1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • July 6, 2022 at 2:42 PM
    Quote from Ledica

Kolega Yieldchaser , provjerite na e oglasnoj ploči suda podneske u lipnju 2018. g

PVV uopće nije utvrdilo nacrt Nagodbe s uračunatim jamstvima. Zašto ? Jer su nebitna ?

Nakon tjedan dana , a desetak dana prije nego je Nagodba išla na glasanje na TS-u hrabri, sada pokojni odvjetnik Tin Dolicki uputio je sudu podnesak kojim je “ ISPRAVIO GREŠKE U PISANJU I RACUNANJU” pa ubacio u Nacrt Nagodbe 25 milijardi potraživanja.

Naravno, TS je to prihvatio kao ispravak greške u pisanju i racunanju pa je nekoliko milijuna potraživanja ispravkom advokata preraslo u silne milijarde.

Evo i tu vam je dio odgovora na vaše pitanje po čemu su ta jamstva ( bez)vrijedna.

Znate li uopće gdje su oni pohranjivali ta jamstva? Inače, na ZSE je još krajem '16. bila obavijest o jamstvima. O 2018. o kojoj pričate, tu je već bilo 'Kasno Marko na Kosovo stiže..'

Puno je emocija oko Agrokora. Gubio se veliki novac na tome. Ljudi su ulazili u te dionice u najgorim trenucima. Kad sam čuo trgovkinje u Konzumu kako pričaju da bi se isplatilo uzeti Ledo jer se nudi po 4.000, a bio je 12.000, to mi je bilo dosta.

Kao kad moj susjed djevac od 17 godina priča o dionicama, kako se isplate i kako svi na tome zarađuju... Tesla Motors, veli... - to je dobar signal da je tržište u balonu. Situacije kada se dionice ljudima toliko gade da ih nitko ne želi dirnuti, kad svi to zaobilaze i ne žele ni pričati o tome, e onda je to trenutak kada bi trebalo malo to istražiti, i to hladno, racionalno jer je to posao, a ne društvena igra. Na Poslovnom je čak bilo ekipe koja je tvrdila da "gubitak na Ledu nije stvaran", aludirajući na pad cijene, a kolege starigrac i StatusQuo su imali puno realnije ocjene tadašnje situacije.

Quote from verdi
    Quote from Yieldchaser

Taman posla. To je tip koji upravo potvrđuje onu da ti ne treba više od par dobrih investicija u cijelome životu da uspiješ pa makar sve ostale podbacile.

I on nije tip koji je upješan u kontinuitetu, nego je popalio hrpu novca na glupostima. Uć sa 20 milijuna i izać s 8 milijuna iz nečega, to je uspjeh? Onaj tko njega sluša pa ima 200 tisuća za ulaganje i izgubi 120 tisuća, tome tih 120.000kn puno više vrijede nego tom prodavaču magle 12 milijuna. On je i s 8 milijuna i dalje bogat čovjek, neće to osjetit na svojoj kvaliteti života. Puno će se lakše oporaviti od onog jadnika kojeg je obmanuo. I još kasnije kad ga se raskrinka, onda je i bezobrazan i to na televiziji, u udarnom terminu kad svi gledaju.

kako te netko može obmanuti kad je generalno pravilo da se ne slušaju ničiji savjeti. meni je nekad davno broker predlagao atpl po 2200kn ali ja sam htio lcds. i jedno i drugo je bila greška jer sam ostao dugoročan u lcds. jedino što on vrijedi bar 4x više od one cijene pošto sam ga ja kupio i odluka i krivica su moje. na zse gdje caruje bezakonje čovjek sam sebi ne smije vjerovati kamo li nekom drugom.

Kolega, teško da će jedan takav demagog obmanuti nas dvojicu koji smo dosta prefrigani, Vi i više od mene jer ste, pretpostavljam, dosta stariji. Ali nedužni prolaznici često stradaju..

Evo pred koji dan su skoro stradali nedužni prolaznici u Amruševoj..Skoro ih je pogodila "Nova pravednost"..

• Yieldchaser
    • July 6, 2022 at 2:32 PM

Uvijek su dioničari zadnja rupa na svirali, a isplate ostatka stečajne mase su raritet, upravo zato jer da kakvog viška ima, onda ne bi bilo ni potrebe za stečajem. Da se odigralo 'pošteno' i po zakonu, svejedno bi dioničari društava konzorcija jako izgubili. Ne bi izgubili sve, ali puno. Recimo dionice Leda d.d. su bile vlasništvo Agrokora. I sad zamislimo njih kao dio stečajne mase. Po kakvim bi se to cijenama prodavalo? Kojim kupcima? Kao da bi tu bila poštena igra. Ja to pričam iz iskustva jer sam bio razlučni vjerovnik u par stečajnih postupaka pa sam izigran. Doslovno svi budu protiv mene..i stečajni upravitelj i sud i Fina i odvjetnici i državni odvjetnici. Ono kad im Zdravko Mamić svima psuje do sedmog pokoljenja je glazba za moje uši. Sve što kaže za tu stoku je istina. Stečajni postupak su uglavnom vodi zbog svih, samo ne zbog vjerovnika. Najljepše im je kad nekretnine kasnije na dražbi kupuje isti onaj koji je društvo otjerao u stečaj. Todu su rasturili i nisu mu dali tu priliku pa se sad plače na njim. A koliki se izvuku i unište druge. Netko mora stradati. To je stvarnost života. Ovdje su stradali dioničari, ali oni ionako uvijek stradavaju u takvim situacijama. Barem su neki vjerovnici dobro prošli. Pravilo je da ih smeće sve izigra i kasnije im se ceri. I najčešće se radi i nekoj nepismenoj i polupismenoj budali koja ti se ceri iz novog mercedesa. Oni žive...uživaju...žderu, piju i da ne budem vulgaran što sve rade, dok se drugi muče i tako iznova sedamsto puta. Zakon? Sud? DORH? To je ko loš vic...

• Yieldchaser
    • July 6, 2022 at 2:12 PM
    Quote from Ledica

Kolega BudFox , ajmo ponoviti gradivo, ali jako skraćeno jer sam na plaži , a i ne želim nikog gnjaviti tom temom i trošiti vrijeme i živce na nešto sto puta objašnjeno i utvrđeno.

Bakić je bio u pravu, a Kardum je lupetao napamet jer stečaj SAMO AGROKORA D.D. ( kod Leda, Jamnice,Zvijezde, Belja Itd ….. nisi postojali uvjeti i razlozi za otvaranje stečaja) po važećem Stečajnom zakonu bio bi spas za sve dioničare osim dioničara Agrokor d. d. u vlasništvu IT-a.

Vjerovnici, kreditori Agrokora trebali su izgubiti gotovo sve jer je Agrokor d.d. bio prezadužen, insolventan, a jamstva koja su dala pojedina društva najeminentniji stručnjaci za trgovačko pravo smatraju bezvrijednim tj. po Zakonu o trgovačkim društvima ona su ograničena , u konkretnom slučaju čak i ništava.

Ograničena samo na dio dividende koja pripada dioničaru Agrokor d.d.

Ništava jer za isplatu dividende mora se donijeti odluka na skupštinama dioničara društava koja nikad nije održana ni donijeta.

Dakle, da se postupalo po važećem Stečajnom zakonu i ZTD- u deblji kraj bi izvukli agrokorovi kreditori jer su znali ili su trebali znati da prihvaćaju zakonski nevaljala jamstva za svoja potraživanja. Kamate su bile izdašne, iznad 7% , pa su radili po sistemu “ daj sto daš u zalog “smatrajući da neće doći do naplate njihovih kredita iz kolaterala.

Koliko ja znam nitko nije podigao tuzbu protiv uprava pojedinog društva zbog davanja jamstva jer potpisali su u stvari po zakonu nenaplativa jamstva . Banke su ih prihvatile i tko im je kriv.

Nije bas usporedivo, ali tko će nastradati ako na primjer uzmeš milijun kuna hipotekarnog kredita, ostaneš bez posla i prihoda za otplatu, a banka je prihvatila kao kolateral hipoteku na tvom stanu koji vrijedi samo 300 k kuna ?

Ali krediti su stigli na naplatu ( kako to ? kako to? tko je forsirao i zašto ? )pa je država donošenjem Lexa zaštitila banke i lešinarski fond uzevši ostalim dioničarima, ali i fondovima pa čak i sebi. Zašto ? Vjerujem da će nam vrijeme donijeti i taj odgovor.

Display More

Po čemu su ta jamstva bila bezvrijedna?

Jamčiti se može za svakakve obveze, čak i strogo osobne i da je to po ZOOu i ZTDu. Može se jamčiti i budućom imovinom, a to su te dobiti. Kakve dividende, o čemu pričate? Pa neće Ledo incestuozno sam sebi isplaćivati dividendu kojom bi onda jamčio. Što je rekao koji 'eminentni stručnjak' je nebitno. I tamo nekom koji ovce uzgaja kod Udbine je jasno ako netko jamči za 20 milijardi da je to opasno.

• Yieldchaser
    • July 6, 2022 at 2:06 PM
    Quote from verdi
    Quote from diokidina

Nenad je viješt u grafovima, to je po meni jedino u cemu je ekspert.

ako je u kapitalizmu količina novca mjerilo znanja on je jaaaaakooo pametan. zaradio je što ja nikada neću. to što je izgubio na ptkm tako sam i ja popušio na dlkv. tu je bilo svega osim poštene tržišne utakmice. što više oponenata ima to znači da je u pravu jer samo 10% njih na burzi dobija a 90% gubi. iskreni borac za istinu ma kakva god ona bila.

Taman posla. To je tip koji upravo potvrđuje onu da ti ne treba više od par dobrih investicija u cijelome životu da uspiješ pa makar sve ostale podbacile.

I on nije tip koji je upješan u kontinuitetu, nego je popalio hrpu novca na glupostima. Uć sa 20 milijuna i izać s 8 milijuna iz nečega, to je uspjeh? Onaj tko njega sluša pa ima 200 tisuća za ulaganje i izgubi 120 tisuća, tome tih 120.000kn puno više vrijede nego tom prodavaču magle 12 milijuna. On je i s 8 milijuna i dalje bogat čovjek, neće to osjetit na svojoj kvaliteti života. Puno će se lakše oporaviti od onog jadnika kojeg je obmanuo. I još kasnije kad ga se raskrinka, onda je i bezobrazan i to na televiziji, u udarnom terminu kad svi gledaju.

• Yieldchaser
    • July 6, 2022 at 1:35 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Yieldchaser

Količina mudrosti koju je prosipao o Agrokoru na svojemu 'blogu' me zapanjivala još pred pet godina, u to vrijeme. Međutim zadnje dvije godine su obilježile njegov život. Te analize o pandemiji... I nije posustao do danas. Evo ga nedavno kod Bolkovića u udarnom terminu. Inače nemam nešto poštovanja prema većini hrvatskih novinara, ali razina Bolkovićeve samokontrole u toj emisiji.. s tim tipom.. Za svaku je pohvalu. Ja to ne bih mogao.

Je Bolković je dobar i ima utakmica u nogama. Sjećam se njegovih intervjua sa prvim hrvatskim predsjednikom još tamo 90-desetih na OTV-u.

Jedan od najboljih hrvatskih novinara i intektualac, te je milina slušati i gledati njegove emisije. Šteta što Karduma isto nema češće na TV-u, već su

ga gurnuli na HRT4, jer kao kod nas gospodarske teme nisu previše bitne, a čovjek ima isto puno znanja o gospodarstvu. Sjećam se jedne emisije

na HRT-u kada je tek bila počela kriza u Agrokoru i on je prvi rekao da će Agrokor i sve njegove firme u stečaj i da će dioničari sve izgubiti, pa sam

ostao u šoku, jer je Bakić (i njegova žena) tada kupovao dionice Belja, Vupika i ostalih agrokoruša. Nešto je bio spominjao da je dug Agrokora 3x

veći od kapitala i da su dionice svih Agrokor firmi bezvrijedne. Uvijek ima bunt papira ispred sebe da pokaže da se dobro pripremio, pa obično

zna što priča.

Display More

Slažem se u vezi Karduma. Ne daje mu se dovoljno prostora. Nemam problem s time da je on na HRT4, nego upravo suprotno - ne bi bilo loše napraviti i neku emisiju s njime uživo, možda nakon podnevnog Dnevnika, gdje se vrte cijene dionica na ZSE na ekranu pa da komentira gospodarstvo i trendove, poziva goste itd. Koliki na tom HRTu imaju golemu plaću, a da ju ne zarade? Žec bi ju zaradio sigurno.

Da, bio je u pravu u vezi Agrokora jer je vidio jamstva koja su dala društva iz tog konzorcija za cijele njegove obveze, a te obveze su višestruko premašivale imovinu, dakle prezaduženost. Postupak naravno nije trebalo provesti tako kako je to odrađeno jer su pojedini vjerovnici jako oštećeni, ali za dioničare je bilo kakav insolvencijski postupak uništenje. Čak i dokap ih pobriše, a kud ovakvi scenariji.

U Hrvatskoj je i položaj stečajnih vjerovnika izuzetno težak, čak i kad sve ide po zakonu. Smiješno je koliko mnogi stečajni postupci traju, a praktički ima par nekretnina i za prodat i nešto strojeva, opreme i robe, a taj gigant od Agrokora je išao munjevitom brzinom u usporedbi.

• Yieldchaser
    • July 6, 2022 at 12:40 PM
    Quote from BudFox
    Quote from diokidina

Nenad je viješt u grafovima, to je po meni jedino u cemu je ekspert.

Puno ljudi je na ZSE ostavilo gaće na štapu zbog njegovih savjeta i ulaganja.

Deep Value u Petrokemiji, Varteksu i Đuri, moš misliti.

Količina mudrosti koju je prosipao o Agrokoru na svojemu 'blogu' me zapanjivala još pred pet godina, u to vrijeme. Međutim zadnje dvije godine su obilježile njegov život. Te analize o pandemiji... I nije posustao do danas. Evo ga nedavno kod Bolkovića u udarnom terminu. Inače nemam nešto poštovanja prema većini hrvatskih novinara, ali razina Bolkovićeve samokontrole u toj emisiji.. s tim tipom.. Za svaku je pohvalu. Ja to ne bih mogao.

• Yieldchaser
    • July 5, 2022 at 1:14 PM
    Quote from LodeRunner

Muljanik torpediran, Jadnoplov udario podvodnu minu, Atlantida rasturena krstarecim projektilom a Tankerska vjerojatno hipersonicnim.

Vidim da smo naletili na rusku mornaricu.

Nema veze. Na brodarima je nemoguće izgubiti novac, koliko god pali. Oni su kao Titanik - nepotopljivi.

• Birtija

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 9:45 PM
    Quote from KultLicnosti
    Quote from nik07aos

Libija je out od trenutka od kada su zapadne zemlje odlučile likvidirati Pukovnika i rasturiti njegovu zlu ostavštinu, na radost potlačenog libijskog naroda.

Momaer je bio psiho koji je uvelike kriv sam sebi za ono šta mu se dogodilo .

I da nije bilo revolucije, iza njega bi nastao kaos, nešto kao kad je umro Maršal.

Hillary mu je pomogla da ode malo ranije.

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 9:44 PM
    Quote from mikromakrto

Hoćeš reći da svako malo možeš jeftino doći do dionica dobrih firmi, koje redovno dijele dividende i ostvaruju, za naše uvjete, odlične rezultate?!

Dođem jeftino pa postane i jeftinije. Dollar cost averagam do nule!

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 3:58 PM
    Quote from MihoMato
    Quote from D_artagnan

Pa znaju šta treba napraviti kad je dionica podcjenjena, hebeš divku u tom periodu

ZABA je prava firma , i kupuje u trezor ono što su odlučili.

Nije Zaba ciganska firmo kao ADRIS da se cijenka sa cijenom dionice i uspiju kupiti za 365 dana 3800 dionica ( govorim o Adris -P ).

AV i njegovi jataci misli da će spuštajući cijenu u bescijenje uspjeti kupiti nešto od malih dioničara. Uvjek je tako bilo " onaj tko ima ,ubio bi se i za kunu ".

Mislim da se kolega referirao na ATPL, ali ovaj komentar itekako stoji.

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 2:25 PM
    Quote from Sinner99

ZABA u minuti proslo 59000 kom uz rast cijene, ima li netko ideju od kud se stvorio taj interes?

Da. Banka je prošlog tjedna najavila otkup 80.000(valjda) komada, a ovo im najvjerojatnije prodaju fondovi.

• Birtija

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 2:14 PM
    Quote from KultLicnosti

Na žalost i Libija je skoro ispala iz igre:

https://www.bloomberg.com/news/articles/…-key-ports-halt

Libija je "failed state". Danas je u cijeloj Africi pjesma 'Nitko nema što Libijac imade...'

2011. su pjevali 'Proljeće je, a u meni nemir..'

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 1:42 PM
    Quote from vecoki

bez brige, ne mislim srljati, zato sam i tada sve prodao. vidim samo par prilika na zse, ali ne po ovim cijenama, ako ne dođu meni na prihvatljivu razinu do daljnjeg ne kupujem, i tražim novu profesiju

sretno kolega Parica

Kolega Parica je 💯 u pravu. Pitanje je gdje je uopće sigurno u ovoj godini. Vidimo upravo po ponašanju uprave ATGR da se vjerojatno pripremaju za zahtjevnija vremena, što je i kolega Invest istaknuo.

Bilo kako bilo...daleko je bolje izgubiti mali postotak i propustiti zaradu istog takvog do osrednjeg postotka ako se iz 'znakova na putu' nazire da bi puno toga moglo biti na prodaju u bliskoj budućnosti.

Okolnosti su sada takve da na temelju apsolutno ničega ne možemo predvidjeti što će biti. Ne treba paničariti, ali oprez je itekako neophodan.

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 1:33 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Yieldchaser

TSLA se prepolovila od maksimuma, a ja ne vidim da ta kompanija vrijedi više od 100$ po dionici.

Gle, može se dogoditi da kompanija stvarno brutalno naraste na golemom P/E, ali to vrijedi za neku malu, novu kompaniju koja ima neku snažnu komparativnu prednost u sektoru, snažnu upravu, sreću - jako bitan faktor, što onda uključuje i sreću da ima povoljno makroekonomsko okruženje, a koje trenutno nije na vidiku, nego upravo suprotno.

Velike kompanije na velikom P/E mogu za tri godine biti na istim ovim cijenama i manjemu P/E. Što se dogodi? Naprosto sada preplatimo za rast. Rast se dogodi,ai ne koliko smo očekivali i cijena se u biti korigira na način da ne ode nikud. I to je jedan vid korekcije.

A da su valuacije sulude jesu. Čisto primjer Intela. Već dugo mu je valuacija rezultat činjenice da ga investitori zaobilaze, ignoriraju. Cijena mu je nevjerojatno niska u uvjetima kad je tech napuhnut i što je najjače, lako da će još pasti. Ono što grade u Arizoni i tehnologija i kapaciteti koje će Intel imati kroz pet i više godina će ih uzdignuti jako. Plus što trenutno rade share buyback, a to se tako i radi - kad je dionica podcijenjena.

Zato je i APTL pametno napraviti kupovati svoje dionice kad je dionica podcijenjena a imaš $$$$ koju misliš isplatiti dioničarima

Sigurno bolje nego isplaćivati dividendu od 20kn. Brodari vani, koliko sam istraživao, isplaćuju i dvoznamenkaste dividende. Meni ta ATPL ne djeluje kao buy&hold dionica ko ZABA i sl. pa da bi mi dividenda bila motiv, kao što je motiv današnjim entuzijastima. Na što će ta tržišta ličiti iduće godine u svibnju i kolike će uopće dividende kompanije isplaćivati, to je veliki upitnik. ERNT nas je sve neugodno iznenadio već ovo proljeće. Evo, dočekat ću svoje 64 kune(efektivno komotno ispod 60) za dva tjedna. ATGR je ugodnije iznenadio, ali je pao još više. S vrha ~1900kn na ove razine sada, a ERNT s ~2000kn na sadašnjih ~1750kn. HT je odradio dosta pada, PODR i ADPL se mrcvari cijena... SPAN izgleda relativno oke, ali tko zna budućnost?

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 12:24 PM
    Quote from mikromakrto
    Quote from Yieldchaser

To sam i ja htio pitati.

Previše je rizika za kupnju ičega sad od američkih dionica. Ljudi ne razumiju što okruženje visokih kamatnih stopa napravi valuacijama kompanija, a nemamo uopće načina predvidjeti koliko visoko će te stope ići.

Kad jedna od perjanica tog sektora ima trenutno, nakon pada cijene od 30+%, P/E od skoro 100, nebitno je je li kamata 0%, 2% ili 7%, to nije održivo ni realno u bilo kojem svemiru.

Ja mogu shvatiti da tržište nekada nudi blesave cijene, ali ne mogu shvatiti da netko misli da je to normalno i pokušava to opravdati nekakvim zaradama u budućnosti?! Pa koje bi valuacije trebale biti na snazi da spomenuta firma ima brutalnu zaradu, P/E od 500? Trebala bi vrijediti više od cijelog gospodarstva SADa?

TSLA se prepolovila od maksimuma, a ja ne vidim da ta kompanija vrijedi više od 100$ po dionici.

Gle, može se dogoditi da kompanija stvarno brutalno naraste na golemom P/E, ali to vrijedi za neku malu, novu kompaniju koja ima neku snažnu komparativnu prednost u sektoru, snažnu upravu, sreću - jako bitan faktor, što onda uključuje i sreću da ima povoljno makroekonomsko okruženje, a koje trenutno nije na vidiku, nego upravo suprotno.

Velike kompanije na velikom P/E mogu za tri godine biti na istim ovim cijenama i manjemu P/E. Što se dogodi? Naprosto sada preplatimo za rast. Rast se dogodi,ai ne koliko smo očekivali i cijena se u biti korigira na način da ne ode nikud. I to je jedan vid korekcije.

A da su valuacije sulude jesu. Čisto primjer Intela. Već dugo mu je valuacija rezultat činjenice da ga investitori zaobilaze, ignoriraju. Cijena mu je nevjerojatno niska u uvjetima kad je tech napuhnut i što je najjače, lako da će još pasti. Ono što grade u Arizoni i tehnologija i kapaciteti koje će Intel imati kroz pet i više godina će ih uzdignuti jako. Plus što trenutno rade share buyback, a to se tako i radi - kad je dionica podcijenjena.

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 12:13 PM
    Quote from Lurker458
    Quote from mikromakrto

Jel to sad sarkazam ili si ozbiljan?

https://www.businessinsider.com/nasdaq-pe-2000-and-today-2014-8 clanak iz 2014, no treba pogledati danasnje podatke te se vidi da nije ista situacija (2000 i 2022).

Naravno da ne postoje dvije iste situacije. 2000. su valuacije bile po nekoliko puta previsoke na mnogim papirima, a danas na nekima jesu na nekima su tu negdje. Zašto bih mislio da jedan Microsoft ne bi bio moguć na P/E 12? Ogromna kompanija koja nema puno velikog rasta, a pogotovo ne ako su kamatne stope visoke. Jako sam konzervativan u valuacijama jer se isto već dogodilo. MSFT se tržio na P/E 11 ili 12 pred deset godina. Bilo je ekipe koja je govorila da je Microsoft zbog toga 'mrtav'. Je je...

Ako mi se ukaže prilika da ga kupim na nekoj tako konzervativnoj cijeni, neću oklijevati.

• Yieldchaser
    • July 4, 2022 at 12:06 PM
    Quote from mikromakrto

Jel to sad sarkazam ili si ozbiljan?

To sam i ja htio pitati.

Previše je rizika za kupnju ičega sad od američkih dionica. Ljudi ne razumiju što okruženje visokih kamatnih stopa napravi valuacijama kompanija, a nemamo uopće načina predvidjeti koliko visoko će te stope ići.

• Birtija

• Yieldchaser
    • July 2, 2022 at 12:43 PM
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo

mi i dalje kupujemo naftu od Rusa (preko Mađara), a cijena derivata se formira na famoznom "mediteranskom" tržištu.

MOL nas šiša nemilice.

triba Sanaderu dignit spomenik usrid Budimpešte.

donia in je više para nego Khuen-Héderváry :S

Nisu mađari krivi, krivi smo si sami, upravo tako. Formiranje cijena i energetske politike kreira država - vlada. A tu se ponašamo maćehinski. Sad je npr. na mjestu min. gospodarstva čovjek koji je sjedio u gradskoj skupštini. Može on biti super političar, no je li na pravom mjestu? Taman dok ga nauče poslu doći će mu kraj mandata. I tako svaki put.

Na računu struje plaćamo 10 lp po Kwh za obnovljivce, to je tek kriminal, od načina ubiranja do podjele plijena.

Država koja ne vodi brigu, stručno i planski, o energetici i samodostatnosti što većoj u tom pogledu, nikad neće biti geopolitički slobodna. Nego ćemo podvijati rep pred drugima.

Kod nas natječaj za kupnju EV putem poticaja traje sat vremena, tko je kupio kupio je. Interes je bio par puta veći. Čemu odluka 'na papiru' da podržavamo to ako je očito iz provedbe da nas boli kuki? Pa Norveška koja ima svoju naftu je već na 3/4 uskoro i više, udjela EV u kupnji novih vozila! Ispada da si režu granu na kojoj sjede, ali ne: imaju energetske politike i vode ih, provode, isplaćuju.

Sjećam se iz jednog papira sam pročitao kako je svojedobno EV taxi imao apsolutnu prednost pred drugima na stajalištima u centru Osla, čim dođe ide na početak reda i preskače diesele i benzince. Uskoro je većina taksista skužila što im je nabaviti za vožnju. U Nizozemskoj su okrenuti biciklima, imaju bolje staze nego automobili. A kod nas na zelenom valu u Zg uguraju bic. stazu, neosiguranu i neodvojenu, pa sam već više puta vidio kako biciklist leti preko haube. U Grazu isto tako, na semaforu imaš ušarafljenu ručku za koju se primiš dok čekaš zeleno, da ne padneš s bicikla. No naš pok. gradonačelnik je trčao maraton tako da su ga kola vozala dobar dio. Šatro istrči maraton, a onda ga malo seksa toliko uzbudi da premine na sisama, oprostite na slikovitosti.

I tako... 'krivi' smo si sami. Postoje pametniji od nas pa zašto ne kopirati? Bez fige u džepu.

Display More

Slažem se načelno, ali ne u ovom dijelu da smo si 'sami krivi', nevezano uz okolnosti. Ti izbori su davanje povjerenja nekome da upravlja državom/regijom/lokalnom jedinicom. Ako taj napravi svinjarije pa ga nakon toga 'kaznimo' ne glasujući više za njega i dođe netko drugi, tko isto radi svinjarije, ja ne mogu osuditi birače za to. I njemu je dano povjerenje, koje je također izigrao.

Sami smo krivi kad netko konstatno radi štetu i pravi budale iz svih nas, a mi uporno glasujemo za istog tog. E onda smo si sami krivi.

Meni zna doć dosta ljudi s 'ljevice' i žalit mi se na tog Milanovića. Koncizno im objasnim da su znali o kome se radi i kakav je to čovjek, nevezano uz njegove političke poglede, čisto promatrano po karakternim osobinama i da ne samo da nisam glasovao za tog tipa, nego sam aktivno radio protiv toga da on bude predsjednik. A ironija svega je da tip kao predsjednik zaista ukazuje na mnoge stvari koje ne valjaju u hrvatskom društvu, pogotovo vezano uz tu korupciju.

• Yieldchaser
    • July 1, 2022 at 12:35 PM
    Quote from D_artagnan

Da možda bude kralj, ali ako ti izbace novčanicu od milion, milijardu kako su znale pojedine države kad isprintaju koliko treba za nastavak ..... baš će biti odličan kralj ^^

koliko vidim zadnjih godinu dana je trebalo kupit masu bačvi pa unutra stavit dizel ili još bolje plavi dizel, najbolja sigurna zarada unutrag godinu dana ....

Oni već sada izbacuju daleko manje banknota i dižu stope. I to će raditi koliko god je potrebno da se ne dogodi ovaj scenarij o kojem pričaš. Ne žele oni scenarij u kojem svi gube pa i oni, ali im ne smeta scenarij u kojem većina gubi, koliko god velika pa većina bila pa i 99%.

• PODR (Podravka d.d.)

• Yieldchaser
    • July 1, 2022 at 11:51 AM

Ona kupi kritike jer je vidila žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Bilo bi joj bolje da se drži politike, a insolvencijske postupke i menadžment prepusti ljudima koji to znaju radit. Linić je oba puta kad je došao na vlast intervenirao u Stečajni zakon(iz izvršne vlasti) i napravio štetu, ali barem se nije gurao u menadžment.

To je kao da se gura nekog operirat. Plaća do neba da drži usta zatvorena o svemu što zna. To joj je jedina svrha tamo.

A što se tiče promjene u cijelom svjetskom gospodarstvu koja bi spustila cijenu mnogim dionicama - takva je već na djelu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt