1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• Birtija

• Yieldchaser
    • May 9, 2022 at 3:56 PM

Griješite, kolege. Ta radna mjesta jesu potrebna. Ona su potrebna zato jer proizvode glasove na izborima. Tako da nije da ništa ne proizvode.

Dalićka u Podravci je uvreda za cijelu tamošnju upravu, a ljudi su i otišli, bile su obavijesti i na ZSE... Ona dolazi ko padobranac tamo, pojma nije imala o biznisu s hranom i lijekovima, pogotovo ne o Podravci... znala je više nego neka baba s placa zasigurno, međutim bilo bi logično da je netko iz reda postojeće uprave imenovan za predsjenika uprave, a neki niže rangirani rukovoditelj imenovan za člana uprave. To su ljudi koji su daleko bolje upućeni u poslovanje i oni žive tu kompaniju svaki dan. To kaj je bila ministrica ima daleko više smisla.. Politička dužnost, dolazi ko kadrovik, oke.. Ali ovo..da ona vodi tu kompaniju.. cirkus.. Vjerojatno je prije toga par puta u životu malo proletila kroz kakvo godišnje izvješće Podravke, ako i toliko. Ne bi me čudilo da nije nijednom.

• Birtija

• Yieldchaser
    • May 9, 2022 at 10:32 AM
    Quote from zm1
    Quote from dionicar

A plaća ? 2500 a danas 8000 ZG...

Realno, mali dio ma 8000 i više , većina je između 4000 i 5000 kn

To mi je prijatelj pričao pred par godina. Da prosjek je takav kakav je jer ima svakakvih plaća, ali da je stvarnost da debelo preko 50% ljudi, veli možda i 70% radi za do 5000kn.

• Birtija

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 10:54 PM

Sjećam se da kad sam bio dijete, Coca Cola se mogla kupiti u trgovini za 4,50kn. U maloj trgovini...bilo ih je puno..danas jedva ikoja..

Ove cijene iz Mede su prastare.. Valjda iz '95.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 10:38 PM

Burzovne korekcije, padovi, krahovi, itd. događat će se koliko god bude burze..

Većina ljudi se ni ne sjeća istinskog bear marketa. Tad je kod nas bio socijalizam, a vani je to trajalo godinama. Umijeće je biti uspješan u investiranju kad su takve okolnosti. Sve ovo naše je kamilica u usporedbi s tim svijetom boli... Kad dionice budu fuj, kad nitko ne želi biti blizu njih, imati uopće veze s tim poslom.. Nekako imam osjećaj da će se u Americi pravo, istinsko dno dogoditi kad ekipa odustane čak i od Applea.. još ovo ostalo je moguće..ali kad od te dionice dignu ruke..to će biti abisalno dno tržišta. Bitno je samo u takvim okolnostima imati cash.

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 5:44 PM
    Quote from verdi

sell in may and go away je u normalnim godinama, a ovo ni malo nije normalna godina nego jedna stoljetna prekretnica. da li znate da FED povlači svaki mj. oko 40B$. stezanje remana putem kamata nije ništa strašno ako su ljudi zaposleni. ali ako se ostane bez posla gola rata će biti problem. navodno će se zatvoriti puuuuuno izmišljenih radnih mjesta. bit će to gadno u americi a na rubovima dolarskog sustava će to narasti ekspontencionalno. balončina je vidljiva čak iz kosmosa, a do kud će da propadne ni sami bog ne zna.

Dionice dobrih banaka je mjesto gdje želimo biti.

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 4:06 PM

Ima i ona 'Play stupid games, win stupid prizes.' Pričam iz iskustva.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 12:56 PM

Sigurno ne prije record datea. 😁

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 12:53 PM
    Quote from barbosa 2.0

*Yieldchaser, drukaš bez argumenata i to je svakome i više nego jasno i to nije ok a ti sad kako želiš, ja se više ne pecam na te udice X/

...a ratom u ukrajini su mnoge dionice izgubile trećinu trž kapitalizacije i adpl. tu uopće nije izuzetak kojim si sada tu sam sebi radiš neki analitički PR.

Ovo je posao, kolega. Napadaš mene osobno zbog stava koji sam iznio. Znaš dovoljno dobro da nisam nikakav druker niti imam namjeru ulaganja u ADPL. Probaj svemu tome pristupiti s malo manje emocija. Idealno bi bilo da ih isključiš. Ja sam svojevremeno bio zaljubljen u ovu dionicu pa sam dobio po prstima i dugo čekao zaradu, koja eventualno zaista je došla, ali puno bi mi bolje bilo da sam na drugome mjestu držao novac.

Moje bijedne paušalne analize na poluanonimnom forumu su stvarno silna sramota, evo sve mi neugodno kakav sam PR analitičar.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 12:42 PM

Na ZABI držim ZABU... nuthin...

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 11:17 AM

U SADu će tržište pasti još barem 30%. Kada, to je znam..to nitko ne zna..ali ovo je samo lagani mraz pred pravo hlađenje...

Valuacije su nenormalne, pogotovo tech, koji im je dobar dio tržišta.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 11:12 AM
    Quote from barbosa 2.0

ne znam kako neki mogu tako površno pisati te svoje subjektivne procjene i izmišljati bogtepito kakve potencijalne "probleme" štobibilokadbibilo kao ovo sa kinom i tajvanom...ma daj kolega, ako nemaš što pametno za reći bar nemoj trolati temu glupostima X/

autoindustrija je kraljica industrije, jedino veću dodanu vrijednost radi avio i vojna industrija a poremećaji u autoindustriji se ubrzano riješavaju i u naredne dvije godine autoindustrija će doslovce explodirati a narudžbe za djelove idu bar godinu ranije ako ne i prije i možda bude još 2.kvartal tako-tako a onda kada narudžbe krenu :huh: :)

jedini i isključivi problem i ono što mrcvari dionicu adpl. je taj kretenski državni kapitalni fond koji već mjesecima napikava po parsto kom dnevno kao da namjerno koće rast dionice(možda i da) jer su već mogli rasprodati da su htjeli jer je bilo volumena i to iznad 100kn ali oni 100 po 100kom X/ ...

Tako sam na Poslovnom trolao i oko Ukrajine kako sada trolam s Tajvanom. Stvarnost je da je onaj tko nije izašao iz ADPLa dok sam ja trolao popušio barem trećinu investicijskog kapitala u toj dionici, a možda i hvatao padajuće noževe do 96kn. Može ADPL biti bomba u budućnosti, a može i otići nikud. Može jako narasti u dvije godine...svi budu u papiru pa onda opet svinjarija na Pacifiku i onda opet cijena na ove razine, a možda i niže. Puno je rizika oko ADPLa. To je ono što hoću reći. Evo - da se korigiram oko dugoročnih prognoza... riječ je o srednjoročnim prognozama. To da će svima trebati dijelovi od kompanija tipa ADPL, to se slažem. Dapače, ja to godinama pričam. Na ADPLu dam pristojno zaradio unazad par godina, ali ne vidim sada to kao najbolju priliku.. Previše je rizika. Dobim nešto, budem zadovoljan i onda odjednom opet neko 💩 koje mi pobriše dobit i još me baci u minus. Budem sretan da završim na prosjeku cijene.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Yieldchaser
    • May 6, 2022 at 10:00 AM
    Quote from barbosa 2.0

*StatusQuo, sve to što je kol. parica naveo stoji i sve su to vrhunske dionice ali kolega, ja tu ne vidim neke prinose više od10% i to za cijelu 2022. (ne brojim brodare to može u svim smjerovima) ali to je cijena risk free, izvjesna stabilnost ali manji prinos, međutim sa preuzimanjem rizika exponencionalno rastu i potencijali prinosa a adpl, tokom riješavanja tih trendova koji trenutno opterećuju poslovanje ima višestruko veći potencijal rasta od navedenih risk free dionica...

....nego kada bi trebalo investirat ako ne sada kada su u vrijednost dionice uračunati "faktori koji opterecuju poslovanje" pa i malo više,... i kapitalni i dobavni kanali i sankcije i energetski i narudžbe i svi dr. tržišni poremećaji , za sve to očekujem da će se riješiti i/ili stabilizirati i to vrlo skoro i onda ćemo vidjeti gdje smo :|

Ko Gekko kad bude scena u Wall street 2: "I'm looking for distressed securities..."

Problem je što uopće ne znamo što će biti s ADPLom. Cijena može jako rasti i 95kn je sada vjerojatno neki 'margin of safety', ali dugoročne prognoze autoindustrije su upitne. Ne mora padati ništa, ali ne mora ni rasti. Stvarnost je da se može mrcvariti dvije godine ovako, taman dok Kina ne napravi agresiju na Tajvan...

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 8:04 PM

Tko bi povjerovao u priču da je činidba neodrediva? Neodređena da, ali neodrediva? Kakva bi to ugovorna odredba trebala biti? Nije to što mudri fiškali pokušavaju bila namjera zakonodavca..

Takva odredba bi bila npr. da ja nekome prodajem svoj auto za onoliko kuna koliko ima zvijezda na nebu. I takve gluposti... a ne ovo.. jedino kad su stipulirane odredbe da isključivo o volji banke ovisi koliko je kamatna stopa. To nema smisla, ne može i to je VSRH potvrdio još davno. Ali i tada je ugovor ništetan samo djelomično..samo u dijelu koji se odnosi na kamatu..

Ništetnost valutne klauzule? Nikako. Tu se moglo tražiti izmjenu ili raskid ugovora zbog značajne promjene okolnosti...ona klauzula rebus sic stantibus.. inflacija je često pravnicima primjer za taj neki neočekivani događaj koji uzrokuje da je jednoj strani ispunjenje ugovora povezano s prekomjernim teškoćama, troškovima itd. pa traži to na temelju ZOO..traži od suda da svojom odlukom izmijeni ugovor. Ne znam koliko je ljudi podnijelo tužbu zbog toga, tj. zbog iznenadne deflacije franka? Kolikog je to uopće domašaja? Jer realno, ti kad pročitaš ugovor i to se sve solemnizira..upozoren si na sve rizike pa među njima i valutni rizik.. Često se pitam što bi bilo da je bilo obrnuto? Da je franak devalvirao? Bi li onda toliko grizli da je 'ništetno'? Znajući ljude kod nas, mislim da bi se cerili svima u kunama i eurima, kako su se i cerili onima koji su plaćali skoro duplo veće kamate. Veća kamata je veća cijena novca. Veća cijena u tom slučaju daje manji rizik..veću sigurnost... Kuna je de facto bez rizika, tko god zarađuje u kunama a to je velika većina ljudi.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 5:02 PM
    Quote from Moller
    Quote from Kadisibil91

Atlantic Grupa najavila dividendu, ali i podjelu dionice | SEEbiz.eu

Iako tu veliko kolo vode mislim da će ovakva odluka pozitivno utjecati i na male tj. na obujam trgovanja. Iako dođemo na isto te u konačnici sve ovisi o rezultatima , vizualno je prihvatljivije. Klasični primjer je Medika. Nije da se nema para ali ljepše izgleda posjedovati nečega par stotina ili tisuća nego svega par komada.:)

meni je i ovih lijepo imati na stotine ;)

Na stotine BRK serije A.. hehehe

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 3:46 PM

Evo ga...ovdje sam o tome pisao još pred pola godine..Nisam promijenio mišljenje..

Best buy – komentari i analize

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 3:15 PM
    Quote from accountant
    Quote from Yieldchaser

Vrhovni sud već ima praksu o tome i sumnjam da će od nje odstupiti...

ima, istina!

ali mora presječi do kraja i donijeti odluku:

• jesu li krediti u CHF ništetni zbog valutne klauzule?
    • može li kredit uopće opstati ako su mu ništetni glavnica (predmet) i kamata (cijena) ugovora?
    • konačno izjednačavanje i drugih valuta po pitanju ništetne i neodredive kamate koja se mijenjala odlukom banke (EUR, USD i HRK)

bez toga smo na milosti pojedniih sudaca koji onda sude kontra ustaljene prakse i županijski sudovi vraćaju predmet na ponovno suđenje

i tako se rade zaostaci na sudovima, to treba prekinuti

zaostaci na sudovima = zakidanje prava na suđenje u razumnom roku

Display More

Pisao sam puno o tome na Poslovnome. Moje mišljenje je da nisu ništetni u cijelosti. Uvijek kad se može, ide se in favorem negotii. Ako su ništetni u cijelosti, to isto može potencijalno biti pogubno za tužitelja... isto tako, sud na ništetnost mora paziti ex offo. Budući da do sada ništa puno sudovi nisu reagirali, stav prakse je jasan. Po meni.

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 2:38 PM

Vrhovni sud već ima praksu o tome i sumnjam da će od nje odstupiti...

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 12:05 PM

Potpisujem.

Kome ne treba taj cash dvije godine i duže, nema motiva prodavati. Upravo suprotno - drži se, bere se divka, pa se kad protekne rok od dvije godine u nekome trenutku to proda ako bude neke bolje prilike ili naprosto novac ustreba za nešto peto. Svejedno, rebus sic stantibus, smatram da od ERNT nema bolje izlistane kompanije na ZSE. Prilika ta veću zaradu? Svakako, uvijek ih ima. Ali bolje kompanije nema.

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 11:42 AM
    Quote from Marin83
    Quote from Yieldchaser

Što mislite da je to bilo krajem prošle godine na ATPL? Profit taking?

I sad, kad je P/E ovako suludo malen, postoji neki razlog za to, koji nije vidljiv na van. Napraviti kakvih 400.000kn kapitalne dobiti na tome bi pretpostavljalo da se prije toga ubaci ~1.000.000kn. Svaka čast tko ima takvu petlju. Meni nije problem držati takve cifre u ZABI ili prije ADRS2, ali u toj "kraljici burze"...radije ne bih. 50.000kn? To je po meni ok ako je portfelj sedam znamenaka. Ako ima osam znamenaka, onda može i milijun ubacit.

Svaka im čast, ja te stresove ne bih mogao podnit, te amplitude +/- 40%...ne znam jel to ludost ili hrabrost...ja već pri investiciji od 50k kuna, ako ne ide kako sam zamislio se unervozim...

Da..slažem se.. Ovisno o percepciji 50.000kn. Baš sam razgovarao s jednim mlađim prijateljem da što on misli koji su neki prvi ozbiljniji novci u Hrvatskoj danas i mali je rekao da smatra da je to 50.000kn, ali da uz inflaciju ide prema 75.000kn iliti 10k eura... Uvijek je to puno, bez obzira koliko imaš... Ja i da imam 3x koliko imam, smatram da je to dosta. Čisto promatrano gospodarski..što se sve može s 50k kuna.. kupiti auto..pokrenuti manji biznis...režije mi dvije godine to plaća... primjeri su bezbrojni...

• Yieldchaser
    • May 5, 2022 at 11:33 AM
    Quote from Marin83
    Quote from Roki

8| Huh, to je ko moj cijeli portfelj

Kolega malo razmislite svi su bili u ATPL u listopadu 21, cijena cca 570kn, i danas su svi u ATPL cijena 560kn...prijavit samo dobitak, bez gubitka nema smisla.

Ako se radi o drugim dionicama onda svaka čast kolegama!!!

Što mislite da je to bilo krajem prošle godine na ATPL? Profit taking?

I sad, kad je P/E ovako suludo malen, postoji neki razlog za to, koji nije vidljiv na van. Napraviti kakvih 400.000kn kapitalne dobiti na tome bi pretpostavljalo da se prije toga ubaci ~1.000.000kn. Svaka čast tko ima takvu petlju. Meni nije problem držati takve cifre u ZABI ili prije ADRS2, ali u toj "kraljici burze"...radije ne bih. 50.000kn? To je po meni ok ako je portfelj sedam znamenaka. Ako ima osam znamenaka, onda može i milijun ubacit.

Quote from D_artagnan
    Quote from Marin83

Kolega malo razmislite svi su bili u ATPL u listopadu 21, cijena cca 570kn, i danas su svi u ATPL cijena 560kn...prijavit samo dobitak, bez gubitka nema smisla.

Ako se radi o drugim dionicama onda svaka čast kolegama!!!

Pa čuj nema ni sad dobitka, sve je virtualno i fondovima i svima dok ne prodaš/kupiš

Zato je uvijek dobro uzeti dio dobiti kad tako naraste, a s ostatkom uloga neka bude bal pa i maskenbal.

Tako su i za Ledo pričali 2017. da 'gubitak nije stvaran', a bilo je kolega poput starigrac i StatusQuo koji su naglašavali da je gubitak itekako stvaran!

1. Privacy Policy
  2. Kontakt