1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Yieldchaser
    • July 23, 2022 at 3:25 PM

Gledao sam godišnje izvješće za 2021. i objašnjeno je u što su i koliko ulagali 2018. i 2019. godine te se gotovo pa egzaktno poklapa iznos tih investicija s ukupnim kapitalnim izdacima.

Ovo aktualno drastično smanjenje FCFa je očito ta najavljena hala od 4000m², koju je kolega plavi05 spomenuo, a i isplaćena dosta visoka dividenda pred točno mjesec dana.

Solidno to uprava vodi. Međutim, čudno mi je da se tom dionicom već dugo trguje po tako niskim multiplama, a čak i kad u jednome danu bude višemilijunski promet, nema značajnog rasta cijene. Imaju dosta liberalan pristup investicijama, kad se usude toliko često ići u negativni FCF. ERNT to napravi možda jednu godinu u sedam godina...i to mi više paše.

• Yieldchaser
    • July 23, 2022 at 1:50 PM
    Quote from plavi05

Izvještaj je očekivano dobar, sviđa mi se porast marži u ovim 'čudnim' vremenima, upada u oči veći rast kratkoročnog duga, ali i realizacija kupnje hale i solarne elektrane kojom će pokriti 30% potrošnje, a tek potrebe za sirovinama, pa imaju više od 60% rasta narudžbi u odnosu na lani, kazao sam ranije ugodno je biti na ovom brodu.

Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.

Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?

Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Yieldchaser
    • July 22, 2022 at 11:39 AM

Moglo je biti i gore. Mogli su poslovati s gubicima. A cash flow se od negativnog u prvome kvartalu pretvorio u pozitivan na kraju drugoga, što ukazuje na veliku žilavost ove kompanije.

Očekujem da će se u budućnosti povećati udio usluga za Ericsson. To mi nekako djeluje logično. Naravno, to uvelike ovisi od matice.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • July 21, 2022 at 3:07 PM
    Quote from Moller
    Quote from sonda

Imam pitanje - je li i vama kupovna vrijednost promijenjena nakon podjele?

U redu, imam 4 puta više dionica, ali mi je kupovna vrijednost 382,00 kn po dionici, tj. nije ista kao ranije.

Radi se o Agramu...

i na Investoru je isto ta, smo još knjiži gubitak na Pregled dobitaka/gubitaka, bilo bi dobro da ostane do plaćanja poreza na KD, jer u portfelju je sve ok, količina, cijena, dividenda, samo nema nagradnih, e za to moraš biti u Upravi

Ali daleko bolje je biti u upravi Adrisa. U Atlanticu uprava barem zaradi svoje bonuse. U Adrisu dobiješ mnogo za ništa.

• Yieldchaser
    • July 21, 2022 at 2:24 PM
    Quote from sonda

Imam pitanje - jel je i vama kupovna vrijednost promijenjena nakon podjele?

U redu, imam 4 puta više dionica, ali mi je kupovna vrijednost 382,00 kn po dionici, tj. nije ista kao ranije.

Radi se o Agramu...

Meni jest na ZB Traderu. 417kn po dionici.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Yieldchaser
    • July 21, 2022 at 2:12 PM

Povukli su gotovo sve vlastite dionice. Čak i više nego što sam očekivao, što me ugodno iznenadilo.

• Yieldchaser
    • July 21, 2022 at 2:02 PM
    Quote from hugh
    Quote from Paulie

Ovaj dio ni ja ne razumijem, kratkoročne obveze su se poduplale, koliko vidim najviše prema dobavljačima, onda za zajmove unutar grupe i razne financijske institucije. Moguće da su ti svi novci bili potrebni za tekuću proizvodnju, ili imaju neko plaćanje s odgodom, a puno toga su naručili.

isto pitanje sam i ja postavio dopodne jel sam nabrzaka pregledavao pa nisam ni pogledao kratkotrajnu imovinu koja je porasla više od kratkoročnih obveza za nekih cca 40 mil ili tako nešto......

tak da nema zime..... kvalitetni zapakirani bombončić smo dobili u izvješću.......

Pitanje koje se nameće je zašto onda tolika rasprodaja i to po tako niskoj cijeni? Zar čekaju neke još bolje prilike za kupnju cashom od te rasprodaje?

Da se cijena vrati na razine iz siječnja, to je zarada preko 20%. To je pod uvjetom da sve bude oke makroekonomski, u što sumnjam. Mikro gledano, ovo je odlična kompanija i fantazija od dionice.

Ali... ako udari recesija na jesen, svi će htjeti brzo do gotovine i onda znamo scenarij s cijenom. Tu ispada kao da prodavatelj(i) već sada gledaju akumulirati cash. Zašto? Ne vidim boljih prilika od ove na ZSE trenutno. Sumnjam da ćemo ovih dana vidjeti boljih izvješća od ovog. Pa čemu onda tolika rasprodaja? Za koje to "bolje" prilike?

• Yieldchaser
    • July 21, 2022 at 1:23 PM

Nisam razumio ovaj biznis ni prije, a sad mi je još manje jasan. Što je s tim naprasnim rastom kratkoročnih obveza? Izvješće je solidno, ali nije li to sve očekivano? Promet do 13 sati na ovoj dionici bude veći nego cijeli dnevni promet na mnoge tipične ZSE dane, a cijena nikud?

• Yieldchaser
    • July 20, 2022 at 2:12 PM
    Quote from deny_09

Još se ne može na PBZ Investoru trgovati s ATGR.. :(

Ne treba nikakva žurba.. Nepisano pravilo je da se ne trejda prije izvješća. Ja sam prekršio to pravilo prije izvješća u veljači jer mi se 1700 i kusur činilo kao ok cijena pa je odmah postalo puno jeftinije i još na isti dan objave izvješća za 2021. godinu bude agresija na Ukrajinu. Žuljao me cash, ali sada ne. Puno toga nas je 2020. godina naučila, a i 2022. isto.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • July 20, 2022 at 12:23 PM
    Quote from LodeRunner

FED i dalje radi tocno ono sto treba raditi.

Bojim se da tu neki ne shvacaju koji je glavni alat FEDa.

Jel to podizanje / spustanje kamatnih stopa? Nije.

Jel to QE / QT? Nije.

Jel to pruzanje likvidnosti / repo? Djelomicno je, ali nije glavni.

Glavni alat FEDa je Powell i ostali predsjednici lokalnih ispostava kao i njihove poruke investicijskoj javnosti. Glavni alat FEDa je jezik.

Display More

Slažem se.

Međutim ono što je iznimno problematično je da je taj njihov jezik potpuno nerazumljiv čak i najboljim znalcima.

Kakav je sada generalni osjećaj investitora govore nam glavne analize - cash pozicije nisu bile ovako velike valjda od 2000. i 2001. godine. Ovo trgovanje sada, s povremenim plusevima, tipičan je fenomen medvjeđih tržišta. Vješti traderi će imati solidnih prilika. Kako će ih koristiti, koliko će sreće imati, to je već druga stvar.

• Yieldchaser
    • July 20, 2022 at 11:50 AM
    Quote from verdi

dax je već sad 3% u plusu. volatilnost je takva da se više ne zna ni tko pije ni tko plaća. kad je ona sjednica fed-a?

Već su najavili i tzv. međusjednicu za idući mjesec. Možda bude i međusjednica u listopadu pa i božićna međusjednica.

Imam osjećaj da u tom FEDu ne znaju jel bi stisnuli ili pr...li.

• Yieldchaser
    • July 19, 2022 at 3:58 PM
    Quote from Moller
    Quote from Yieldchaser

Na ovoj slici me podsjeća na onog starog bogatuna, Mr. Burnsa iz Simpsona.

mene podsjeća na garažu iz koje je krenuo, sada je skužio da nakon tolikoga puta, ipak i on kao i svi moraaa u podzemnu

Kaj je Gates krenuo iz garaže? Mislim da je on bio iz dobrostrojeće obitelji i prije. Tip je u biti jako dobar biznismen i investitor. Vrhunski pametan za prepoznati rješenja koja će se dugoročno zadržati i za klonirati tuđe ideje pa ih još prikazati kao 'svoje' te na kraju obrati vrhnje.

Istina da je imao daleko bolje životne prilike od mnogih, ali imali su i drugi pa ih nisu iskoristili. Taj je iskoristio valjda svaku priliku koja mu se bila ukazala.

