1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Yieldchaser
    • August 4, 2022 at 3:05 PM
    Quote from Zlatek

Ja bih se složio da hotel vrijedi koliko može zaraditi, ne koliko trenutno zarađuje.

Za zaraditi u hotelskom biznisu treba puuno više od betona na dobroj lokaciji.

Quote from Yieldchaser

Gle, meni osobno je svaki dugoročni dug koji je veći od petogodišnjeg FCFa veliki dug. Dakle, kompanija mora biti u stanju otplatiti sav svoj dugoročni dug u pet godina. Puno će ga lakše otplatiti ako ne opterećuje svoj FCF dividendnim isplatama. Od toga sam krenuo i stojim pri tome. FCF je krvotok kompanije i već sam nabrojao što se sve plaća iz toga. Dividenda je zadnja stvar koja RIVPu pa onda i nj dioničarima treba.

Free cash flow (FCF) represents the cash available for the company to repay creditors and pay out dividends and interest to investors.

RIVP plaća sve svoje obveze po kreditima i isplaćuje dividendu i još ostane novaca na računu.

Ne kužim što ti želiš reći, da treba zadržati više novaca na računu?

Možeš to pojasniti, pls.

Display More

Novac na računu može osvanuti na razne načine. Mogu ja ući u dug, kao što i oni ulaze pa naravno da mi zajmodavac isplati cash na moj račun i to postaje moja imovina, a moja obveza prema zajmodavcu/kreditoru je teret moje imovine. Naravno da je na računu novac, ali koliko vrijedi moja imovina nakon tog posla? Koliko vrijedi dionica kompanije nakon toga?

Ista stvar s temeljnim kapitalom ili povećanjem temeljnog kapitala. Osnuješ trgovačko društvo i temeljni kapital se vodi u pasivi, a u aktivi je taj novac - on osvane na računu društva. Mnogi pričaju da ako je velik TK, da on ima tzv. garantnu funkciju, da je netko sigurniji ako ima posla s društvom koje ima velik temeljni kapital... Nikad nisam vjerovao u to.. Netko može kupiti za taj novac jabuka i banana i one onda strunu i što ostane? Hrpa smeća, još smrdi, treba to i počistit pa budu i dodatni troškovi još. Povećanje temeljnog, tj. dokap? Opet osvane novac na računu društva, a što je s dionicama? Razvodnjavanje, eto što je. I da je minimalan dokap, to su istinski tihi ubojice dionica naprosto jer se smanjuje vlasnički udio u kompaniji. Naravno da tu ovisi za što će taj novac biti korišten i kakvi će biti povrati na to.. moguće je i da zarada u budućnosti nadmaši taj gubitak pa dionica svejedno ojača..

FCF je operativni novčani tok umanjen za kapitalne izdatke... to je onaj file casha koji u cirkulaciji kompaniji ostaje na kraju i s time mogu izvoditi što hoće. Ako je pozitivan, znači da više casha ulazi u kompaniju nego što izlazi, a ako je negativan, onda je obrnuto. Naravno, jako je bitno na ŠTO TOČNO se taj novac troši. Može biti i negativan koju godinu pa ako su ulaganja dobra, razumna i za to postoji jako dobar razlog, onda je to oke. To je recimo kod KODTa. Ali uvijek su dugi periodi negativnog FCFa razlog za postaviti pitanja. Tu onda treba due dilligence i te stvari, a meni se to fakat ne da i nije nama malim dioničarima to potrebno. Vidim to..gle..ne sviđa mi se i zaobiđem..oke, gle, trendovi se i promijene.. recimo RIVP 2021 i u zadnja 4 kvartala ima veoma snažan FCF. Moje je mišljenje da bi im bilo bolje da to koriste za smanjenje dugoročnog duga i po mogućnosti otkup vlastitih dionica, ako već smatraju da su podcijenjene, kao što dosta vas ovdje smatra. Dividenda po meni ne. Smatram da ne bi bila dobra odluka.

• Yieldchaser
    • August 4, 2022 at 2:04 PM
    Quote from Zlatek

@Yieldchaser

Znači shvatili ste da Valamar nema veliki dug?

Gle, meni osobno je svaki dugoročni dug koji je veći od petogodišnjeg FCFa veliki dug. Dakle, kompanija mora biti u stanju otplatiti sav svoj dugoročni dug u pet godina. Puno će ga lakše otplatiti ako ne opterećuje svoj FCF dividendnim isplatama. Od toga sam krenuo i stojim pri tome. FCF je krvotok kompanije i već sam nabrojao što se sve plaća iz toga. Dividenda je zadnja stvar koja RIVPu pa onda i nj dioničarima treba.

• Yieldchaser
    • August 4, 2022 at 1:51 PM

Kao da u cijeni dionice ne bi već bila uračunata silna vrijednost svih tih hotela. A kolega havi je svakako u pravu kad kaže da nekretnina, pogotovo poslovna nekretnina vrijedi onoliko koliko je rentabilna. Opterećenost nekretnine hipotekama naravno umanjuje njezinu vrijednost, a nekretninu tog luksuznog ranga treba konstantno održavati i mogao bih razloge nabrajati dok se ne smrači..

Kome bi ta nekretnina bila "utržena" i po kojoj cijeni? Kakvi se samo javljaju kad se takve stvari prodaju.. I svi nude puno manje nego li si je to prodavatelj zamislio. Valjda bi netko trebao dati silne milijarde za to.. Valjda kako bi nekim čudom on to napravio rentabilnijim i jačim od ovoga kako sad uprava RIVPa to vodi? Sretno s tim.

Philidor

Nije posuditelj, nego je zajmodavac, odnosno kreditor. Posudba je nešto drugo.

U biti sekundiram kolegi havi i smatram da je sve rekao. Nemam ništa više za dodati.

• Yieldchaser
    • August 4, 2022 at 12:20 AM
    Quote from Philidor

Ovo je klasična zamjena teza, ajmo ovako, da li po tebi značajna aprecijacija kolaterala utječe na financijsku sposobnost vraćanja duga?

O cijeni dionice ili rentabilnosti ulaganja u pojedinačnu nekretninu naspram ulaganja u dionice turista nisam pisao, a i bilo bi off topic. Ako postoji potražnja za ikakvim nekretninama u RH onda je to upravo za prime lokacije koje RIVP ima. Po meni je utrživost tih nekretnina neupitna, ali okej o tome bi se dalo raspravljati. Cash flow se ne može gledati u vakuumu, zato se i zovu financijska izvješća jer ona čine jednu cjelinu, utržak imovine iz bilance lako završi u cash flowu, to je pitanje operativne odluke o upravljanju imovinom.

Trenutne cijene turističkih dionica su po mom mišljenju uvelike uzrokovane niskim povratom na imovinu, a ne nesrazmjerom imovine i duga, ako bi već morao nešto napisati o tome...

Utrživost tih nekretnina? Za što? Za naplatu kredita u slučaju da ne mogu vraćati dug? To me pitaš?

Pa mogu one aprecirati i zasigurno jesu. I što? Da dođe do prodaje tih nekretnina da se naplate tražbine hipotekarnih vjerovnika, onda bi se tek pokazala "prava" njihova vrijednost, jel to? Pa bi ona bila "otključana"? Pa bi dionica naglo skočila, ha? Jer bi se naplatili vjerovnici, a višak novca koji bi se vratio društvu bi bio oooogroman, daaaaleko veći nego u knjigama, jel to? U to si siguran jako? Već si me ranije ovdje zabavljao sa "pravednošću" intrigantnih postupaka prodaje nekretnina u insolvencijskim postupcima putem te divne Fine i pokazao si solidno znanje, teoretsko, čak i praktično, ali bio si dosta naivan.

Mora doći do nesposobnosti za plaćanje da spoznamo vrijednost...jel to tvoja teza?

Pa di bi onda bila dionica? Te reakcije tržišta su sasvim nepredvidive. Vidim da zadnjih nekoliko godina Mr. Market baš i ne miluje RIVP.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 7:13 PM

Žale se mnogi ljudi, ali medijski prostor okupiraju karakteri tipa Bane, Zoka, Pupi... Oni uvijek imaju prioritet, a tu su uvijek i vijesti iz svijeta.. Dojučer je Trump bio valjda najgora stvar koja se mogla dogoditi Americi, a sad vidimo da je moguće i gore. Zadnje dvije godine kao da živimo u Zoni sumraka.

Vjerojatno zato nema teme TK u Hrvatskoj. Previše je 'važnijih' tema.

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 1:58 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from kvart99

Stvarno da se smrznes......

Kako napredujemo, mozda se i smrznemo zauvjek ove zime kad Austrijanci zgase Xetru za ZSE radi stednje struje.

Jerbo, skuplja struja nego promet.

Zato čiča Buffett uvijek ulaže u kompanije za koje mu je svejedno da se burza zatvori i na deset godina.

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 1:33 PM
    Quote from Philidor
    Quote from Yieldchaser

💯 točno. Kroz kredit se možeš dosta obogatiti i to se prvenstveno osjeti kod ulaganja u nekretnine. Ako redovno podmiruješ kredit, sve će biti ok. Samo je bitno da si ga u stanju podmirivati. Ako nastupe okolnosti zbog kojih teško vraćaš ili nisi u stanju vraćati, onda si naježio. Zato ja općenito izbjegavam kompanije koje imaju veliki dug, bez obzira na to koliko su uspješne. Kompanije bez duga povijesno imaju jako malu tendenciju propadanja. Nikad nisam čuo da je nešto propalo, a da je bilo bez duga. Doduše, jesam. Jamstvo se kod Leda pretvorilo u dug pa je onda propao.

Kažete 100 posto točno da je moguće obogatiti se kreditima za kupnju nekretnina, a kudite zbog kredita kompaniju koja je te kredite koristila za kupnju prime lokacija i nekretnina uz more 😂😂😂 ne zaboravimo da je imovina koja je kupljena tim kreditima knjižena po iznosu koji je uplaćen a koji nipošto ne odgovara današnjim cijenama. Bilo bi zanimljivo da turisti na ZSE okinu revalorizaciju imovine poput naših brodara pa da vidimo točno koje je vrijednosti imovina koja pokriva te kredite.

😂😂😂😂😂😂Tako je N. Baksuz, kako ga ovdje zovete, reklamirao 'indirektno' ulaganje u nekretnine naših hotelskih kompanija pa eto nas, tu smo di smo. Semafor mene ne demantira. Tržište je zadnjih pet godina reklo svoje o RIVPu, a i danas progovara. Igrati na to je kladiti se protiv tržišta? Kontrarna strategija? Veliki potencijal? Ok. Super. Ali gdje je dug, tu je uvijek i rizik nesposobnosti vraćanja tog duga, iz numerus razloga, predvidivih i nepredvidivih. A rizik gubitka na dionici zadužene kompanije je daleko veći nego rizik da se ne može vraćati dug za nekretninu kojoj ste 'direktni' vlasnik. Kako je prošao onaj tko je uložio par milijuna kuna u bilo kakve rentabilne nekretnine zadnjih pet godina, a kako ulagač u RIVP i ARNT. Zapravo, i ulagač u PLAG je prošao bolje od ovih na RIVPu i ARNTu. Pitam se koji bi mogli biti razlozi?

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 12:04 PM

Ma nije puno. Isplati se svakako. I tržište to tako ocjenjuje. S 48 na 32. Taman 1/3 tržišne kapitalizacije izgubi u pet godina. S S time da se ta cijena počela urušavati još 2018. godine...dvije godine pred Covid-19. Korona ju je još dodatno zabetonirala. Zaradio je tko je tada ulazio po dvajst kuna, s time da se daleko više moglo zaraditi na PODR, ERNT i drugima koje nemaju dug.

Po čemu sam ja točno smiješan? Smatram sebe duhovitim, ali ne mislim da sam smiješan, niti mi je namjera biti smiješan. Nije mi ni smiješno kad netko gubi brdo novca na dionicama zaduženih kompanija. Evo i sad u predsezoni se mrcvarili. A izvješća ko da čitam beletristiku neku.

Quote from D_artagnan
    Quote from nimimada

Velik dio portfelja mi čini rivp a rijetko pogledam izvješća mada su krasno pisana.

Presigurno mi je to ulaganje a jedan od razloga je baš ta povezanost s mirovincima.

Nije li baš to dvosjekli mač? Možda se I uprava malo previše oslanja na te fondove?

Meni je unatrag godine, dvije jako smanjena izloženost u RIVP, ostalo baš ono sitniš do daljnjega :)

Puno su se fondovi oslanjali i na Ledo. I mirovinski i investicijski. Manji dug = manji rizik. Ima daleko boljih prilika od RIVPa. Nemaju sci turisti takav dug, a isplaćuju solidne divke. Gle PLAG recimo.

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 10:39 AM
    Quote from deny_09

Dok su bankari namireni nema problema. Problemi nastaju ako oni ne dobiju svoj dio, vidi pod Varteks... :(

💯 točno. Kroz kredit se možeš dosta obogatiti i to se prvenstveno osjeti kod ulaganja u nekretnine. Ako redovno podmiruješ kredit, sve će biti ok. Samo je bitno da si ga u stanju podmirivati. Ako nastupe okolnosti zbog kojih teško vraćaš ili nisi u stanju vraćati, onda si naježio. Zato ja općenito izbjegavam kompanije koje imaju veliki dug, bez obzira na to koliko su uspješne. Kompanije bez duga povijesno imaju jako malu tendenciju propadanja. Nikad nisam čuo da je nešto propalo, a da je bilo bez duga. Doduše, jesam. Jamstvo se kod Leda pretvorilo u dug pa je onda propao.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 10:18 AM
    Quote from deny_09

Tada će već biti kasno. Tko ne riskira ne profitira. WB je rekao dionice se kupuju kad teče krv na ulicama.

Zapravo, to je rekao Rothschild. Ali, da, tad će vjerojatno već biti kasno... Tko zna koliko dugo će taj rat trajati... Previše je neizvjesnosti oko toga. Ali ne znači da se biznis neće prilagoditi na te teške okolnosti i da dionica neće skočiti. Nažalost, nemam osjećaj da može any time soon nazad na blizu 200kn.

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 10:04 AM

Na bilanci se vidi. Preko 2,6 milijardi kuna.

Kolike su kompanije, daleko moćnije od Valamara, srezale ili čak potpuno obustavile dividendu da vraćaju dugove. Većina ulagača reagira negativno na to, ali to je zapravo dobra stvar. Prorade emocije, a njima nema mjesta u biznisu...

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 9:41 AM

Gle, biznis slobodni novčani tok može koristiti za pet ciljeva - otplatu duga, isplatu dividendi, otkup vlastitih dionica, investiranje u samog sebe i akvizicije.

Ako imaš veliki dug, a ne znaš kud ćeš s novcem, bolje ti je smanjivati taj dug. To će se onda lijepo vidjeti i na cijeni dionice, pa neće cijena početkom 2017. biti 48 kuna, da bi onda pet godina kasnije bila ovoliko koliko je... a te dividende koje su isplaćivali im nisu trebale. Rasipanje novaca.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • August 3, 2022 at 12:18 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Yieldchaser

Navjerojatnije si želi isplaćivati dobit isključivo kad i koliko njemu bude odgovaralo, a ne i kad dobivaju i svi ostali dioničari ATGR. Ali nije mi to neki opravdani motiv za ovakav iznenadni manevar.

Iskreno ne vjerujem da je ovo razlog, on je većinski, i sada je sam mogao donijeti odluku o upotrebi dobiti.

Da, ne vjerujem ni ja. Razmišljam na glas, ali nije baš neka duboka misao.

• Yieldchaser
    • August 2, 2022 at 8:24 PM

Navjerojatnije si želi isplaćivati dobit isključivo kad i koliko njemu bude odgovaralo, a ne i kad dobivaju i svi ostali dioničari ATGR. Ali nije mi to neki opravdani motiv za ovakav iznenadni manevar.

• Yieldchaser
    • August 2, 2022 at 6:24 PM

Ako su pametni, koristit će taj slobodni novčani tok za otplatu golemih dugova, a ne ga rasipati na dividende.

• Yieldchaser
    • August 1, 2022 at 10:41 PM
    Quote from tento
    Quote from Yieldchaser

Nemojte se bojati recesije, kolega. Prigrlite ju, otvorite joj se... ako je bude, tolike će nam prilike otvoriti. Prilike kakve se ukazuju jednom u petnaestak godina!

Je, kolega tako je, ako mislimo samo na sebe, meni bi odgovarala, ali samo za ulaganje u dionice, jer sam u kešu,prodao većinu na vrijeme. Alii postoji uvijek onaj ali. Ne bavim se samo dionicama, to mi je usput, ali značajan dio. Mislim ako dođe do recesije, da bih mnogo više izgubio recesijom nego što bih zaradio na TK, pod uvjetom da uđem na vrijeme. Pogoditi dno, i to je veliko pitanje, pogoditi dno u valjanu recesije!

Nemoguće je pogoditi dno i to ako se i dogodi, to je puka sreća, a ne neka sposobnost, tako da si nemojte predbacivati. Ono što Vam treba je strpljenje, živci i dovoljno gotovine. Bitno je ući oko dna, ulaziti po malo, oprezno kroz neki dollar cost averaging. Ali to naravno ako uopće bude velike korekcije tržišta. Na onoj krivulji osjećaja ulagatelja, treba ulaziti kad krene potpuna malodušnost. Ako se i hvataju padajući noževi, bolje ih je hvatati tada nego puno ranije...

Quote from Meri
    Quote from Yieldchaser

Nemojte se bojati recesije, kolega. Prigrlite ju, otvorite joj se... ako je bude, tolike će nam prilike otvoriti. Prilike kakve se ukazuju jednom u petnaestak godina!

To je ratno profiterstvo. <3

To je ratni plijen, i to morski plijen - priza!

• Yieldchaser
    • August 1, 2022 at 2:27 PM
    Quote from Moller

uz ovakvo trgovanje nama ne treba recesija, bojim se kako bi to tek onda izgledalo

• PODR (Podravka d.d.)

• Yieldchaser
    • August 1, 2022 at 1:08 AM
    Quote from plavi05
    Quote from sonda

Ista situacija je kod mene što se tiče Dalićke. Odlučio sam da dok je ona na čelu, u Podravku ne ulazim.

Što ako iza Dalićke dođe Tolušić da li vam on ulijeva povjerenje to je HDZov kadar😃

Bože sačuvaj... ovo se polako pretvara u scenarij iz kakvog filma strave i užasa..

• PODR (Podravka d.d.)

• Yieldchaser
    • July 31, 2022 at 7:56 PM

Ja sam oko rezultata Podravke kao podmukli profesor, odnosno asistent kojem se na licu točno vidi da je nezadovoljan kad student nešto zna. Ja sam nezadovoljan što Podravka ima dobre rezultate jer to opovrgava moje teze o Martini Dalić. Nemojte me krivo shvatiti - ja itekako želim da Podravki dobro ide, ali ne pod M. Dalić. Nikad me prije onog s Agrokorom ta žena nije ni na koji način smetala. Od tada me jako smeta. Ne vjerujem joj ništa...

• Yieldchaser
    • July 31, 2022 at 7:45 PM

Ne bi bilo loše da navede barem jedan razlog.

Često se razmeće komentarima o odgovornom odnosu prema svojim dioničarima. Nemojmo smetnuti s uma da su i on i Toda potekli iz istog miljea. S takvima nikad ne znaš.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt