigne Kinesko gospodarstvo
-
mozda je to tako bilo do sada da je Kina bila vazna za dry bulk ali vremena se mijenju ulagaci se okrecu Jugoistocnoj Aziji sa gospodarstvom Indije ce ove godine rasti po stopi od 4.5 posto citam da ce i Japan imati znatni rast od oko 2-2.5 posto Kina je bila driver ali i druge ekonomije pusu njoj za vratom koje su jednako bitne osobno smatram da ono sto je Kina bila prije 20 godina to ce u vrlo skoroj buducnsti biti Indija. Vec sljedece godine po broju stanovnika Indija ce imati vise stanovnika nego Kina ne samo to, to je u prosijeku znatno mladje stanovnisto od Kineske populacije.
Nadalje velike korporacije Europe i SAD se okrecu Indiji i jugoistocnoj Aziji.Bdp zemalja Jugoistocne Azije Indije Japana Juzne Koreje znatno premasuju BDp Kine i sve te ekonomije u ovoe trenu imaju puno bolji outlook rasta za sljedecu godinu nego Kina
-
Tamo gdje Supre mogu Capovi nemogu i ne prevoze isti teret nego Panamax AP Libertas je vec 3 tjedna u luci Guanzhogu dali tko zna dali je to luka u kojoj se isto moze obaviti dokvnje i ugradnja BWTS-a
-
u ovom trenu nevidim i jedan razlog zasto ove papirice neko kupuje po ovoj cijeni oces od problema sa mikrocipovima da velike izlozensti Rusiji pa do toga da je u ovoj inflatornoj spirale cijana energenata hrane zadnja pomisao kupnja novih auttomobila
-
a moj odgovor je Atpl se cijedi do kraja ajmo pro forme radi malo o Batali a uprava kaze na top lokaciji Lapad gradi se 106 stamnenih jedinica i 7 luksuznih aparrtmana sa 3 nivoa podzemnih garaza vjerujem trosak investicije 120 mi kuna ako racunam 50m2 prosijecna velicina stabene jedinice sa cijenom od 6000 eura po kvadratu plus 10000 po garaznom parkirnom mjestu ispada 106 plus 7 apartmana je 113 stambenih jedinica x 6000 eur x 50m2 stambene jedinice je ugrubo 34 000 000Eura plus 113 parkirnih mjesta x 10000 je 1.1 mil eura. uglavnom ugrubo 35 do 36mil eura prihod trosak gradnje cca 16 mil eura dobit cista 150 000 000 kn ili ti odokativno 110kn per share plus 20kn dividende onda je ovo cijedenje na ovoj cijeni od 406kn.p/e 1.1 p /Nav 035 Dug /Kapital 65 posto.
Nedaj bog da se stanovi budu prodaali po vecoj cijeni jer citam novogradnje na top Lokaciji Ploče ili Lapad ako je novogradnja idu i po 8000 eura kvadrat bez po muke
-
to se ne odnosi na brodarske kompanije
-
ja vam to nemogu tvrditi jer neznam par varijbli a to trosak dokovanja pojedinog broda od ta 3 koja su dokovana plus igubljena dobit zbog ispustene dobiti jer su bili te dana dokovonja na suhom tj nisu ostvarivali dobit jer nisu plovili pa bi i BE za ta 3 broda od kojih je jedan Pnamax koji je u berbotcharteru bio na suhom 41 dan u 2q a to je AP Argosy
-
razloge manje dobiti treba traziti sto ove godine moraju dokovati 8 brodova s time da je prodan Ap Ston da 2 Handya imaju BWTS i vjerujem da ce frknuti jos jedan brod do kraja godine uglavnom dokovali su ih do sada 4 i peti je u pripremi jos imaju 3 komada za dokovati do kraja godine ili inace nece ploviti.Kad brodaju Ston imat ce 11 brodova i manju uposlenost flote ove godine ali sljedece godine niti jedan brod od tih 11 nece morati na dok plus sto ce im tjekom 2023 doci jos 2 nova broda znaci ful zaposlenost sto ove godine nisu imali
pa imate kalkulator bez uvrede jer dokovanja 3 broda kojima je ugradjen BWTS u 2q su puno brze napustili remontno brodogradiliste nego AP Drzic koji je dokovan u 3q i bio je skoro 45 dana na suhom doku
ili na poslovnm ili imate na ovom forumu clanak gdje iz uprave napominju da je 12 000 minimalan dan za Panamaxe u dugorocnom najmu
-
to je 100 posto tocno
brodovi su im u Bearbotcharteru ako imalo znate sta znaci taj pojam bez ikakve uvrede prema vama ili ti ijednom dionicaru koji ima i jednu dionicu Atpl se troskove odrzavanja placa radnika i potrosnje goriva snosi unajmitelj
-
bilo nekad pa se spominjalo Capovi su svoja kategorija a sem toga 4 Pnamaxa Atpla su u dugorocnom najmu i nemogu biti indeksirani za manje od 12 000 dolara po danu BE za te Panamaxe je 3000-4000 dolara ako i toliko troskove odrzavanja tih brodova i place za radnike snosi unajmitelj
-
da drugi Hendy sam izostavio zbog popravka a sto se tice Capova ja se osobn ispricavam jer uistinu je tema Drybulk ali me eto uvijek ponese prema nasoj kraljici.Sto se tice povezanosti ja mislim da u drybulku vise nitko nezna tko pije a tko placa pa se ja kako imam Atpl nastojim drzati cinjenica jer tko bi rekao da ce 1q 2022 biti najvise vozarine kvartal koji nikad u povijesti dry bulka nije imao vise vozarine od 3 q tako da sto se tice Capovova i da su povezani sa Atpl i sa cijenama vozarina drugih kategorija brdova po mom misljenunju ne drzi vodu sto se mene osobno tice Capovi mogu i u minus poslovanje a da se to uopce netice Atpl.
-
da se razumijemo ako cemo imati 1 brod vise u floti ja sam za dividendu od 20 kn sto se mene tice bilo bi bolje da prodaju najstariji Panamax i lovu utuku cim prije u izgradnju Batale
Sto se gospodina I.B tice doticnom skidam kapu jer je pokazao koliko vjeruje u Atpl tako sto je No 1 i stao je sa svim svojim kapitalom iza firme a sto se tice ostale ekipe iz uprave i nadzornih odbora tice nisam siguran da imaju vise dionica od tebe ili mene u Atpl pa nemaju zbog cega ni strepiti
-
Hvala za Capove ali mene interesiraju najvise Supramaxi jer su u kratkrocnom najmu sto se tice Panamaxa samo im je jedan kao i jedan Handy u kratkorocnom najmu a capove iovako nemaju pa me neintersiraju
-
Ok slazem sa tobom i ako ce povecati flotu za 1 brod samo onda nestoji komentar uprave da ce Atpl ostati na istom broju brodova ponavljam ako ce u skoro vrijeme prodati brod onda ne stoji interpelacija Statusaquo da im treba otprilike 320 mi kuna kesa jer ce u suprotnom imati preko polamilijarde kesa i nevidim razloga da nisu u tom slucaju isplatiti vecu dividendu
-
Ako je uprava rekla da nece biti povecanja flote to znaci da ce Atpl imati 12 brodova ako je prodan APSton a dolaze 2 nova Kamarsmaxa ocito da ce se ici sa prodajom jos jednog broda ako je to najstariji panamax od 14 godina starosti po zadnjoj cijeni Clarksona on vrijedi 18.5 mil dolara ili ti 140 mil kuna tako da na recimo da ce sa krajem 3q konzevativno Atpl imati 250 mil kuna kesa da ce prodajom Stona dobiti jos 16 miliona dolara x 7.5 ili ti preracunato 120 mil kuna to kad zbrojim ultrkonzervativno do kraja godine dolazimo do 500 mil kuna kese i to bez dobiti iz 4Q.
Ako je ova racunica tocna onda ja nemogu podrzati isplatu ovako mizerne dividende e sad ako ce Atpl povecati broj brodova na 13 onda podrzavam razmisljenje Statusaqo onda je i 20 kn puna saka brade
Poanta moga posta je fali jedan brod koji vrijedi 18.5 mil dolara ili ti 140 mil kuna i koji su vrlo lako utrzivi
-
Citam na yahoo finance analiticari predvidjaju rast gospodarstava Jugoistocne Azije za 2023 godinu od 4.5 posto sa Indijom tamo zivi 25 posto svjetske populacije sa prosijecnom starosti 28 godina
-
nece Kina gledati kako Indija i Jugoistocna Azija gospodarski rastu a oni se poradi visoke cijene comoditsa pokusavaju manipulirati cijenom sirovina(Covid lock dawn i kao kriza u nekretninskom sektoru sve ce to CCP vrlo brzo sanirati mjesec dva ako vec i sad nisu krenuli u napad
-
I meni je za ocekiivati da se rijese Pnamaxa koji su im najstariji po Clarksonu za njega trnutno mogu dobiti 18.5 mil dolara i bilo bi dobro ga prodati cim prije to je moje misljenje
-
da sam mogao na skupstinu rado bi dosao samo kako rekoh nestima mi komentar uprave navode da ce flota ostati na istom broju brodova i da je Capex toliki koliko je naajvio kolega Statusquo ali onda cemo imati 13 brodova u floti i to pozdravljam ali ako prodaju 1 brod onda ova prica sa Capexom ne stima