Ako mi se ukaže prilika opet kupiti MSFT po niskim valuacijama, nakrcat ću se da budem pun ko šipak koštica.

• Yieldchaser
    • July 19, 2022 at 3:37 PM
    Quote from Moller

evo je i ovaj gospodin nanjušio Vidakovićevu kataklizmu, pa sada hoće kao fol ispasti dobrotvor ^^ a jeboga, pa ne može nas smuljati

https://lidermedia.hr/zivot/bill-gat…ne-svrhe-144040

Na ovoj slici me podsjeća na onog starog bogatuna, Mr. Burnsa iz Simpsona.

• Yieldchaser
    • July 18, 2022 at 10:37 PM
    Quote from Marielena

Evo, ovaj gospodin priča sve kao i naš Chuck.

Quote from Marielena

Neven Vidaković. Prof kaže da nas čeka ekonomska kataklizma jer ima kristalnu kuglu 🤣

Baš ga gledam na Youtubeu, N1 kanal.

• Yieldchaser
    • July 18, 2022 at 4:31 PM
    Quote from kvart99

Eto ga......ponistili sve transakcije na DDJH od cetvrtka i petka......sto je naravno vec trebalo napraviti prije 4 dana

i ne dozvoliti da se te nezakonitosti nastave.

Ovako se postavlja presedan......ako oni stvarno mogu poništiti bilo koju transkaciju u bilo kojem vremenskom roku,

onda je stvarno ovo totalni divlji zapad.

Da sam ja taj sretnik koji je DDJH u četvrtak kupio po 5kn i samo sat vremena kasnije istih 13xx kom prodao po 10,

a oni mi tek 4 dana kasnije odluče uzet te novce, ne znam sto bi im rekao....

Display More

Još bolje od toga da budete sretnik je da budete mudri i ne dirate tu dionicu ni izoliranim štapom od dva i pol metra dužine.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Yieldchaser
    • July 16, 2022 at 1:16 PM

Nisam nikad bio neki entuzijast oko EU, ali ako će oni stati na kraj korupciji, makar djelomično, to je daleko bolje nego ništa.

• Porez na nekretnine

• Yieldchaser
    • July 15, 2022 at 6:50 PM
    Quote from havi

Evo malo ugrubo racunice ;

mlad covjek koji zivi sa roditeljima digne kredit , kupi stan, stavi u njega podstanara i jos svaki mjesec od svoje place ili pomoci roditelja doda 1000-1300 kuna i za 15-20 godina ce imat svoju nekretninu. Znaci trudi se i stvara nesto u zivotu, nije po birtijama i kladionicama, kak je netko napisao.

Ozeni se ili uda za desetak godina, zajedno dignu kredit za svoj stancic da ne zive sa njegovim ili njezinim. Dobiju dijete. Znaci sticu nesto za sebe i svoje dijete.

Vrijeme prolazi, roditelji stari, umru njezini, njegovi , ostane iza roditelja nesto.

Ajmo rec imaju svaki 2 nekretnine ( muz dvije i zena dvije )

Sad vec imaju cetiri ( 4 ) nekretnine, mozda i kakvu vikendicu , klet .

Dal ih treba oderat ili rec, pa ljudi vi niste kune od drzave trazili , svaka cast, stvorili ste nesto ?

I na kraju i cura i decko s pocetka price, ostare , umru , imaju jedno dijete koje je nasljedilo te cetiri nekretnine , mozda i koju vise ?

Treba li ga oderat, uzet mu pola jer recimo netko nije nista stekao, napravio ?

pa onda opet ide prica , to dijete koje ima cetiri nekretnine , nadje curu, ozene se ........

Display More

Komunizam u praksi. Cijela ideja počiva na Marxovoj maksimi da je 'vlasništvo krađa' te da je 'kriv onaj tko ima'.

Treba demotivirati ljude da stječu nekretnine, a motivirati ih da ih prodaju. Sve mora imati svemoćna država. Neće tu biti nikakve redistribucije društvenog bogatstva.

A praktični problemi razrezivanja i naplate tog poreza, koje je Paulie ispravno naglasio, cijelu tu priču čine djelom fikcije, a ne struke.

Stvar s novim, dodatnim porezima jest da kad se jednom, da se tako izrazim - impregniraju u porezni sustav , sva kasnija porezna rasterećenja su dosta teška. Nijedna nova vlast se ne želi odreći stabilnog i kontinuiranog prihoda, ma koliko on malen bio. Potrebna je snažna politička volja da se to ukine. A i na kraju krajeva - zašto bi tk uopće uvodili da bi onda kasnije ukidali? Pa gle samo porez na kapitalnu dobit. Porez na pasivne kamate. Jednako je oporezovan onaj tko dobije stotine kuna kamata i onaj tko dobije milijune kuna dividendi i kapitalne dobiti. Porez na kapitalnu dobit uveo SDP pred deset godina i eto, nije ga se HDZ odrekao iako je minoran prihod državnog proračuna, valjda manje od 0,5%. A kolika je šteta time prouzročena i onako napaćenome hrvatskome tržištu kapitala?

• Porez na nekretnine

• Yieldchaser
    • July 15, 2022 at 3:28 PM
    Quote from accountant
    Quote from Yieldchaser

Sve je to oke i Amerika i njihovi porezi na imovinu.. Ali tamo je porez na promet valjda 8%, a kod nas je 25%. Mi imamo golemi PDV...potrošnja/dodana vrijednost je jako oporezovana. I hrpa drugih parafiskalnih nameta...

zato sam naglasio... šira porezna reforma

ovo sve što smo do sada imali je friziranje

treba netko sjesti i napraviti domaću zadaću kako spada

još jednom svima koji ste mi pisali: jel normalno da imamo jedan od većih poreza na promet (PDV) od 25% i tolika izdvajanja za plaće (tzv. bruto2 u odnosu na neto)? ja držim da nije

pa ako je vama svima normalno da je isto sjediti na guzici i ubirati novac od najma soba i plaćati tamo neki paušalčić po krevetu i crnčiti po 8-9-10 sati u uredu pa ti država uzme skoro pola...

onda nek je to novo normalno :/

a nije, jer čemu onda ona strka s paušalnim obrtima i IT-jevcima?

Display More

Ja mislim da je normalno da imamo visok PDV jer njime onda možemo ubrati i od stranaca koji dolaze u turizam. Ali nije normalno da gušimo vlastito stanovništvo nekim 'porezom na nekretnine'. Upravo ovo o čemu se priča - ima hrpa zapuštenih nekretnina i ne razmišljaju o tome da se izvrši izvlaštenje pa da se nešto s njima napravi. Dovoljno je samo propeljati se malo kroz Liku i Dalmaciju, ali našim vlastima nije to glavna preokupacija.

• Porez na nekretnine

• Yieldchaser
    • July 15, 2022 at 2:00 PM

Sve je to oke i Amerika i njihovi porezi na imovinu.. Ali tamo je porez na promet valjda 8%, a kod nas je 25%. Mi imamo golemi PDV...potrošnja/dodana vrijednost je jako oporezovana. I hrpa drugih parafiskalnih nameta...

• Porez na nekretnine

• Yieldchaser
    • July 15, 2022 at 12:07 PM

Takav porez o kojem on i sličnomišljenici fantaziraju je tzv. realni porez na nekretninu. Koliko se sjećam, jedino ga je Njemačka imala za vrijeme Prvog svjetskog rata, tamo 1916. godine, i to zbog ratnih napora te je kao takav bio neodrživ jer je to porez koji u biti izjeda samo porezno dobro koje tereti. Nekretnina kod nas nije jako oporezovana, ali jest višestruko. Plaćaš porez na promet nekretnina, a kad se kupuje nova, plaća se jedan od većih PDVa u svijetu. Plaća se i porez na dohodak od najma, odnosno zakupa nekretnina. Tko naslijedi ili mu bude darovano, a da nije u ravnoj liniji ili bračni drug i taj mora platiti porez na nasljedstvo po stopi poreza na promet nekretnina. Plaća se i godišnji porez na kuće za odmor. I sad još valjda treba uvesti porez na "nekretnine". Time će kao udariti na bogate? Udarit će na srednji sloj, a sirotinja od toga ionako ništa neće imati.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt