Posts by Yieldchaser
-
-
Napravila se procjena vrijednosti imovine u Rusiji kojoj je značajno pala vrijednost i stoga je napravljeno vrijednosno usklađenje u knjigama.
Prodano za jedan euro ili vrijednosno usklađenje (-75 milijuna), činjenica je da je bilanca poduzeća siromašnija za taj iznos.
Te tvornice meni djeluju kao da su već duže vrijeme mrtvi kapital. Djeluju mi kao da će još dugo vremena biti mrtvi kapital.
Zašto "djeluju kao mrtvi kapital već duže vremena"?
Meni je potpuno irelevantno koje su računovodstvene metode primjenjene u ovoj priči. To što je u Rusiji vidim kao mrtvi kapital, sada i ubuduće. Kakve će se promjene u budućnosti dogoditi, hoće li rat stati i stvari normalizirati uskoro pa će se sve to i "vratiti" i kakve će tada računovodstvene tehnike biti primjenjivane, ne znam.. Ono što znam, što svi znamo jest da će rat jednog dana stati kao što uvijek stane. A hoće li to biti za pola godine ili za deset godina, nemoguće je predvidjeti. Čak i tretiranje toga kao neke vrijedne imovine je upitno. Pa taj režim tamo to sve može oteti, pod ovom ili onom pravnom, računovodstvenom ili kakvom god hoćete kvalifikacijom. Piši kući "Propalo je."
S druge strane, smatram da nije tako loše kako kolega Chuck kaže, da će baš u smjeru DDJH... Mislim da će se iščupati i stabilizirati poslovanje, ali sa znatno nižim prihodima, nižim dobitima pa prema tome i nižom cijenom dionice. Hoće li to biti oko ove cijene, dosta više, dosta niže, apsolutno nemam pojma.
-
Ovo baš i nije dobro ostarilo...
Jedva čekam vidjeti revidirana izvješća ove silno transparentne kompanije za 2021. godinu. Valjda ćemo ih imati priliku vidjeti do Božića (ove godine).
-
Te tvornice meni djeluju kao da su već duže vrijeme mrtvi kapital. Djeluju mi kao da će još dugo vremena biti mrtvi kapital.
-
Cash flow im je jeziv valjda ab urbe condita.
Ne znam zašto cijena ovako divlja, niti me zanima... Ovo je jako rizična dionica. Samo za hrabre.
-
Loool
Ne trgujem s ATPL, ali tko je ulazio po ispod 400 i na 400, lijepo mu je ojačala cijena. Ne bi trebalo tražiti preko kruha pogače. A i na kraju krajeva - tko će kome ako neće svoj svome? 😉
-
na dobrom ste pragu, kolega, ali takve radikalne i revolucionarne promjene možemo samo sanjati. ili zamišljati kad bi bilo kako bi bilo.
i nisu naši zakoni, ustav i ostale regule toliko loše. najveći problem je u tome što malo tko od nas zna kakva su nam prava koja proizlaze iz nekog odnosa. ali gotovo svi znamo kakove su nam obveze! krenimo samo od zakona/ugovora o radu i socijalnog/zdravstvenog osiguranja, imovinskih prava.... pojma nemamo kakova sve prava imamo, a malotko uopće zna za njih.
osobno mi bilo blesavo kad sam nekad davno na američkim filmovima vidio situacije da i obični mali ljudi imaju svog odvjetnika-savjetnika, poreznika. a vidi vraga.... sad ga već desetak godina imam i ja. i mogu vam reći da se iplati svaka njegova naplaćena minuta!
Odličan komentar, kolega.
Znam iz osobnog iskustva kolikim ljudima sam promijenio život u manjoj ili većoj mjeri nekim pravnim savjetom - čak i kad ga nisu htjeli. Većina ljudi(ne samo Hrvata, nego je to inače ljudska priroda - po prirodi nismo baš skromni i teško trpimo da netko nešto zna i može daleko više od nas) i kad traži savjet, zapravo očekuje afirmaciju onoga što su si oni prethodno zamislili pa kad ne čuju to, nego nešto drugo, teško to prihvaćaju...neki i s velikim protivljenjem.
Većina ljudi kod nas nema vjere u državu i to je sasvim razumljivo s obzirom na sve što se u njoj događa, a za što znamo. Recimo, meni su gadljivi ti mediji, ali da nema njih, koliko toga ne bismo nikada saznali.
Što se tiče realizacije različitih prava, 💯 ste u pravu. Ljudi su skeptični, neće prijaviti, tužiti, žaliti se, itd. Greška. Treba pokušati aktivirati raspoložive pravne mehanizme pa se nerijetko i uspije. Pravda je i slijepa i spora, ali je dosljedna. A nepravda...uvijek je postojala i uvijek će postojati...dok je svijeta i čovjeka.
-
Za SPAN nisam siguran da ove cijene mogu opravdati rast, koji je upitan, a VLEN je podcijenjen, pogotovo koliko posla imaju. Iz ovih komičnih prometa se ne može ništa zaključiti. Samo "posao" su poslovni prihodi, a pitanje je koliko će biti rashodi. To pitanje je posebno izraženo na prehrambenim dionicama poput PODR i naravno - ATGR. Na ADPLu vidimo puno toga lošega, puno boli, kako sam i predviđao početkom ljeta pa sam bio napadan na temi da "drukam". Ne treba biti zaljubljen u dionicu pa zvala se ona i ATGR. Bit će prilika...možda slabih, a možda i jako dobrih prilika, na mnogim papirima. Tko smatra da je sad prilika, to je isto oke.
-
Ne znam... Pesimist sam oko Amerike.. Vidim S&P 500 na ~2900 i NASDAQ na ~8000 u ne tako dalekoj budućnosti.
-
Oke mi je biti Long u ATGR, ali ne i Deep u ATGR.
Deep sam u 💰.
-
Ima li da je koji Podravkin proizvod obuhvaćen tim tzv. zamrzavanjem cijena? A ne vjerujem da će išta oduzeti od Podravkine dobiti i njihovih darovanja samih sebe iz dobiti. Sada mi sve više izgleda kako osobe u politici koje govore loše o vođenju politike premijera imaju pravo. Taj čovjek izgleda nema srama. Kako ga nije sramota? Nek' pita sam sebe.
Tko zna kakva će biti dobit Podravke i na što će sve to ličiti na neki srednji rok...
Kad čitam o tome da je silni Škugor bio kod moćnog Nike Dalića svaki drugi dan u uredu, da su skoro svaki dan viđani na kavi i često na ručkovima i da se Dalić već zadnje dvije godine intenzivno interesira za plinski segment biznisa INE, onda mi je to dosta.
Kad naš dragi vođa traži odgovornost cijele uprave INE, što to znači? Pa to uključuje i Dalića? Znači li to da mu je okrenuo leđa? Jer Dalić je došao tada 2016., mislim.
Ako u bliskoj budućnosti Dalić bude morao otići, a čini se da ide prema tome, izgledno je da će i nj supruga pasti u nemilost.
Ne vjerujem da će se njezin odlazak značajno odraziti na poslovanje Podravke. PODR je tako jak biznis da praktički nosi sam sebe. Tamo netko dođe za predsjednika uprave i ne mora ništa raditi. Plaća sto tisuća ili koliko... opcije... i razne druge beneficije... Ne vidim baš da te ekipe po kompanijama gdje je država (su)vlasnik imaju neke velike sposobnosti, znanja i radne navike. Eto, možda griješim..možda sam u krivu u vezi svega.
-
Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie
Ovaj trend će dosta srušiti cijene nekretnina. Tip na videu dobro kaže - većina kupaca uđe u mortgage na 30 godina, a ne proživi više od kakvih 7 godina u toj prvoj nekretnini. Htjeli, ne htjeli, oni ostaju u mortgage marketu cijelo to vrijeme.
-
To s tim fiksiranjem cijena je najveća glupost ikad, a i da - zakonitost je upitna. Idealna borba s visokim cijenama je da se stvori veća ponuda, više proizvoda, pogotovo iz EU pa neka si konkuriraju cijenom. A ne ovaj cirkus.
-
Poseban porez na tvrtke koje imaju prekomjernu dobit?! Što to uopće znači!? Po kojim kriterijima?
Idealno ako si u predstecaju,godinama trpiš minuse i sad nekim cudom sve procvijeta i pocnes rapidnije zaradivati da ti stegnu vrat vecim porezom
Po marksističkim kriterijima. "Kriv je onaj tko ima."
Pa evo, INA ima dobit unazad četiri kvartala 2,33 milijarde kuna. I HEP ima veliku dobit. Hoće li oni plaćati povećani porez? Možda da i bonusi koje prima dinastija Dalić budu dodatno oporezovani?
-
Možda da ograniče javnobilježničke i odvjetničke tarife? To bi bilo ljudima korisnije
Pola ih se drži ko da rakove liječe...
Ali ima i čestitih ljudi.
-
A od kud takav entuzijazam oko INGRE?
-
Prije da pada iz razloga o kojima dugo diskutiramo pa su ga upravo ti razlozi i motivirali da ode.
Ali da, znati će se kroz nekoliko tjedana.
-
U Americi su to kamatne stope i usporavanje...Pripremaju se i masovna otpuštanja, sve je već najavljeno. GOOG je i ok vrednovan, lagano precijenjen s obzirom da je golema kompanija. Promašili su lagano zadnja dva kvartala earningse, ali nemaju dug, imaju ocean casha...
MSFT i AAPL su precijenjeni..i po 2x i više..
-
I koja je poanta čekat krizu 10,15 ili više godina i onda na kraju zaradit za kikiriki jer si pogodio samo dno, a volumen nikakav. Valjda je poanta, ako je već takva filozofija poimanja života i ulaganja, da kad i ako dočekaš tu krizu i uđeš u dobrom tajmingu da to bude onda životni potez kojim rješavaš egzistenciju.
Pa nećeš biti ospesivno-kompulzivan oko krize, ali ćeš itekako biti spreman za nju i imati dovoljno casha na raspolaganju. Pratiš vijesti, vidiš kakva je makroekonomska situacija i kakvi su trendovi. Nije ideja pogoditi samo dno, već ući oko dna. Situacija kad svi pričaju o dionicama i o Bitcoinu...po kafićima..trgovinama..kad o tome priča susjed djevac od 17 godina koji je silni ekspert za kripto...kad o dionicama Leda priča trgovkinja u Konzumu... uh... to je otprilike znak da smo u balonu.. zašto? Zato jer ama baš svatko ide kupiti te instrumente i to im gura cijenu gore do nerazumnih razina.
S druge strane kad dođe situacija da ljudi, obični ljudi kažu da se na dionicama i fondovima samo može pogubiti novac, da se na tome ne može zaraditi više od par posto godišnje, ako i toliko, da se dionice "ne isplate", itd. ... e to nam sugerira da smo navjerojatnije negdje oko dna..
Znači li to da ne treba cijelo vrijeme ulagati i kupovati nešto ako nam se cijena čini ok? Ne znači. Ali da treba biti spreman, treba. Već do sada je masa ekipe pogubila novac. A ako dođe recesija/stagflacija/depresija..nazovimo to kako hoćemo...pogubit će i više.. To je gorka istina.
-
Pokušavaju srušiti cijene nafte kako bi sredili dvije muhe (inflaciju i Ruse) jednim udarcem, ali sumnjam da će to pomoći. Ponajveći problem je onaj kojeg su sami izazvali prošle i pretprošle godine, a to je pretjerana emisija novca.
Najbolji primjer je dao Milton Friedman.
Čim stane emisija novca, automatski staje inflacija.
Naravno da neće potpuno stati emisija novca, ali bit će puno strože. Nije tajna što mislim..iznio sam to i ovdje i na Poslovnome puno puta, čak i u neformalnim razgovorima s ljudima o tome pričam - ne znam što će se dogoditi, ali uvjeren sam da će novac na kraju ove priče vrijediti više, a ne manje. Ako gledamo naličje tig scenarija - sve ostalo će vrijediti manje, a ne više.
Vele da je ovo najgora godina od 1936. u smislu da su i državni dužnički papiri jako pali tako da ni popularna tzv. 60/40 strategija ne pomaže. Jedino što pomaže je držati cash i pokušavati ga pribaviti čim više pa makar radili i dva posla i kakav god se može "side hustle" izvesti. Takva su vremena došla.