slavenski narodi nemaju u svojoj osnovi rasizam radi svojih povjesnih iskustava. može biti izražen nacionalizam ili gora verzija šovinizam. kod poljaka i rusa anti semitizam. dok česi, slovaci i mađari imaju neki nazovimo to anti romski pristup. romi su ti veliki indikator trpeljivisti ili ne trpeljivosti domicilnog stanovništva (premda su svi dimicilni) i za sad kod njih prevladava mišljenje da su na balkanu relativno dobro prihvaćeni. začudili bi se o koliko velikoj populaciji radi. bugarska će uskoro postati većinski romska, makedonija i srbija nisu daleko od toga i određeni djelovi hrvatske tipa međimurje. ja sam bio svjedok kad u češkoj u neke objekt nerado puštaju grke, talijane pa i sve nas. jednom je čak tenkre izbacio van iz diskoteke neku američku crnu studentinju i ona sa požalila svojoj ambasadi. izbio je neki skandala ali nije to značajno promjenilo mišljenje tog vlasnika i recimo to tako kruga ljudi koji imaju neki rasistički pristup. meni je nevezano na sve to jednom rekao ti si jugoš (pogrdno) ja mu kažem buraz zamisli ti sad da dođeš kod nas na more i ja te ne pustim negdje samo zato što si čeh. ma svi ste vi nama isti. je li?
Postoje i povijesni razlozi zašto kod nas ima tako malo Roma. Istraženo je o tome dosta, ali može se i još istraživati. Nije baš sve de gustibus.. Brojna svjedočanstva su itekako dokaz. To je kao da ja i još dvadesetak ljudi oko mene posvjedočimo brutalnom ubojstvu djeteta od jedanaest godina pa sud krene u stilu da se ne zna točno ili je rekla kazala.. A još gore ako je počinitelj(počinitelji) sve foto-dokumentirao pa postoje i takvi dokazi. Što je uopće dokaz? Dokaz je kvalificirana činjenica. Ako čujem i vidim takve dokaze, što bih ja kao sudac/porotnik/promatrač u ime javnosti trebao reći? Da se ne zna? Ili je relativno sve? Trebam vidjeti neke magične arhive pa ću onda iz njih saznati "prave činjenice", "pravu istinu"? A svi ostali dokazi će u tome trenutku instantno devalvirati?
Za puno toga o čemu pišete ne znam. Znam za Bugarsku da je tamo značajan problem s romskom zajednicom, pogotovo mafijom njihovom i to već duže vrijeme. Čak su i neslužbenog ciganskog kralja proglasili, ima to već...